איגוד מורי הנהיגה לוועדת הכלכלה – זמני המתנה ממושכים למבחני-נהיגה

עירית זינגר יו"ר האיגוד המקצועי של מורי הנהיגה בישראל פונה במכתב ליו"ר ועדת הכלכלה, איתן כבל, לחברי ועדת הכלכלה ולחברי הכנסת ומתארת בפניהם את הבעיות הקשורות בהתנהלות משרד התחבורה בעניין מבחני-הנהיגה. זאת לאחר שבגצ החליט לאשר את ההפרטה שעליה החליט המשרד

[בוקסה=58495]

תאריך :  26/11/16

לכבוד :

יו"ר ועדת הכלכלה – איתן כבל

חברי ועדת הכלכלה

חברי הכנסת

הנדון : זמני המתנה ממושכים למבחני נהיגה.

הנתונים:

כ – 140,000  תלמידים ממתינים למבחן נהיגה מעשי .                                                                     

×› – 120,000 תלמידים מוקלדים ועוד 20% מוקפאים  – שאינם מוקלדים . "מוקפאים" אלו תלמידים שממתינים למבחן מעל חצי שנה ואינם נכללים ברישום הממתינים. פטנט של משרד התחבורה להעלמת נתונים וייפוי המציאות.

118 בוחנים קבועים  במערכת כשחלקם אינם עובדים במשרות מלאות. מתחילת 2016 ועד היום מצבת הבוחנים הקבועים קטנה ב 10 בוחנים .  כ 110 בוחנים קבועים עובדים מידי יום בתקן מלא.

מבדיקת מבקר המדינה עולה כי 15% ממצבת הבוחנים נעדרה מעבודה בשל סיבות אלו או אחרות . עמוד 583  בדוח העוסק בנושא . בוחן במשרה מלאה יכול לבחון כ 300 נבחנים בחודש .

בשל לחץ ציבורי ותקשורתי כבד ביותר גויסו כ 30 בוחנים זמנים  מתוך תקן של 40  בוחנים זמניים (אי איוש התקן של 40 בוחנים שנועד לתגבר את מחסור הבוחנים נובע בשל משרה  זמנית בשכר ירוד היקף משרה חלקי )  לנסות למלא את פער הבוחנים . בוחנים אלו מבצעים כ 40 מבחנים בשבוע בעוד בוחן  קבוע מבצע כ 80 (במידה ועובד בשישי)  כלומר הבוחנים הזמניים נותנים תפוקת מבחנים של כ 15 בוחנים קבועים .

משרד התחבורה קבע  שתקן הבוחנים להפרטה 203 בתוספת 2 בוחנים מידי שנה על מנת לעמוד בגידול האוכלוסייה והצרכים . יכולת הביצוע של המערכת כיום היא של  כ 125 בוחנים קבועים (110 בוחנים קבועים בפועל ועוד 30 זמניים שמוגבלים לתפוקה של כ 15 בוחנים קבועים)  רחוק מאד מהתקן המקורי 149 .  כלומר על מנת לספק שירות סביר לתלמידים על פי תנאי מכרז ההפרטה חסרים כ 80 בוחנים .                                                                                                                              בשל נתונים אלה  זמן המתנה ממוצע למבחן נהיגה כ 3-5 חודשים.

דיונים והחלטות  בוועדות הכנסת  בשנה האחרונה

בתאריך 30.6.15 נערך דיון בוועדת הכלכלה בנושא,

סמנכ"ל משרד התחבורה – אבנר פלור טען בוועדה :

מילוי תקן הבוחנים בארץ ל- 140  יביא לזמן המתנה של 3 שבועות – 21 יום ,  לא נכון.

תקן הבוחנים הוקטן מ 149 ל 137 בשיא המצוקה והמחסור  .

תקן של 137 בוחנים אינו מאפשר זמן המתנה של 21 יום בין מבחן למבחן .

יפורסם מכרז לקליטת 6 בוחנים חדשים – לא בוצע .

תוקם עתודת בוחנים -  לא בוצע  .

      החלטות  וועדת הכלכלה  מ- 30.6.15 :     

שר התחבורה מר ישראל כץ יתקן את תקנה 209 הקובעת שזמן ההמתנה למבחן נהיגה   יהיה עד 6 חודשים ויקבע בתקנה כי זמן ההמתנה לא יעלה על 60 יום- לא בוצע .

במידה והשר לא יתקן את תקנה 209  ( הצעה של ח"כ נורית קורן) כל חברי ועדת הכלכלה יחתמו על הצעת החוק לקיצור זמן ההמתנה למבחן נהיגה לתקופה של עד חודש ימים והיא תוגש לאישור הכנסת . לא בוצע. ההצעה לא מועברת לוועדת שרים לחקיקה בשל התנגדות השר.

בתאריך 13.10.15 הוועדה לפניות הציבור קיימה וועדה בנושא .

להלן ההחלטות :

הוועדה תפנה למשרד התחבורה לאייש מיד את כל התקנים הפנויים המאושרים עד להשלמתם ל 137 בוחנים – לא בוצע.                                                                איוש התקנים הפנויים לא בוצע.

הוועדה תפנה למשרד האוצר להחזיר את  התקן ל 149, נעשתה פניה . לא התקבלה התייחסות  . התקן לא הוחזר.

