האגודה לזכויות האזרח – תיקון 109 בהצעת חוק התכנון והבנייה יחמיר ענישה על עברות בנייה
ביום שני 30 בינואר תדון ועדת הפנים והגנת הסביבה בתיקון 109 בהצעת חוק התכנון והבנייה ולהכינה לקריאה שנייה ושלישית. אם תיהפך ההצעה לחוק היא תגביר את הריסות הבתים במיוחד במגזר הערבי. להלן עמדת האגודה לזכויות האזרח בעניין החוק
החמרת האכיפה והענישה על עברות בנייה
הצעת חוק התכנון והבנייה (תיקון מס' 109), התשע"ו-2016 – הכנה לקריאה שניה ושלישית
מטרת התיקונים המוצעים בהצעת החוק היא החמרה של האכיפה והענישה על עברות בנייה. למימוש מטרה זו מוצע, בין היתר: להגביל את שיקול דעתו של בית המשפט ומעורבותו בהליכי אכיפת עברות בנייה; להגביר את שיקול הדעת ולהרחיב את הסמכויות של גורמים מנהליים, ובראשם גופי תכנון ואכיפת תכנון ארציים, בכל הקשור לאכיפת חוקי התכנון והתמודדות עם בנייה ללא היתר; להחמיר את שיעורי הקנסות ותקופות המאסר על עברות בנייה, ולהרחיב את מעגל הענישה על עברות אלה.
עמדת האגודה (יחד עם ארגונים עמיתים): לתיקונים המוצעים יש אמנם השלכות על אכיפת חוקי התכנון בכל האזורים והמרחבים במדינה, אולם אין להתעלם מהשלכותיהם מרחיקות הלכת על האזרחים הערבים, ואין להתעלם במיוחד מההקשר שבו הם עולים – כוונת הממשלה להיאבק בתופעת הבנייה ללא היתר בחברה הערבית.
בנייה ללא היתר ביישובים הערבים אינה מתרחשת בחלל ריק ואינה נעשית מתוך בחירה או רצון להפר את חוקי המדינה או לזלזל בהם. בנייה זו נעשית לרוב מחוסר ברירה על רקע מצוקת הדיור ביישובים הערביים. מצוקה זו היא תולדה של מחדלן התכנוני של הרשויות, שמתבטא בין היתר בהעדר תכנון או בתכנון לקוי, שאינו עונה על צורכי הדיור הבסיסיים של האזרחים הערבים.
לדעתנו אין כל הצדקה לקדם את הצעת החוק, אשר צפויה להחריף את מדיניות הריסת הבתים. במקום זאת יש לפתוח במסלול של הידברות עם ראשי הרשויות המקומיות הערביות ועם שאר נציגי הציבור הערבי, עד לאישור תכניות מתאר שיאפשרו לקבל היתרי בנייה על פי חוק ביישובים הערביים, כולל מתן אפשרות להסדרת בנייה קיימת. להרחבה
תגיות: האגודה-לזכויות-האזרח, המגזר הערבי, הצעת חוק התכנון והבנייה, הריסת בתים, ועדת הפנים והגנת הסביבה
קישור קבוע
תגובה אחת
Email This Post
31 בינואר, 2017 בשעה 1:48
להלן ההודעה שפרסמה ועדת הפנים בעקבות הדיון בנושא:ועדת הפנים החלה דיון על הגברת אכיפה בחוק התכנון והבניה
מנכ"ל משרד רוה"מ אלי גרונר:לא משנה כמה נשקיע, אם ההפקרות באכיפה תימשך, תוכניות לא יצאו לפועל והתקציבים ירדו לטמיון
30 בינואר 2017, ג' בשבט תשע"ז, בשעה 17:00
"חזון הממשלה הוא שבעתיד לא נוכל לדעת לאיזה מגזר יישוב שייך על פי התשתיות. אנחנו רוצים לשבור את המשוואה שישוב ערבי שווה כאוס תכנוני ומערב פרוע", אמר מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר בדיון ועדת הפנים בראשות ח"כ דודי אמסלם על תיקון 1099 בחוק התכנון והבניה הבא לטפל באכיפת החוק. ח"כ ג'מאל זחלקה התפרץ לדבריו: "מה זה מערב פרוע? מי השריף?" אלי גרונר: "אנחנו משקיעים הרבה מאד כספים במימוש החזון. הוקצו תקציבים לסבסוד פיתוח ולהקמת מבני ציבור. בותמ"ל לבד מקדמים עכשיו 30,000 יחידות דיור ב-14 יישובים ערביים. מרכיב הכרחי בהגשמת החזון הזה היא אכיפת חוק וסדר. לא משנה כמה נשקיע, אם ההפקרות באכיפה תימשך, תוכניות לא יצאו לפועל והתקציבים ירדו לטמיון".
