העלאת דירוג האשראי של ישראל בזמן שהמדינה עושה מניפולציות תקציביות ושיעור החובות של משקי הבית הולך וגדל, מעידה יותר מכל שחברות דירוג אשראי נותנות הרבה שירותים להון, אבל לא מבינות דבר בדירוג אשראי של מדינות
מאת: ק. טוכולסקי
בשבועות האחרונים נחשפנו למידע שממשלת ישראל איזנה את תקציבה בשנים האחרונות באמצעות חיסול העתודות של המוסד לביטוח הלאומי ושל רשות מקרקעי ישראל. הבעלות הציבורית על הקרקע והביטחון הביטוחי של כולנו בעתיד רוקנו לטובת המשך השוד של החברה הישראלית.
אם חברות דירוג האשראי היו עושות עבודה רצינית, הן היו מבינות שהחוב החיצוני של ישראל אמנם קטן, אבל לא באמצעים בני קיימא, אלא באמצעות חיסול עתודות וריקון המדינה והתושבים מנכסיהם. במקביל, ההוצאה הציבורית הפוחתת מביאה לגידול בחוב של משקי הבית ותרבות הצריכה הישראלית – בין אם מדובר בחוגים לילדים או בנסיעות לחול, ברכישת תרופות, או בהגדלת הטלוויזיה – היא תרבות שנוצרת על חוב הולך וגדל.
מדינת ישראל אמנם לא אמורה לספק, גם אם הייתה מדינת רווחה מפוארת לתושביה, מסכים שטוחים יותר גדולים, או חופשות באיים אקזוטיים, אבל האזרח הישראלי מוציא יותר על חינוך, בריאות, רווחה, ביטוחי השלמה פרטיים, וכל ההוצאות האלו מגדילות את החוב למשקי בית. כך שבזמן שהחובות גדלים והסיכוי להחזיר אותם פוחת, חברות דירוג האשראי לא אמורות להעלות את דירוג האשראי כי בכך הן בעצם מועלות בתפקידן.
אבל ככה זה עובד, ויכול להיות שהעלאה הזו היא צינית ונועדה להפוך את ישראל למלכודת המושלמת. הריבית תרד, כתוצאה מכך המדינה לא תקטין את החוב ואולי אף תתפתה להגדיל את החוב במקום לגבות מסים בצורה הוגנת. אחר כך, כשמשבר כלכלי יכה בה, הריבית תעלה וישראל תצטרך לשלם יותר.
אין שום היגיון כלכלי מאחורי ההחלטה להעלות את דירוג האשראי. הקטנת החוב של ישראל בשנים האחרונות נבעה מקיצוץ בהוצאה הציבורית והגדלת ההכנסות ממסים באמצעות מתן הנחות מפליגות לעברייני מס ולסרבני תשלום מס שאחרי שניצלו כל פרצה אפשרית בחוק לתכנון מס אגרסיבי. הם קיבלו עוד הנחות ועוד פטורים בתמורה לתשלום חלקי מוקטן משמעותית של המס שהיו צריכים לשלם.
מדינת ישראל בשנים האחרונות גבתה בערך 30% מההכנסה האמורה על פי חוק בכל הקשור לרווחי הון, מס חברות, ודיבידנדים. כל השאר ניתן כהנחה. מדינת ישראל הגדילה ואפשרה לעברייני מס לשלם מס מופחת בלי חשיפת שמותיהם ולהשאיר את רוב מה שגזלו מהציבור אצלם. במקביל השתמשה המדינה בעתודות הביטוח הלאומי שאנחנו צוברים בעמל רב בכדי לאפשר לאוצר לקיים את מדיניותו. זאת פשוט גנבת העתיד של האזרחים. במקום לגבות מסים, היטלים ואגרות כדין מתאגידים וטייקונים, מהמאיון העליון של בעלי הון ומעמד המנהלים שלהם, המדינה רוקנה את הביטוח הלאומי, צמצמה את ההוצאה האזרחית והעניקה עוד ועוד הטבות מפליגות למאיון העליון. מדינת ישראל הפכה למקלט מס. מדינת ישראל משכנה את העתיד וכעת מגיעה הפרס מהחברות שמשרתות את האינטרס של ההון העולמי בקביעת דירוג האשראי.
דירוג אשראי רציני היה ניתן רק למדינה שלא עושה מניפולציות חשבונאיות ומשחקת עם מספר מקורות תקציביים המחושבים באופן שונה לצורך חישוב הוצאות/הכנסות. אבל דירוג האשראי המקובל כיום בעולם אינו דירוג אשראי הנעשה בכלים מדעיים/אקדמיים נטולי פניות כדי לענות על שאלה מדעית פשוטה הקובעת יכולת להחזר חוב.
מדינת ישראל לא תוכל להחזיר את חובותיה אם המדיניות הכלכלית הנוכחית תמשך. הקופה הציבורית הולכת ומתרוקנת. כלכלת הבערה המקובלת על ביבי שלשרוף נכסים ציבוריים לצורך אשליה של צמיחה בטווח הקצר, לא תמשך לנצח. החוב הגדל של משקי הבית, האבטלה הנמוכה הנובעת מריבוי של משרות חלקיות בשכר נמוך וללא ביטחון תעסוקתי, ההתבססות הגוברת של הצמיחה על בועת הנדל"ן, התפתחות במגזר השירותים והמכירה הקמעונאית, כל אלו יסתיימו בקריסה.
השימוש בדירוג האשראי ככלי פוליטי של דיכוי, כאמצעי לתגמול ממשלות משרתות הון תורם לאשליה המסוכנת של חוסן ומשמש חלק ממנגנון הדיכוי גם באמצעות חלוקת גזרים מדומים של העלאת דירוג האשראי וגם באמצעות דיכוי בפועל אחרי הקריסה.
בחברה פרומת סולידריות, חסרת ביטחון סוציאלי ואשר עתידה ממושכן לחובות לדירוג האשראי אין שום משמעות חיובית, להפך הוא משמר את האשליה שהמצב פה לא כזה נורא ולאשליה הזו יהיה מחיר קשה.
Tags: דירוג אשראי, הביטוח הלאומי, הון, המוסד-לביטוח-לאומי, מדיניות-כלכלית, מיסוי, רשות מקרקעי ישראל
לך תסביר את זה לבני תמותה.
אכול ושתה….
כמה בורות וחוסר הבנה בכמעט כל משפט…והיומרה להסביר מה התפקיד של חברות הדירוג…אני יודע טוכולסקי שאתה נוהג להתבלבל בין דיעות לעובדות אבל יהיה מצוין אם תבהיר לקוראים שאתה בעל בקיאות מינימלית.
התיחחסת להעלאת והורדת הריבית בהגיג הרדוד שכתבת, האם תוכל להסביר לנו מתי ריבית עולה ומתי היא יורדת? 🙂
מיהו ג'ון גאלט?!