אמנסטי אינטרנשיונל – לעצור את גירוש מבקשי המקלט
עריקה מצבא אריתריאה היא עילה להכרה במעמד של פליט. רשות האוכלוסין וההגירה מחויבת עלידי בית-המשפט לבדוק את מעמד מבקשי-המקלט. אלו שתי פסיקות מעודדות של בתי-משפט שהתקבלו. אמנסטי דורש לא לגרש את מבקשי-המקלט ולבחון מעמדם
תנועת אמנסטי אינטרנשיונל ישראל שבה וקוראת לממשלת ישראל לעצור מיידית את גירוש מבקשי המקלט, לאור שתי החלטות בתי המשפט מהשבוע, אשר מוכיחות פעם נוספת כי טענותיו לגבי אי תפקוד מערכת המקלט הישראלית הינן מוצדקות.
ביום חמישי בבוקר ב-15 בפברואר פורסם כי בית המשפט המחוזי בירושלים קיבל את עתירת "המרכז לקידום פליטים" נגד דחייתן הגורפת והבלתי מוצדקת על הסף של מאות בקשות מקלט, בשל מדיניות כושלת שעליה התריעה אמנסטי אינטרנשיונל ישראל כבר במרץ 2016 בדו"ח "נפסלו על הסף". בקשות אלו שהגישו מבקשי מקלט מאריתריאה ומסודן הוגשו למעלה משנה מעת כניסתם לישראל, בשל אי תפקוד מגמתי של מערכת המקלט הישראלית, ובעקבות כך נדחו. בהתאם להחלטה המבורכת, מאות בקשות לקבלת מקלט מדיני שנדחו על הסף יפתחו מחדש על ידי רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים.
בשעות הצהריים באותו יום פורסם כי בית הדין לעררים קבע כי עריקה מצבא אריתריאה, שהשירות בו מוכר בכל העולם כעבדות לכל דבר ועניין וכולל כליאה שרירותית ללא משפט בתנאים בלתי אנושיים, עינויים ורדיפה דתית, אתנית ועוד, יכולה לשמש כעילת מקלט לגיטימית, בניגוד לחוות הדעת המוטעית והמגמתית של רשות האוכלוסין וההגירה, שהובילה לדחיית אלפי בקשות של מבקשי מקלט אריתראים.
בפסק הדין, שהתקבל בעקבות הליך משפטי של הקליניקה לזכויות פליטים באוניברסיטת תל אביב, קבע בית הדין לעררים כי העורר, אריתריאי, שערק משירות צבאי מצבא אריתריאה הוכיח כי "יש חשש מבוסס היטב לרדיפה בשל דעה פוליטית המיוחסת לו על ידי שלטונות ארצו כתוצאה מעריקתו משירות צבאי". פסק דין תקדימי זה מאשר את התרעות אמנסטי אינטרנשיונל בנושא בשני דו"חות קודמים, "משחק מכור" מספטמבר 2016 ו"בין שמיים לארץ" מחודש מאי 2017.
פסק הדין מבהיר כי הקשר הסיבתי בין עריקה לרדיפה פוליטית (שהיא אחת מעילות אמנת הפליטים) כבר הוכח על ידי גופים בינלאומיים אמינים רבים, ביניהם נציבות האו"ם לפליטים, הוועדה המיוחדת של האו"ם למצב זכויות האדם באריתריאה, ועל ידי טריבונלים במדינות שונות שהכירו בעריקה כעילה לרדיפה פוליטית באריתריאה, כמו גרמניה ובריטניה. הדיין, שפסק בעתירה לבית-הדין לעררים, הדגיש עוד שגם רשות האוכלוסין וההגירה מכירה בעצמה בענישה החמורה בגין עריקה באריתריאה, אך מסרבת להתייחס לענישה זו כרדיפה, אלא מתעקשת להתייחס אליה כאל ענישה אזרחית. הדיין הבהיר כי הוא מסרב לקבל עמדה זו של המדינה. לדבריו, הנסיבות האישיות של העורר מספיקות כדי לבסס חשש מבוסס מרדיפה פוליטית, על אחת כמה וכמה כשמוסיפים להן את הנסיבות האובייקטיביות לגבי השלטון האריתריאי ותפישתו את פעולת העריקה וההשתמטות כבגידה במדינה וכהתנגדות לשלטון. על כן הענישה היא חמורה, לא חוקית וכוללת כליאה בתנאים לא אנושיים, עבודות כפייה ואף עינויים.
חן בריל אגרי, קמפיינרית באמנסטי אינטרנשיונל ישראל, בירכה על ההחלטות ואמרה: "ממשלת ישראל חייבת לעצור מיידית את תכנית הגירוש, לבטל את זימוני השימועים ואת אלפי הדחיות הפסולות והשגויות של בקשות המקלט של אריתראים ולהעביר את כולן לבחינה מחודשת, ראויה והוגנת אשר תואמת את אמנת הפליטים, את הסטנדרטים הבינלאומיים ואת פסק הדין החדש של בית הדין בישראל. אחרי מאבק ארוך נגד הדחיות הגורפות, הקולקטיביות והפסולות של אלפי אריתראים, סוף סוף בית הדין מתקן את העוולה הנוראית הזו וקובע חד משמעית שעריקה כן מהווה עילת מקלט, כפי שאמנסטי חוזרת וטוענת בכל הזדמנות מזה שנים".
הודעה מאת גיל נווה ראש יחידת תקשורת ודוברות, אמנסטי אינטרנשיונל ישראל
תגיות: אמנסטי אינטרנשיונל, אריתריאה, גירוש פליטים, מבקשי-מקלט, רשות האוכלוסין וההגירה