×’'ון בולטון – הסיוט של מלחמה שעורר טראמפ במינויו – חלק ראשון

מינוי ג'ון בולטון ליועץ לביטחון לאומי מסמן עידן חדש במדיניות החוץ האמריקאית. אם עמדותיו יתממשו, המדיניות תהיה ניצית ותוקפנית, כוחנית ורדיקלית בה 'ארצות-הברית מעל כולם' (United States Uber Alles) ) ואינה מתחשבת בשאר העולם. בולטון בז לדיפלומטיה ולבקרת הנשק ומעדיף פתרונות צבאיים

מאת:  אמנון פורטוגלי

 הסיוט של מלחמה ואף מלחמה גרעינית הגיע תחת טראמפ. 'ארצות הברית מעל כולם'  United States Uber Alles

ב-23 למרץ מוקדם בלילה, צייץ הנשיא טראמפ בטוויטר והודיע על הדחתו של היועץ לביטחון לאומי הרברט מקמאסטר, ועל מינויו לתפקיד זה של אחד הניצים הקיצוניים ביותר בארה"ב, ושגריר ארה"ב באו"ם לשעבר, ג'ון בולטון John Bolton.

'אני שמח להודיע כי, החל מה-9 לאפריל ג'ון בולטון יהיה היועץ לביטחון לאומי החדש שלי. אני מודה מאוד לגנרל מקמאסטר שעשה עבודה יוצאת מן הכלל על שירותו, והוא יישאר תמיד חבר שלי. החלפת התפקידים תהייה ב-9 לאפריל.'[i]

בולטון הוא הוגה דעות קיצוני המטיף לכוחנות ביחסי ארה"ב עם העולם, ידידים כאויבים. הוא רואה בפעילות מלחמתית צבאית לא רק דרך לגיטימית, אלא דרך מועדפת לפתרון בעיות קיימות ואף פונציאליות.

כך לדוגמה הוא כתב לפני מספר שבועות מאמר בו הסביר מדוע תקיפת מנע אמריקאית על צפון קוריאה היא 'לגיטימית לחלוטין'.  יתרה מזאת, לבולטון חלק חשוב בקריסתו של הסכם 1994 עם צפון קוריאה, לפיו תוכנית הפלוטוניום של צפון קוריאה הוקפאה בתמורה לנפט וסיוע אחר.

מינויו של בולטון מצביע על כוונת טראמפ לסגת מהסכם הגרעין עם איראן כבר במאי הקרוב, נסיגה שעלולה להאיץ תהליכים שיובילו לעימותים באזורנו. מינויו מעיד גם על התגברות הסיכוי לעימות צבאי בין ארה״ב לאיראן ו/או לצפון קוריאה.

המינוי של בולטון הוא גם סימן של שינוי לעבר הדוקטרינה של טראמפ 'אמריקה ראשונה', הכוחנית יותר, שיש בה סיכון גיאופוליטי משמעותי.  מינויו של בולטון מבהיר כי טראמפ מנקה את הבית ומביא יועצי מדיניות אגרסיביים יותר עם דעות בדבר 'אמריקה ראשונה' הדומות שלו.

מעניין לדעת אם הנטיה של בולטון להשתמש בכוח צבאי נובעת מכך שכמו טראמפ, בולטון לא שירת במלחמת וייטנאם, אלא הצטרף למשמר הלאומי..

במאמר שני פרקים:

פרק ראשון:  הדעות של ג'ון בולטון וההשלכות של מינויו ליועץ לביטחון לאומי של טראמפ.

ב-2016, לאחר שנבחר לנשיא, שקל טראמפ את מינויו של ×’'ון בולטון כשר החוץ (מזכיר המדינה) של ארה"ב.  פול ראנד, הסנטור הרפובליקאי הימני והליברטאריאני התנגד למינוי ×–×”, לדעתו של ראנד, כמעט כולם יהיו טובים יותר מג'ון בולטון לתפקיד ×–×”.   בראיון עם הניוזלטר הימני Reason  ,תאר ראנד את בולטון כנציג של  'האגף ההתערבותי ביותר של כל מפלגה", והאנטיתיזה של מדיניות החוץ המאופקת שטראמפ הציג במרוץ לנשיאות. 'אני לא יכול לתמוך באיש שלא למד את הלקח ממלחמת עיראק, לתפקיד מזכיר המדינה שלנו… ×–×” מטריד אותי שטראמפ מסוגל למנות לתפקיד אחראי מישהו חסר מעצורים unhinged עד כדי אמונה בהתערבות מוחלטת ומלאה'. אמר ראנד בראיון.

בולטון ידוע בתפיסת מדיניות ניצית, הוא הוכיח שהוא אידיאולוג ניאו-שמרני מסוכן, החושב שצריך להחליף את הדיפלומטיה באולטימטום האומר: או שתפעל בהתאם לאינטרסים של ארה"ב, או שתתמודד עם ההשלכות שיטיל עליך הצבא האמריקאי.

בתקופת נשיאותו של בוש הבן, בולטון היה האיש שייצג ומכר צידוקים כוזבים לקראת מלחמת עיראק השניה, ומודיעין כוזב על המתנגדים או אלו שעמדו בדרכו של הפרויקט האימפריאלי האמריקני. הוא עדין תומך במלחמה זו, שהוא דחף לה בטענות שלסדאם חוסיין יש נשק להשמדה המונית, שעד היום לא נמצא.

לאיש הזה תינתן האחריות לייעץ לטראמפ, נשיא לא יציב וחסר מעצורים, מתי ומתי לא להשתמש נשק גרעיני.

בולטון בז לדיפלומטיה ולבקרת הנשק ומעדיף פתרונות צבאיים, אף אחד לא עבד קשה יותר ממנו כדי לפוצץ את הסכם 1994 לפיו תוכנית הפלוטוניום של צפון קוריאה הוקפאה לכמעט שמונה שנים בתמורה לנפט וסיוע אחר. בולטון, שהיה סגן מזכיר המדינה לפיקוח על נשק וביטחון בינלאומי תחת הנשיא בוש, חיכה להזדמנות, וכשזו הגיעה ב- 2003 הוא ניצל אותה עד תום.  לדבריו אחר כך  'זה היה הפטיש שחיפשתי כדי לנפץ את מסגרת הההסכם'

“this was the hammer I had been looking for to shatter the Agreed Framework".

קריסתו של ההסכם סייעה להביא אותנו למשבר היום, כאשר מאמינים כי לצפון קוריאה יש עשרים פצצות גרעיניות או יותר.

בולטון הביע במספר מאמרים, רצון עד כדי אובססיה להפציץ את איראן. לדוגמה, במאמר שפורסם ב'גרדיאן' ב-2011 הוא כותב: 'המציאות הלא נעימה היא שהחלופה היחידה לאיראן גרעינית היא לחסל את תוכניתה של טהרן באמצעות שימוש ממוקד בכוח צבאי, בין אם על ידי ישראל, ארצות הברית או שניהם".

באוגוסט 2017, הוא כתב מאמר דעה על 'איך לצאת מהסכם הגרעין עם איראן' "“How to Get Out of the Iran Nuclear Deal.

בפברואר השנה, הוא כתב קטע דומה על צפון קוריאה בכותרת 'ההצדקה הלגלית למכה הראשונה על צפון קוריאה' “The Legal Case for Striking North Korea First“..

מינויו של ג׳ון בולטון כיועץ לביטחון לאומי של נשיא ארצות הברית התקבל בתגובות שמחה מהימין האמוני-משיחי בישראל, איילת שקד הגדירה אותו כ'ידיד אמת של ישראל'.  הוא אחד התומך במדיניות ההתנחלויות והסיפוח ושאר השגיונות שלה ללא סייג.  אכן, בולטון שולל הקמת מדינה פלסטינית,  ואינו מכיר בשאיפות הלאומיות של הפלסטינים. עם זאת, לתפיסתו של בולטון, פתרון שתי המדינות מת ובמקומו הוא מציע פתרון שלש המדינות לפיו רצועת עזה תנתן למצרים והגדה המערבית תוחזר לירדן. תפיסה שאינה תואמת את המטרות ומדיניות הסיפוח של הבית היהודי.

תגובות השמחה מהמינוי של בולטון שבאו מהימין האמוני-משיחי בישראל נבעו לא רק מתפיסתם שזה ניצחון נוסף שלהם, מתמיכתם בעימות צבאי עם איראן, או מאמונתם שהרשות הפלסטינית תיאלץ לשנות את דרכיה, אלא מהתחושה שלהם, שנוצרה שעת כושר לביצוע מיידי של מהלכים לכאורה בלתי-הפיכים, ובראשם סיפוח השטחים הכבושים, ולחיסול סופי של כל תקווה להסדר מדיני.

לראש הממשלה נתניהו יהייה קשה יותר לרסן את שותפיו בקואליציה בטענה שהממשל מסתייג מעמדותיהם.

לבולטון יש מערכת יחסים מעניינת עם קבוצות שנאיות איסלאמופוביות בארה"ב.  ב- 2010, בולטון המליץ endorsed על ספר שכתבה פמלה גלר בשיתוף עם רוברט ספנסר, שונא מוסלמים קיצוני ידוע לשמצה. הספר תואר כסדרה של תיאוריות קונספירציה לא מבוססות על ברק אובמה והצהרות אנטי-מוסלמיות גורפות, עם קטע שטען כי הנשיא אובמה הוא מוסלמי סמוי.

עכשיו, לאחר מינויו לתפקיד היועץ לביטחון לאומי, בולטון ימצא עצמו בעמדת כוח אמיתית. קשה לראות איך הוא יכול ליישם את עקרונות מדיניות החוץ שלו מבלי ליצור זעזועים עצומים בעולם.

