כשל באסדת לוויתן בחוף דור-נחשולים עלול לגרום לאסון סביבתי כבד
על מקבלי ההחלטות בעניין מיקום אסדת לוויתן להיות מודעים לכשלים באסדות הפקה של נפט וגז שאירעו בעבר ולפעול להרחקתם מאזרחי ישראל על-ידי הרחקת האסדה ללב ים
מאת: אמנון פורטוגלי
סקירת הכשלים בתהליכי קבלת ההחלטות למקם את אסדת הטיפול בגז ממאגר לוויתן במרחק של כעשרה ק"מ מהחוף. תכנית זו תגרום לתושבים הגרים בקרבת החוף מנתניה צפונה לפגיעה מזיהום. המרחק העדיף הוא אסדה במרחק, 120 ק"מ מהחוף
מאת: אמנון פורטוגלי ועינת אהרונוב
מיקום אסדת הטיפול בגז ממאגר לוויתן - אנטומיה של החלטות שגויות
תארו לעצמכם שאתם קוראים את הידיעה הבאה:
שותפי לוויתן הודיעו כי במהלך הפעלת אסדת טיהור הגז מקידוח לויתן הממוקמת בחוף דור-נחשולים, זוהתה דליפה של קונדנסט, ככל הנראה מסדק בצינור או ממגוף פגום. אדי הקונדנסט גרמו לפיצוץ אדיר ולשריפה שהוציאה את האסדה מכלל שימוש. כתוצאה מדליפת הקונדנסט והגז היה צורך בפינוי מהיר של התושבים באזור מזכרון יעקב בדרום ועד לעתלית בצפון.
אם זה נשמע מופרך, כדאי לזכור את התפוצצות אסדת הקידוח Deepwater Horizon במפרץ מקסיקו, ב 20 לאפריל 2010. (ראו פה)
Deepwater Horizon explosion התמונה לקוחה מויקיפדיה
אם זה נשמע מופרך, כדאי לזכור את הפיצוץ בצינור הגז טראנס-קנדה TransCanada שהתרחש לפני מספר ימים, ב-7 ליוני 2018. הצינור החדש, שאמור היה להיות 'הטוב ביותר' 'Best-In-Class', התפוצץ ב-7 ליוני 2018, במערב וירג 'יניה, ארה"ב. הלהבות של השריפה נראו למרחק של קילומטרים, והמשטרה הזהירה את כל מי שיכול לראות את הלהבות להתפנות.
הצינור בן שישה חודשים בלבד, הוכנס לשירות ב -1 בינואר 2018. טרנסקאנדה הדגישה בזמנו כי הצינור נבנה בבטיחות. לדברי נציג החברה בינואר 2018: "אנחנו מצפים לדורות של פעולות בטוחות…..זה באמת הצינור הטוב ביותר ואנו מצפים לשנים רבות של פעילות בטוחה, אמינה, ויעילה." (ראו פה)
אם זה נשמע מופרך, כדאי לזכור את הכשל, שדווח כ'תקלה', בקידוח לויתן 2 מה-15 למאי 2011. רק 15 חודשים אח"כ, באוגוסט 2012, הוחלט על תוכנית אטימה ונטישה. ביצוע התוכנית ואטימת קידוח לויתן 2, ארכה כחודשיים וחצי. ב- 11 לנובמבר, שנה וחצי אחרי ה'תקלה' הושלמו הפעולות לאטימת קידוח לויתן 2, אשר הסתיימו בעצירת שפיעת המים ממנו. מהות הכשל, על פי דיווחי נובל אנרג'י, באי ביצוע כנדרש של כל הפעולות הטכניות הקשורות למילוט (cementing) בתהליך הורדת צינורות מגן.
הדיווח של דלק קידוחים לבורסה על הכשל בקידוח לויתן 2 מה-15 למאי 2011, מצטיין בניסוח סטרילי: "במהלך ביצוע הקידוח זוהתה זרימה של מים בחור הקידוח מאחורי צינורות הדיפון אל קרקעית הים".
דוח 'חקר ימים ואגמים לישראל' שהוגש למנהל אוצרות הטבע במשרד האנרגיה והמים בפברואר 2013, מספק נתונים נוספים על הכשל בקידוח לוויתן 2:
"בעקבות תקלה שארעה במאי 2011 בקידוח לוויתן 2, שבעקבותיה חברת נובל אנרג'י הפסיקה את הקדיחה, מוזרמים מים מלוחים וחומר חלקיקי משכבה עמוקה בקצב של 12 – 14 אלף חביות מידי יום (נתוני נובל אנרג'י)" (ראו פה)
התקשורת שדיווחה על התקלה סיפקה פרטים נוספים.
