אמנסטי אינטרנשיונל – אמן הקרקס שוחרר ממעצר מינהלי, אך רבים אחרים עדיין במעצר

אמנסטי אינטרנשיונל ישראל מברכת על שחרור מוחמד אבו סח'א אך מתריעה מפני האינפלציה במעצרים ללא משפט בצווים המנהליים – מהפרות זכויות האדם החמורות של ישראל

אמן הקרקס הפלסטיני מוחמד אבו סח'א, המתמחה בעבודה עם ילדים עם קשיי למידה, הוחזק במעצר ללא משפט בצו מנהלי במשך כשנתיים. תנועת זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל נאבקה למען שחרורו של אבו סח'א – והמקרה ×–×›×” לתשומת לב נרחבת בארץ ובעולם, בעיקר בשל אוזלת ידה של ישראל והאופן האכזרי שבו היא מנצלת לרעה את פרקטיקת "המעצרים המנהליים", עד כדי התערבותו של בג"×¥ שהגביל את הצווים נגד אבו סח'א. שוב, ממשלת ישראל מוציאה את דיבתה רעה – בעצמה

מוחמד אבו סח'א בן ה-26 נעצר בדצמבר 2015 באזור שכם על ידי הצבא הישראלי בטענה שהוא מהווה איום ביטחוני. אבו סח'א נעצר בצו מנהלי, שמאפשר את כליאתו מבלי להציג לעורכי דינו ראיות או להעמידו לדין במשך חצי שנה. מאז אישר בית המשפט הצבאי מספר פעמים את הצו וחידש אותו, אך שופטי בג"ץ הגבילו את חידוש הצו נגדו והתנו אותו בהצגת "ראיות חדשות". בסביבתו אמרו למן ההתחלה כי הוא הכחיש בפני השופטים הצבאיים את הטענות המעומעמות נגדו שוב ושוב.

כמעט לכל אורך תקופת מעצרו הוחזק אבו סח'א בכלא בתוך ישראל – בניגוד לאמנת ×–'נבה הרביעית, האוסרת על הוצאת תושב שטח כבוש ממנו. בעקבות זאת, בני משפחתו התקשו לבקר אותו והתקשו לקבל אישורי כניסה לישראל לצורך ביקורים אלה. אבו סח'א פתח בשביתת רעב למשך 41 יום באפריל 2016, במחאה על מעצרו המנהלי השרירותי ועל תנאי החזקתו בלי מתן זכויות בסיסיות, ביחד עם עוד אלפי אסירים פלסטינים. במהלך שביתת הרעב אבו סח'א הוחזק לתקופה ארוכה בבידוד ובתנאים קשים, ונמנעו ממנו ביקורי עורכי דין.

המקרה זכה לתשומת לב נרחבת בארץ ובעולם, בעיקר בשל אוזלת ידה של ישראל והאופן האכזרי שבו היא מנצלת לרעה את פרקטיקת "המעצרים המנהליים". מאז ינואר 2016 הפגינו ליצנים ואמני קרקס למען שחרורו בכל פינות תבל – ברזיל, אורוגוואי, ארגנטינה, ארצות הברית, גרמניה, דנמרק, בלגיה, צרפת, אנגליה, ספרד, איטליה, עזה ואף בתל אביב. מרגע מעצרו הכריזה "אמנסטי אינטרנשיונל" כי ההליכים המשפטיים נגד אבו סח'א אינם הוגנים ואינם תקינים, פעלה לשחרורו, והודיעה כי היא רואה בחומרה את ענישת אבו סח'א וכל הילדים שעמם עבד כאמן קרקס וכמחנך, באמצעות מאסר ללא משפט בצווי "מעצר מנהלי".

שוב, ממשלת ישראל מוציאה את דיבתה רעה – בעצמה.

אנו מדגישים כי אבו סח'א הוא רק אחד מבין מאות עצירים שמוחזקים ללא משפט בצווים מנהליים. אנו מוסיפים להיאבק למען שחרורם המיידי של כל העצורים המנהליים או להבאתם למשפט צדק, הוגן ושקוף לפי הסטנדרטים הבינלאומיים. אנו מתריעים מפני התחדשות האינפלציה במעצרים ללא משפט בצו מנהלי לאור הפרסומים האחרונים בעניין, ומדגישים כי לא יעלה על הדעת שתישלל חירותו של אדם ללא כתב אישום, ללא הצגת ראיות וללא הליך משפטי שבו החשוד יכול להתמודד עם הטענות נגדו.

