כמה לקחים מהבחירות בארה"ב

טראמפ ניצח לא בזכות המיעוט הגזעני, אלא בזכות הרוב הכועס. תוצאות הבחירות בארה"ב הן קשות ומדאיגות. ומה הלקח שצריכה ללמוד ישראל

מאת: דב חנין

טראמפ ניצח לא בזכות המיעוט הגזעני, אלא בזכות הרוב הכועס. הוא נבחר באותה מדינה שפעמיים בחרה נשיא שחור ברוב גדול. הסוקרים והפרשנים לא הצליחו לראות את עוצמת הכעס והתסכול, בארה"ב אבל לא רק בה. מתוך המערכת קשה לראות שהכעס עליה הוא לא רק מובן, הוא גם מוצדק. אי-השוויון במדינות המערב שובר שיאים. המרחק בין האלפיון העליון לבין שכבות הביניים וציבור העובדים גדל והולך. יותר ויותר אנשים מבינים שהשיטה פועלת נגדם. הם כועסים, ונמאס להם מהפוליטיקאים הממסדיים המייצגים המשכיות של שיטה ומערכת רקובות.

אבל הכעס יכול היה להיות גם מקור של שינוי חיובי. הקמפיין המלהיב של ברני סנדרס הראה ששינוי כזה אפשרי גם בארה"ב. אבל כאשר האפיק של שינוי משמאל נחסם, יותר ויותר אנשים פונים לאפיק המסוכן של "שינוי" מימין. קמפיין טראמפ הדגים שוב שכאשר בזירה לא מוצגת תשובה אמיתית משמאל למשבר של המערכת, אז צומחת, במהירות מפלצתית, תשובה מזויפת ומסוכנת מימין.

במובן זה, בחירתה של הילארי קלינטון כמועמדת הדמוקרטים הייתה שגיאה גדולה. היא ייצגה, עבור בוחרים רבים, בדיוק את מה שמעורר התנגדות. סטטוס-קוו, קשרי הון-שלטון, גלובליזציה שפוגעת בשכבות הביניים והמוחלשים. הערכתי ואני מעריך גם עכשיו שאם ברני סנדרס היה המועמד הדמוקרטי, אז היה לו סיכוי גדול להיבחר לנשיאות. כשקלינטון נותרה מול טראמפ, הבחירות הפכו לעצובות, ההתלהבות נעלמה ונפגעו שיעורי ההצבעה בקרב צעירים ומיעוטים. לא הספיקה האמירה הרציונאלית והנכונה שצריך להצביע נגד טראמפ כי בחירתו משליטה על הפוליטיקה האמריקאית סדר יום מסוכן, גזעני, שונא נשים ומיעוטים.

תוצאות הבחירות בארה"ב הן קשות ומדאיגות. אבל, חשוב לזכור, פוליטיקה של שינוי אמיתי לא מתחילה בבחירות ולא מסתיימת בהן. חשוב מה שקורה בצמרת המערכת הפוליטית, אבל חשובה לא פחות ההתגייסות של אנשים לפעולה ולמאבק. האם תצליח תנועת השטח הגדולה שקמפיין סנדרס יצר למצוא דרך לפעול, להתנגד וליזום, ולהשפיע על סדר היום?

כל הלקחים האלה רלוונטיים גם לנו. גם בישראל המשבר מייצר סכנות גדולות, אבל גם אפשרויות. גם אצלנו אנשים יהיו מוכנים להתגייס לתנועת שינוי, אם וככל שנצליח ליצור אותה. גם אצלנו חיוני להשתחרר מהתפיסה המוטעית שפוליטיקה היא רק בחירות. גם אצלנו חשוב לבלום את הימין הקיצוני. אבל את זה אפשר לעשות לא ממקום של "מרכז" מטושטש, אלא ממקום של חלופה אמיתית ומלהיבה.

המאמר פורסם בעלון האלקטרוני של ח"כ דב חנין

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “כמה לקחים מהבחירות בארה"ב”

  1. ×§. טוכולסקי הגיב:

    עוד משהו שאפשר ללמוד מהבחירות בארצות הברית זה שאם כל הכבוד אי אפשר לנצח בחירות רק עם מיעוטים.
    בסופו של יום הירידה בהצבעה אצל מיעוטים מראה שגם בקרב מיעוטים ההתלהבות ממי שנלחם למענם אבל שוכח את הרוב לא מוכרת.
    אי אפשר לשכוח את האנשים שפעם באמת היה להם יותר טוב והם כועסים, אי אפשר כל פעם להגיד להם שפעם היה איום ונורא כי להם לא היה איום ונורא ובסופו של יום גם הם כמו כל אחד אחר שלא טוב לא עכשיו זקוקים למענים שמתאימים להם.

  2. נטע הגיב:

    השאלה המעניינת היא מהו אחוז האזרחים בארה"ב שמבין במידה סבירה ומדבר את השפה של סנדרס.

    ההצלחה של סנדרס בפריימריז לא מתקרבת לענות על השאלה הזאת.

    האזרח האמריקאי הממוצע מכיר את הערכים של הקפיטליזם "הישן והטוב".

    התערבות מעטה של הממשלה. מעט מיסים. שוק חופשי. יזמה פרטית.

    אל הדבר הזה שואפים הרבה מהגרים שבאים ממדינות ריכוזיות מושחתות, שלא לאמר דיקטטורות.

    הם יעבדו בהתחלה בכל עבודת שכירות קשה במטרה להעביר את הדור השני לעולם של עצמאות כלכלית.

    שאלה נוספת – ביחס לדימוי – איזה אחוז מהאוכלוסיה מתפרנס בשכירות ומה אחוז העצמאים.

    הכורה מפנסילבניה לא מתעניין בתאגידים. הוא מוכן לעבוד קשה תמורת שכר הוגן וביטחון תעסוקתי.
    מבחינתו פחם איננו מזהם יותר והפקתו איננה יקרה יותר.

    ארה"ב נמצאת על סף עצמאות אנרגטית כך שאין כאן שאלה של יבוא והעברת העבודה לסין.

    מבחינת הכורה ×–×” הינו הך – הוא נשאר בלי עבודה ובלי אלטרנטיבה מכובדת.

    ארה"ב צריכה לעבור ממש מהפכה מחשבתית וזה לא בא ביום אחד.

    את הגלובליזציה אי אפשר למחוק – צריך לעבוד איתה אחרת. ×–×” לא בא ביום אחד.

    העיקר הוא – מתי אנחנו פה נפסיק כבר להתייחס לארה"ב כאל ×§× ×” מידה.

Leave a Reply