הדתה בחינוך הממלכתי – הדיון בוועדת החינוך

ישיבת ועדת החינוך שנערכה ב-27.6.2017 עסקה בנושא ההדתה בחינוך הממלכתי. בני נוער חילונים מרגישים שמערכת החינוך מוחקת את הזהות שלהם. הח"כים זהבה גלאון (מרצ) ופרופ' יוסי יונה (העבודה) יזמו את הדיון. יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב מרגי סגר את הדיון ללא שום החלטה ושום יוזמה לטיפול בבעיה

מאת: דליה בלומנפלד

ח"כ זהבה גלאון הודתה לתלמידים שהגיעו לדיון, והסבירה את תחושותיהם: יש תחושה של הנוער שמנסים למחוק את הזהות החילונית שלו. בני הנוער מרגישים שהם תחת מתקפה וחשופים לשטיפת מוח. נותנים להם תחושה שהעגלה שלהם ריקה. זהבה גלאון ציינה שאין לה דבר נגד דת ויהדות. היא רק מתקוממת נגד שימוש ביהדות כקרדום לחפור בו. כופים על החינוך הממלכתי מדינת הלכה. לדבריה, עמותת מולד ערכה מחקר מקיף והראתה שאין לזרמים הפלורליסטים מקום במערכת החינוך. לאורך כל השיעורים שוזרים תפיסה הממקדת רק למקום אחד. ליהדות האורתודוכסית. זהבה גלאון מצדדת חופש בחירה, היא בעד מגוון ביהדות. ונגד הטיה דתית. במיגזר הממלכתי יש לחנך לדמוקרטיה ולזהות ישראלית. אי אפשר להפקיד את התלמידים בידי עמותות שניתן לכנותן מיסיונריות.

התלמידים שקיבלו את זכות הדיבור בישיבה הציגו דוגמאות משיעוריהם אודות האופן בו כופים עליהם את ערכי היהדות האורתודוכסית: תכנית שיעורי חינוך מיני בוטלה. במקומה ביקשו ממורות מסורתיות להעביר חינוך מיני ברוח המסורת.  כיתות ז' יוצאות לצפת ליום שדה ללמוד את חשיבות התפילות. תלמיד שלא יוצא מוענש ומורידים לו ציון. בעבודה באזרחות על היחס לאחר, התבקש התלמיד לצטט דברים מן הגמרא, התנ"ך ומקורות יהודיים אחרים. מורות לתנ"ך מבקשות מתלמידים להדליק נרות כדי שיצליחו במבחן.

אחת המשתתפות הציגה את התופעה מזווית הראייה של הרשות המקומית: משרד החינוך מכוון לאורתודוכסיה. הוא מאפשר לעמותות המסומנות במאגר התוכניות החיצוניות בצבע ירוק – מה שאומר שמשרד החינוך מתקצב אותן ובית-הספר חוסך – להיכנס ללמד בבתי ספר. רוב העמותות הללו אורתודוכסיות. מעטות הן העמותות הפלורליסטיות. משרד החינוך חייב לעצור את העמותות בעידוד המחדירות תכנים דתיים באמצעות שוק כספי. אם בי"ס בוחר לעסוק בזהות יהודית, על משרד החינוך לאפשר ולתת ביטוי לכל הדעות ולכל הזרמים.

הורים שלמדו על החדרת תכנים דתיים לילדיהם במגזר החילוני התארגנו. אחד ההורים מ"גבעתיים חופשית" סיפר על הדתה בגן-ילדים טרום חובה. עמותות אורתודוכסיות הוכנסו לגן ילדים ללא ידיעת ההורים ובחוסר שקיפות.ילדים מגיל 3 חזרו הביתה ודיווחו להוריהם על סיפור מיטת סדום שסופר להם בגן. בנות שירות לאומי חסרות כישורים הן אלה האחראיות לכך.

