הוועדה לזכויות הילד דנה בהכנסת טלפונים ניידים לבתי-ספר. הדיון בישיבה הוא צעד פרלמנטארי ראשון לקידום היוזמה להכניס שימוש בטלפונים סלולאריים בתוך שיעורי הלימוד בבתי הספר בישראל. מה אמרו המתנגדים ליוזמה ומה פסקה יו"ר הוועדה
מאת: דליה בלומנפלד
האם להכניס טלפונים ניידים לשימוש בשיעורים בבתי-ספר?- חלק א'
הוועדה לזכויות הילד דנה בנושא הכנסת טלפונים ניידים לבתי-ספר. הדיון בישיבה הוא צעד פרלמנטארי ראשון, ככל הנראה, לקידום היוזמה להכניס שימוש בטלפונים סלולאריים בתוך שיעורי הלימוד בבתי הספר בישראל. יוזמה הפוכה מזו של האיחוד האירופאי שמתכוון לאסור על כך מאת: דליה בלומנפלד
המתנגדים הסבירו כי לא צריך טאבלט או טלפון סלולארי כדי ללמוד, לשנן חומר למידה. לא צריך מכשיר סלולארי כדי לחנך לחשיבה, ליצירתיות, ללמידה מחוץ לקופסה. טלפון סלולארי הוא מרכז מידע, מקור מידע בלבד.
המתנגדים נתמכו בנתונים שהתפרסמו ב-OECD שהוכיחו שבבתי-ספר אליהם הכניסו בצורה מאסיבית תקשוב, במיוחד לימוד דרך טאבלטים, רמת הלמידה של התלמידים לא עלתה. רמת הלמידה של תלמידים אינה משתפרת בלימוד באמצעות טאבלטים.
יתר על כן, ההשלכות החברתיות הן קשות לדברי המתנגדים: תלמידים שקועים במכשירים במקום ליצור אינטראקציה חברתית.
המתנגדים העלו גם את סכנת ההתמכרות בשימוש בטלפון סלולרי. השימוש במכשירים אלה משעבד, ממכר. רשתות חברתיות וסמארטפונים ממכרים כימית, כמו חומרים ממכרים לכל דבר. המתנגדים העירו כי חוסר יכולת מערכת החינוך לרתק את תשומת הלב של התלמידים מצא קרש הצלחה בדמות הגברת התמכרותם למסכים. המתנגדים הסבירו כי ניתן להנחיל מעורבות חברתית ואופקים רחבים באמצעים בלתי ממכרים. ואם להורים חשוב לשמור על קשר עם ילדיהם הנמצאים בבית-הספר, ניתן לאפשר למשל הכנסת טלפונים טיפשים בלבד, בשביל השקט של ההורים.
המתנגדים טענו גם כי בגילאים קטנים ההשלכות קשות יותר. בתלמידים הלומדים בבתי-ספר יסודיים נחשפו נזקים התפתחותיים אמיתיים.
המתנגדים התייחסו גם למחקרים שנעשו שנתיים קודם, המצביעים על ההשפעות הבריאותיות של מסכים על ילדים: חוסר תנועה וחשיפה לתכנים מהירים מובילים להשמנה, לחץ דם גבוה, סיכון לסוכרת, פגיעה בכולסטרול, פגיעה בשינה ובמערכת החיסונית, הנירולוגית ובראייה. מחקרים נוספים מצביעים על פגיעה בצפיפות העצם, פגיעה בלמידה, יצירת מגפה של הפרעת קשב ופגיעה באזורי מוח שקשורים לאמפטיה, ויסות רגשי ושליטה קוגניטיבית. כמו כן, מחקרים חשפו כי השימוש בסמארטפונים הוכח כמסרטן ופוגע בפוריות.
המתנגדים ציינו גם כי שימוש בטלפון סלולארי חושף תלמידים לתכנים פוגעניים בהפסקות בית הספר. למשל, חשיפה לתכנים פורנוגראפיים. הטכנולוגיה היא לא ניטראלית.
ובנוסף למפגעים הנ"ל, ציינו המתנגדים כי לפי המשרד לאיכות הסביבה, למשרד החינוך אין מכשור מתאים למדידת קרינה. כך שסכנת קרינה קיימת, אך היא אינה ברורה.
בישיבה בוועדה לזכויות הילד סיפרו שני משתתפים על תופעות של אי הכנסת מכשירים סלולאריים לבתי-ספר:
- בקרית מוצקין ילדים באים לביה"ס, מפקידים את הטלפון שלהם במזכירות ומקבלים אותו חזרה בסיום הלימודים.
- במקומות רבים בארצות הברית ובמיוחד בעמק הסיליקון, במקום שבכירי ההייטק נמצאים, רבים מבכירי ההייטק שולחים את הילדים שלהם ללמוד בבית ספר וולדו, שהוא בית ספר שמלמד בצורה המסורתית ביותר, בלי פלאפונים, ללא מסכים. הילדים לומדים שם בקולג'ים הטובים ביותר. הם לומדים לחשוב בצורה יצירתית. הם לומדים להיות יצירתיים, הם לומדים לחשוב מחוץ לקופסה. וכל זאת ללא שימוש בטלפונים סלולריים.
ההתנגדויות להכנסת שימוש בטלפון סלולארי לבתי-ספר נשמעו בישיבה, אך נראה כי נשמעו לצורך הפרוטוקול בלבד. ח"כ יפעת שאשא ביטון בקשה לקראת סוף הישיבה מעופר רימון, מנהל מנהל תקשוב וטכנולוגיה, שמשרד החינוך יגבש תכנית הכנסה של ניידים לבתי-הספר. להלן דבריה:
"ראשית אני רוצה להודות לכולכם על הדיון. לגבי הסוגיה של משרד החינוך, עופר, אני כן מבקשת ממשרד החינוך לגבש תכנית לגבי הכנסה של ניידים. בואו נתחיל עם בתי הספר היסודיים, אוקיי? מה המסגרת המותרת, לאלה שימושים ומה תהיינה הסנקציות לצד כל אחת מההחלטות. אנחנו לא מוותרים לא על התהליך החינוכי, אבל גם לא על הסנקציות, כי בסופו של דבר אנחנו צריכים להראות שאנחנו מתכוונים באמת."
Tags: בתי-ספר, הוועדה לזכויות הילד, חינוך, טאבלטים, טלפונים סלולריים בשיעורי לימוד, יפעת שאשא ביטון, מערכת החינוך, משרד-החינוך
אין שום סיבה להכניס טלפונים ניידים לכיתות למעט בשיעורים שילמדו ילדים איך להתמודד בחכמה עם המחשב שמרגל אחריהם.
שבכל בית ספר יהיו טבלבטים לצורך לימודים.
לטוכולסקי,
למה טבלטים?אי אפשר ללמוד מספרים, מדפים, מחוברות? אם צריך לאסוף מידע, אפשר לעשות זאת בבית. לא צריך טבלטים בשיעורים. ולידיעתך, הוגשה עתירה לבגצ נגד שימוש בטבלטים בשיעורי הלימוד. הרי יש הורים שאין ביכולתם הכלכלית לרכוש טבלטים לילדיהם, במיוחד אם מדובר במספר ילדים במערכת החינוך.
הכוונה היא חד וחלק שבית הספר יהיו בו טבלטים ולא שילדים יביאו. יש התקדמות טכנולוגית, אין פסול בכך שמגיל מסוים ישלבו טבלטים ומחשבים אבל זה לא צריך להיות כרוך ביכולת הכלכלית של הורי כל ילד. זה צריך להיות ציוד של בית הספר.
[…] לקריאת חלק ב' […]