מה יכולה האופוזיציה בישראל ללמוד ממפלגת הלייבור הבריטית

האופוזיציה בישראל, מנהיגות אלטרנטיבית בישראל, יכולה וצריכה ללמוד מדברי ג'רמי קורבין מנהיג מפלגת הלייבור הבריטית שנאמרו בכנס קונפדרציית התעשיינים. שגשוג כלכלי וצדק חברתי הם שני צדדים של אותה מטבע, אנו יכולים וחייבים לקבל את שניהם

‏מאת: אמנון פורטוגלי

×’'רמי קורבין מנהיג מפלגת הלייבור הבריטית הופיע בסוף ספטמבר 2016 בועידה השנתית של מפלגת הלייבור.  ×’'וש הארדי, סגן המנהל הכללי של קונפדרצית התעשיינים הבריטית – CBI, הגיב מיד לדברי קורבין בוועידת הלייבור בדברים אלו[1]:

'הקונפדרציה חולקת הרבה מחזונה של מפלגת הלייבור לחברה הוגנת יותר המבוססת על עסקים טוב. אבל בלי דיאלוג פתוח קיים סיכון כי חלק מהמדיניות שלהם יכול להעביר אותנו להילוך אחורי.

עם אתגרים כלכליים כה משמעותיים לפנינו, בריטניה צריכה אופוזיציה חזקה הפועלת במלוא העצמה שתתן רעיונות מתקדמים, חדשים ומעשיים. ההתמקדות במחקר ופיתוח, בתשתיות ובחינוך של הלייבור מעודדת, אבל הגדלת שכר באופן מלאכותי ושינוי במס חברות יכולה להיות מעצורים ולא מנועים להשקעות.

הלייבור בהחלט מניח דרך חדשה קדימה ואנו קוראים לו לסלק מסרים לא עקביים – במיוחד בתחום הקשר בין המדינה והתעשייה – ולהבהיר קוי מדיניות שלפעמים קשה לראות איך ניתן לישמם ולשלם עבורם.

לייבור יכול להיות בטוח כי יש לו סדר יום משותף משמעותי עם עסקים מכל הגדלים, אשר מוכנים לוודא שהרעיונות של האופוזיציה יביאו לשגשוג בר קיימא ברחבי בריטניה, וימנעו איום של עידן של אסטרטגיה תעשייתית רגרסיבית.'

חודשיים אח"כ, בסוף נובמבר 2016, הופיע קורבין בכנס הקונפדרציה של התעשייה הבריטית ונענה לאתגר של התעשיינים.  קורבין אינו נואם גדול, אין לו כריזמה, והבדיחות שלו מעלות גיחוך.  דבריו מעוגנים כמובן, במציאות הבריטית, אבל התוכן חשוב ומעניין ואפשר לחשוב על הנחיות מקבילות בהקשר הישראלי.  האופוזיציה בישראל, מנהיגות אלטרנטיבית בישראל, יכולים וצריכים ללמוד מדברי קורבין.

להלן, בתרגום חופשי ובהבהרות המתחייבות, עקרי הדברים:

'אני רוצה לדבר על התנאים הכלכליים שתרמו והביאו לכל כך הרבה אנשים בכל רחבי בריטניה להצביע עבור עזיבת האיחוד האירופי. היו סיבות רבות לכך.

תחילה אומר כי גם ההחלטה של בריטניה לעזוב את האיחוד האירופי וגם בחירתו של דונלד טראמפ הן דחייה מוחלטת וברורה של ממסד פוליטי ומערכת כלכלית שלא עבדה ואינה עובדת עבור רוב האנשים.
זוהי מערכת כלכלית אשר מגדילה מאוד את אי-השוויון יחד עם נפילה או קפאון ברמת החיים עבור הרוב.