ח"כ תמר זנדברג סיפרה שלשכתה ולשכות אחרות במפלגתה מוצפות בפניות המלינות על התופעה. התופעה היא : השתלטות של מיעוט שמנסה לכפות את ערכיו על הרוב. ח"כ אורי אריאל הגדיר את החילונים כחלל ערכי. עגלה ריקה. מתנהל מהלך מכוון בחינוך הממלכתי במטרה להשפיע על החילוניים. זוהי השתלטות פוליטית עוינת. השלטת החמ"ד על החינוך הממלכתי. זהו עיוות שמעולם לא היה ולא יהיה.

רם פרומן, מייסד הפורום החילוני ציין שהפורום הוא התארגנות של הורים שחוו הדתה. לאחרונה החלו לקבל פניות מבני נוער. זאת נוסף לפניות של מורים שחוששים מלהיחשף. כל רצונם הוא שילדיהם יקבלו חינוך חילוני. הם מתנגדים להדתה בספרי הלימוד, מתנגדים לחינוך לאורח-חיים דתי, מתנגדים להכנסת בנות שירות לאומי חסרות הכשרה לבתי-הספר. הם דורשים להרחיק את העמותות הדתיות מבתי-הספר החילוניים, ומבקשים לבטל את מקצוע המורשת שהאיזון בו בין תכנים יהודיים לאוניברסאליים הופר.

ח"כ מנואל טרטנברג הביע דעתו נגד חדירת היהדות למגזר החינוך הממלכתי. השתמש במושגים מעוררי זכרונות קשים ממשטרים אפלים: אינדוקטרינציה, חינוך מחדש.

נציג הארגון הפלורליסטי "פנים" הסביר את האופן בו הוכנסו העמותות האורתודוכסיות למערכת החינוך:  יש תקנות שמתקצבות גופים מחוץ למערכת החינוך. מבחני-התמיכה בעמותות מוטים. הקריטריון הוא עבודה מול תלמידים. מביאים 200 בנות שירות לאומי חסרות כישורים והן מלמדות את התלמידים. הארגונים הפלורליסטיים אינם מכניסים עובדים שלהם לעבודה מול תלמידים. עבודתם מקצועית יותר. הם מכשירים את המורים לעבוד מול התלמידים. אך מבחני התמיכה אינם מאפשרים לארגונים אלה להיכנס לבתי-הספר. נציג ארגון "פנים" הציג שאלתו הרטורית: נראה הגיוני שבנות שירות לאומי יקבלו תקצוב והכשרת מורים אינה מקבלת תקצוב?

לדברי נציג "פנים", הציבור בחינוך הממלכתי הוא לא רק חילונים. יש גם דתיים. יש ציבור שמעוניין ביהדות. תכנית הלימודים יודעת להתאים את עצמה לצרכי התלמידים השונים באמצעות המורים, בנות השירות הלאומי מהעמותות  לא קיבלו הכשרה ואינן יודעות לבצע את התאמת תכנית הלימודים לצרכי התלמידים.

90% מהמימון מתוקצב לעמותות הבית היהודי.

ח"כ סתיו שפיר השתמשה במלים קשות כדי לבטא  את ביקורתה הנוקבת נגד התנהלות נציגי הבית היהודי בחינוך ובתחומים נוספים: יש פה קבוצה אלימה וכוחנית, בניגוד לרצון הציבור, פועלת כאליטה סגורה שחושבת שכל היתר נחותים ממנה. הקבוצה הכוחנית הזו מחנכת ליהדות ואסור לבלבל יהדות עם מה שהיא עושה. היא מחנכת לאהבת נפתלי בנט. לדברי שפיר, נציגי הבית היהודי עובדים באותן שיטות פעולה שחשף מבקר המדינה בביקורתו על העברת כספי פריפריה לגרעינים תורניים. לדידם קיים חלל ערכי והם מתיימרים להעניק חינוך מחדש לתלמידי ישראל באופן חתרני

