postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » השיטה אכן עובדת פיקס לטובת ההון

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

השיטה אכן עובדת פיקס לטובת ההון

נושאים דעות, כלכלת בית ב 27.02.17 23:08

איזו מציאות מסתתרת מאחורי העלאת המחיר בסניפי קופיקס, ואיך זה קשור לשכר המינימום?

מאת: ק.טוכולסקי

נתחיל באמירה מרגיעה, העלאת מחיר ראשונה אחרי 3 וחצי שנים או 42 חודשים, זה הרבה יותר הגיוני מהשיטה המקובלת, לדוגמא, בטלוויזיות השונות בכבלים, שמציעות מחיר לשלושה חודשים. זה גם יותר ארוך מרוב החברות שנכנסות לשוק בתרועה רמה ומחיר זול, כדי למשוך קונים ומתחילות להעלות מחירים במהירות אחרי.

החלטת רשת קופיקס להעלות את מחירי המוצרים הנמכרים בחנות מחמישה לששה שקלים היא לא  שבר גדול, גם אם המפרסמים ברשתות אחרות מנסים להציג זאת כך. הרעיון של רשת, שמוכרת בזול ביחס לשאר השוק, לא ייעלם מהר ולמען האמת, כמו שהכלכלה והחברה בישראל נראות, עם הפער הצומח בין הנתח בתל"ג ובתמ"ג שנשאר בידי טייקונים ותאגידים לפירורים שנשארים בידי העמלים והנתמכים, לקוחות לא יחסרו לרשתות הזולות. קפה בששה שקלים ומאפה בעוד ששה שקלים, זה עדיין זול ביחס לקנייה ברשתות כביכול עממיות כמו, "ארומה" או "קפה קפה". מהצד השני, לקיוסקים קטנים שיוכלו להתמיד עוד קצת בחמישה שקלים לכמה מוצרים, זה בטח ייתן עוד קצת אוויר לנשימה. אבל ככה זה בקפיטליזם, מבחינתו הבעלים של קופיקס צודק, הוא צריך להמשיך להרוויח, הוא כאן כדי להתעשר, הוא נמצא כבר גם בבורסה, והוא צריך להראות שהוא ממשיך לגדול, והמחיר יכול לעלות כי גם כל האחרים עדיין יותר יקרים. עכשיו, יכול להיות שלמרות כל זאת המחיר לא היה עולה, אבל משהו שקרה לאחרונה הבטיח כמעט בוודאות את מה שאכן קרה בסוף, שכר המינימום עלה.

אם שכר המינימום לא היה עולה, גם קופיקס לא היו מזדרזים לעלות מחיר. הם לא העלו את המחיר כי הם הפכו ללא רווחיים בגלל גידול בהוצאות על משכורות, הם העלו את המחיר כי בחברה הקפיטליסטית, כשלמעמד העובדים יש עוד גרוש בכיס, בעלי ההון מעלים מחירים כדי שהגרוש לא יישאר חס וחלילה בכיס של העמלים. קופיקס ימשיכו להיות הכי זולים, לא בשיטה הטבעית וההגיונית של לא להפסיד ואפילו קצת להרוויח, אלא בשיטה הקפיטליסטית של מיחזור רווחים על חשבון כל מה שאפשר: מאיכות הייצור של המוצרים, ותנאי העובדים שמייצרים אותם, ועד הקפדה על המחיר שימשיך להביא לקוחות כי הוא הזול ביותר, ביחס לאחרים. כשאנחנו קונים בזול מישהו אחר משלם על זה ביוקר והבעלים ממשיך להרוויח. היום אנחנו קונים בזול בורקס, מחר אנחנו נייצר בזול מוצר. איפשהו חוסכים על חשבוננו והעשירים ממשיכים להתעשר.

בארץ או בחול קוראים לזה שיטת האחים אלדי או רמי לוי, מי שמתיימר להיות הכי זול גם מייצר סחורה זולה שגובה את מחירה מהעובדים בפס הייצור, מהחקלאים בשדות ומהסביבה בה היא מיוצרת וגם ממכסם את רווחיו על חשבון עובדיו, הוא הכי זול כי הוא שומר מרחק ממי שמעליו ומנצל את העובדה שיש ציבור הולך וגדל של אנשים שלא יכולים להרשות לעצמם שום דבר אחר.