הסטטיסטיקות לא משקפות את עצמת הבעיות שאנשים מתמודדים עמן בשוק העבודה של היום. יותר מששה מיליון עובדים משתכרים פחות משכר מחייה – יותר מאחד מכל חמישה. יותר ממיליון אנשים עובדים בחוזים זמניים ללא ביטחון וללא זכויות מלאות. עבור משפחות רבות מדי בבריטניה המשמעות של הגידול באי-הבטחון בעבודה מתבטא בחוסר יכולת לתכנן את העתיד שלהן, ובחוסר ידיעה כיצד לעמוד בתשלום החשבונות, המשכנתא או שכר דירה. הרבה מדי אנשים נאבקים כדי לגמור את החודש כיוון שהשכר נמוך, שעות העבודה אינן מובטחות, ודמי השכירות גבוהים מדי. יש מספר גדל והולך של עצמאים שהכנסותיהם ורווחיהם אינם גבוהים היום לעומת אמצע שנות 1990.לא מדובר רק על 'לגמור את החודש'. לרבים מהאנשים מדובר על הישרדות.
זה מה שקורה כאשר הממשלה והמודל הכלכלי עליו היא מסתמכת במשך יותר מדור, אינם מספקים את התוצאות הרצויות.

מה שראינו בבריטניה, בארה"ב ובמקומות אחרים הוא דחייה של קונצנזוס כלכלי שנכשל ושל אליטה שלטת שלא הקשיבה.  זה כשלון של התאגידים כמו גם כישלון של הנהגה פוליטית.

אחרי 'קריאת ההשכמה' העולמית מארה"ב, הצורך באלטרנטיבה אמיתית למערכת כלכלית ופוליטית שכשלה לא יכול להיות ברור יותר.

אלה מאתנו שרוצים לראות בריטניה יותר משגשגת, פתוחה, סובלנית, חייבים לפעול ביחד למטרה משותפת במערכה על העתיד הזה לארצנו. עתיד זה חייב להיות מבוסס על כך שאנחנו עובדים יחד כדי להשיג צדק חברתי והתחדשות כלכלית ולא לזריעת פחד ושנאה ופילוג.

אני מאמין, כשמדובר בהתערבות ממשלתית יש התערבות רעה ויש התערבות טובה. התערבות רעה קוראה לך בשמות, מביישת אותך. התערבות רעה רוצה להעניש אותך עם יציאה כאוטית מהשוק האירופי, שתגביל את יכולתנו לסחור עם גוש הסחר הגדול בעולם הנמצא על סף דלתנו.

אחרי שש שנים מבוזבזות, הכישלון של הממשלה להשקיע בתשתיות ובמחקר מדעי מסכן את שגשוגנו בעתיד. כיום, עובדים בריטיים הם בשליש פחות יעילים מעובדים אמריקאים, גרמנים וצרפתים, לא כי אין להם רצון, כישרון ורוח להצליח, אלא משום שהממשל הזה שם בראש קיצוצי תקציב אידיאולוגיים – את ההשקעה בשגשוג של בריטניה.

למרבה הצער, הצעדים של הממשלה אינם מצליחים לזהות את חומרת הכישלון הכלכלי שלה ומורים על חוסר שאפתנות ביחס למטרותינו כאומה.

עם הביקורת על מה לא בסדר, מפלגת הלייבור גם מציעה נתיב לחלופה טובה יותר. זו התערבות טובה. למעשה, זו התערבות למען טובת הכלל.

עזרה לא רק עבור העסקים והתאגידים, אלא גם לעובדים, לצעירים, עבור משפחות, לגמלאים, עבור בריטניה כולה. הממשלה תתמוך בעסקים ותיתן לכם את הכלים הדרושים כדי לשפר את רווחתה ושגשוגה של מדינתנו ואנשיה.

ואני רואה שיש לנו שפע של מכנה משותף עם הקונפדרציה של התעשייה הבריטית.
בעת הגשת 'הצהרת הסתיו'  קראתם לממשלה "להשקיע בעתיד, תוך מתן עדיפות לאמצעים להגביר את הפרודוקטיביות ולהגדיל את סיכויי חיים על פני כל האזורים והעמים".  אנחנו לא יכולים להסכים יותר.