ח"כ מוטי יוגב, בתפקידו כמסנגר מפלגתו "הבית היהודי", המשיל את האדם לעץ: "כי האדם עץ השדה" לאדם יש שורשים. האדם יונק מעברו. בלי עבר העץ נופל ברוח. מערכת החינוך מבקשת להעמיק את שורשיה. זו בחירה של עם ישראל והדמוקרטיה. אף אחד לא מנסה לכפות על המערכת, אלא להעניק, כדי שלא תהיה בורות. יולי תמיר הקצתה סל למנהל בניהול עצמי. המנהל יכול לבחור כרצונו. יהדות היא יהדות מאברהם אבינו עד ימינו אלה. למותר לציין שדבריו משקפים התעלמות ממה שנאמר בישיבה והיצמדות להתנהלות הבית היהודי המנסה לכפות ערכי מיעוט על הרוב.

×—"×› מיכל רוזין הודתה על ההזדמנות לדיון והביעה שמחה שנשיאות הכנסת דרשה את הדיון. היא הדגימה את תופעת ההדתה במקצוע החשבון: ברובע  היהודי מתפללים בבית כנסת. בוקר, בצהריים, בערב….. כמה תפילות מתפלל יהודי ביום. ×—"×› מיכל רוזין מספרת שהבת שלה אמרה לה שהיהודים מפרידים בין בשר וחלב. מיכל שאלה את בתה: ואנחנו לא יהודים? במערכת החינוך המסר הוא שיש יהדות אחת. כך מאבדים את הילדים. יש אפליה חמורה לטובת היהדות האורתודוכסית. לדברי רוזין יש ללמד יהדות ברוח החופש והפלורליזם והזרמים ביהדות. רוזין סיפרה על מנהלת בית-ספר שהזמינה לבית ספרה רבה רפורמית. לאחר מכן היא הוזמנה למשרד החינוך לשיחת נזיפה.

דובר דתי הציג ביקורתו נגד חינוך חופשי בחינוך הממלכתי: לדבריו, החינוך הממלכתי כולל גם ציבור מסורתי רחב שהחינוך הפלורליסטי אינו מתאים לו. מגיע שיחשפו בפניו תכנים מסורתיים מותאמים. לדעתו, מי שנותן את הטון המרכזי בחינוך הממלכתי הוא הצד הקיצוני.

דובר דתי אחר העלה גם הוא ביקורתו נגד המתרחש בחינוך הממלכתי: רק 5% מהישראלים הם אנטי אורתודוכסים. כל מכוני הכשרת המורים הם רפורמים. המקצוע תרבות יהודית הוא ברוח רפורמית. ומשתמע מדבריו שלכך הוא מתנגד.

נציגי משרד החינוך שהשתתפו בדיון לא הגיבו על תופעות ההדתה בחינוך הממלכתי מלבד ההערה, שגם להם קשה לשמוע על החוויות הקשות שהם שומעים בדיון. הם הציגו את המקצוע החדש שהם עובדים עליו: תרבות יהודית-ישראלית וציינו שמי שילמד את המקצוע יהיו מורים מקצועיים ולא בנות שירות לאומי.

רם פרומן השיב בתגובה כי תכנית זו גרועה יותר ממה שקיים כיום

.מרגי סגר את הישיבה ללא שום החלטה, הצהרה או יוזמה כלשהי לטיפול בבעיה.

לצפייה בדיון המשודר

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

5 Responses to “הדתה בחינוך הממלכתי – הדיון בוועדת החינוך”

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    בנט פועל במרץ כדי להפוך את המגזר החילוני במערכת החינוך לדתי. זה מה שהוא עושה. אבל אומר ההיפך. בדיבור הוא בתהליך הכחשה. תאוות "יש עתיד" למשוך למפלגתה אנשי ימין מעבירה את לפיד על דעתו. הוא משתתף עם בנט בתהליך ההכחשה. ראו דברים שאמר בוועידת "מקור ראשון": לפיד יוצא להגנת בנט: "אין תהליך הדתה במערכת החינוך"
    יו"ר יש עתיד הדף את הביקורת שמופנית לאחרונה לשר החינוך, ואמר כי קיים "שיח על ה'אחר', שמוביל להתקפי חרדה. אין להם מקום". על טענת ברק כי הוא מפזר סיסמאות: "יש כאלה שרוצים כאן שיח קיצוני". ח"כ זנדברג: "לפיד שכח מה זה להיות חילוני"

