לא לסגירת מפעל המתכות "שתולה" – הדיון בוועדת הכספים

המפעל נמצא במושב שתולה שבגבול הלבנון ומפרנס כ-300 משפחות באזור מוכה אבטלה. ועדת הכספים דנה ביום שני 6 בפברואר 2017 במצבו של המפעל במטרה למנוע סגירתו ולסייע לתפעולו

הדיון נערך לאור בקשה לדיון מהיר של חברי-הכנסת: יוסי יונה (המחנה הציוני), מיקי לוי (יש עתיד), יצחק ועקנין (ש"ס).

ועדת הכספים דנה בעבר במשבר במפעל במטרה למנוע סגירתו. בפברואר 2016 דווח על דיון בועדת הכספים במשבר אליו נקלע מפעל מתכות שתולה במושב שתולה בגבול לבנון. בישיבה זו הודיע נציג משרד האוצר כי הוקמה הקרן  לעזרת מפעלים במצוקה המשותפת לממשלה, להסתדרות ולתעשיינים ובעזרתה תימנע סגירת המפעל יו"ר הוועדה משה גפני פעל כדי למנוע את סגירת המפעל.

באוגוסט 2016 דווח שוב על דיון בוועדת הכספים על המשבר במפעל המתכות שתולה, על הצורך של המפעל בהזרמת כספים כדי להמשיך ולפעול.

בדיון שהתקיים אתמול הועלתה מצגת המתארת את תולדות המפעל (הוקם ב-1969), את תרומת המפעל לסביבה ולכלכלה (ביטחון תעסוקתי לתושבי האזור), את תרומתו לביטחון המדינה (מייצרת למשרד הביטחון חלקי מטוסים, מיכלי דלק למטוסי  F16, בסיסים למתקני שיגור לכיפת ברזל). כמו כן, הוצגו הסיבות למשבר וגם תכנית הבראה למפעל.  (לעיון במצגת )

ועדת הכספים דנה במצב המפעל ונרתמה לסייע לו. להלן פרטים מתוך ההודעה שפרסמה:

 תמימות דעים בקרב חברי ועדת הכספים מרוב סיעות הבית לגבי הצורך לסייע למפעל המתכות 'שתולה' שעל גבול לבנון. כך נראה היה היום (ב') בדיון דחוף שקיימה הוועדה בעקבות החשש מסגירתו של המפעל, לאחר שנקלע לקשיים בשנה וחצי האחרונות. בימים אלו ממש הגיע המפעל לסוף פרק הזמן שניתן לו ע"י הנאמן שמונה לו לצורך מציאת רוכש או משקיעים פוטנציאליים, ואם לא יוזרם הון למפעל שיש לו חובות לבנקים, הוא עשוי להיסגר.

חברי ועדת הכספים הביעו תרעומת על התנהלות פקידי הממשלה בסוגיה וטענו כי "כל שהם עשו הוא להישען על הליכים ביורוקראטיים במקום לנסות למצוא דרכים לסייע למפעל במצוקה, בדיוק כמו במקרים קודמים של מפעלים שרק התערבות הוועדה הצליחה למנוע את סגירתם".

הוועדה הקצתה שבועיים לנציגי משרד האוצר ומשרד הכלכלה, כמו גם לנציגי ההסתדרות, שבמהלך הישיבה עלתה האפשרות שזו תעניק הלוואה למפעל נוכח הצורך לסייע להמשך פעילותו ומניעת פיטורי עובדיו. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הודיע, כי "אם לא תהיה התקדמות ועדת הכספים תתכנס במפעל עצמו במושב שתולה ותיתן פומבי לחוסר האונים וחוסר של הממשלה ביחס לפריפריה ובמיוחד ליישובי הגבול". את הדיון יזמו חברי הכנסת: מיקי  לוי (יש עתיד), יצחק וקנין (ש"ס), יוסי יונה (המחנה הציוני).