דה מרקר מספק אינפורמציה נוספת: "במהלך הקידוח נתקלנו בכיס מים, שזרק לחץ של מים אל תוך צינור הקידוח" סיפר הערב גורם בשותפות לוויתן על התקלה. "בדרך כלל אפשר להשתלט על תקלה מסוג זה על ידי דחיסת בוץ, אך אנחנו מתכננים בעתיד להפוך את הקידוח לקידוח הפקה שישמש אותנו בעשרות השנים הקרובות, ועל כן החלטנו שעדיף להעתיקו ממקומו כבר עכשיו".
עמירם ברקת בגלובס: "משרד התשתיות הורה לעצור את הקידוחים באזור מבנה "לוויתן", עקב תקלה שהתרחשה בקידוח "לוויתן 2". קידוח "לוויתן 2", שנועד לקבוע את גודלו של מאגר הגז ב"לוויתן" הופסק לאחר חדירת מים לפיר הקידוח. במשרד התשתיות אמרו ל"גלובס" כי "היה מזל גדול שמה שחדר לפיר הקידוח היו מים ולא גז או חס וחלילה נפט", וכי "במקרה כזה היה עלול להתרחש אסון אקולוגי חמור"…….. ב-14 במאי הודיעה מפעילת הקידוח, חברת נובל, משרד התשתיות הלאומיות על הסיבות להפסקת הקידוח. מהות התקלה, על פי דיווחי החברה, באי ביצוע כנדרש של כל הפעולות הטכניות הקשורות למילוט (cementing) בתהליך הורדת צינורות מגן…….על פי דרישת משרד התשתיות, תעביר בימים הקרובים נובל אנרג'י, דוח בדיקה מפורט של התקלה, אשר יכלול את תיאור הממצאים ואת הצעדים אותן נוקטת החברה על מנת להבטיח מניעת תקלות מסוג זה בעתיד. בכוונת המשרד להיעזר במומחים חיצונים בבדיקת הנושא."
איתי טרילניק בדה מרקר לאחר שהושלמו הפעולות לאטימת קידוח לויתן 2,
"שנה וחצי מאז שהתגלתה, סיימה בימים האחרונים חברת נובל אנרג'י להתגבר תקלה חמורה בקידוח "לויתן 2," ועצרה את שפיעת המים מן הקידוח. כבר בחודש מאי 2011, במהלך הקידוח, התגלה כי מים פורצים בין צינורות דיפון בעומק הבאר וזורמים ללא בקרה אל קרקעית הים. התקלה עוררה דאגה רבה, שכן אילו היה מדובר בנפט היה עלול להגרם אסון סביבתי כבד. השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, אמר אתמול כי המדינה אינה ערוכה להגן על אזרחיה מפני תקלות בקידוחים שבים
בחודש מארס 2011……. התחילה נובל אנרג'י לקדוח באר שניה…..על מנת לאמת את תגלית הגז מהקידוח הראשון. ואולם, בקידוח ארעה תקלה, ומים שפרצו משכבה גיאולוגית החלו לזרום ללא בקרה אל קרקעית הים. על פי סקרים שביצעה נובל, לזרימת המים מן הבאר אין השפעה על הסביבה הימית. ואולם, לו היה מדובר בנפט או גז טבעי, היה עלול להגרם אסון סביבתי חמור בכל האזור".
חייבים לדון ולהסיק מסקנות מהכשל בלויתן 2, ב-2011. תקרית זו מטילה ספק בטענות על השליטה באסדה. לא ברור אם היה דיווח מלא על הכשל, פירוט והסברים על הכשל לממשלה או לציבור הישראלי, אך ברור שצריך לחקור אותו בפירוט ולדווח עליו בשקיפות.
