הצעת חוק דיור חלופי לתושבי גבעת-עמל – למדינה אחריות על התושבים

ועדת הפנים דנה ביום שני 2 בינואר בהצעת החוק לדיור חלופי לתושבי גבעת עמל בתל-אביב, שהקרקע עליה נמצאים בתיהם נמכרה על ידי המדינה ליזמים פרטיים, ואלה מבקשים לפנותם. להלן ההודעה שפרסמה ועדת הפנים

אנשים נשלחו לגבעת עמל מטעם המדינה כשזה היה הר טרשים קרח". אמרה ח"כ שולי מועלם, יוזמת הצ"ח להבטחת דיור חלופי לתושבי גבעת עמל, בדיון היום על הצעת החוק בוועדת הפנים. "ב1961 נמכרה הקרקע על ידי מנהל מקרקעי ישראל ליזמים פרטיים. מאז זכויות הבניה תפחו ושני יזמים בונים שם עכשיו 7 רבי קומות ושטח מסחרי. ברבות השנים בוצעו הוצאות אלימות של אנשים מבתיהם. נחתמו הסכמים עם חלק מהתושבים. היום יש במקום משפחות שבונים להן על הראש. המטרה היא שיצאו משם בכבוד. אחריות היזמים לפצות את התושבים. המדינה הייתה צריכה לא לוותר ליזמים, שרוקדים בשמחה. יש להם אחריות על התהליכים שהיו עד היום וגם לסיום בצורה מכובדת, בפיצוי התושבים. השאלה את מי לפצות. ליזמים יש רשימה של 14 משפחות. התושבים במקום אחר. במהלך הדיונים הוזכר הסכם שחתם אקירוב עם התושבים בשטח שלו, הסכם הוגן, שהתושבים רואים בו מודל".

ח"כ דב חנין, מיוזמי הצעת החוק: "הסוגיה בשלה להתקדמות. אפשר לסיים את החוק ולהעבירו לקריאה ראשונה. כולם מבינים שזו בעיה של צדק ושניתן לפתור אותה כי מדובר בקרקע מאד יקרה, שיכולה לפרנס פתרון ראוי, ובנוסף להניב המון רווחים ליזם. הגענו להבנות עם המדינה. היא תתמוך בהבאת הצעת החוק לקריאה ראשונה. נוסיף להצעה הבהרה שהאחריות לפיצוי התושבים חלה על היזמים".

ח"כ תמר זנדברג: "הצעת החוק עוסקת בסוגיה היסטורית. על כל משפחה שהתיישבה שם ב – 48, היום יש כמה משפחות. על זה המחלוקת. אם היה מדובר בדירה תמורת דירה, הכל כבר היה מוסכם. בנים ממשיכים הוכרו כבר בקיבוצים וגם בדיור הציבורי. עושר עובר בירושה, וגם בית. גם עוני עובר בירושה, ואין סיבה שדווקא במקום הזה יחליטו שזה לא עובר בירושה. זה עוול שיתגלגל מדור לדור".

ניסים שירזי, תושב פארק דרום: "יש לי 4 ילדים ואשה נפלאה. אני מרגיש הילד הכושי, כשהקיבוצים הם הילד עם העיניים הכחולות. אני רוצה לראות את העירייה עושה שריר על הבני דודים שלנו. שמה הם מפחדים, ואין לי דבר נגד הבני דודים, אבל רק אנחנו התינוקות השבויים. עושקים אותנו. הילדה שלי שואלת אם רוצים לזרוק אותנו מהבית. לאן הגענו? איפה הרגש?"

ערן ניצן, סגן הממונה על התקציבים: "יש דינמיקה. הממשלה מנסה לעזור. כדי לגבש את ההסכם חייבים ללבן את הגדרת הזכאי. כרגע ההגדרות רחבות מדי. אנחנו צריכים זמן כדי לגבש אותן. אני לא בטוח שהקריאה הראשונה של הצעת החוק מזרזת פתרון. נפתח את השיח עם הח"כים מציעי החוק על הגדרת הזכאים".

ליאת, תושבת פארק מנחם בגין: "מתייחסים אלינו כמו בית מטבחיים. אנחנו סובלים מחרדות. היינו בבית משפט לפני שבועיים. כמו בית מטבחיים. אין לנו אוויר כבר".

יו"ר הוועדה ח"כ אמסלם סיכם: "אני לא מקבל את הנחת העבודה שלמדינה אין אחריות בסיפור הזה. היא עשתה את הטעות בשנות הששים, כשמכרה מתחמים שלמים עם הדיירים. לכן האחריות של המדינה. לי אין שיג ושיח עם היזם. היזם בא להרוויח, לא לעשות גמילות חסדים. לכן למדינה אסור להפקיר את התושבים מול היזם. היא חייבת לנהל את האירוע. אני לא מדבר רק על גבעת עמל, אלא גם על שכונת הארגזים ועל ליפתא, כולם כמקשה אחת. צריך למצוא פתרון לכל האנשים האלה. אין להם מסמכים כי לא נתנו להם והם לא ידעו שצריך לדרוש. אחד נולד ברחביה ואחד בליפתא. אף אחד לא בחר היכן להיוולד. עד שיימצא ההסדר, תקפיאו את ההליכים המשפטיים ואת צווי הפינוי. זה תנאי מקדים".

דיון נוסף יתקיים בעוד חודשיים וחצי, בו תתבקש המדינה להציע מתווה להסדר עם כל אחת מהשכונות. "אם לא נקבל מתווה, או שנקדם את הצעת החוק הקיימת, או שאציע הצעת חוק שלי בנושא", סיכם יו"ר הוועדה ח"כ אמסלם.

הודעה מטעם ועדת הפנים של הכנסת

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply