הרחקת אסדות הגז והקונדנסט ל – 120 ק"מ מהחוף – תושבי זיכרון, יקנעם והסביבה יצאו למאבק
תושבי יישובי מגידו וזיכרון-יעקב וסביבותיה הפגינו ביום שישי נגד תכנית המיתאר להקמת מיכלי אחסון לקונדנסט ונגד הקמת אסדות לזיקוק גז במרחק של 7 ק"מ מהחוף. החשש הוא מזיהום דומה לזה שבחיפה שיסכן את הבריאות ואת הסביבה
מאת: חנה קופרמן
ביום שישי 16 ביוני התקיימו 2 הפגנות של תושבים. אחת בצומת יקנעם, של ישובי מגידו: בת שלמה, מנשה, דלית אל כרמל, יקנעם והסביבה, נגד הקמת מיכל לאחסון קונדנסט כ"גיבוי לשעת חירום" לזמן תקלה בבתי-הזיקוק במפרץ חיפה וכך לתקוע יתד להקמת מתחם בתי זיקוק חדש במדינת ישראל.
ההפגנה האחרת נערכה בצומת פאראדיס. זוהי ההפגנה השלישית במספר של תושבי המושבה זיכרון-יעקב ותושבי-הסביבה נגד אחסון קונדנסט – שהוא חומר נדיף המכיל רעלנים מסרטנים בוודאות – באתר "חגית" הממוקם במרחק של כ-4 ק"מ מזרחית לזיכרון יעקב בקו אווירי, ונגד הקמת אסדה לזיקוק גז במרחק של 7 ק"מ מקו החוף מול המושבה. התושבים חוששים מזיהום סביבתי ודורשים שהפרדת הקונדנסט מהנפט הגולמי תתבצע על פי הבאר במרחק של 120 ק"מ מקו החוף.
בהפגנה בצומת פאראדיס חסמו המפגינים את הכביש במשך כשעה, חסימה שיצרה פקקים, אך המשטרה לא התערבה ולא התעמתה עם המפגינים כדי לשחרר את החסימה.
הרקע להפגנות הוא המידע המופיע בתמ"א 37/ח, זוהי תכנית מתאר לפיה נבחרו שני אתרים לאחסון מיכלי הקונדנסט ממאגר לוויתן: אחד באתר "חגית", השני, בעמק חפר. כמו כן, אושרו 32 אסדות גז בין חוף דור לנתניה. בין חוף דור לחוף קיסריה יוקמו 16 אסדות, ובין חוף בית-ינאי לחוף נתניה יוקמו עוד 16 אסדות. האסדות יוקמו על ידי 4 חברות (כל חברה 4 אסדות). כל אסדה תוקם על גבי קונסטרוקציה בגובה של 80 מ' מעל פני הים ולפידים שגובה השלהבת שלהם יכול להגיע עד גובה 135 מ'. סה"כ 215 מ' מעל פני הים. (לעיון בתמ"א 37/ח)
המפגינים מתנגדים להצבת האסדות במרחק 7 ק"מ מקו החוף, ודורשים להקים את אסדות הגז בחלופה שהציעה חברת נובל אנרג'י לפני "מתווה הגז" 120 ק"מ מהחוף, משם ניתן לספק את הגז הטבעי לצרכי המשק, אבל את נפט הקונדנסט המזהם והנפיץ לייצא ישירות מלב הים לשווקים בעולם בלי להכניסו לזיקוק במדינה.
על גבי האסדות יתבצע תהליך ההפרדה של הגז הטבעי מהגולמי, דבר שמייצר כמויות אדירות של נפט מסוג קונדנסט, שיגיע לזיקוק ואחסון במפרץ חיפה ובאתרים נוספים שאושרו כעתודות ליד:
- ישובי מגידו-יקנעם סמוך לתחנת הכוח "חגית",
- מול זיכרון יעקב בין חוף דור לאזור התעשייה מעיין צבי,
- בעמק חפר – חדרה (בנוסף לקיים באשדוד ואשקלון).
זוהי תעשייה אשר אינה מיועדת לתצרוכת מקומית, אלא רובה מיועד לייצוא תוך יצירת אסון בריאותי, אקולוגי ובטחוני חסר תקדים. מיותר לציין כי מתקני הגז והקונדנסט יהוו יעד אסטרטגי בכל עימות צבאי ופעילות טירור.
רוב הציבור בארץ סבור שאסדות הגז יוקמו הרחק בלב הים וכי הסכנה חלפה בשל כותרות ה"ניצחון" בעיתונות בסבב הקודם של המאבק להרחקת אסדות הגז. בשבועות האחרונים, כאשר המידע האמיתי זורם, הדבר מתקבל בהלם מוחלט.
המאבק נגד אסדות הגז והתעשייה הפטרוכימית הנלווית מתעצם. תושבי זיכרון יעקב והסביבה כמרקחה. יגיעו בפעם השלישית ברציפות למחות נגד התכנית .
