postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » מצוקת כוח-האדם בבתי-האבות – במקום לייבא עובדים, לשפר תנאי-העסקה של נשים ערביות

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

מצוקת כוח-האדם בבתי-האבות – במקום לייבא עובדים, לשפר תנאי-העסקה של נשים ערביות

נושאים זכויות עובדים ותעסוקה, רווחה ושירותים חברתיים ב 23.03.17 1:21

ב-21 במרץ התקיים דיון משותף לוועדת הפנים ולוועדת העבודה והרווחה על מצוקת כוח-האדם בבתי-האבות.  הוועדה הציעה להכשיר שוהים בלתי-חוקיים עד הגעתם של עובדים זרים. ארגון "מען" מציע לשפר תנאי-שכר ועבודה ולקלוט נשים ערביות במקום לייבא עובדים זרים

הודעת ארגון "מען"

אמאני קעדאן מ"מען" בדיון בכנסת על כוח עבודה בבתי אבות: "אם תשפרו שכר ותנאי עבודה, יקלטו אלפי נשים ערביות במקום ליבא עובדים זרים"

ישיבה משותפת של ועדות העבודה והפנים של הכנסת דנה אתמול, יום ג' ה-21.3, בהצעה לבטל את האיסור על העסקת עובדים זרים בבתי אבות, ולהתיר לראשונה העסקת אלפי עובדים זרים כפתרון למצוקת כוח האדם בהם. זוהי הישיבה השנייה של ועדות העבודה והפנים בנושא זה בחודשיים האחרונים, כאשר ברקע מהדהדת עדיין פרשת ההתעללות בקשישים בבית אבות בחיפה שהמחישה את המציאות הקשה והאכזרית בבתי האבות. לטענת מנכ"ל משרד הבריאות, מר משה בר סימנטוב, קיים מחסור של 2400 עובדים ולא של 5,0000 עובדים כפי שנטען בישיבה הקודמת.

אמאני קעדאן שייצגה את ארגון העובדים מען, התנגדה נחרצות להתרת העסקת עובדים זרים בבתי אבות, בטענה שהיא תביא לפגיעה נוספת במצבם ובמעמדם של העובדים המועסקים בהם כיום, ותסגור את הדלת בפני העסקת אלפי עובדים ועובדות נוספים, במיוחד נשים ערביות, המשוועות לעבודה.

קעדאן דחתה מכל וכל את הטענות שהועלו על ידי נציג ארגון בתי האבות ודוברים נוספים, שיש מחסור חמור בכוח אדם בבתי אבות משום שעובדים ישראלים אינם מוכנים לעבוד בהם. "אם תשפרו את תנאי העבודה והשכר ותתנו הכשרה מתאימה – תמצאו אלפי נשים ערביות לעבודה בבתי אבות, בנוסף לאלו שכבר עובדות בענף ".

מניסיונה של קעדאן כאחראית השמה בפרויקט "נשים וחקלאות" של מען, "העסקת עובדים זרים בחקלאות גרמה להורדה בשכר העבודה של העובדים הקיימים, וסגרה את הדרך בפני עובדים, ובעיקר עובדות מקומיות, להיקלט בענף." קעדאן ספרה כי במשרד מען בבאקה אלגרביה רשומות מאות נשים ערביות שמחפשות עבודה קבועה והוגנת, והציעה למשרד הבריאות ולבתי האבות להשקיע מאמץ ומשאבים לקידום והכשרת עובדות בישראל, במקום להתיר העסקת עובדים זרים. "תוכנית כזאת תיתן פתרון למצוקת כוח האדם וגם תסייע בפתרון בעיית האבטלה והעוני", אמרה.

מנהל בית אבות שהשתתף בדיון טען כי התקצוב הלקוי של משרד הבריאות לעובד, שעומד על 7,600 ₪ מכסה בקושי את תשלום שכר המינימום בלי כל תוספות, ובלי שניתן לקדם את העובד או לפתח פעילויות נוספות בתוך בית האבות. חיזק את דבריו חה"כ אילן גילאון, שציין כי הפתרון אינו בהתרת עובדים זרים אלא בשינוי התקצוב של המדינה לטיפול בקשישים.

בפברואר הציג מען בפני יו"ר ועדת העבודה והרווחה חה"כ אלי אלאלוף תכנית פעולה בנושא עובדי סיעוד.

הודעת וועדת הפנים וועדת העבודה והרווחה:

יו"ר ועדת הפנים דודי אמסלם על מצוקת כוח האדם במוסדות גריאטריים:

מי יבוא לעבוד בשכר מינימום? אדם ממורמר על מה שמשלמים לו. איפה הוא יוציא את התסכול?

