בית-המשפט המחוזי עצר את הבנייה בחופים

חברת סאן בונה מלון בחוף בת-ים באופן שמצמצם את החוף לצרכי התושבים עד כדי סכנה להכחדתו. בית המשפט המחוזי פסק בתביעה שהגיש הפורום הישראלי לשמירה על החופים בהובלת היו"ר חנה קופרמן יחד עם מובילי המאבק בבת-ים, כי רשויות המדינה פעלו בניגוד לחוק כשאישרו לבנות את המלון. פסיקתו תעצור הבנייה בטווח 100 מ' בכל חופי הארץ

[בוקסה=56100]ב-24 באוקטובר התקבל  פסק הדין של השופטת מיכל כהן אגמון בתביעה שהגיש הפורום הישראלי לשמירה על החופים בהובלת היו"ר חנה קופרמן. חשיבותו של פסק-הדין נעוצה בכך שיגרום לעצירת הבנייה בחופים.

הפורום הגיש את התביעה נגד חברת סאן בת-ים (ונתבעים נוספים) שבונה מלון בחוף הים בבת-ים בניגוד לקביעה של תכנית מתאר 13 (תמ"א 13) האוסרת לבנות עד  100 מ' מקו החוף. (ראו תמונה: המלון נבנה בתוך ה-100 מ'). עיקרו של הדיון עסק בשאלה מהו קו המים שלפיו מודדים את 100 מ' האסורים לבנייה.

בתמונה: מלון סאן הנבנה קרוב למים בחוף בת-ים. הצילום:  באדיבות הפורום הישראלי לשמירה על החופים.

פסק הדין קובע שרשויות המדינה פעלו בניגוד לחוק כשאישרו לבנות את מלון סאן לפי מדידה מקו – 00 – דבר שמצמצם את  שטח ×”- 100 שנותר לציבור-  בניגוד לתמ"א 13 ולחוק החופים.

לעתירה הצטרפה עמותת אדם טבע ודין כידידת בית-המשפט.

להלן הפרטים שמסבירה חנה קופרמן:

ביום ג' האחרון  24.10.17  פורסם פסק דין דרמטי של השופטת ד"ר מיכל אגמון גונן בעתירה מנהלית עת"מ  27857-04-14 שמהותה – אופן מדידת מרחק ה- 100 מטר מהחוף, שאלה טכנית לכאורה  בעלת משמעות קריטית לעתידם של יתרת חופי הארץ, היום ובדורות הבאים.

החלטת בית המשפט משפיעה על עשרות תכניות בנייה שעלולות לקום על קו המים באשדוד, אשקלון, חדרה, מכמורת,  נחשולים, נהרייה, הרצליה, נתניה, חיפה ועוד,  ובכך מהווה רעידת אדמה ליזמים.

בפסק הדין המתפרש על פני 51 עמודים- לאחר שנים ארוכות של דיונים בסוגיה בבתי המשפט בארץ, מכריעה השופטת אגמון –גונן באופן תקדימי בשאלה מהו "קו המים העליון" לפיו מודדים את מאת המטר אסורים לבנייה לפי תכנית המתאר הארצית לחופים תמ"א 13 וקובעת – ×›×™ יש למדוד את המרחק מהחוף בכל תכניות הבנייה הישנות מלפני  2004 לפי קו גובה – 0.75+ שנקבע בחוק החופים  ולא לפי מדידה "ישנה" שהנהיגה המדינה, המאפשרת ליזמים לבנות על קו המים.

 הצדדים לעתירה אשר הוגשה באפריל 2014, התחלפו במהלך ההליך:

בתחילת הדרך, העותרים היו ועד הפעולה להצלת חוף בת ים –תושבים יחד עם עמותת הפורום הישראלי לשמירה על  החופים (להלן "הפורום"), אותם ייצגה עורכת דין. בהמשך, לקראת סוף הדיונים, עורכת הדין ביקשה למחוק את העתירה לאחר שהגיעה למסקנה שאין לה סיכוי, אבל עמותת הפורום נאבקה להמשיך וקבלה לכך את אישור בית המשפט.

מבחינת המשיבים – העתירה הוגשה בתחילה כנגד היזמית חברת סאן בת ים אל. אל. סי. והועדה המקומית בת ים ובהמשך צורפה המדינה-  באמצעות הועדה המחוזית, המועצה הארצית לתכנון ובנייה והולחו"ף (הועדה לשמירה על הסביבה החופים).

בהגשת העתירה נעזרתי בייעוץ של מר יצחק אברבוך, שמאי ומודד בעל ניסיון רב בתחום מדידת קו החוף, הכנת סקרים ומפות מדידה ימיות, מיפוי חופים, הכנת  חוו"ד עבור בית המשפט ועוד, אשר ברגע קריטי- לאחר פרישת עורכת הדין מהתיק, הסכים להתגייס לייעץ בהתנדבות בשל חשיבותה העקרונית של העתירה לגבי כלל חופי הארץ.

הטענה המרכזית בעתירה היא ×›×™ מלון סאן, שבנייתו הושלמה תוך כדי הדיונים ×¢"×™ משיבה 2 – חברת סאן בת ים נבנה בניגוד לחוק, שכן הבניין חורג  לתוך תחום ×”- 100 מטר האסורים לבנייה על פי תמ"א 13.

תמ"א 13 אסרה על הקמת מבנים במרחק 100 מטר מ"קו מים עליון"- קו שלא הוגדר ומכאן סלע המחלוקת עם רשויות התכנון והיזמים.

