צינור הגז הטבעי מישראל לאירופה – להטיל ספק בהקמתו
ההודעה של משרד האנרגיה על היתכנות גבוהה להקמת צינור להולכת גז טבעי מישראל לאירופה היא מלאכת מחשבת של תחמנות וחצאי אמת. יש להתייחס להודעה בספקנות
מאת: אמנון פורטוגלי
פרויקט צינור הגז הטבעי מישראל וקפריסין ליוון
משרד האנרגיה מסר ב-26 לאוקטובר, את תוצאות בדיקת ההיתכנות (Pre-FEED) שנעשתה ע"י חברת IGI-Poseidon, בהזמנת נציבות האנרגיה של האיחוד האירופי.
מדובר בבדיקת היתכנות להקמת צינור להולכת גז טבעי מישראל, דרך קפריסין, יוון עד איטליה. צינור שמטרתו לייצא גז טבעי מישראל וקפריסין לאירופה (יוון ואיטליה), ומשם למדינות נוספות באירופה.
לפי משרד האנרגיה, "בדיקת הכדאיות העלתה כי מבחינה הנדסית הפרויקט הוא בעל היתכנות גבוהה, וכן כי עלותו מוערכת בכ-5.2 מיליארד יורו (סכום נמוך בהרבה מהערכות קודמות). כמו כן, ניתוח כלכלי של הביקוש וההיצע של הגז הטבעי, מראה כי הפרויקט הזה, במחירי הגז הטבעי החזויים באירופה, הוא פרויקט כדאי כלכלית ויוכל להוות גורם תחרותי בשוק הגז הטבעי ממקורות שונים לאירופה."
בפגישה של מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול מרידור עם מנכ"לי משרדי האנרגיה של איטליה, יוון, וקפריסין ועם נציבות האנרגיה האירופי, שנערכה באתונה, לקידום שיתוף הפעולה בין המדינות בנושא הקמת צנרת גז טבעי משותפת שתגיע עד לאירופה, הביעו כל המשתתפים את תמיכתם בפרויקט, ובסיכום המפגש הוחלט להמשיך ולקדמו.
בקריאה ראשונה, אלו הן חדשות טובות, בקריאה שניה יש הרבה שאלות מהותיות שעדיין לא נפתרו. אציין חלק מהן:
ההודעה של משרד האנרגיה היא מלאכת מחשבת של תכמנות וחצאי אמת. בניגוד לרושם שנוצר מהניסוח בהודעה: "בפגישה הציגה החברה שמקדמת את הפרויקט מטעם האיחוד האירופי את בדיקת ההיתכנות שנעשתה", הבדיקה עדיין לא הסתיימה, היא החלה במרץ 2015 ומיועדת להסתיים בדצמבר 2017, וה'תוצאות' עליהן דווח משרד האנרגיה הינן במקרה הטוב מידע חלקי שנמסר, ככל הנראה בע"פ, ע"י נציגי החברה שמקדמת את הפרויקט.
גם לשר יובל שטייניץ לא היתה כל בעייה לתחמן ולמסור מידע חלקי. בראיון שפורסם בבלומברג, אמר שר האנרגיה שטייניץ, ""כשדיברנו על זה לפני כשנה, רבים חשבו שהפרויקט אינו מציאותי, אבל עכשיו האיחוד האירופי אומר שהפרויקט אפשרי could work out, אז זה מהווה פריצת דרך גדולה… הפרויקט נבדק ביסודיות על ידי מומחים של האיחוד האירופי ונראה שהוא יהיה מאוד ריאלי very feasible".
כל אלו הן לדעתי תקוות שווא שאינן ריאליות, מפוברקות או דימיונית. להערכתי שטייניץ מספק מידע מטעה שהוא מאמין בו או רוצה להאמין בו, מתוך אמונה עיוורת במתווה הגז, ובמטרה למשוך חברות נפט זרות למכרזים שייפתחו בתקופה הקרובה לחיפושי נפט וגז בחופי ישראל.