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    הכתבה בוואלה: http://news.walla.co.il/item/3078353 דברי יאיר לפיד בוועידת "מקור ראשון"

  3. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    אני למדתי תלמוד בתיכון (לפני שנים רבות) – משנה וגמרא! בכתה מעורבת בנים-בנות.
    המורה היה חילוני!
    זה טקסט.
    הוא חלק מהתרבות שלנו.

    בבקשה שילמדו בנות ובנים ביחד משנה וגמרא ע"י מורים חילוניים!

    אפשר למצוא חומרים מעניינים מאוד.

    בבי"ס חילוני לא מוכרחים ללמוד את התלמוד בשיטת הלימוד האורתודוכסית, כשם שלא אומרים ללמוד את התנ"כ בשיטה האורתודוכסית.

    שאלו אותי פעם תלמידים שאלת קיטבק – איך מורה חילוני יכול ללמד תנ"×›?

    חלק מהם התחרטו על השאלה…
    כי הם גילו שברצף של היהודים יש הבדלים עצומים.
    לפי החרדים, חובשי הכיפות אינם שומרי מצוות והמתח בין שתי הקבוצות גדול יותר מהמתח ביניהם לבין החילוניים (הכל כמובן עם דוגמאות, ועם שיעורי בית לסכם בכתב כל שיעור. לנושא הוקדשו כחמישה שיעורים על חשבון התכנית הרגילה. ילדים שואלים? המורה עונה).

    אבל הנושא הזה כמו תחומים אחרים במדעי הרוח כבר לא מושך.
    ההוראה הפכה לבדיחה.

    אצל הדתיים זו שליחות.

    אז זו התוצאה.

    אהה – ואל תגידו שחילונים התרחקו מהנושא ×›×™ ×›×›×” ×–×” כשהמורים חילונים – נהפוך הוא – בבי"ס אחד שלא נאמר את שמו, רק התלמידים מרוסיה אהבו תנ"×› – ×›×™ הם למדו בתכנית מיוחדת אצל מורה שלימד את ×–×” כמו שצריך למד בבי"ס חילוני.

    והנה אמרנו יותר מדי.

  4. מורה חילוני הגיב:

    יש עוד תופעות מעבר לחוצפה שבניסיון לכפות על חילומים לימוד באורינטציה דתית לאומנית:
    1. לחינוך הדתי יש מסלול לימוד משלו בהיסטוריה, ומכאן שהדתיים מחנכים על היסטוריה אחרת.
    2. מורים חילוניים לא מתקבלים ללמד בבתי ספר דתיים, אלא אם לא מצאו מורה דתי. הם אפילו עוברים על החוק ובמודעות דרושים ובראיונות מתנים את העבודה ברקע דתי.
    3.בכל שנותיי בהוראה בבתי ספר חילוניים, היו איתי מורים דתיים ולא זכור לי שמישהו ראה בכך בעיה.
    4. החינוך הממלכתי דתי זוכה היסטוריה לאוטונומיה מירבית ואף לתנאים עדיפים מבחינת מספר תלמידים בכיתות וכו'.

  5. החגב עמד יציב הגיב:

    מגיע מבית מדרשו של מילטון פרידמן- שיטת השוברים (קצת דומה לקופות החולים בארץ) במסגרתו מספר גופי חינוך אשר יתחרו על שובר שיינתן לכל משפחה, התחרות והצורך למשוך תלמידים יובילו להעסקת מורים טובים בשכר תחרותי ללא קשר לוותק שלהם, להעלאת רמת החינוך בארץ וכן ימנעו את תופעת הפוליטיקאי המתערב במערכת וכופה עליה את האג'נדות הסקטוריאליות שלו…

    מיהו ג'ון גאלט?

Leave a Reply