יו"ר ועדת העבודה הרווחה והבריאות אלי אלאלוף:

לבדוק הכשרתם של שוהים בלתי חוקיים למטפלים, לפחות עד שיגיעו 2500 העובדים הזרים המובטחים

"את בעיית כוח האדם במוסדות גריאטריים ניתן לפתור אם יביאו עובדים זרים ובמקביל גם יכשירו אחיות מעשיות", אמר יו"ר ועדת העבודה הרווחה והבריאות אלי אלאלוף בדיון משותף של ועדת הפנים בראשות דודי אמסלם וועדת העבודה והרווחה בראשות אלי אלאלוף. זהו דיון המשך, לאחר שהנושא נדון בוועדת הפנים לפני כשנה.

משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות: "תגברנו בסיוע נציבות עובדי המדינה את הבקרות של המפקחים על בתי האבות. היו לנו 600 בקרות בשנה. עכשיו נוסיף עוד שתי בקרות פתע בכל מוסד, בשעות לא שגרתיות. יש לנו 80 פקחים ב-60 משרות. ואנו בהליך הוספת 20 תקנים, שעשרה מהם כבר אוישו. יש עבודת מטה עם היועץ המשפטי שבוחנת התקנת מצלמות בכל בתי האבות. בנוסף, מתקציב המשרד נגדיל את התקינה של העובדים הסיעודיים. כבר השנה נוסיף חצי תקן לכל מחלקה. התקציב לזה 20 מיליון מתקציב המשרד. הכשרנו 200 אחיות מעשיות. צריך 800. נכשיר 800".

רוני עוזרי, יו"ר איגוד בתי האבות: "בעבר משרד הבריאות דרש ש-25% מהאחיות  שיהיו מוסמכות. כדי לתת שירות טוב יותר שינו את הדרישה ל-60% מוסמכות. אין למצוא 60% מוסמכות. צו השעה שהמינון יצומצם עד שיהיו עוד אחיות מוסמכות. לגבי המצלמות – אם יוחלט על חובת התקנה, אני מבקש שהמשרד יוציא מכרז. זה יעלה 50 מיליון. יש לנו ניסיון מר מאד. יתמחרו את זה במאה שקל בתעריף. גם כך התעריף בחסר של 30%".

ח"כ נחמן שי: "הנושא קריטי. מיליון ישראלים בשכבת הגיל הזו. אני מתרשם שדברים זזים אבל לאט. חצי תקן למחלקה זה מעט מדי. אתם חייבים לפעול הרבה יותר מהר. אני מעדיף לראות ישראלים מועסקים ולא עובדים זרים. צריך להכשיר. ישראלים יעבדו אם הפיצוי הכספי יהיה נכון. צריך להגדיל שכר. ישראלים מכירם את התרבות של הקשיש. הקשיש זקוק לתקשורת. הבדידות היא האויב הכי גדול. אני לא רוצה מטפל שמבין רק את האנחות והגניחות".

יעל לינדנברג, משרד האוצר: "לפני חודש הקמנו צוות ייעודי ממשלתי". יו"ר ועדת הפנים דודי אמסלם: "בעקבות הכתבה בטלוויזיה או במקרה כך יצא?" לינדנברג: "זה נושא שנבחן הרבה זמן. ראש הצוות הוא הממונה על התקציבים ומנכ"ל משרד הבריאות".

יו"ר ועדת הפנים ח"כ אמסלם: "קיימנו דיון בוועדת הפנים לפני שנה. גם ח"כ אלאלוף קיים כמה דיונים בנושא. פנו אלי בתי אבות. רציתי לשמוע אותם. אני לא עובד באגף התקציבים אבל לפני שנה הבנתי את הבעיה. את אומרת לי שלפני חודש הקמתם צוות. אתם מתקצבים אותם שנים. מי יבוא לעבוד בשכר מינימום? אדם ממורמר על מה שמשלמים לו. איפה הוא יוציא את התסכול? ואתם הקמתם צוות שיישב בעוד חודש ויוציא מסקנות עוד שנתיים? אתם לא רואים שחסרים עובדים?"

לינדנברג: "לכן שוקלים להנהיג שכר מינימום ענפי ולעודד כעבודה מועדפת וגם איך מעודדים אוכלוסיות מעוטות השתתפות בשוק העבודה להצטרף. ברור שהשכר מייצר מחסור".