העותרת עמותת הפורום הישראלי לשמירה על החופים ועמותת אדם טבע ודין, שהצטרפה כידידת בית המשפט, טוענות כי יש למדוד את תחום מאה המטרים האסורים לבנייה בתמ"א 13 מקו גובה 0.75 כפי שנקבע בחוק שמירת הסביבה  החופית (תשס"ד 2004, להלן: חוק החופים) אל מול עמדת היזמית והמדינה – (באמצעות הועדה המחוזית לתכנון ובנייה, המועצה הארצית והולחוף)- הטוענת כי יש למדוד את "קו המים העליון" מקו גובה 00 – המכונה "גובה פני הים" או "קו איזון ארצי"-  קו שנקבע לקביעת גבהים בכל שטח המדינה לצרכי מיפוי, בלי קשר לנושא החופים, וכי זה הנוהג שנמשך שנים.

הבעיה מתעוררת כיוון שקו ההשקה בין הים לחוף, מה שמכונה "פני הים", אינו סטטי, קו המים משתנה בהתאם לעונות השנה, בין גאות לשפל, ומושפע מסערות, ומהמחזור האסטרונומי (הנמשך 19 שנה).קו ה- 00  נמצא רוב הזמן בתוך המים ואילו קו ה- 0.75 נמצא מזרחית לו, רוב הזמן ביבשה- כך שההפרש בין שתי המדידות יכול להגיע להפרש של עשרות מטרים לטובת היזמים – תוך צמצום משמעותי של שטח החוף. המשמעות המעשית של קביעת קו זה- מרחיקת לכת כיוון שקרקע החוף היא יקרה במיוחד, יש משמעות כלכלית גדולה להבדלים בין המדידות ומשמעות רבה לגבי כמה שטח חוף יישאר לטובת הציבור.

פסק הדין קובע שרשויות המדינה פעלו בניגוד לחוק כשאישרו לבנות את מלון סאן לפי מדידה מקו – 00 – דבר שמצמצם את  שטח ×”- 100 שנותר לציבור-  בניגוד לתמ"א 13 ולחוק החופים.

 לגבי מלון סאן, פסק הדין קובע שאין להרוס את המלון בשל השיהוי בו הוגשה העתירה אבל יחד עם זאת-  היתר הבנייה יושעה ל- 24 חודש, בהן יועבר לבחינה מחודשת של המועצה הארצית לתכנון ובנייה במטרה למזער את הנזק לשטחים הפתוחים במלון באופן שיפגע פחות בסביבה החופית.

עמ' 48 בפסק הדין מציין את חשיבות שמירת החופים לטובת הציבור: "קיים חשש שיינתנו היתרי בנייה נוספים שיפגעו ברצועה שהמחוקק התכוון כי תעמוד לטובת הציבור, מצב זה משרת יזמים וקבלנים שזוכים לנתחים מרצועת החוף של מדינת ישראל. משאב ציבורי, משאב טבע סביבתי יקר ערך זה נגרע אט אט עקב כרסום מתמשך. זאת אין לאפשר גם אם העותרת השתהתה בעתירה".

התערבות בית המשפט נדרשת לאור הפרת האיזונים בין טובת הציבור וטובת היזם :"תמ"א 13 וחוק שמירת הסביבה החופית חוקקו כדי לשמור על יתרת החופים ההולכים ומצטמצמים- לטובת הציבור, אבל כאשר המדינה נוקטת מדיניות ארוכת שנים המנוגדת לחיקוק, המגנה רק על טובת היזם, תוך הפרת האיזונים של חובת השמירה על האינטרס הציבורי לאורך חופי הארץ, נדרשת התערבותו של בית המשפט". (סעיף 32 – מתוך מסמך סיכומי התשובה שלהלן).

"בפסק דין תקדימי זה- בית המשפט שמע את זעקת הציבור ועשה צדק".

יצחק אברבוך, שמאי ומודד משבח את פסק-הדין העושה סדר בקביעת קו המים: "סוף סוף הציבור קיבל מכבוד השופטת מיכל אגמון גונן, פסק דין מעמיק ויסודי, שעושה סדר בבעיית קביעת קו המים העליון:

קו ×”- 0.0 – שהרשויות טענו שהוא קו קבוע, לעולם לא נמצא במקום חד משמעי ולא מייצר מגרש בגודל קבוע. קו ההשקה בין הים ליבשה משתנה כתוצאה משינוי במפלס החוף ופעולת הגלים.

המרכז למיפוי ישראל פרסם זה מכבר את הקורדינטות של קו 75+ מעל פני הים, קו שלא מושפע מפעולות הגלים ונמצא בשימוש המודדים בכל התכניות החדשות. מהיום אותו כלל יחול גם על התכניות הישנות."

העתירה נולדה בעקבות מאבק איתנים ארוך ועיקש של תושבי בת ים אשר קמו להגן  על חופי העיר המרהיבים שנגזלו מהם בחוסר צדק, תוך פגיעה בשלטון החוק ובניגוד לאינטרס הציבורי. בזכותם הושג פסק הדין התקדימי, אשר יש בכוחו למזער את הנזקים בחופי בת ים ולהגן על כלל חופי הארץ.

לעיון במסמכים נוספים:

הגשת הסיכומים – עתירת סאן-הפורום- 171116

סיכומי תשובה מטעם הפורום –

כתבה שפורסמה ב"ידיעות אחרונות" ב-25.10.2017 ונמנעת מלציין במפורש את שם העותרת, עמותת הפורום הישראלי לשמירה על החופים:חנה

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

One Response to “בית-המשפט המחוזי עצר את הבנייה בחופים”

  1. אמנון פורטוגלי הגיב:

    בצרפתית אומרים על זה 'שאפו' והכי קרוב בעברית 'כל הכבוד' ובעברית מדוברת 'מברוק'

Leave a Reply