דיור ציבורי – המחסור והפתרון לו: בנייה תקציבית
המחסור בדירות לנזקקי דיור ציבורי גורם למשרד השיכון להציע לזכאים סיוע כספי לשכירות בשוק הפרטי. המדינה לא הקצתה בתקציבה בנייה ציבורית ושר האוצר רוצה להנפיק לשם כך אגרות חוב, צעד שיש לו מתנגדים רבים. סיפורה של ליז
מאת: ריקי כהן בנלולו
עליזה ליז נעים מתגוררת בנתניה בדירת עמידר שאינה ראויה למגורים. עליזה נאבקת כבר זמן רב ונתקלת בקירות אטומים. פניות אין ספור לכל הגורמים הרלוונטים נותרו ללא מענה עליזה אינה יכולה להמשיך לגור בדירה ומאבקה העיקש הגיע לתקשורת. לפני קצת פחות מחודש עליזה נקטה צעד נוסף במאבק ופתחה אוהל מול סניף עמידר בנתניה.
משראו בחברת עמידר את מעורבות התקשורת הבטיחו לה הבטחות, אך הבטחות אלה התמסמסו ברגע שיצאו המצלמות. לעומתם הודעת ווטסאפ זו שנשלחה אליה ממנכ"ל משרד השיכון חגי רזניק, מראה בבירור כי מנכ"ל משרד השיכון מתנקם בליז על כך שעירבה תקשורת. לא היה צורך לפנות לתקשורת אם משרד השיכון היה מבצע את תפקידו וחברת עמידר את תפקידה , משרד השיכון כבר מודע למתרחש כבר למעלה משנה וחצי, לפני כשמונה חודשים נכח מנכל משרד השיכון בדירתה של ליז ולמרות שהסכים שהדירה לא ראויה למגורים מאז הוא מתעלם כמה זמן לוקח למנכל משרד לסייע? נדמה כי הם רק מורחים זמן וכוונות סיוע אין , אז איך אפשר להתפלא שפונים לתקשורת, רק איזו ברירה נותרת בפני הדיירים והממתינים כשהמשרדים לא עושים את עבודתם? למי יפנו כשדלתות נטרקות בפניהם במשך שנים ארוכות?
ההבטחות שהוצעו לעליזה נראות אולי כפתרונות מושלמים כלפי חוץ אבל זה ממש לא כך. לעליזה הוצעו דירות בשכירות בשוק הפרטי – דירות שעליהן תצטרך להוסיף סכום שגבוה יותר מסכום שהיא משלמת בשכירות הסוציאלית בתור דיירת דיור ציבורי, וכמי שמתקיימת מקצבת נכות אין בידיה הכסף להוסיף מעבר למה שנקבע כי עליה לשלם לדירה בדיור הציבורי בה מתגוררת כיום. כמו כן בתור דיירת דיור ציבורי היא מוגנת ולא ניתן לפנות אותה מהדירה. החשש הגדול שלנו ושלה הוא בדיוק מהסיבה הזאת, היות וילדיה של ליז גדלים ואם לא תאוכלס בחזרה תוך שנתיים היא עלולה למצוא עצמה ברחוב, ללא הסיוע בדיור והערבות שהובטחה לה על ידי משרד השיכון ובעצם המשמעות היא השלכתה לרחוב ואובדן של הזכויות המגיעות לה מתוקף היותה דיירת בדיור הציבורי. מדוע משרד השיכון מתעלם מדרישותיה של ליז אינו עונה ואף אינו מקדם את הפתרון שהוא בעצמו הציע ואינו מוכן לעמוד בתנאים שהציבה ליז אותם תנאים הבאים לשמר את זכאותה?
ניכר כי משרד השיכון באין מלאי של דירות ציבוריות, מנסה לאלתר פתרונות פלסטר כדי שיסייעו לפתור את המצוקה הגדולה שהם בעצמם אחראים לה וגורמים לה, מוכן כרגע לספק ערבויות לממתינים בתור הזכאים לדיור ויסייעו להם לשכור דירות בשוק הפרטי ( מדובר במשרד שיכון או במשרד תיווך דירות בשוק הפרטי? ) בנוסף לסיוע בשכר דירה שניתן להם, אך לא ייתכן מצב שבשל רשלנות של משרדי הממשלה האוצר ומשרד השיכון יפגעו זכויותיהם, ובסופו של דבר ישארו הממתינים שגם ככה ממתינים בתור שנים ארוכות, מה שיביא לאובדן זכאותם.
בכלל אולי על השאלה הזאת יכול כן לענות חגי רזניק מדוע הם מחפשים פתרונות פלסטר שבסופו של דבר ינשלו זכויות מזכאים במקום להשתמש בכסף מיועד לדיור ציבורי, זה שחגי לא רצה לציין כמה כסף העביר כחלון לדיור הציבורי, אבל אפילו אנחנו יודעות את התשובה- בקופת הדיור הציבורי כרגע ישנם 0 שקלים. שום כסף לא עבר לטובת הגדלת המלאים, ורק תלויה ועומדת תכניתו של כחלון לגיוס אג"ח במיליארד ש"ח, מהלך שאנחנו מתנגדות לו בתוקף, כי לא רק שמיליארד שח לא יביאו פתרונות נרחבים אלא גם יש במהלך זה המשך הסרת האחריות של המדינה מאזרחיה הזקוקים לקורת גג.
תכנית ( מתן הערבויות) של משרד השיכון היא אפילו לא תכנית פלסטר – זו הונאה של הדיירים מכיוון שבמעמד ההצעה לא נאמר להם כמו שלעליזה לא נאמר כי היא עלולה לאבד את הזכויות שלה אם תסכים להצעה של משרד השיכון.
ויש לנו הצעה לעמידר ולמשרד השיכון: השקיעו בבנייה תקציבית ובהגדלת המלאי, ואז לא תצטרכו להיות עסוקים בתדמית השלילית שלכם, והיא תשתפר מאליה. אפילו בלי צורך לבזבז על כך מיליונים יקרים לתשדירי פרסום שקריים.
תגיות: בנייה-ציבורית, דיור-ציבורי, משה-כחלון, משרד-השיכון, עמידר
קישור קבוע
3 תגובות
Email This Post
7 בספטמבר, 2017 בשעה 0:53
צר לי, רעיון יפה אבל לא ישים. ראו קישור:
http://cafe.themarker.com/mobile/post/3094026/
7 בספטמבר, 2017 בשעה 22:01
הרעיון ישים בהחלט
לא מדובר על בנייה להשכרה אלא על קניית דירות על ידי משרד השיכון לצרכי דיור ציבורי. זה היה קיים בעבר ואין שום סיבה שלא יכול להתקיים כיום.
8 בספטמבר, 2017 בשעה 6:22
העלות היא אותה עלות.
בעצם אם קונים, משלמים גם את הרווח שמגיע ליזם.