הוספת בולטון לצוות של טראמפ צריכה להדאיג מאוד את הממשלות באירופה. אם יש דבר אחד בטוח בבולטון, שגריר ארה"ב לשעבר באו"ם, הרי זה שהוא שונא את האיחוד האירופי. ספרו מ-2007  'כניעה אינה אופציה' Surrender is Not an Option, המתאר את תקופת כהונתו בניו יורק, הוא הצהרה על השקפת עולמו של השגריר לשעבר, יותר נכון השקפת עולמו האנטי-עולמית. מטרות הביקורת של בולטון בספר הן איראן, צפון קוריאה, האומות המאוחדות, ממשלות אירופאיות ואמנות בינלאומיות.

בולטון אינו מאמין ברעיון של הקהילה הבינלאומית, הוא רואה דיפלומטיה במונחים של עסקאות ועוצמה קשה, מאפיינים שכנראה חיבבו אותו על נשיא טראמפ. זה מעמיד אותו מול דיפלומטים מסורתיים יותר, שנוטים להאמין בדברים כמו רעיונות, אידיאלים, מערכות יחסים ומוסדות.

בולטון מזלזל  ומבטל בספרו את פקידי מחלקת המדינה האמריקאית ואוהב אף פחות מהם את עמיתיהם הזרים, הבריטים והאירופים.  בולטון מתעב את האיחוד האירופי, עבורו פקידי האיחוד האירופי הם מחוץ לתחום. הוא מדגיש שוב ושוב את סלידתו מיורואידים EUroids  ומהעדפתם לנורמות בינלאומיות, שלטענתו מאיימות להקטין באופן משמעותי את האוטונומיה, הממשל העצמי והריבונות של ארה"ב.  בולטון, למרות שהוא מתאר את עצמו כקללה של האו"ם, אינו אוהב את האיחוד האירופי עוד יותר.  מבחינתו האו"ם הוא לפחות גוף הבנוי ממדינות ריבוניות חברות, המבוסס על כוח אמריקאי.

המינוי של בולטון מורה שטראמפ בונה קבינט מלחמה.

בנובמבר 2016, מיד לאחר שטראמפ נבחר כנשיא, ציינו משקיפים  כי טראמפ לא יקבל 'חותמת גומי' מהקונגרס הרפובליקני עבור האנשים בהם יבחר לאיוש הממשלה. טראמפ בחר אז באנשים שהיו מקובלים יותר למרכז הרפובליקאי, ובולטון לא הצליח אז להיכנס למינהל טראמפ.

בחודש האחרון, שר החוץ רקס טילרסון פוטר דרך טוויטר וזה סימן את תחילתו של עידן חדש. עכשיו, ההחלפה של מקמסטר בבולטון מורה על סילוק הבלמים בבית הלבן, ועל  מדיניות חוץ חדשה, ניצית ותוקפנית של הממשל.  מינויו של בולטון מעמיק את הטרנספורמציה שטראמפ החל בה עם הדחתו של רקס טילרסון כשר חוץ והחלפתו במייק פומפיאו, הידוע בעמדותיו האגרסיביות הקיצוניות כלפי איראן. המינויים החדשים משמעותם שטראמפ מארגן מחדש את הקבינט שלו ומביא יועצי מדיניות אגרסיביים יותר עם דעות בדבר 'ארצות הברית מעל כולם'  הדומות לשלו. הם מורים על מעבר ממדיניות חוץ אמריקאית נוקשה אך מסורתית,  לגישה כוחנית רדיקלית ששמה את ארה"ב מעל לכל ואינה מתחשבת בשאר אומות העולם.

המדיניות החדשה של הבית הלבן בעקבות המינויים החדשים, נמצאת בקצה הכוחני של עמדות מדיניות החוץ האמריקאית. מדיניות זו מעדיפה גישה יותר אגרסיבית נגד שחקנים חדשים העולים על הבמה הבינלאומית. העובדה כי בולטון הוא עכשיו היועץ לביטחון לאומי של טראמפ שולח איתות חזק למדינות אחרות כי ארה"ב עומדת לשחק משחק קשוח. זה נכון במיוחד לגבי צפון קוריאה, בהתחשב בשיחות הקרובות עם טראמפ.

——————-

[i] “I am pleased to announce that, effective 4/9/18, @AmbJohnBolton will be my new National Security Advisor. I am very thankful for the service of General H.R. McMaster who has done an outstanding job & will always remain my friend. There will be an official contact handover on 4/9.”

לקריאת החלק השני של המאמר

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “×’'ון בולטון – הסיוט של מלחמה שעורר טראמפ במינויו – חלק ראשון”

  1. […] לא הפרו את ההסכם, אברמס אומר שזה לא ברור. הוא מסתמך על ×’'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי, שבעברו חיפש דרך, והצליח לפוצץ את […]

Leave a Reply