'תוצאות' הבדיקה אינן חדשות, הן נמסרו כבר ב-9 ליוני 2016 בהודעה של חברת IGI-Poseidon על חתימת הסכם שיתוף פעולה עם נובל אנרג'י ביחס להשלמת בדיקת ההיתכנות של צינור EastMed.
כבר אז נמסר כי: 'הבדיקות מצביעות על כך שלפרויקט קיימת היתכנות טכנית, הנמצאת במקום טוב מאוד בטכנולוגיה המתקדמת ביותר הקיימת, ומייצג אפשרות כדאית מבחינה כלכלית לייצוא הגז הטבעי.'
יש להתייחס ולקחת הודעות אלו בספקנות ראוייה. לכל אלו שעסקו בבדיקת ההיתכנות, החל מהחברה שעשתה אותן דרך תאגידי הגז והפוליטיקאים הישראליים, יש אינטרס ברור לתוצאות חיוביות, שיראו שהפרויקט כדאי כלכלית. החברה שעשתה אותן מעוניינת לקבל את המשך העבודה, את בדיקת ה- FEED – Front End Engineering Design)), תאגידי הגז מעוניינים בכך כדי להקל על גיוס כספים לפיתוח הפרוייקטים שלהם ועל מנת שיוכלו להצדיק את ההשקעות שנעשו עד עתה, וכל זה במימון (חלקי) של האיחוד האירופי. ושטייניץ ומרידור מעוניינים להצדיק את מתווה הגז ולמשוך חברות נפט זרות למכרזים שיפתחו בתקופה הקרובה לחיפושי נפט וגז בחופי ישראל.
הפרוייקט
על פי IGI Poseidon מדובר בפרויקט להנחת צינור ימי / יבשתי, במזרח הים התיכון (EastMed) שאורכו כ-1,900 ק"מ שיחבר את מאגרי הגז במזרח הים התיכון ישירות ליוון דרך קפריסין וכרתים.
התכנון הנוכחי של הפרויקט הוא להעברת עד 16 BCM לשנה של גז ממאגרי הגז בים של קפריסין וישראל כמו גם מעתודות הגז הפוטנציאליות ביוון. צינור EastMed, בשיתוף עם צינורות נוספים יוכל לספק גז גם לאיטליה ולמדינות אחרות בדרום מזרח אירופה.
בתכנון הנוכחי, פרויקט EastMed יכלול קו צינור ימי באורך 1.300 ק"מ בקטרים שונים (24 ÷ 32 אינץ) וקו צינור יבשתי באורך 600 ק"מ בקוטר של 42 אינץ' (המספרים אינם מסתדרים, איך עוברים מצינור בקוטר 32 אינץ' לצינור בקוטר 42 אינץ' מבחינת יכולת הולכה? א.פ.) הצינור יתחיל במאגרי הגז הטבעי החדשים במזרח הים התיכון ויכלול את הסעיפים הבאים:
• 200 ק"מ צינור תת-ימי מישראל לקפריסין;
• 700 ק"מ צינור תת-ימי יחבר את קפריסין לכרתים;
• 400 ק"מ צינור תת-ימי מכרתים לפלופונסוס ביוון;
• 600 ק"מ צינור יבשתי שיחצה את הפלופונסוס ומערב יוון.
לצינור יהיו נקודות יציאה בקפריסין, בכרתים, ביוון היבשתית, ונקודת החיבור עם צינור פוסידון לאיטליה.
http://www.igi-poseidon.com/en/eastmed
מדובר על צינור שמעלה בעיות ואתגרים טכניים, גיאולוגיים ופוליטיים קשים ביותר.
הצינור יעבור באזורים מהעמוקים בים התיכון, ובאזור סיימי פעיל. מדובר על עומקים של כ-2,000 מטר בקטע מלוויתן והשדות הקפריסאים לקפריסין, ובמים עמוקים עד כ-3,000 מטר, ובאזור סיימי פעיל ליד כרתים בקטע מקפריסין לכרתים.