יו"ר הוועדה ח"כ דודי אמסלם: "חייבים להסדיר תוכניות מתאר, ומי שיחרוג מהכללים, צריך לטפל בזה. אני מבקש להעביר לוועדה את כל הנתונים – מהן תוכניות המתאר המאושרות מול היקף הבעיה. רוב העבירות שבוצעו עד 2014 לא יטופלו כל עוד הן לא סותרות תוכניות מתאר. אם זה לא מתבצע, תפנו אלי. חוק זה חוק".
ח"כ אוסמה סעדי: "הצעת החוק הזו היא נגד המגזר הערבי. מנכ"ל משרד ראש הממשלה מדבר על התניית תקציבים באכיפת חוק. תגידו שזה חוק שמיועד רק למגזר הערבי. בחדר השני דנים בחוק ההסדרה. פה הורסים ושם בונים".
אבי כהן, מנהל היחידה לאכיפת דיני תכנון ובניה במשרד האוצר: "ב-2007 מבקר המדינה קבע שאין מדיניות אכיפה בוועדות המקומיות. שהן אוכפות בצורה סלקטיבית. עכשיו אנו דורשים סקרי עבירות בניה ואז רשות מקומית תדע את כל העבירות בתחומה. אכיפה היא תולדה של סקר מלא שיציף את כל הבעיות וזה יאפשר סדר עדיפויות וגם נשיג שקיפות. החוק הזה טוב לכולם, גם לאלה שעוד לא נולדו".
ח"כ דב חנין: "אף אדם לא רוצה לבנות בלי רישיון. באוכלוסייה הערבית בונים בלי רישיון כי לא יכולים לבנות עם רישיון. האדמה פרטית שלהם. מי אשם שאין תוכניות מתאר? המדינה. מי משלם את המחיר? אזרחים ערבים. יש קשר לדיון בחדר הסמוך (ועדת החוקה דנה בחוק ההסדרה) – כאן דנים בהריסת בתים לערבים שבונים על אדמתם ושם רוצים להכשיר בניה על אדמה פרטית שלא שייכת להם".
ח"כ אכרם חסון: "אני מתנגד לחוק ואצביע נגדו. מחדל התכנון גרם לאנשים להיות עבריינים. הם לא מפירים חוק כי כיף להם. מישהו לא תכנן. המדינה לא נתנה מגרש אחד לחייל משוחרר בעוספיה. תנו הזדמנות לתכנן. אנחנו בפיגור אחריכם ב-68 שנים".
ח"כ ג'מאל זחלקה: "אנחנו לא נגד אכיפה. בכל תכנון צריך אכיפה, אבל צריך אפשרות סבירה לכל אזרח לבנות בית. אני מציע שכל עבירת בניה תיבחן על פי חוק ואם האחריות על אי התכנון נופלת על המדינה, האזרח פטור. צריך להעניש את המדינה. מציגים את האזרחים הערבים במערב פרוע, כאנשים פורעי חוק".
הוועדה תקיים עוד דיונים בנושא. גם בדיון הקרוב לא תתקיימנה הצבעות.
http://main.knesset.gov.il/Activity/committees/InternalAffairs/News/Pages/30117%D7%91.aspx