להלן שרשרת ההודעות של דלק קידוחים לבורסה על הכשל בקידוח לויתן 2
החל ביצוע קידוח לויתן 2,ייארך כ-3חודשים. 21 מרץ 2011. (ראו פה)
קידוח לויתן 2-הפסקת פעולות הקידוח ומעבר למקום סמוך. 15 מאי 2011
קידוח לויתן 2, הגיע לעומק קדיחה של כ- 4,570 מטר, מאות מטרים מעל לשכבות המטרה (NG-10) במהלך ביצוע הקידוח זוהתה זרימה של מים בחור הקידוח מאחורי צינורות הדיפון אל קרקעית הים . להערכת המפעילה אין לשכבת החול , ממנה זורמים המים , כל השלכה גיאולוגית על שכבות המטרה ( NG-10) ואין לנ"ל כל השפעה על הערכת היקף משאבי הגז המותנים בתגלית לויתן. המפעילה ניטרה את זרימת המים ולא זיהתה בהם כל אינדיקציות של הידרוקרבונים . לאור הפגיעה האפשרית בשלמות הטכנית וביציבות של מערכות הקידוח , שאמור היה היות מושלם כקידוח הפקה , החליטה המפעילה כי הקידוח אינו כשיר להמשך קדיחה במיקום זה והפסיקה את הפעולות בקידוח. (ראו פה)
דלק קידוחים, דוח רבעון 2 לשנת 2012, 16 אוגוסט 2012
קידוח ההערכה לויתן 2,
מפעילת הפרוייקט ,ביחד עם יועצים מקצועיים חיצוניים ,בחנה חלופות לתוכנית אטימה ונטישה של קידוח לויתן 2 אשר תבוצע במידה ושפיעת המים מהקידוח לא תחדל מאליה. לדעת השותפים בפרוייקט ,המבוססת בין היתר על הערכת מפעילת הפרוייקט ויועציה החיצוניים שהתגבשה לאחרונה, תוכנית האטימה והנטישה בעלת ההסתברות הגבוה ביותר להצלחה כוללת אטימה חיצונית באמצעות החדרת בטון. אומדן עלות הנטישה האמורה לפי הערכת הנהלת השותפות המבוסס על לאחר ניתוח תקציב שהוכן לאחרונה על ידי המפעילה הינו כ- 46.6 מיליון דולר……. לאחר תאריך המאזן יצויין כי להערכת השותפות ובהסתמך על הבדיקות והניטור של שפיעת המים ועל הערכת המפעילה ויועציה, שפיעת המים מהבאר אינה גורמת לנזק סביבתי. בהתאם לדרישת הממונה על עניני הנפט, המציאו השותפים בפרוייקט ערבות בנקאית בלתי מותנית. (ראו פה)
קידוח ההערכה לויתן 2-תבצע תוכנית אטימה ונטישה, 28 אוגוסט 2012
לאחר שהמפעילה בחנה בשיתוף עם יועצים מקצועיים חיצוניים ובתיאום עם משרד האנרגיה והמים, ויועצים חיצוניים מטעמו חלופות שונות לפעולות אטימה ונטישה של הקידוח, המליצה המפעילה לשותפים בקידוח לבצע תוכנית אטימה ונטישה, המוערכת כבעלת ההסתברות הגבוהה ביותר להצלחה. תוכנית זו ,המהווה התערבות ישירה הקידוח דרך צינורות הקידוח והכוללת ביצוע אטימה חיצונית של צינור הקידוח באמצעות טכניקת הזרקת בטון לחור הקידוח, צפויה להתחיל בימים הקרובים, באמצעות אסדת הקידוח Ensco 5006 ולהימשך כחודשיים. אומדן העלות הוודאית לביצוע תוכנית האטימה והנטישה ,לפי הערכת השותפות ובהתבסס על ניתוח תקציב שהוכן לאחרונה על ידי המפעילה ,הינו כ-46.6 מיליון דולר. יצוין כי לאור מורכבותה ויחודה של התוכנית תיתכן חריגה מהותית מהאומדן הנ"ל. (ראו פה)
אטימת קידוח הערכה לויתן 2, 11 נובמבר 2012
הרינו להודיע כי אסדת הקידוח Ensco 5006 השלימה הפעולות המתוכננות לאטימת קידוח לויתן 2, אשר הסתיימו בעצירת שפיעת המים ממנו. המפעילה מתכננת לבצע במהלך השנה הקרובה ובתיאום עם משרד והמים האנרגיה, פעולות ניטור באזור קידוח לויתן 2 וזאת במטרה לבחון את יעילות האטימה ואת הצורך בביצוע פעולות נוספות ככל שתדרשנה ובכך לאפשר נטישה סופית של קידוח לויתן 2 (ראו פה)
בשיקולים לבחירת מיקום אסדת הטיפול בגז מלוויתן יש להבחין בשני סוגי אירועים. הראשון הוא מסוג אירועים של פליטות מתוכננות שוטפות. בתחום זה אומרים לנו שאסדת לויתן תכלול מערכת סגורה הכוללת תהליכים למישוב אדים ולטיפול בפליטות. אבל הרקורד של נובל אנרג'י בעולם בתחום הפליטות והכשלים גרוע. (ראו פה)
וכפי שצוין לעיל, מהות הכשל בלויתן 2, על פי דיווחי נובל אנרג'י, באי ביצוע כנדרש של כל הפעולות הטכניות הקשורות למילוט (cementing) בתהליך הורדת צינורות מגן.
בארץ, התברר שאסדת הטיפול בגז מתמר פולטת זיהומים פי כמה ממה שתוכנן ודווח למשרד להגנת הסביבה. המשרד הודיע בפרסום של מרשם הפליטות לסביבה לשנת 2016, על מוקד זיהום אוויר משמעותי מאסדת תמר.