ה'תוצאה' מבדיקת הכדאיות כי מבחינה הנדסית הפרויקט הוא בעל היתכנות גבוהה, אין בה כל רבותא. עשו כבר פרוייקטים מורכבים יותר, שלחו בני אדם לירח והחזירו אותם. אבל לא מספרים לנו על הפתרונות ההנדסיים להעברת הצינור בעומקים של 2,000 עד 3,000 מטר. נזכיר שתמר נמצאת בעומק מים של כ-1,600 מטר. ולא מספרים לנו מה הם הפתרונות כנגד קריסת הצינור במקרה של פעילות סייסמית חזקה, ובעיקר מה היא העלות של פתרונות אלו.
כמו כן לא נמסרו הסיבות שההערכת הנוכחית לעלות הפרוייקוט נמוכה "בהרבה מהערכות קודמות".
לדעת מומחים פרויקט צינור הים התיכון המזרחי אינו ריאלי. הוא יהיה יקר, ובשלב זה מוקדם מדי לשפוט את הישימות המסחרית של צינור גז שיחבר הגז הישראלי ליוון, דרך קפריסין. בהערכה ראשונית, לפי מומחים אלו, עלות הבנייה של זוג צינורות בני 32 צינורות אינץ מקפריסין לכרתים בעומקים של כ – 3,000 מטר צפויה להיות סביב 25 מיליון דולר לכל ק"מ, כדי להגיע לכושר הולכה של 28 BCM לשנה. הערכת ההשקעה הכוללת בצינורות מקפריסין ליוון נאמדת בסביבות 20 מיליארד $.
ועוד לא דברנו על הבעיות הפוליטיות שעומדות בפני פרויקט צינור EastMed. לעתים קרובות בתחומי צינורות נפט וגז, הפוליטיקה באה לפני הכדאיות הכלכלית. כ- 330 ק"מ של הצינור נמצא בתוך האזור הכלכלי הבלעדי של קפריסין, ועד שיפתרו הבעיות הפנימיות בקפריסין והבעיות החיצוניות עם טורקיה לא נראה שניתן יהייה לממש את הפרוייקט.
היתכן שהתוצאה של הבדיקה סומנה מראש ולאורה נכתבת ומושלמת בדיקת ההיתכנות?
ולבסוף, זו אינה הפעם הראשונה שאנו שומעים על פרויקט צינור הגז לקפריסין וליוון וצריך להתייחס לדברים בספקנות.
בסיכום ובתמצית, אלו הן חדשות טובות, אבל יש עוד הרבה שאלות מהותיות שעדיין לא נפתרו.
אמנון פורטוגלי הוא חוקר במרכז חזן במכון ון-ליר
תגיות: האיחוד האירופאי, האיחוד-האירופי, יובל שטייניץ, יצוא גז טבעי, משרד האנרגיה, צינור גז
קישור קבוע
11 תגובות
Email This Post
31 באוקטובר, 2016 בשעה 15:45
טוב , לא מובן ממש , הביקורת בפוסט , נטענת בעלמא , או שסתם הבלות רוח צרופה ממש :
נתחיל מזה , ששיקולים ססמיים או פגעי טבע וכדומה …הינם נתון קבוע בכל אזור בעולם כמעט . נניח פה , ישנה תוכנית לשבעים ק"מ של צינור , ממאגרי הגז לירדנים ( כפי שסוכם לאחרונה בין הצדדים ) . אז מה :
הרי זה יעבור בשבר הסורי אפריקני , אזור מועד לרעידות אדמה , וכך צפוי לא עלינו בתוך החמישים שנה הקרובים רעידת אדמה קשה חס ושלום . אז : לא ימכרו גז לירדנים ? ואולי גם לא לחברת החשמל , יהיה איזה צונאמי בים גם אולי ? מגוחך !!
עבור לכך , שהפוסט לא מפרט , מה יהיה רווחי או לא . הפוסט כותב על כל מיני בעיות טכניות שוליות , אבל , לא מפרט , כיצד התוכנית עצמה לא תהא רווחית בשורה האחרונה . וכך קופץ ל- 20 מיליארד דולר , בלי לפרט , איך , מאיפה , למה ? מומחים , איזה מומחים ?
