postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » הורדת מיסים על בעלי חברות ומעסיקים לא מעלה שכר ולא מורידה מחירים

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

הורדת מיסים על בעלי חברות ומעסיקים לא מעלה שכר ולא מורידה מחירים

נושאים כלכלה ותקציב, כלכלת בית ב 16.04.18 0:03

שר האוצר משה כחלון שוקל לההפחית את מס החברות. הורדת מסים על בעלי חברות ומעסיקים אינה תורמת דבר להתפתחות המשק. היא תורמת להתעשרות של האלפיון העליון ולהוצאת עוד ועוד כסף מהמעגל של מיסוי-הוצאות והשקעות-מיסוי

מאת: ק. טוכולסקי

הורדת מיסים על בעלי חברות ומעסיקים לא מעלה שכר ולא מורידה מחירים

בחודשים האחרונים הולך ותופס תאוצה קמפיין של מעסיקי עובדים זרים בעיקר קבלנים אבל גם חקלאים לביטול מס המעסיקים שהם משלמים על העסקת עובד זר. בשבוע שעבר העלו נציגי המעסיקים בענף הבניין את הטענה שביטול מס המעסיקים תאפשר הורדה של 4% במחירי הדירות. זה נכון שבאופן תיאורטי הורדת עלויות אמורה להשפיע על המחיר הסופי של המוצר אבל אחרי מאות שנים של קפיטליזם הטיעון הזה לא מחזיק מים.

אם נסתכל רק על השנים האחרונות נגלה שבעוד שמס החברות ירד ב-15 השנים האחרונות ב-12% (מ-36$ ב-2003 ל-24% ב-2018, ירידה של שליש), מחירי הדיור נמצאים בעלייה תלולה כבר למעלה מעשור. כלומר הורדת המסים המשמעותית על החברות שאפשרה לכל חברה בענף הבניין לשלם ב-2018 שני שליש בלבד מהמסים שהיא הייתה משלמת על רווחיה בסוף 2003 , לא תרמה דבר למחירים בענף הבניין.

בדיוק מאותה סיבה גם הורדת מס מעסיקים לא תתרום דבר להורדת מחירי הדירות. היא תתרום עוד כסף לבעלי החברות, הגורם היחיד שנהנה מאז 1986 מהקיצוץ של שני השליש במס החברות (מ-66.1% ב-1986, ל-24% היום). המסים יורדים והמחירים עולים כי הורדת מסים אינה גורם חברתי, והורדת מסים, שאינם מסים ישירים, על אנשים פרטיים עד רמת שכר מסוימת, אינה תורמת דבר להתפתחות המשק, לגידול בהוצאה או החיסכון, היא תורמת להתעשרות של האלפיון העליון ולהוצאת עוד ועוד כסף מהמעגל של מיסוי-הוצאות והשקעות-מיסוי.

לא סתם למרות העדויות המוצקות, שהורדות המסים של השנים האחרונות לא תרמו לצמצום פערים וחוסן חברתי, אלא רק לקיטוב ופגיעה ברווחה של ה-99%, ממשלות הימין ממשיכות להוריד מסים. זה מה שממשלות ימין עושות. משרתות אינטרסים זרים לציבור לטובת קומת נהנים. הורדת מסים היא תמיד פחות טובה מהרחבת שירותים כי העובדה שהורידו מס כלשהו ב-1%, אם גם במקרה באמת הכנסתו של היחיד עולה באחוז (כמו למשל בעת קיצוץ במס ההכנסה), ההוצאה שלו על השלמת שירותים שבעבר המדינה נתנה, עולה על מה שהוא קיבל בנטו.

קיצוץ מע"מ אפילו מרושע עוד יותר, כל פעם שהמע"מ יורד באחוז, מי שסופג את הרווח אלו המוכרים. מחיר של מקרר ב-2,000 ₪ לא יורד בגלל קיצוץ של אחוז מהמע"מ. ממשלה שהייתה רוצה לשנות משהו באמצעות הפחתת המע"מ הייתה מקדמת מע"מ מדורג, למשל מע"מ של 6% על תרופות וספרים, מוצרי מזון בפיקוח והצגות תאטרון. אבל זאת לא מטרת ממשלות הימין. ממשלות הימין רוצות להפחית מסים על החזקים, על הסיטונאים והקמעונאים, על החברות והתאגידים וגם להוריד 1% מע"מ על דברים יקרים ומשמעותיים. כאשר אדם קונה רכב שעולה 250,000 ₪ ומעלה הוא ירגיש היטב שהוא שילם 1% פחות מע"מ, גם אשכרה יורידו לו את המחיר.