אין לי תלונות מיוחדות לבעלים של קופיקס, לא על עצם קיומה של הרשת ולא על זה שהוא מעלה עכשיו את המחיר. הוא קפיטליסט וככה הקפיטליזם עובד. בתי הקפה שלו והחיקויים שלהם מאפשרים לאנשים רבים, שהחברה הקפיטליסטית זרקה הצידה מזמן, לשבת ליד שולחן בליבה של עיר עם כוס קפה ביד אחת ומאפה ביד השנייה, או לקנות לילדים משהו קטן בדרך בלי לגרד יותר מדי בכיס. עדיף היה שאנשים לא יימצאו מראש במצב הזה שבו הם צריכים רשת לחסרי יכולת שתיתן להם אשליה של פינוקי מעמד בינוני. קופיקס היא חלק מהשיטה, שבה היום, במקום להתפוצץ אתה רגוע כי הצלחת לשמר לעצמך הרגלים כמו לשבת בבית קפה, למרות שאתה שוקע לעבר העוני ומקווה שתצליח איכשהו לחזור למצב שבו תוכל לשבת בארומה ולהרגיש קינג, עלוב אבל מציאותי.

קופיקס ודומותיה ימשיכו להיות הכי זולות בשוק, שמיועד לאוכלוסייה הולכת וגדלה של עובדים ונתמכים עניים, היא חלק מרשת הביטחון של הקפיטליזם, לוכד ברקים שמרכך את המציאות העגומה, של התרוששות חלקים הולכים וגדלים בחברה הישראלית. כשנצליח לשקם את החברה הישראלית, למחיר הוגן תהיה משמעות לא למחיר זול לצרכן במחיר איום לכל מי שבשרשרת הייצור, יכול להיות שזה יהיה אותו מחיר אבל אף אחד לא יזדהם בדרך, אף אחד לא ינוצל בדרך אף אחד לא יתרושש בדרך ואף אחד גם לא יתעשר בדרך.

 

נערך על ידי רביב נאוה
תגיות: , , ,

2 תגובות

  1. החגב עמד יציב :

    טענות שצריך לתקף

    טוכולסקי, אשמח לדעת על מה אתה מבסס את הטענה כי "התרושות חלקים הולכים וגדלים בחברה הישראלית"?

    וכן את הטענה "הם לא העלו את המחיר כי הם הפכו ללא רווחיים בגלל גידול בהוצאות על משכורות"

    בנוסף מצורפת כתבה מעניינת על המתחולל בימים אלה באגודה העותומנית:
    http://mida.org.il/2017/03/07/%D7%A4%D7%A8%D7%A9%D7%AA-%D7%9B%D7%91%D7%9C%D7%92%D7%99%D7%99%D7%98-%D7%97%D7%A9%D7%A4%D7%94-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%90%D7%9E%D7%AA-%D7%A9%D7%94%D7%94%D7%A1%D7%AA%D7%93%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%A0/

    מיהו ג'ון גאלט?
    🙂

  2. החגב עמד יציב :

    הצעת יעול לטוכולסקי

    טוכולסקי, אני מעלה הצעה לסדר היום:
    תקים ביוזמתך ובמצעות הונך חברה מתחרה לקופיקס (וכן הלוואות שתיקח מהבנק ותיתן עוברן ערבות אישית).
    קח אחריות על תהליכי פיתוח עסקי, מציאת ספקים, גיוס והכשרת עובדים, תאבד קצת שינה בגלל סוגיות תזרים מזומנים…תתנהל מול הרולטורים האדיבים בארצנו ולאחר מכן תחליט אם להעלות את מחיר הקפה בשקל

    עשינו עסק? או שאולי יותר נוח ליילל ולדרוש שהמדינה תממן אותך ואת שכמותך

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.