ההקשיה , בדבר המעבר מ – 32 אינץ , ל -36 אינץ , יותר מתמוהה !! מה יכולה להיות כבר הבעיה הטכנית ? והנה , חיפוש זריז , העלה כדוגמא כך , (סקירה טכנולוגית של צינורות דנן ) כך :
The pipeline transmission system — the “interstate highway” for natural gas — consists of 180,000 miles of high-strength steel pipe varying in diameter, normally between 30 and 36 inches in diameter. The primary function of the transmission pipeline company is to move huge amounts of natural gas thousands of miles from producing regions to local natural gas utility delivery points. These delivery points, called “city gate stations,” are usually owned by distribution companies, although some are owned by transmission companies. Compressor stations at required distances boost the pressure that is lost through friction as the gas moves through the steel pipes (EPA 2000).
אז מובן , שישנה קומבינציה כזו , בין קוטרים שונים ( בציטוט לעי"ל כאמור, קומבינציות של : 30 , 36 אינץ ) זה לא יכול לעמוד בדרך כמובן . זה דבר מקובל וריאלי לחלוטין . ועל פי מיטב הבנתי , זה נעשה בריתוך , או בדרך מיכנית . דבר מקובל ופשוט ככל הנראה .
בשולי הדברים ( וייתכן שכלל וכלל לא ) : אסור לשכוח את הקרע בין רוסיה , לאירופה הקלסית והמזרחית ( כיבוש חצי האי קרים על ידי הרוסים , וכעת , סוריה ) . אסור גם לשכוח , את הלחצים האירופיים על מדינת ישראל , בקשר לסכסוך הישראלי פלסטיני . יש תועלת פוטנציאלית , לתלות אירופית , ומזרח אירופית , בגז טבעי מישראל . תועלת פוטנציאלית עצומה ממש . לגבי פוטין , זה המינוף הכי חזק ( הגז הטבעי ) כלפי מזרח אירופה בעיקר .
אז זה נראה , כאילו כותב הפוסט עצמו , כיוון מראש למטרה , או תקע החץ , ואחר כך סימן .
לינק : סקירה טכנולוגית על צינורות הולכה לגז טבעי :
http://corridoreis.anl.gov/documents/docs/technical/apt_61034_evs_tm_08_5.pdf
תודה
31 באוקטובר, 2016 בשעה 15:52
רק תיקון טכני לתגובתי לעי"ל :
צינור של 26 ק"מ , ולא 70 ק"מ , ביננו לבין הירדנים .
תודה
31 באוקטובר, 2016 בשעה 15:58
עוד תיקון טעות :
מדובר על 26 ק"מ חלקיים , הנוגעים כנראה למימון של 70 מליון דולר , שהירדנים רוצים ממדינת ישראל בקשר לצינור המתוכנן . סך הצינורות כמובן , מן המאגרים בים , ועד לירדנים , הרי עסקינן כמובן בסך הכל , בלמעלה ממאה ק"מ , וברור , שאסונות טבע עשויים להתרגש לא עלינו .
תודה
31 באוקטובר, 2016 בשעה 21:17
למערכת עבודה שחורה , תגובה שלי פה פעמיים , לא עלתה , נא לבדוק ולהעלות ….תודה
31 באוקטובר, 2016 בשעה 21:51
אני רואה שהתגובה לא עולה , אז למי שחשוב להבין אמצעים טכנולוגיים נגד רעידת אדמה , בכל הנוגע לתשתית צינורות גז וכדומה …. :
הגיאוקצף כדרך משל ( geofoam ) מעטפת של קצף , מתחתיה קבורים צינורות ההולכה , ובעת אירוע סיסמי כלשהוא , הואיל והקצף קל הרבה יותר מן האדמה , הרי , שזה הראשון , מפעיל לחץ , מופחת פי 4 על הצינורות וכדומה ….