הוועדה מבקשת שמשרד התחבורה יתחיל כבר עכשיו את תהליך המכרז , לקליטת 11 בוחנים שפורשים עד מרץ 2016 -  לא בוצע .

הוועדה תפנה לנציבות שרות המדינה לוודא שלא יהיה עיכוב באיוש משרות בוחני הנהיגה שמתפנות .  לא התקבלה התייחסות, ממילא התהליך לא החל .

כמובן שהמצב הוביל לתוצאות שליליות

  1. הבוחנים פתחו בשביתה של כחודשיים וחצי עם פרסום מכרז ההפרטה . ראשי הרישוי הבטיחו הן למורים והן למבקר המדינה שהם נערכו מראש לכך . כמובן שלא היה לכך כל כיסוי וברגע האמת התברר שפתרון של הבוחנים החליפיים – מנהלים מקצועיים של בתי ספר לנהיגה – מנוגד לחוק .ולא ניתן מענה לשביתת הבוחנים.
  2. ישנם איומים על חיי מורים הייתה כתבה  ב  T.V  בנושא .
  3. יחס חלוקת הקצאות מבחני הנהיגה בין המחוזות השונים היה שונה . "מחוז באר שבע – 4 מחוז חיפה והצפון – 3.5 ירושלים והדרום 3.7 תל אביב והמרכז 3.6 ". עמוד 549 דוח מבקר המדינה .
  4. קידום תורים לטסט בשל קרבה זו או אחרת . " המשרד מקצה שעור מסוים של מבחנים לרזרבה שלא באמצעות המערכת הממוחשבת והם מחולקים על ידי רבי הבוחנים באופן ידני . הקצאה זו אינה שקופה מספיק ואינה נעשית על פי אמות מידה ברורות . מצב זה משאיר פתח להקצאה לא שוויונית ומעלה חשש להקצאה למקורבים באופן מפלה ." עמוד 549 דוח מבקר המדינה .

מדוח מבקר המדינה עולה כי ישנו מצב שמורים מקורבים ו/או מוכרים יכולים לקדם את ענייניהם  לכאורה ע"י טסטים נוספים מעבר להקצאות . (כל מורה מקבל  רשימת הקצאה חודשית לפי מספר התלמידים בעלי התיאוריה הרשומים על שמו . בנוסף ישנה כמות מועטה של טסטים נוספים – תוספות המחולקים למורים .

באוקטובר 2014 קבע סמנכ"ל לתנועה כי שעור המבחנים הנוספים לא יעלה על 2%.  ברוב המחוזות ניצול הקצאה זו גדל מ 2% והגדיל לעשות מחוז ירושלים עם 15% תוספות . עמוד 576 בדוח המבקר).

כל נושא הטסטים הנוספים אינו שקוף ומנוהל באופן לא ממוחשב כשהחלוקה נעשית ללא קריטריון חלוקה כלפי המורה הבודד. מורים בעקרון לא יכולים לדעת לאן ולמי הועבר המבחן .

למרות בקשות חוזרות ונשנות במשך שנים לחלוקת התוספות על ידי תוכנת מחשב, שכן טסט = כסף,  שנבנתה לשם כך הבקשות בפועל נדחו. יתרה מכך גם חלק מזערי מהטסטים הנוספים שנוהל באופן ממוחשב בוטל. יש גם מצב שמורים מקבלים טסטים כפולים על אותו תלמיד – בהמרות , שלילה וכו.

"לדעת משרד מבקר המדינה גם בימי שישי על משרד התחבורה להקצות את הבחינות רק באמצעות המערכת הממוחשבת ובאופן שישמור על שוויוניות ההקצאה " עמוד 578 בדוח המבקר . "

5. ישנם ביטולי טסטים מהיום להיום ( אותו משרד שקונס באלפי שקלים חברות אוטובוסים ציבוריים שמאחרים ביציאה לקו , מרשה לעצמו , כאשר הוא מגיש את השרות , לבטל מבחנים ללא הנד עפעף ) .

           מאחר  ועד ההפרטה יעברו עוד חודשים רבים להלן הפתרונות המוצעים עד ההפרטה על מנת למנוע המשך פגיעה בציבור ובמורי הנהיגה

  1. חלוקה/הקצאה ישירה של מבחנים לתלמידים , ע"י הרישוי ,  בתאום עם מורה הנהיגה. 

לאור דברי מנהל אגף הרישוי – מר אפי רוזן במחצית אוקטובר 2016   כי ברור לראשי הרישוי כי נעלמו מאות הקצאות וכי המורים יכלו להשלים את חובותיהם כלפי התלמידים .הננו קוראים לקברניטי מ. התחבורה לקחת את ההקצאות אליהם לחלקם ישירות לתלמידים, תוך תיאום עם המורים, להראות ולהוכיח לנו כי אנחנו טועים ויש אפשרות לספק מבחן נהיגה בפרק זמן סביר (עד חודש ימים – הנחיית השר עפ"י דו"ח מבקר המדינה) .

2.  הגדלת משרת הבוחנים הזמניים למשרה מלאה . כינוס מהיר של נציג האוצר נציג הנציבות נציג מ. התחבורה ויו"ר הוועדה ואישור הבקשה .

 3. חלוקת תוספות המבחנים באופן שמי ממוחשב  ושקוף .

בכבוד רב ובברכה

עירית זינגר יו"ר האיגוד המקצועי של מורי הנהיגה בישראל

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Leave a Reply