בינוי שפוי – הפתרון למצוקת הדיור – דיון בכנס בכנסת

כנס בינוי-שפוי שנערך בכנסת קורא להחזרת השפיות לתכנון במסגרת פתרון מצוקת הדיור ומבקר בחריפות את התנהלות הממשלה בדיור, הפועלת בטווח הקצר ויוצרת בעיות קשות לעתיד

מאת: דליה בלומנפלד

צונאמי יוזמות התחדשות עירונית של הממשלה, האמורות לתת מענה למצוקת הדיור החריפה, עורר ביקורת ציבורית נרחבת והוביל להתארגנויות אזרחיות המתנגדות לבנייה מואצת ולא מתוכננת שתגרום בכייה לדורות. תוכניות פינוי-בינוי של שכונות שלימות, מיזמי תמ"א 38 המוסיפים דירות לבניינים קיימים בלי להתחשב במחסור בתשתיות, הפקעת שטחים חקלאיים מניבים לצורך בינוי – כל היוזמות הללו, לבנייה מואצת ולא מתוכננת כראוי, הצליחו ליצור קואליציה של ארגונים רבים ומגוונים ,שהשתתפו בכנס בינוי שפוי שנערך בכנסת ב-1 בינואר 2018 ביוזמת חברי-הכנסת: מיכל בירן, יעל כהן-פארן ופרופ' יוסי יונה.

בכנס השתתפו נציגי המטה לבינוי שפוי, שהוקם לאחרונה ותוך זמן קצר הצטרפו אליו כ-40 נציגי שכונות, השתתפו נציגי שכונות מגבעתיים, הוד השרון, רמת השרון, רחובות, ירושלים, ראשון לציון ועוד. כמו כן השתתפו נציגי ארגונים מקצועיים בתחום התכנון והבנייה: עמותת האדריכלים, פורום האדריכלים הצעירים, איגוד המתכננים, מהנדס עיר, נציגי רשויות מקומיות, מרכז המועצות האזוריות, האיחוד החקלאי, מנהלים קהילתיים. השתתפו ארגוני סביבה כמו החברה להגנת הטבע, המועצה לבנייה ירוקה ועמותת "צלול". וכן עמותת "במקום" ועמותת "מרחב". ועוד

הדוברים בכנס העלו את הבעיות בתחום התכנון והבינוי ובראשן הגישה האפיזודית שנוקטת הממשלה בטיפול במצוקת הדיור: דוחפת לבניית בתי-מגורים בכל שטח ריק בבעלות המדינה, פועלת לפינוי שכונות שלמות כדי לחדשן באמצעות בניית בתי-מגורים, ודואגת להרבות דירות מגורים בתוכניות תמ"א 38 – כל זאת בלי לקחת בחשבון תכנון תשתיות כולל. בלי להתייחס לצורך במבני ציבור ובלי להתאים את המכלול לצרכי התושבים. במקום לגבש תפיסה הוליסטית המתחשבת בכל הצרכים של התושבים שיתגוררו במקומות אלה, דואגת הממשלה להרבות בנייני מגורים בלבד ויוצרת בכך פרבור ויצירת שכונות שינה. כל זאת כדי לללתת מענה מיידי למצוקת הדיור.

דוברים בכנס התלוננו על גישת הממשלה המעודדת את היזמים, אך מתעלמת מהמתכננים ומבעלי המקצוע בתחום. התכנון והאדריכלות הם מקצועות מהותיים לפתרון בעיות הדיור, אך התפיסה היא שהתכנון הוא גורם מעכב ומכשיל בפתרון מצוקת הדיור. במקום להשתמש בכישוריהם המקצועיים לטובת בינוי איכותי, הלוקח בחשבון שיקולים מרחביים, תשתיתיים, אקולוגיים, וחברתיים, הממשלה מתעלמת מהם ופוגעת בכך ביכולת להתמודד באופן מיטבי בתחום הדיור.

למדינה גופי תכנון רבים: מנהל התכנון, וועדת תכנון ובנייה, מהנדסי-עיר. במקום להשתמש בהם, היא מפעילה גופים מקבילים עוקפי תכנון כמו הות"ל (ועדה לתשתיות לאומיות) והותמ"ל (ועדה לתוכניות מועדפות לדיור). בוועדות אלה יש רוב לנציגי ממשלה ואין קול לציבור. הוא מודר מהוועדות הללו וכך טובת הציבור אינה נלקחת בחשבון בוועדות אלה. זוהי דיקטטורה תכנונית.

לדברי אחד הדוברים, השימוש בות"ל ובותמ"ל הוא אמצעי לעקוף את מערכת התכנון מתוך מטרה לפרק אותה. בכך פועלת המדינה לטובת בעלי-הכיס והממון מתוך אידיאולוגיה.