אני מציע כאן שלושה מבחנים שאנחנו, מפלגת הלייבור, רוצים שהממשלה תעמוד בהם:

ראשית, אנו זקוקים למסגרת פיסקלית אמינה שתסיים את תוכנית הצנע, שתומכת בהשקעות חיונית כדי שכל המדינה תצליח.  כדי לעשות זאת הממשלה צריכה להחליף את המערכת הפיסקלית שלה שנכשלה עם כלל האמינות הפיסקלית של הלייבור שנכתב יחד עם כלכלנים מובילים בעולם.

שנית, אנו זקוקים לתמיכה אמיתית עבור אלה העובדים עם הכנסה נמוכה ובינונית אשר יצטרכו להתמודד עם עליית מחירים. שר האוצר יכול להתחיל על ידי הצגת שכר מחייה ריאלי וביטול הקיצוצים המשפיעים על מפרנסים המקבלים שכר נמוך ובינוני באמצעות אשראי אוניברסאלי.

שלישית, אנחנו צריכים שירותים ציבוריים בטוחים וממומנים כראוי. שרות הבריאות הלאומי נמצא בנקודת שבירה עם גירעון של 2.5 מיליארד פאונד, ושירות סוציאלי social care  במשבר עם מיליון אנשים שלא מקבלים את הטיפול שהם זקוקים לו. אותו הדבר לגבי מימון הרשויות המקומיות, שקוצץ מדי שנה תחת השמרנים.

ואנחנו לא יכולים לעמוד מנגד כאשר מחסור בדיור בר השגה מוביל לסבל ולחוסר ביטחון לכל כך הרבה אנשים. מספר הבתים הנבנים ירד לרמתו הנמוכה ביותר מאז 1920.

הלייבור יממן עלייה דרמטית במספר הבתים ברי השגה לשכירות ולקניה.

בריטניה היא מדינה עשירה בכשרון ובפוטנציאל. אנו יודעים כי גיוס אנשים מוכשרים עם הכישורים הנכונים הוא בעדיפות לעסקים. זו הסיבה שאנו התחייבנו לשרות חינוך לאומי מקיף בלב התכנית שלנו, ושהממשלה תספק חינוך איכותי לכל אורך חיינו.

ברצוני לטעון כי המכנה המשותף הזה בינינו על תשתיות, השקעה בהון האנושי ומיומנויות, מחקר ופיתוח, בניית בתים ברי השגה, הם כולם דוגמאות של התערבות טובה לטובת הכלל.  כמובן, שעסקים יצטרכו לתרום.

המשמעות תהייה גידול מסוים במס חברות, תוך שמירה שיעור מס חברות מהנמוכים בעולם. אבל יש לראות זאת כהשקעה טובה לא רק בעתיד לטווח ארוך של העסקים שלכם, אלא גם לטובת הכלל של המדינה.

שגשוג כלכלי וצדק חברתי אינם חלופות, הם שני צדדים של אותה מטבע. אנו יכולים וחייבים לקבל את שניהם.

https://www.youtube.com/watch?v=lmL-Baxtu1A

 

[1] http://www.cbi.org.uk/news/cbi-comments-on-jeremy-corbyn-speech/

אמנון פורטוגלי – מרכז חזן  במכון ון-ליר

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

One Response to “מה יכולה האופוזיציה בישראל ללמוד ממפלגת הלייבור הבריטית”

  1. ×§. טוכולסקי הגיב:

    בתור התחלה מה שמפלגת העבודה יכולה ללמוד זה שהיו"ר הולך הביתה אחרי שהוא מפסיד.
    כל יום שבוזי הרצוג עומד בראש, הבור שהמפלגה שוקעת בו עמוק יותר.

Leave a Reply