ח"כ מיקי לוי: "המפעל מעסיק כ- 150 עובדים בצורה ישירה ועוד 150 עובדים במעגל השני, ספקים, נותני שירותים שונים וכד'. כלומר 300 משפחות חיות מהמפעל הזה באזור הצפון. ועדת הכספים כבר דנה בנושא ולמרות החודשים הרבים שחלפו כלום לא קרה. החברה הכינה תכנית הבראה ויש צבר הזמנות של כ- 15 מיליון שקלים, מה שאומר שהמפעל יכול להמשיך ולהתקיים. כל שנדרש הוא הזרמה של כ- 6-8 מיליון ₪ מתקציבי חוק עידוד השקעות הון וכן מהקרן לסיוע למפעלים במצוקה. לא ברור למה הכספים לא הוזרמו למפעל, חרף צבר ההזמנות שיש לו. הבנקים עם אקדח מעשן ורוצים למכור את המפעל כברזל, אלא שלעת עתה, הם מפחדים לעשות את הצעד הזה ציבורית. כל הזמן מדברים על הפריפריה והנה נקרתה הזדמנות להציל 300 משפחות ואנחנו מתווכחים על כמה מיליונים. אם גם הנאמן וגם מבצע תכנית ההבראה יאמרו שאין שום סיכוי למפעל, נמשוך את ידינו מהעניין. אך כל עוד יש סיכוי למפעל, אסור לנו כשליחי ציבור להסכים לסגירתו ואנחנו כאן יודעים כיצד מיליארדים עובדים מצד לצד. אם הפריפריה כל כך חשובה לנו, יש לעשות מעשה".

ח"כ יוסי יונה: "מפעל המתכת בשתולה הוא מפעל רווחי עם צבר הזמנות והוא גם משרת אינטרס חברתי וגם לאומי. תעשייה חשובה על גבול לבנון. הוא נמצא במשבר אשראי. עם קצת נכונות מצד המדינה, כולנו יכולים להרוויח. הממשלה צריכה להושיט את ידה לכיס, ולדאוג שהמפעל יעמוד על רגליו ויפעל בצורה עצמאית ויעילה. אחרת, תצטרך המדינה לדאוג לעובדים הרבים שיישארו בביתם ללא עבודה ויהפכו לנטל על המדינה".

ח"כ יצחק וקנין: "אני מלווה את המפעל כבר תקופה ארוכה, גם בפגישות במשרד האוצר והצענו מספר דברים לפתרון המשבר. ישבנו עם סגן שר האוצר ומנכ"ל המשרד, אבל מישהו ממסמס את העניין. המנכ"ל, גם כשהוא אומר דברים, זה לא מגיע לתכל'ס. אנחנו בדקה ה-99. המפעל הזה אם ייסגר, לפחות 300 איש ייפגעו בצורה ישירה. במושב שתולה וזרעית אין גן ילדים כי כולם עוזבים ואין צעירים. צעירים עוזבים למרכז. בסוף נמצא עצמינו לאחר שהמפעל ייסגר וללא כל אפשרות לתקן את המצב של המושב הזה ושל תושבי האזור".

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ גפני, סיכם את הדיון ואמר: "המדינה לא יכולה לעמוד בעניין הזה מן הצד. המפעל טוב ובמקום שצריך להיות. וזה התפקיד של המדינה לעזור למפעלים במצוקה. אם תסייעו יוכלו לעמוד על הרגליים לבד. קיבלתי בעבר התחייבות שבעיית המפעל תיפתר, גם עם משקיע וגם עם עידוד השקעות הון וגם הקרן. אני דורש שבתוך שבועיים שר הכלכלה יגבש את עמדתו בנושא, המפעל יעביר 4 מיליון ₪ מכספו ואז הקרן תיתן את ה- 150% שהיא אמורה לתת ושהנאמן יאפשר עוד זמן לתהליך הזה להתקיים. ועדת הכספים תתכנס שוב לדון בעניין בעוד שבועיים ואם לקראת מועד הכינוס נראה שלא תהיה התקדמות, נקיים ישיבה במפעל עצמו. מניסיוני אני יכול לומר, שבממשלה לא ירצו את כל חברי ועדת הכספים במפעל שתולה על גבול הצפון כשהם אומרים שהממשלה נותנת למפעל חיוני בפריפריה להיסגר". (לעיון בהודעה המלאה)

ריכזה את המידע: דליה

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Leave a Reply