הפורום הישראלי לשמירה על החופים חשף, שמול זיכרון יעקב בין חוף דור לאזור השטחים של מעין צבי, אושרה תכנית המאפשרת ככל הנראה הקמת תעשייה פטרוכימית חדשה על שטח בייעוד של אזור תעשייה משותף, לחוף כרמל, זיכרון יעקב, פאראדיס וג'יסר א-זרקא – בה אושר להקים מתחם תעשייה (תכנית מס' ש-1479-חכ-100)
תושבי האזור חוששים, כמו באזור "חגית" שמתחת לאפם יוקמו מפעלים פטרוכימיים עבור הקונדנסט בכמויות אדירות המצריכות מפעלים גם במפרץ חיפה, גם ב"חגית", גם בעמק חפר וגם מול זיכרון יעקב כדי "לחלק את הנטל" לחומרים המסרטנים ולפזרם ברחבי האזור שווה בשווה, במקום למנוע את הפגיעה הוודאית הצפויה באוכלוסיה, בחופים ובסביבה.
חנה קופרמן היא יו"ר הפורום הישראלי לשמירה על החופים
תגיות: יצוא גז טבעי, מתקנים לזיקוק גז, קונדנסט, תמ"א 37/ח
קישור קבוע
7 תגובות
Email This Post
18 ביוני, 2017 בשעה 9:55
הגיע הזמן להתבגר, ומי שאינו מסוגל לכך בעצמו שילך לטיפול
מי שיש לו בעיה לגור כמטחווי תותח (במדינה שכל רוחבה הוא כשני טווחי-תותח בינוני) ממתקנים אסטרטגיים בים, שימצא לו מגורים במקומות אחרים, באיו"ש או בנגב, ויפסיק להפריע למדינה להתפתח.
הדרישה הלגיטימית היחידה בעניין זה היא: פיזור סיכונים – לא הכל באתר אחד; ותיקני הגנה ובטיחות מחמירים. כל השאר הוא בבל"ת טיפוסי של יפי נפש.
18 ביוני, 2017 בשעה 15:57
למה להקטין עוד יותר את המדינה הקטנה ממילא, כשאפשר דווקא להגדיל אותה ולא באמצעות כיבוש?
בשביל מה יש לנו ים, מר רפי לאופרט – כשבעצמך אתה אומר שכל רוחבה של המדינה כשני טוחי תותח בינוני?
למה להקטין עוד יותר את המדינה הקטנה ממילא, כשאפשר דווקא להגדיל אותה?
האם על משקל "יפי נפש" מותר לקרוא לך קשקשן שסותר את עצמו רק לשם ההתנצחות?
20 ביוני, 2017 בשעה 8:58
מצד אחד הממשלה שודדת מאיתנו את הגז באמצעות הטבות מס מפליגות ושאר מתנות לברוני הגז מהצד השני רוצים לייצא מפה את רוב הגז במקום לבסס עליו את המשק ומצד שלישי בוחרים להכניס למדינה ולזהם את האדמה במתקנים לייצוא גז.
אין מה להיות מופתעים מאיך שהשלטון הזה עובד, הכל בעצם אותו צד.
20 ביוני, 2017 בשעה 13:07
מעניין היכן מר רפי לאופרט גר? והאם הוא מוכן שהמתווה המתוכנן יוקם בסמיכות לביתו ולמשפחתו.. ספק אם יענה….
20 ביוני, 2017 בשעה 20:46
אנחנו הפטריוטים האמיתיים.
רפי לאופרט דיבר ברור – הוא מעדיף שישראל תישאר מדינה קטנה – שילך באמת הוא ויסתגל….
אנחנו רוצים להגדיל את המדינה – בכוון הנכון – הימה,
ובאמצעים הנכונים – בלי כיבוש.
23 ביולי, 2017 בשעה 14:38
המתווה שאושר הוא מיושן וגם מסוכן ביותר וגם יקר יותר.למה? בדקו מי מרויח מכך.להקטין סיכונים=כל התעשיה החשובה הזו על צתקני העיבוד ההפרדה והאחסון 120 ק"מ מהחוף&גם יותר זול.
המתווה שאושר הוא מיושן וגם מסוכן ביותר וגם יקר יותר.למה? בדקו מי מרויח מכך.להקטין סיכונים=כל התעשיה החשובה הזו על צתקני העיבוד ההפרדה והאחסון 120 ק"מ מהחוף&גם יותר זול.
23 ביולי, 2017 בשעה 14:43
המתווה שאושר הוא מיושן וגם מסוכן ביותר וגם יקר יותר.למה? בדקו מי מרויח מכך.להקטין סיכונים=כל התעשיה החשובה הזו על מתקני העיבוד וההפרדה והאחסון 120 ק"מ מהחוף&גם יותר זולה
המתווה שאושר הוא מיושן וגם מסוכן ביותר וגם יקר יותר.למה? בדקו מי מרויח מכך.להקטין סיכונים=כל התעשיה החשובה הזו על מתקני העיבוד וההפרדה והאחסון 120 ק"מ מהחוף&גם יותר זולה