"בעקבות הבהרות שדרש המשרד להגנת הסביבה מחברת נובל אנרג'י מדיטרניאן, במסגרת הטיפול בהיתר הפליטה של אסדת תמר, ביצעה החברה מדידות חדשות שבעקבותיהן עודכנו השנה דיווחי הפליטות מאסדות הגז הטבעי, המצויות במרחק 22 ק"מ מחופי ישראל.
כמויות הפליטה המעודכנות של חומרים אורגניים נדיפים, לרבות חומרים חשודים או מוכרים כמסרטנים גבוהות פי 30 מהכמויות שדווחו בשנים קודמות ומגיעות לכ-1,200 טון חומרים אורגניים נדיפים וכ-53 טון חומרים מסרטנים. מקור הפליטה המרכזי הוא בתהליך סילוק שאריות מים מהגז הטבעי באסדת תמר……..
יצוין כי באסדת "לוויתן" לא צפויות פליטות אלו, מאחר ותהליך סילוק המים מהגז הטבעי מתוכנן להיות תהליך סגור, הכולל מערכות למישוב אדים ולטיפול בפליטות"
אבל חמורים עוד יותר הם האירועים מסוג סיכוי נמוך עם תוצאות קטסטרופליות
Low probability / high consequence event
ארועים כמו שהיה בפוקושימה ב-2011, והארוע של אסדת Deepwater Horizon ב-2010
כיום, לאחר אסון Deepwater Horizon ברור שההשפעות של כשלים בפרויקטים של גז יכולות להיות קטסטרופליות. ויש לתת משקל לסיכונים קטסטרופליים כאלה.
לפני ההתפרצות של הגז והנפט ב – 2010, באסוןDeepwater Horizon במפרץ מקסיקו, נקדחו אלפי בארות, רובן ללא בעיה של שליטה בבאר. בשנים האחרונות נקדחו בהצלחה מספר בארות גז עמוקות בישראל, ללא דיווח על דליפת פחמימנים מהותית. אבל כל אחד מהקידוחים הבאים עלול להיכשל באופן קטסטרופלי. אסור שנתפס לתחושת שאננות לגבי הסיכון האמיתי באסדת לוויתן.
מקבלי ההחלטות בנושא אסדת לוויתן חייבים לחשוב על התוצאות במקרה והם טועים בהחלטתם, והם חייבים לחשוב על דרכים להקטין ולמזער תוצאות קטסטרופליות. חייבים להרחיק את הסכנות האלו מאזרחי ישראל, להזיז את אסדות הטיפול בגז מחופי ישראל אל תחומי קידוחי הגז בלב הים.
אמנון פורטוגלי, מרכז חזן
- https://www.bing.com/videos/search?q=deepwater+horizon+disaster&view=detail&mid=A044E08FC8ED2052EFF6A044E08FC8ED2052EFF6&FORM=VIRE
- https://www.bing.com/videos/search?q=deepwater+horizon+disaster&view=detail&mid=A044E08FC8ED2052EFF6A044E08FC8ED2052EFF6&FORM=VIRE
- https://www.gov.il/BlobFolder/guide/enviromental_info/he/Leviathan2FinalReport.pdf
- https://www.themarker.com/markets/oil-and-gas-exploration/1.641204
- https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000649719
- https://www.themarker.com/markets/oil-and-gas-exploration/1.1858007
- https://maya.tase.co.il/reports/details/627359/2/0
- https://maya.tase.co.il/reports/details/643296/2/0
- https://maya.tase.co.il/reports/details/757535
- https://maya.tase.co.il/reports/details/759483/2/0
- https://maya.tase.co.il/reports/details/773971/2/0
- https://violationtracker.goodjobsfirst.org/parent/noble-energy
- http://www.sviva.gov.il/InfoServices/NewsAndEvents/MessageDoverAndNews/Pages/2017/september2017/PRTR-data-2016.aspx.
תגיות: אסון-אקולוגי, גז-טבעי, מאגר לוויתן, קידוחי-גז-ונפט-בים
קישור קבוע
2 תגובות
Email This Post
18 ביוני, 2018 בשעה 13:03
במדינת הרווחה לטייקונים ולפושעי ההפרטה כל השמדת איכות הסביבה,וחיסול בריאות הציבור,אינם אלא "מיקסום רווחים"ם
במדינת הרווחה לטייקונים ולפושעי ההפרטה כל השמדת איכות הסביבה,וחיסול בריאות הציבור,אינם אלא "מיקסום רווחים".
21 בספטמבר, 2018 בשעה 8:29
מחפש מאמר המתאר דליפת קונדנסט עד חיפה ותחזית לפינוי חצי מליון תושבים