לא צריך להוריד עוד מסים והורדת מסים לא תוריד את מחירי הדיור או החשמל גם לא את מחירי המקררים או הבגדים. מעבר מחברה של קפיטליזם שלוח רסן מסוחרר וחזירי לחברה עם מעורבות ממשלתית גדולה יותר במשק ופיקוח תעשה את זה. בנייה ציבורית של דיור ציבורי ושיכונים לזוגות צעירים תעשה את זה. בנקים ייעודיים שיתנו אשראי ממשלתי בתעשייה, בבנייה ובחקלאות תעשה את זה. לא הורדות מס.

הורדת מס המעסיקים תביא בעיקר להעדפה גוברת של קבלנים להעסקת עובדים זרים, לפליטת עובדים ישראלים משוק העבודה, בזמן שמספר הזרים המוחלשים שיעבדו כאן וינוצלו יגדל. זה יפגע לא רק בשוק העבודה המקומי, אלא גם בשוק הדיור המקומי כי עובדים זרים צריכים לגור איפשהו, זה יפגע בהתפתחות ענף הבנייה הישראלי, שנותר מפגר מאחור לעומת מה שקורה בעולם, כי אם אין מחסור בידיים עובדות זולות, אין סיבה לעבור לתיעוש ומיכון. כך שהורדת המסים לא רק שלא תוריד את מחירי הדיור אלא תפגע בשוק העבודה, בשוק הדיור ובענף עצמו.

העובדה שהממשלה מוכנה לתת היתרים להעסקת זרים והנחות מס מעציבה, אבל לא מספיקה כדי להצדיק שיתוף פעולה מראשי ענף הבניין עם המדיניות הכושלת הזו שרק פוגעת בענף עצמו.

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , , , ,

3 תגובות

  1. לקסי :

    מה שמשפיע באמת

    כל מי שלמד מבוא לכלכלה יודע שמחירים בשוק נקבעים על-ידי ההצע והביקוש ולחילופין ע"י הממשלה שקובעת מחיר (כמו לחלב וללחם).
    מה שמשפיע באמת על כל מוצר שיצרניו יכולים לכוון את השוק (מונופולים, או מעין מונופולים) הוא הגבלת הייצור (אופק בנפט והקבלנים בדירות), כך שהמחיר (והרווחים) יישאר גבוה.
    הקטנת העלויות ליצרנים כאלה רק מגדילה את רווחיהם.

  2. החגב עמד יציב :

    "מעבר" וגו'

    "מעבר מחברה של קפיטליזם שלוח רסן מסוחרר וחזירי לחברה עם מעורבות ממשלתית גדולה יותר במשק ופיקוח תעשה את זה"- כן זה עבד בהרבה מקומות בריה"מ, קובה, צפון קוריאה… לאחרונה בונצואלה…
    בקיצור, מיהו ג'ון גאלט?!

  3. החגב עמד יציב :

    מצחיק איך אדם נטול השכלה

    מצחיק איך אדם נטול השכלה רלוונטית או ידע מעשי יכול להעלות טענות כגון "באופן תיאורטי הורדת עלויות אמורה להשפיע על המחיר הסופי של המוצר אבל אחרי מאות שנים של קפיטליזם הטיעון הזה לא מחזיק מים"
    כמובן שאין צורך לתקף טענה מסוג זה, בשיחדש, שפתם של האדומים, זה לא נדרש…

    הנייר סופג הכל, כנראה שגם גם כסילות ובורות משולבות עם צדקנות עצמית לא מתוחכמת במיוחד, אנו מתקרבים לאחד למאי טוכולסקי, היום בוא אנו נזכרים בקורבנות הסוציאליזם, אותה אידאולוגיה בזויה, אלימה ולא אנושית אשר נראה כי אתה וכותבי האתר דבקים בה
    תוך הפניית ראש למציאות.

    במציאות כל חברה שאימצה את עקרונות השוק החופשי לליבה חוותה צמיחה, שגשוג, פיתוח ועוד.

    הגיע הזמן להסתכל במראה טוכולסקי, וכמובן- מיהו ג'ון גאלט?!

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.