רוביק דנילוביץ – הדרישה לפינוי המקלט היא רדיפה או דמוקרטיה?

דרישת אביגדור ליברמן מגלי צה"ל לא לשדר יצירות של יהונתן גפן, דרישת רוביק דנילוביץ מהפורום לדו-קיום בנגב לפנות את המקלט העירוני – האם דרישות אלה חוקיות? אל להם לנציגי ציבור לערער את חופש הביטוי ולהפר את הדמוקרטיה

מאת: דליה בלומנפלד

רוביק דנילוביץ, ראש עיריית באר-שבע, דרש מהפורום לדו קיום בנגב לפנות את המקלט העירוני שבו הוא פועל. הסיבה – התנגדותו לכמה אירועים שאירעו במקלט המשמש בית תרבות יהודי-ערבי בשם מולתקא-מפגש.  לפי טענת העירייה, הפורום הפר את הסכם השימוש במקלט בשל תוכן הפעילות המתקיימת בו ולכן, בדצמבר 2017 הודיעה העירייה לפורום ×›×™ עליו לפנות את המקלט.

בתגובה לכך, עתרה האגודה לזכויות האזרח לבגצ נגד עיריית באר-שבע על שהיא פוגעת בחופש הביטוי.

לפי הסכם של הפורום עם העירייה, הקצאת המקלט נועדה למטרת "פעילות קהילתית". הנימוק שהציגה העירייה לפינוי הפורום מהמקלט הוא שהפורום עוסק בפעילות פוליטית.

האגודה לזכויות האזרח בעתירתה הביעה התנגדות לפרשנות העירייה להגדרת "פעילות פוליטית", והבהירה כי פסיקת בגצ בעתירות אחרות מפרשת בצורה מצמצמת את המושג "פעילות פוליטית" וזאת במסגרת ההגנה על חופש הביטוי, שהוא עקרון יסודי במשטר דמוקרטי: "איסור פעילות פוליטית הוא איסור על פעילות מפלגתית ישירה או עקיפה בלבד." לפי הגדרה מצמצמת זו, הפורום לדו-קיום בנגב אינו עוסק בפעילות מפלגתית כלשהי, ולכן פעילותו אינה פוליטית.

כפי הנראה, החלטת דנילוביץ לפנות את הפורום היא תוצאה של לחצים שהופעלו עליו, בעקבות מספר אירועים שהתקיימו במקלט, והוא נכנע להם. לפעילי ימין קיצוני הייתה יד בהפעלת הלחץ. לחברי מועצת העירייה הייתה יד בהפעלת הלחץ. לאמצעי תקשורת, שנתנו במה ללחצי ימין אלה הייתה יד בהפעלת הלחץ. (ראו פה, ופה) וכן לחברת-כנסת הייתה יד בהפעלת הלחץ (ראו המכתב). להלן המכתב ששלחה לדנילוביץ

המכתב של ח"כ נאווה בוקר לראש עיריית באר-שבע

למרות שהעירייה העניקה לפורום את הזכות להשתמש במקלט, הכניעה ללחצים גרמה לה להתערב בתכני הפעילויות במקלט ולבסוף לדרישת הפינוי. זאת בניגוד לפסיקה משפטית הקובעת כי רשות מקומית המאפשרת לקהל הרחב להשתמש במתקניה, לא תתערב בתכני הביטוי ולא תגביל את ההיתר להשתמש במתקניה להבעת דעות שונות.

לעירייה אין סמכות להתערב בתכנים של אירועים שמתקיימים במבנה עירוני.  אסור היה לה להתערב בתכני האירועים שהתרחשו במקלט הפורום לדו קיום בנגב. אבל היא התערבה בתכנים ואסרה על פעילויות במקלט הפורום.

לפי הכתוב בעתירת האגודה לזכויות האזרח, הזכות לביטוי במסגרת חופש הביטוי במשטר דמוקרטי, אינה מצטמצמת לדעות קונצנזואליות. חופש הביטוי משתרע על דעות מקובלות ועל דעות לא מקובלות, על דעות נוחות לשמיעה ועל דעות "מרגיזות וסוטות", המעוררות התקוממות, סלידה והתנגדות. חופש הביטוי אינו רק החופש לבטא דברים בשקט ובנועם אלא גם חופש לבטא דברי זעקה הצורמים את האוזן.

מתקנים ציבוריים הם זירה חיונית למימוש הזכות לביטוי. הגבלת השימוש בהם להבעת דעות מהווה פגיעה בחופש הביטוי.

עיריית באר-שבע התערבה בתכני הפעילות במקלט. היא לקחה על עצמה סמכות לעקוב אחר תכנים ופעילויות במקלט ולהתערב בפעילותו. במקום שראש העירייה יפעל בהתאם לחוק ויעמוד איתן מול לחצים של גורמי ימין הפועלים להשתקת ביקורת ולרדיפה אחר כל מי שאינו שותף לדעותיהם, נראה כי הוא העדיף להיכנע ללחצים במקום להנהיג את הציבור ולחנך לכיבוד חוקים.. מנהיג נמדד בכישורו להוביל ציבור. לא להיות מובל על ידו.

ראש העירייה ידוע כאיש מפלגת העבודה, האופוזיציה. ההתנהלות הזו כלפי הפורום לדו-קיום בנגב גורמת לו להיראות כבעל תפקיד המממש את רחשי לבו של ציבור שאינו מכבד באמת חופש הביטוי ודמוקרטיה. הוא נראה כמזניח את ערכיה הדמוקרטיים של מפלגת העבודה במחיר הרצון לרצות גורמי ימין בעירו ולצבור כוח פוליטי שיתמוך בו בבחירות המוניציפאליות הקרבות והולכות. וכשהפוליטיקה עדיפה על פני החוק, הדמוקרטיה נמצאת במדרון חלקלק.

ובעיני אלה הרואים בדנילוביץ איש מפלגת העבודה, התנהלותו תורמת לחיזוק התדמית הלא אופוזיציונית של המפלגה. האופוזיציה אינה נראית באמת אופוזיציה, וקואליציית הימין הקיצוני יוצאת מחוזקת.

לעיון בעתירת האגודה לזכויות האזרח

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Leave a Reply