עו״ד ודאד עאסף, ראשת קמפיין השטחים הכבושים באמנסטי אינטרנשיונל ישראל אמרה: "המדינה משתמשת בפרקטיקה הרסנית זו בניגוד לחוק הבינלאומי, ככלי לדיכוי חברתי ופוליטי של העם הפלסטיני, תוך הפרה חמורה של זכויות האדם. עצורים מנהליים רבים סובלים מתחושת חוסר וודאות ואי צדק, שנובעת מהחזקתם במעצר שלא ידוע מה סיבתו וללא תאריך ידוע לשחרור. שחרורו של אבו סח'א לאחר חידוש צו מעצרו שלוש פעמים, ללא הבאת 'ראיות חדשות' אשר מצדיקות את מעצרו, ממחיש היטב את אי הצדק והשרירותיות של האופן שבו ישראל מנצלת לרעה את פרקטיקה זו".

אבו סח'א לאמנסטי ישראל: ילדים צריכים חיבוק, לא כלא
עו״ד עאסף ביקרה את מוחמד אבו סח'א בכלא קציעות ב-19 ביולי 2017. במהלך הביקור סיפר אבו סח'א כי סבל במהלך מעצרו מאלימות פיזית ומילולית מידי החיילים שעצרו אותו, אבל הוא הדגיש בפני עאסף כי האופן שבו היא מפרשת אלימות שונה מהאופן שבו הוא מפרש אלימות כי "סטירה מחייל זה בקטנה".

אבו סח'א הדגיש כי למרות הקושי, הוא למד דברים רבים מהחזקתו במעצר. הוא הסביר שהפילוסופיה שבה האמין לגבי אמנות הקרקס השתנתה וכי לאחר שישתרר הוא רוצה להוסיף לעזור לילדים. הוא הוצף ברגשות ואף היה נסער מהעובדה שראה ילדים קטנים עצורים בפוסטה (רכב הסעות של שב״ס), שחלקם סבלו מבעיות בריאותיות. אבו סח'א אמר עוד לעסאף כי ניסה בכלא לקיים פעילויות לילדים דרך אמנות, אבל לא קיבל אישור לכך משב״ס. "החלום שלי, כשאצא, הוא לעזור להם", אמר אבו סח'א והוסיף: "הילדים האלה צריכים זרועות מחבקות, לא להיות בכלא".

רקע: זה לא מעצר מנהלי, זה מאסר ללא משפט

מה שבישראל קוראים לו "מעצר מנהלי" שונה באופן משמעותי מההגדרה של "מעצר מנהלי" בחוק הבינלאומי – שהוא מותר במקרים נדירים וקיצוניים ביותר. בישראל ×–×” למעשה מאסר ללא משפט, שהוא פרקטיקה אסורה. על סמך הוראה מנהלית בלבד, בלי כתב אישום או משפט, מוחזקים מאות "עצירים מנהליים" בכלא. מרביתם פלסטינים שמוחזקים בנימוקים ביטחוניים, אבל המערכת הישראלית משתמשת בצווים המנהליים כך שכמעט כל אדם עשוי "להיעצר" באופן ×”×–×”, לחודשים ואף שנים, בלי מידע על האישומים נגדו – אם יש כאלה בכלל. אף "עציר מנהלי" – כלומר אסיר ללא משפט – לא יודע מתי ישוחרר.

סעיף 9 של האמנה הבינלאומית בדבר זכויות אזרחיות ומדיניות (ICCPR), שעליה חתומה גם ישראל, אוסר על מעצרים שרירותיים ודורש להתבסס על עילה והליכים המבוססים בחוק, דורש ליידע את העצור על אורך וסיבות מעצרו ולאפשר גישה לבית משפט שיכול להורות על שחרורו. המעצר המנהלי המותר בחוק הבינלאומי – לא כמו ×–×” שישראל משתמשת בו – מסתמך על סעיף מס' 4 באמנה בדבר זכויות אזרחיות ומדיניות, שמאפשר מעצר ×›×–×” תחת "מצב חירום ציבורי שמסכן את ×—×™×™ האומה" – מצב זמני. ישראל נמצאת במצב חירום מתמשך מאז שנת 1948. הזכות למשפט הוגן ×”×™× ×” זכות בלתי ניתנת להשעיה תחת אמנת ×–'נבה, שגם עליה ישראל חתומה.
ישראל טוענת שהסטנדרטים באמנות הללו אינם בני יישום בשטחים הפלסטיניים הכבושים. עמדה זו של ישראל נדחתה מאז על ידי כל גופי האו"ם ועל ידי בית הדין הבינלאומי לצדק.

הודעה מאת גיל נוה, ראש יחידת תקשורת ודוברות, אמנסטי אינטרנשיונל ישראל

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Leave a Reply