שבירת כוחה של העבודה המאורגנת: שלב הנמלים

הקמת הנמלים הפרטיים לא נבעה מצורך כלכלי אלא נועדה לשבירת העבודה המאורגנת בישראל. ההסתדרות, באופן תמוה, שתקה במקום להיאבק

מאת ק. טוכולסקי

אין שום צורך בנמלים חדשים בישראל. מטרתו של שר התחבורה ישראל כץ, מאז שנת 2009, כמטרת ראש הממשלה נתניהו מאז שנת 2009, היא אחרת לגמרי ופשוטה מאוד, שבירת העבודה המאורגנת בישראל.

במדינה עם כל כך מעט חופים פתוחים, אין שום הכרח בבניית שני נמלים נוספים. אפשר וצריך היה להעביר את הנמלים הקיימים למתכונת של לפחות 24/6 והאמת לא היה מזיק גם 24/7 באמצעות הגדלת מספר העובדים מה שהיה מאפשר גם לקצץ בשעות הנוספות ולהעביר את הנמלים לשלוש משמרות של 8 שעות. בשבתות ומועדי ישראל אפשר להפעיל את הנמלים במתכונת מצומצמת על בסיס עובדים לא יהודים וכך נוכל גם להגדיל את מספר העובדים וגם להעלות את שיעור הלא יהודים במערכת. זה מה שהיה צריך לעשות, זה היה טוב למדינה שמרוויחה מפעילות הנמלים, זה היה טוב לשוק העבודה שהיה מקבל עוד עובדים חזקים, מאורגנים ובעלי הכשרה מקצועית רצינית, זה היה טוב למעמד העובדים. כל זה הופך את זה כמובן לרע לממשלת ישאל, לה יש תכניות אחרות, לרעת העובדים, לרעת המעמד ולרעת המדינה, טוב לכמה בעלי הון לטייקונים ותאגידים מקומיים וזרים, כרגיל.

ההסתדרות החדשה שוב נרדמה בשמירה, איזו הפתעה, וכמו במקרה של רשות השידור, ההסתדרות בראשותם של עופר עיני ואבי ניסנקורן אפשרה למדינה לפגוע בעבודה המאורגנת באמצעות הקמת הנמלים הפרטיים. בכל העולם מספר הנמלים הולך ומתמעט. מישהו זוכר את נמל גדנסק? ואת השביתות של סולידריות? מישהו זוכר את נמלי ברית ההאנזה המפוארים של ברמן ושל קיל או רוסטוק? היום כולם נמלים קטנים לתיירים ובילוי, שמה שמחזיק אותם בחיים במשורה אלו נמלים ממשלתיים בדרך כלל צבאיים ובשכונות הפועלים שביבם יש היום אבטלה וייאוש. ככה זה כשרוטרדם והמבורג ניצחו ב"תחרות הקפיטליסטית החופשית" והפכו למרכזים אזוריים מהם מגיעות סחורות לכל המרחב. אין הצדקה במדינה קטנה לישראל לעוד שני נמלים כשנמל אילת כבר בקושי מצדיק את עצמו וכל הנמלים אינם עובדים במתכונת של 24/7. השר כץ בברכת ראש הממשלה ביבי ולנוכח חולשת ההסתדרות פשוט מנהל עוד חזית במערכה של ביבי לחיסול כוחה של העבודה המאורגנת באמצעות שבירת וועדים חזקים. התוצאה שני נמלים מיותרים, מזיקים לסביבה שעולים לציבור מיליארדים וניתנים בפרוטות כמתנה לתאגידים בינלאומיים בכדי לשבור את העבודה המאורגנת. ממשלת ישראל שנמליה נושאים לה רווחים נאים, מוכנה למסור לגורמים פרטיים את הענף, העיקר לחסל את העבודה המאורגנת.

מדוע ממשלת ימין רוצה לחסל את העבודה המאורגנת אני בהחלט מבין. מה שלא ברור לי זה למה עד כה בעשור האחרון תחת שלטונם של עופר עיני ואבי ניסנקורן ההסתדרות הכללית שתפה פעולה עם המדיניות הזו. למה האנשים שבכל זאת אמורים להנהיג את ציבור העובדים בישראל לא מבינים שכל הכסף שהם משיגים פה ושם לעובדי דור א' לא משנה את העובדה שבזמן כהונתם צמחו פה חברות חשמל פרטיות שבהחלט יכולות להחליף את חברת החשמל הממשלתית עם עובדיה המאורגנים ונמלים פרטיים שיכולים להחליף את החברה הממשלתית עם עובדיה המאורגנים ואפילו בית חולים פרטי? יותר ויותר עובדים שיראלים אינם מועסקים ישירות ובמגזרים שהם ליבת העבודה הממשלתית. במשרד החינוך ומערכת החינוך, במשרדי הממשלה ורשויותיה ובחברות ממשלתיות חזקות וגדולות שמצמיחים להן "מתחרים" שבעצם נועדו להחליפם וההסתדרות ישנה בעמידה. בשבוע שעבר כתבתי שרשות השידור הייתה יריית הפתיחה של המאבק, אבל למעשה רשות השידור הייתה המעוז הראשון שנפל במאבק, אם ההסתדרות לא תתעורר בקרוב עשויים הנמלים וחברת החשמל ליפול קרבן ואחריהם מערכות החינוך והבריאות.

אנחנו נמצאים בעיצומה של מערכה, הימין מעצב מחדש את פניה של ישראל. כל משרדי הממשלה עוסקים בחקיקה שהאופוזיציה הרופסת בראשות יצחק הרצוג לא מצליחה אפילו לעכב בדרך כלל. העבודה המאורגנת סומנה כמטרה, כי הימין יודע שמעמד עובדים מאורגן הוא הבסיס לכל מאבק מוצלח בשלטון הימין, בפלוטוקרטיה של משרתי הטייקונים והתאגידים. הגיע הזמן שבהסתדרות החדשה יתעוררו, הגיע הזמן שמי שמתיימרים להיות המנהיגים של העבודה המאורגנת יפסיקו לשתף פעולה עם חיסולה ויתחילו להיאבק למען התרחבותה, חוסנה והצלחתה.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

6 Responses to “שבירת כוחה של העבודה המאורגנת: שלב הנמלים”

  1. ד הגיב:

    הנמלים היו ועדיין מהווים אחד החסמים העיקריים להתפתחות המשק. בחסות המונופול והעבודה המאורגנת הם גבו רנטות לא סבירות בעליל וגבו שוחד חוקי מכל מי שרצה לעבוד דרך הים.
    אם היית טורח לחשוב רגע גם על בעלי עסקים (קטנים ועצמאיים, לאו דווקא טייקונים!!) היית תומך גם כן בשבירת כוחם של עובדי הנמלים. היות ותחת הקונסטלציה הנוכחית (ובאדיבותם של הוגי דעות כמו הכותב) לא ניתן לגרום לנמלים להיות יעילים, לא היית ברירה אלא להפריט אותם.

    אנשים כמוך, שמגנים על ועדים חמסנים ונצלנים הם אלו שממאיסים את העבודה המאורגנת, ופוגעים "על הדרך" באלו שבאמת זקוקים לה.

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    נמלים פרטיים יעסיקו עובדים ללא זכויות ובשכר נמוך יותר. זה לא יבטיח שהעלות למשתמשים בהובלה ימית תהיה נמוכה יותר.

  3. ×§. טוכוסלקי הגיב:

    ד
    זאת תעמולןה
    על כל עובד שמרוויח טוב יגידו שהוא מנצל וחוסם
    אם המדינה רוצה לשלם פחות שעות נוספות המדינה מוזמנת להוסיף תקנים.
    הנמלים יעילים, הם רווחיים, לא הפסידו באף שנה ואפילו מופיעים ברשימת הנמלים היעילים בעולם במקומות טובים.
    רק בתעמולת ההון הם לא יעילים.

  4. ד הגיב:

    נכון, ×–×” לא יבטיח, אבל יש סיכוי שלפחות ×™×”×™×” אפשר להעיף מנופאי שמרים מכולה באויר ואז ניגש לקבלן שמחכה ודורש תוספת תשלום כדי להוריד את המכולה עכשיו ולא בעוד כמה שעות…
    למען הסר ספק, סיפור אמיתי לחלוטין

  5. ד הגיב:

    ×§,
    עבדתי תקופה מסויימת אצל קבלן עבודות עפר קטן. בכל פעם שהגיע משלוח ציוד מחו"ל אחד המנהלים היה מתייצב בנמל כדי לפתור בעיות ש*תמיד* היו צצות.
    אם העובדים היו מזהים שאנו לחוצים לקבל את המשלוח (למשל כדי להמשיך בעבודה) הם היו דורשים שוחד (חוקי כמובן) בכדי להימנע מעיכובים נוספים.

    אני מציע שתצא מסיסמאות התעמולה ותנסה לדבר עם בעלי עסקים קטנים. אולי זה ישנה לך קצת את הפרספקטיבה.

    אני שב ואומר – עבודה מאורגנת ×–×” חשוב, אך אין כמו ניצול לרעה שלה כדי להבאיש את ריחה בעיני הציבור. ×”×’× ×” על ועדים חמסניים בכל מחיר היא הדרך הטובה ביותר לפגוע בעבודה המאורגנת.

  6. ×§. טוכולסקי הגיב:

    ומה אתה חושב ד יקרה בנמל קטן ומופרט?
    להעביר את הנמלים ל24/7 שלוש משמרות זה הפתרון. עובד שלוקח שוחד אינו מוגן בקביעות.

Leave a Reply