ח"כ אילן גילאון: "רגולציה זה לתעדף. במקום שצריך למקסם רווחים, זה מסתיים בטיפול מהסוג שראינו. צריך לשנות את השיטה, לא שהילדים ישתתפו בהוצאות האשפוז של ההורה, אלא שהמדינה תשתתף בהוצאות החזקת הקשיש בבית. ב70-80% מהמקרים המצב טוב יותר במשפחה. כשמדובר במוסד שרוצה להרוויח, הוא לא מפעיל מזגן גם ב-38 מעלות כי זה לא ממומן במחירים שמשלמים לו".

יו"ר ועדת העבודה הרווחה והבריאות ח"כ אלי אלאלוף סיכם את הדיון: "הוועדה תקיים ישיבת מעקב אחת לשלושה חודשים ותדרוש דיווח על מה שנעשה ומה שלא. אני קורא לד"ר אהרון כהן, מנהל אגף גריאטריה במשרד הבריאות לקחת בצורה מאד קשה את חוסר הפיקוח. יש לך אחריות ישירה על רמת השירות שלך. תבדוק את מי לא שלחת, מי דיווח לא נכון, מי זייף דוחות, מי לא תיקן ולא חזר באותו יום לברר מה קורה. חייבים לקבל יותר אחריות ויוזמות ולפקח יותר טוב.

הוועדה מבקשת מרשות האוכלוסין לבדוק הכשרתם של שוהים בלתי חוקיים למטפלים, לפחות עד שיגיעו 2500 העובדים הזרים המובטחים. הוועדה קוראת למשרד הבריאות לפתוח קורס אחיות מעשיות בשפה הערבית כדי להכשיר נשים ערביות למקצועות הסיעוד. אני לוקח על עצמי אישית לשבת עם משרד האוצר על התעריף המשולם לבתי האבות. אני מתחייב להביא דיווח תוך 3 חודשים, ומקווה גם לתוצאות".

הודעה מאת: מיכל שורץ, דוברת מען,

מען בפייסבוק                 אתר מען

הודעה מאת: רבקה קנריק, דוברת ועדת הפנים והגנת הסביבה

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , , , , ,

5 תגובות

  1. חיים פסחוב. :

    החלמאות על גבינו, והרווחים על החברות.

    אני קורא את הכתבה ופשוט מתפוצץ מכעס.
    למה אנחנו מתעוררים רק אחרי שנחשפים סיפורים קשים ומכאיבים של התעללות והזנחה?
    השיטה הזו של האשמת הישראלים שלא מעוניינים לעבוד במקצועות כאלה ואחרים פשוט מוגזמת.
    כל כך נח להביא עובדים מחוץ לארץ במקום לשלם סחר הוגן ומספק לעובדים כאן אצלינו, במקום להוריד את רמת האבטלה עדיף להרוויח על חשבון הקשישים אבל להפסיד את אחוז דורשי העבודה.
    ענפי הבנייה, הסיעוד, החקלאות, ומי יודע מה עוד יהפוך להיות זר בארץ הזו?
    זכור לי קוריוז שקראתי מתוך ספרו של אפרים הלוי שהיה ראש המוסד בין השנים 1998-2002, הספר נקרא אדם בצל.
    הוא מספר שם שתקופה קצרה לפני חתימת הסכם השלום עם ירדן הוא טייל עם נסיך הכתר חסאן אחיו של המלך חוסיין ז"ל בשדות החקלאיים של הערבה.
    שניהם ראו חקלאות משגשגת כאשר רוב העובדים שהם ראו מרחוק היו בני ארצות אסיה.
    הנסיך שאל את מר הלוי "האם זה הוא החלום הציוני שעליו אתם מדברים"?
    לתשומת ליבם של משרד הבריאות ומפעילי בתי האבות.
    שבת שלום.

  2. דליה :

    חיים. אתה צודק. אבל צריך לזכור שזו מדיניות הממשלה. המדיניות הממשלתית גורמת לכך. זה לא החלום הציוני

  3. חיים פסחוב. :

    בהמשך לתגובתה של הגברת דליה.

    שלום לך דליה.
    מעניין מה שאת אומרת.
    ממתי בעצם החלה המדיניות הזו של יבוא עובדים זרים לענפים השונים בארץ?

  4. דליה :

    מה זה משנה מתי התחילה המדיניות הזו? מאז החלה הייתה מודעות לפגיעתה בזכויות העובדים. לדעתי, צריך לשפר את זכויות העובדים הישראלים, להעבירם להעסקה ישירה, להעניק להם זכויות סוציאליות. איכות העבודה תשתפר ומצב התעסוקה יהיה טוב יותר.

  5. החגב עמד יציב :

    "הקמנו צוות ממשלתי ייעודי"- מצוין

    זה בטח יפתור את הבעיות…

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.