ישנם הרבה אמצעים טכנולוגיים , זוהי המחשה אחת מיני , פשוט , אפשר להניח , שבגלל הלינק לכאורה לא עלו התגובות . אפנה אולי מאוחר יותר למי שמעונין .
תודה
31 באוקטובר, 2016 בשעה 21:55
אולי לינק אחר , לאותו אמצעי של הגיאוקצף , הנה כאן :
http://archive.unews.utah.edu/news_releases/protecting-pipelines-from-earthquakes-2/
תודה
2 בנובמבר, 2016 בשעה 14:54
לפוקסי. לא ברור לי אם אתה עושה את עצמך או שאתה באמת כזה….. יש הבדל גדול בין שמים וארץ, או בין יבשה ותהומות ים, בין צינור ביבשה לבין צינור בעומק של 2,000 מטר בים. קל יחסית לתקן צינור שנסדק או נשבר בגלל פעילות סייסמית (או חבלנית) ביבשה, זה הרבה יותר קשה אם לא בלתי אפשרי לתקן צינור כזה בעומק של 2,000 מטר בים.
לגבי המעבר בין קוטרי צינור שונים. כדאי שתקרא שנית את השאלה שלי. הבעיה אינה מכנית, ברור שאפשר לחבר צינורות בקטרים שונים. הבעיה היא ביכולת ההולכה, בקיבולת. איך עוברים מצינור בקוטר 32 אינץ' לצינור בקוטר 42 אינץ' מבחינת יכולת הולכה?. לצינור בקוטר 32 אינץ יכולת העברת גז נמוכה בהרבה מזו של צינור בקוטר של 42 אינץ'. יצטרכו ככל הנראה להניח שני צינורות של 32 אינץ בים ולחבר אותם לקו צינור יבשתי בקוטר 42 אינץ. זה כמובן מעלה את המחיר של הצינור.
לא קבלנו ולא ברמז את הסיבה שעלות הצינור מערכת עתה ב"סכום נמוך בהרבה מהערכות קודמות". נראה שמי שכיוון מראש למטרה, תקע את החץ ואחר כך סימן הוא שר האנרגיה.
2 בנובמבר, 2016 בשעה 15:16
אמנון ,
הענין הוא אמנון , שמה שאתה באמת , זה מה שכתוב בפוסט . ומה שכתוב בפוסט , מעיד על אדם שלא מבין בדבר , וכותב רק בשביל להעביר ביקורת סתמית , חסרת היגיון , וביסוס .
יש הבדל אתה טוען בין צינור ביבשה לבין צינור בעומק של 2000 מטרים ? זה בעקבות התגובה שלי כתבת !! למה לא כתבת בפוסט את זה ?? בדיוק בגלל שאתה לא מבין שמץ של דבר בדבר !!! לא איבחנת בפוסט כלל בין הים לבין היבשה , אז אדם יחשוב , שכך או כך ? אז אני מסביר לך , יש פתרונות טכנולוגיים לכל דבר , הרי יש צינורות גז כאלו בעולם , וברור שיש בהם אמצעי בטיחות . היית צריך לטרוח ולתאר בפנינו , לא טרחת כהוא זה ממש !! אני הבאתי המחשה זניחה , לפתרון יבשתי מקובל בעולם !!
והרי אלו פרוייקטים של מאות מיליארדים מחזור , אז אם יצטרכו , יתקנו !! כמה זה יעלה ? כל יום יש רעידת אדמה ??
אז אתה מעלה פוסט , לא כותב בו כלום בעצם , ובשורה האחרונה ,לא מובן בכלל , מה לא רווחי או לא סביר בכל הפרוייקט הזה .
אז תלמד הנושא , כמו שצריך , ואז תעלה פוסט . ואל תסתמך על עיוור , בעלמא על מומחים בעלמא . אני בהינף של אבחת ברק הפרכתי את הבלות הרוח של הפוסט . אפילו לא טרחת לקרוא הלינקים אני מניח , שם בטח יש פתרון או תשובות .
