מפלגת העבודה – כיפה על צד שמאל
היכן נמצא הפוטנציאל האלקטוראלי הבלתי ממומש של מפלגת העבודה שיאפשר לה להטות את הכף האלקטוראלית אליה?
מאת: אמיר יובל
כיפה על צד שמאל
התיקו הפוליטי מדרדר את ישראל מאז שנות ה 80, נשחק בשנים האחרונות עם נטייה להתחזקות גוש הימין ( 66 חברי כנסת בקואליציה הנוכחית). מפלגת העבודה עסוקה מזה שנות דור בניסיון לשבור את השוויון ולהטות את הכף האלקטוראלית. הקמת 'המחנה-הציוני' שיקפה ניסיון מהוסס להעביר בוחרים ליברלים מהימים 'הרך', בלי לאתגר את מבני היסוד של מפלגת העבודה. ההצלחה של עמיר פרץ ב- 2006 להעביר בוחרי ימין למפלגת ה'עבודה' זכתה לגינוי 'פלאנגות'. כדי לחולל מהפך צריך לשנות את דפוס ההצבעה של כ- 10% מבוחרי מפלגות הימין.
השאלה היא היכן נימצא הפוטנציאל האלקטוראלי הבלתי ממומש של מפלגת העבודה? ישנן שלוש קבוצות רלוונטיות שאפשר לפנות אליהן ולנסות לגייס כעשירית מחבריהן: הדתיים הלאומים, החרדים והערבים. הדעת אינה סובלת את ההנחה הגזענית שאלו 'שבטים' מונוליטיים אטומים ואוטומטיים המצביעים 'מהבטן' בהשפעת כוחות מאגיים. האם במציאות הפוליטית הקונקרטית אין די מתנחלים, חרדים וערבים מתונים המזהים את מאווייהם (הכמוסים) בעקרונות מדינת-הרווחה ובמתווה קלינטון?! המציאות מוכיחה שדוד לוי, ואריה דרעי הסכימו לקבל את עקרונות 'אסלו', ואפשרו את המהפך ב 1999. חיים אמסלם ואריה דרעי פיצלו את ש"ס כנגד הלאומנות הקנאית של אלי ישי. ועוד נתון מאותו מהפך מפוספס: 'ישראל–אחת' קיבלה 5 מנדטים מאזרחי ישראל הערבים. לא כולם בציונות-הדתית שותפים ל'מסיבת התה' של בנט ושקד, שם גם יודעים שמוקיעים כ'בוגדים' את מי שמסכן את בעלי הכוח.
הנתונים לאורך זמן מראים שדפוסי ההצבעה של דתיים, חרדים וערבים אינם סטטיים ואינם מונוליטיים. מדובר במיליוני בני אדם בעלי השקפות מגוונות ואינטרסים שונים ומנוגדים. העובדה ש'הליכוד' ש"ס ו'יש עתיד' נאבקות על האלקטורט הערבי והדתי-לאומי מחזקת את ההנחה שאין מדובר במצביעים אוטומטיים ואבודים, ותומכת בהצעה להסתער על קבוצות אלו כדי לעצב מחנה משותף.
הנה כמה דוגמאות למכנה משותף למחנה משותף:
1) "כשאנחנו רואים את מאות הבנים והבנות שנושרים מבתינו ומהחינוך שהענקנו להם, אנחנו שואלים את עצמינו – מה קרה לחינוך שהענקנו לילדינו? איפה פספסנו ב'והגדת לבנך'?" https://www.kikar.co.il/271752.html
2) "בעולם מתוקן היינו נמנעים מלאכול בשר ועופות, ולא מסתתרים מאחורי גופי ענק, רק כדי להמשיך וליהנות מאותה תעשייה אכזרית ואנוכית. או, לכל הפחות, היינו 'חזקים' מספיק כדי להודות בחולשה הזאת שלנו". https://www.kikar.co.il/271164.html"
3) "… עוברים חלקים מתוך החברה החרדית תהליך התקרבות לחברה הכללית, המתבטא הן בפיתוח תרבות חרדית מתחרה שלה מאפיינים דומים לזו הכללית, … הקבוצות ההולכות ומתרבות של חרדים בפייסבוק ובעוד פלטפורמות של המדיה החברתית מעידות אף הן על פתיחות והשתלבות חסרות תקדים. … שינוי זה כבר קורה, בממדים רחבים ועמוקים, וקצב יציאת צעירים חרדים ללימודים אקדמיים ולשוק התעסוקה הכללי (לעתים בעקבות חוויה שלילית ומדכאת בתקופת הישיבה) גבוה. השינוי החברתי "מלמטה" כבר מתרחש; ואילו השינוי המוסדי,"מלמעלה", עודנו מתמהמה. ראוי לו שיגיע, ויפה שעה אחת קודם … מעמד ביניים חרדי יוכל "לשמש עוגן כלכלי לחברת הלומדים" החרדית. …. בה בעת, הוא יוכל לשמש גורם מקרב ומאחד בין הקטבים השונים של החברה הישראלית, בשל "מעורבותו והיטמעותו ברשות הרבים הישראלית, חרף הסממנים החרדיים, ובזכות התנהלותו הסובלנית". .. המעורבות החברתית הערה המקובלת בחברה החרדית תזכה לגרסה אזרחית, רחבה יותר וקהילתית-שבטית פחות." https://iyun.org.il/article/%D7%9C%D7%A7%D7%A8%D7%90%D7%AA-%D7%9E%D7%A2%D7%9E%D7%93-%D7%91%D7%99%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%97%D7%A8%D7%93%D7%99/
- "יש לנו מערכת משפט שניתן להתגאות בה. להתגאות במקצועותיה ולהתגאות ביושרה. על כולנו לקחת אחריות ולתת גיבוי למערכת המשפט גם בשעותיה הקשות" https://www.kikar.co.il/269028.html
- " אז זהו, שלא. הנתונים מלמדים כי נשים חרדיות ישראליות אינן שונות מנשים אחרות בעולם המערבי. תנו להן השכלה, תנו להן לחוש את יתרונות העבודה המסודרת — ותראו שלא רק רמת ההכנסה שלהן תעלה, גם מספר הילדים שלהן ירד." http://www.haaretz.co.il/opinions/.premium-1.2546126
דתיים המוצאים עצמם ב'יש עתיד' עושים זאת כחלק מהשקפתם הניאו-ליברליות ולא כדי להפריש חלה; מפלגת העבודה חייבת לחצוב בסלע, ולעצב מחנה שמאל דתי, חרדי, ערבי וציוני, שיתמכו בו כ- 200 אלף בוחרים חדשים. יש לזה תקדים.
תגיות: המגזר החרדי, המגזר הערבי, מדינת-רווחה, מפלגת-העבודה, שמאל
קישור קבוע
2 תגובות
Email This Post
29 ביולי, 2018 בשעה 11:49
ערהור
הבהרה, ערהור= ערעור+הרהור. ולעצם העניין, 'דתיים ביש עתיד', בבקשה, מקור לטענה שהם באיזה מספר משמעותי ולא עדות קוריוזית לגוון בקרב המין האנושי…
15 באוקטובר, 2018 בשעה 16:43
[…] פורסם ב'עבודה שחורה' ב 29/7/2017 http://www.blacklabor.org/?p=59708 […]