הגישה הזאת פוגעת בחברה, בסביבה, יוצרת גטאות, שכונות ללא תכנון, ללא תחבורה, יוצרת פקקים בכבישים, יוצרת נזק לחקלאות על-ידי הסבת שטחים חקלאיים מניבים לצורכי בנייה. גורמת לאיבוד הצביון של עיר שצריכה להיראות עיר ושל כפר שצריך להיראות כפר.

היוזמה המוטרפת לבנות על כל קרקע פנויה פוגעת באיכות החיים של האזרחים ועלולה לגרום לנזק לדורות הבאים שייוותרו ללא עתודות קרקע.

דוברים העלו קריאה להתנגד למגמת חיזוק הות"ל והותמ"ל, כפי שבאה לידי ביטוי בחוק ההסדרים הקרוב. לבטלם ולחזק את גופי התכנון הרגילים של המדינה.

נציגת ארגון המתכננים פרטה את חשיבותו של מקצוע התכנון הרב תחומי הכולל ערכים חברתיים, סביבתיים, כלכליים ועוד. היא ציינה שמנהל התכנון לוקח בחשבון את כל סוגי השיקולים, ובתכנון עיר הוא מתייחס לשימושים מעורבים, לא רק למגורים, אלא גם לתשתיות, רחובות, תחבורה, מבני-ציבור, אזורי תעשייה, שילוב בין שכונות ותיקות לבין חדשות והתאמת התכנון לצרכי האוכלוסיות המתגוררות במקום.

בכנס התייחסו דוברים לגישה האפיזודות של הממשלה ולחוסר הקשר בין תכנון דיור לבין תכנון תשתיות, תחבורה, תכנון ריאות ירוקות בסביבות מגורים. ועוד. אחת הדוברים הציעה ליזום דיונים בוועדות המקצועיות. דובר אחר העלה הצעה לחקיקה שתחייב הלימה בין כל סוגי התכנון בהתחדשות עירונית.

נציגת אחת השכונות העלתה את בעיית לחץ היזמים על תושבים בשכונות מוחלשות ודיווחה כי היא יוזמת הקמת קרן ארצית שתסייע לאוכלוסיות מוחלשות בתחום ההתחדשות העירונית.

בהמשך הכנס סיפרו נציגי שכונות מערים שונות את מאבקם נגד תוכניות התחדשות עירונית במקומותיהם. המאבק נגד בניית מגדלים גבוהים על שטח מצומצם, המאבק נגד הקמת שכונת מגורים במחנה צבאי שננטש בשל אי פתרון בעיות התחבורה הקשות באזור, מאבק נגד התעלמות מהגשת התנגדויות של תושבים ועוד.

בסוף הכנס יצאה הקריאה לשתף פעולה בין נציגי הציבור לבין השטח כדי לקדם את המאבק למען בינוי שפוי.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

5 Responses to “בינוי שפוי – הפתרון למצוקת הדיור – דיון בכנס בכנסת”

  1. דרור הגיב:

    במטה המאבק לבינוי שפוי חברים נציגים מ-43 ישובים – ולמעלה מ-70 שכונות…

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    איך מגיעים לנציג הירושלמי למשל?

  3. דרור הגיב:

    דרור 050-6206870

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    יו"ר עמותת אדמתי, גלעד אלטמן: "דרישת שר האוצר, משה כחלון, להאריך את הוראת השעה ותמ"ל מזעזעת ומהווה מכה אנושה לחקלאות, לחקלאים, לשטחים הפתוחים ולתכנון בישראל"
    ×—"×› דודי אמסלם: "בוודאי שהותמ"ל ×”×–×” צריך להיעלם מן העולם… בהגדרה"
    יו"ר עמותת אדמתי, גלעד אלטמן: "דרישת שר האוצר, משה כחלון, להאריך את הוראת השעה ותמ"ל מזעזעת ומהווה מכה אנושה לחקלאות, לחקלאים, לשטחים הפתוחים ולתכנון בישראל" ● "ראוי להזכיר אמירות נחרצות של ח"כ דודי אמסלם, יו"ר וועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת (וכיום גם יו"ר הקואליציה) ● וגם בארז(ים) נפלה שלהבת. השר כחלון חייב לשנן את דברי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ארז קמיניץ, שקבע: "הותמ"ל הוא מכשיר מאוד מאוד דורסני. הוא דורס את התכנון גם ברמה המוסדית, גם בהליכי תכנון וגם בתכנון עצמו."
    הצהרת ×—"×› דודי אמסלם (20.07.17) היא התשובה הטובה ביותר לבקשת שר האוצר, משה כחלון ,להאריך את גזרת הותמ"ל בשנה נוספת : "בוודאי שהותמ"ל ×”×–×” צריך להיעלם מן העולם והרי הוא ייעלם באיזשהו שלב ×›×™ ×–×” דבר שהוא לא טבעי. ×–×” ברור. אף אחד לא רוצה אותו כל הזמן. אם אני אהיה יושב ראש ועדת הפנים עוד כמה שנים, אני אבטל אותו (…) בהגדרה הוא פוגע בתכנון. בהגדרה. אני קובע את ×–×”."
    בפרוטוקול מס' 460 של ועדת הפנים והגנת הסביבה (20 ביולי 2017) התבטא גם ארז קמיניץ, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה שאמר בין היתר: "הותמ"ל הוא מכשיר דורסני, הוא דורס את התכנון גם ברמה המוסדית, גם בהליכי תכנון וגם בתכנון עצמו."
    גלעד אלטמן: "×—"×› דודי אמסלם, שכיום הוא גם יו"ר הקואליציה, קבע שיש להגביל את הותמ"ל בזמן וביחידות דיור. כאשר רואים שמכרזי דיור רבים נכשלים וכאשר בסיכומי שנת 2017 מצהיר שר האוצר ש'הביצוע באמצעות משרד השיכון מצליח דרמטית והשיווקים באמצעות רמ"×™ מצליחים דרמטית' – מותר להניח שגזירת הותמ"ל יצרה את ×”×™×§×£ יחידות הדיור שהמדינה זקוקה לו. הוראת שעה באה לפתור בעיה זמנית, אך אסור שתחת המושג המטעה 'הוראת שעה', יתרחשו טרגדיות בלתי הפיכות וייגרמו נזקים שמשנים את פני המדינה לנצח."
    גלעד אלטמן מצטט בדבריו כמה מהמשפטים של ×—"×› אמסלם: "אמרתי לארז (קמיניץ) על סוגיית הותמ"ל: אף אחד לא חושב שזה דבר שבשאיפה של מדינת ישראל. אם היינו חושבים שזה ההליך הרצוי, אני מניח שמאז קום המדינה, היינו לוקחים את הותמ"ל וזהו. אבל יש כאן את אילוץ הדיור (…) כשיש לך דברים מהסוג ×”×–×”, לפעמים אתה אומר 'לעשות לה' הפרו תורתך'. לפעמים אתה הולך ועושה איזושהי פעולה שאתה פותר בעיה אחת ומייצר בעיה אחרת ובאיזונים אתה חושב שכדאי לך בתקופה הזאת דווקא לפתור את הבעיה היותר אקוטית מבחינתך (…)אני חושב שסיפור הותמ"ל מלכתחילה ×”×™×” צריך להיות מתוחם במספר יחידות הדיור שנמצא בגירעון. זאת אומרת, הייתי נותן (לותמ"ל) שתי התניות האחת היא הזמן והשנייה יחידות הדיור. בוודאי שהותמ"ל ×”×–×” צריך להיעלם מן העולם והרי הוא ייעלם באיזשהו שלב ×›×™ ×–×” דבר שהוא לא טבעי. ×–×” ברור. אף אחד לא רוצה אותו כל הזמן."
    המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד ארז קמיניץ התייחס בהמשך אותו דיון לחוק הותמ"ל וקבע בין היתר: "חוק הותמ"ל כשלעצמו הוא בהוראת שעה. אני לא זוכר בדיוק מתי היא נגמרת. בסופו של דבר ×–×” בהוראת שעה במיוחד מהסיבה הזאת. אני שומע מכל מיני מקורות שאנחנו מצליחים לעצור את העלייה, נכון יותר? עם ההנד-ברקס עצרנו עכשיו את המחירים ואנחנו תכף נחווה ירידה במובן שבמצב שבו המדינה מצליחה להתגבר על המשבר, תצטרך לעשות היערכות מחודשת לכל הסוגיה הזאת. אני מסכים לחלוטין שהותמ"ל – ואתה יודע, אמרת את ×–×” בעצמך – הוא מכשיר מאוד מאוד דורסני, הוא דורס את התכנון גם ברמה המוסדית, גם בהליכי תכנון וגם בתכנון עצמו כפי שנאמר. רק תמ"א 35 נסוגה בפניו. במובנים האלה אנחנו חייבים להיות זהירים בהפעלתו של המכשיר ×”×–×”."
    הודעה מטעם גלעד אלטמן

  5. מערכת עבודה שחורה הגיב:

    בפייסבוק של שי הרשקו shay hershku מופיע ריכוז הקלטות יוטיוב של הדוברים בכנס

Leave a Reply