אני אפנה עוד זמן , ואמחיש לך , איך זה עובד בעולם , ותראה שיש פתרונות לכל דבר , חברות כאלה לא מפגרות !! ואם משהו לא רווחי או משתלם , אתה צריך להוכיח אותו בתחשיב ברור , לא טרחת על תחשיב מינימלי ממש לעת הזו .
אבל שים לב מה כתבת, מצטט :
" גם לשר יובל שטייניץ לא היתה כל בעייה לתחמן ולמסור מידע חלקי. בראיון שפורסם בבלומברג, אמר שר האנרגיה שטייניץ, ""כשדיברנו על זה לפני כשנה, רבים חשבו שהפרויקט אינו מציאותי, אבל עכשיו האיחוד האירופי אומר שהפרויקט אפשרי could work out, אז זה מהווה פריצת דרך גדולה… הפרויקט נבדק ביסודיות על ידי מומחים של האיחוד האירופי ונראה שהוא יהיה מאוד ריאלי very feasible".
כל אלו הן לדעתי תקוות שווא שאינן ריאליות, מפוברקות או דימיונית. להערכתי שטייניץ מספק מידע מטעה שהוא מאמין בו או רוצה להאמין בו, מתוך אמונה עיוורת במתווה הגז, ובמטרה למשוך חברות נפט זרות למכרזים שייפתחו בתקופה הקרובה לחיפושי נפט וגז בחופי ישראל. "
עד כאן הציטוט :
כל זה כתבת על שטייניץ ואחרים , מבלי שהוכחת שמץ אפילו , של חוסר סבירות בדבר , תחמנות , חצאי אמת וכדומה … . בפוסט אחר שלך , על בנט , כתבת , שהוא משמן מקורבים , על ידי העברות כספים לאורתודוקסים בלבד .
אתה בקלות דעת בלתי נתפסת , כותב דברים ומלכלך …. עצתי לך , תחקור ברצינות , תלמד ברצינות , ותציג טיעונים , יסודיים , ברורים , מחושבים .
לתשומת ליבך …. שהרי , אתה על פי מיטב ידיעתי וזכרוני , לא מגיב על מגיבים בפוסטים שלך . אצלי אתה מתעקש . אם אתה מתעקש , להוכיח קבל עם ועולם , את השטחיות המחקרית שלך , אז אתה מוצלח בהחלט !! יעיל בטירוף !!
2 בנובמבר, 2016 בשעה 15:57
אמנון ,
הנה , מערכת , של סגירה אוטומטית של זרימת הגז בצינורות , כאשר רעידת אדמה , מתרחשת .
הרצינול הינו זה שגלים בתדרים שונים מתהווים ברעידת אדמה . לא רק שיש אפשרות לחיזוי מוקדם , אלא , גלים מאוחרים , יותר הרסניים , ואז , ישנו מיכשור , שסוגר את הזרימה של הגז בצינורות ,לקראת גלים יותר הרסניים . .
אפשר ליישם זאת קרוב לוודאי גם בים , אני אוודא זאת יותר חד משמעית .
כאן :
http://www.offshore-mag.com/articles/print/volume-61/issue-1/news/pipeline-technology-automatic-earthquake-actuated-device-can-shut-down-pipeline-valve-system.html
2 בנובמבר, 2016 בשעה 17:45
כאן למשל , אפשר למצוא סקירה מקיפה , על עיצוב צינורות , שהם עמידים בפני זעזועים ססמיים , וגם בים ( חיבורים מעוצבים , משקל הצינור , היכולת שלו להתגמש עם תנועת הקרקע במקום להישאר מקובע ולהישבר וכו… ) כאן :
http://www.conserveh2o.org/sites/default/files/portland_regional_presentation.pdf
5 בדצמבר, 2018 בשעה 1:27
[…] כללים המאמר תואם את המאמרים שכתבתי לפני שנתיים "צינור הגז הטבעי מישראל לאירופה – להטיל ספק בהקמתו" [4] , "צינור הגז הימי מישראל לאירופה – ההטעיה של […]