להציל את העולם מנזקי הניאו-ליברליזם במדיניות החותרת לשוויון

ערב יום הכיפורים הודו מנהלי הכלכלה העולמית בכישלון המדיניות הניאו-ליברלית של הצמיחה המחלחלת לכל שכבות הציבור. הרעיון החדש הוא צמיחה מכלילה. על האזרחים לתבוע לא צמיחה מכלילה אלא חלוקה החותרת לשוויון שתבטיח זכויות בסיסיות ברמה גבוהה לכל אדם

מאת: ק. טוכולסקי

אנחנו לא צריכים צמיחה מכלילה אלא חלוקה שתיצור שוויון

אני לא יודע כמה יהודים או אנשים שמכירים את השנה היהודית ישבו בימים האחרונים בכינוס קרן המטבע הבינלאומית הבינו כמה מתאימות ההצהרות שיצאו משם ליום כיפור, אבל המקריות הזו יצאה טוב.

ההכרה של בכירי הכלכלה העולמית ולו לכאורה בכישלון המדיניות הכלכלית הגלובלית הקיימת, בחוסר התוחלת של צמיחה מחלחלת, מהוות עדות ניצחת לכך שהעידן הניאו-ליברלי היה ועודנו כישלון מתמשך. מעבר לכך, כמקובל לקראת יום כיפור כולם מתנהגים יפה ויום אחרי חוזרים להתנהג כרגיל עד ערב יום כיפור הבא. אין מה לצפות ממשרתי ההון התאגידי הבכירים בעולם, גם עכשיו הם מוכנים להכות על חטא במחוות סמליות אבל בתכלס מוכנים לעשות הרבה פחות.

צמיחה מכלילה היא השטיק החדש, אחרי שמוכנים להודות שהצמיחה לא הכלילה את רוב הציבור, משרתי ההון הבכירים, מבוהלים לפחות למראית-עין מהאפשרות של גלישה לפשיזם, מבקשים מהציבור לקנות מהם שוב סחורה משומשת.

בלי שינוי אמתי, בלי לפחות פשרה מהסוג של מדינת-הרווחה שנבנתה באירופה בעיקר אחרי מלחמת העולם השנייה, זה לא יעזור. אז ברגע האמת הקפיטל ומשרתיו יעדיפו את הפשיזם על פני הסוציאליזם ואם הם יהיו בעמדות כוח, נראה עולם שוקע למלחמות קיטוב ניכור ושנאה.

אנחנו צריכים להכניס לעצמנו לראש שבכירי הכלכלה העולמית הם לא אנשים נטולי פניות, אלא בכירי משרתי ההון ושהבחירה ששלנו לא צריכה להיות בין העבדות הניאו-ליברלית שהם מציעים – שבה כולנו יכולים להיות עבדים שווים מגדרית וגזעית לאותו שלטון ההון – לבין פשיזם, אלא בין שחרור מניאו-ליברליזם ופשיזם באמצעות מאבק מעמדי סוציאליסטי/ס"ד.

צמיחה מכלילה היא ניסיון נחמד לזרוק לנו פירורים, דיור ציבורי למשל. זה טוב שרוצים דיור ציבורי אבל זה לא מספיק. כי אין לנו ביטחון תעסוקתי ובמערכת שדורשת מהאדם לעבוד כדי להתקיים, העדר ביטחון תעסוקתי זאת סכנה. כי אין לנו ביטחון פנסיוני ואנחנו לא ידעים מה צופן לנו העתיד כשתקופת האין ביטחון תעסוקתי תיגמר. כי הכדור הזה הולך ונהיה מזוהם, והמאבקים הבלתי פוסקים על משאבים הולכים ומתכלים, או סתם לא נגישים, מוצאים ביטוי בטרור ומלחמות אזרחים.

תסתכלו על האזור שלנו. ממלכה ענייה כמו ירדן לא צריכה צמיחה מכלילה. היא צריכה שהבנק העולמי יתקין דוד שמש ופאנלים סולריים על כל גג בממלכה כדי שלכולם יהיה חשמל חינם ומים חמים זורמים למען האמת צריך את זה בכל העולם. אבל קחו ממלכה שיש לה 350 יום שמש בשנה לפחות ותשאלו את עצמכם מה אפשר לתת להם עכשיו זול שיעלה להם את רמת החיים ויתרום לעולם.

אנחנו לא צריכים צמיחה מכלילה, אולי לא צריך צמיחה בכלל. אולי הגיע הזמן לעצור ולחלק את מה שיש. לפרק את מקלטי המס ולקחת מהתאגידים את ההון שהם שדדו מאתנו. לקחת חברה על לאומית כמו אפל, שטוענת שהיא אמריקאית כשנוח לה, אבל לא משלמת מסים לאף אחד בשום מקום ולקחת ממנה את כל הרווחים, ממנה ומכל הדומות לה שחיות על השוד.

אנחנו צריכים אמנה חברתית אוניברסלית לא גלובלית, על לאומית ולא מוטה לטובת הון בינלאומי. אנחנו צריכים חינוך ובריאות חובה וחינם מגיל אפס עד אחרי האוניברסיטה בכל העולם. אנחנו צריכים שבוע עבודה של לא יותר מ-30 שעות בכל העולם, חוקי הגנת סביבה ובטיחות וגהות בכל העולם, מעבר לאנרגיה מתחדשת בכל העולם. מערכת ביטחון סוציאלית אוניברסאלית בכל העולם. לא צמיחה מכלילה אלא חלוקה חותרת לשוויון שתבטיח זכויות בסיסיות ברמה גבוהה לכל אדם בעולם.

ערב יום הכיפורים הודו אפילו בכירי משרתי ההון, מנהלי הכלכלה העולמית, שהעסק לא עובד. מה אנחנו צריכים אנחנו יודעים, הגיע הזמן שנדע לתבוע את זה. לא פירורים בשמות יפים, לא עוד שטיקים קפיטליסטים מעשירי תאגידים אלא את הצלת העולם שלנו מנזקי הניאו- ליברליזם. זה מה שאנחנו צריכים.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , , , ,

10 Responses to “להציל את העולם מנזקי הניאו-ליברליזם במדיניות החותרת לשוויון”

  1. פוקסי הגיב:

    טוכולסקי ,

    המסקנות של קרן המטבע העולמית ( או ההערכות , לא מסקנות ) אינן ממש מה שמוצגות בפוסט שלך . אתה קורא כנראה מחזור של הדברים , וחצאי אמירות ושמועות ולא ממש הדברים עצמם . אין לזה ממש קשר . ההערכות הינן שיש יתרונות , ויש חסרונות למדיניות הניאו ליברלית סו קולד . צריך בתום התקופה , לשכלל , להפיק לקחים , ולשפר , ולהיות גמישים מעל הכל . בקיצור : תיקון . ואעמוד כאן על יתרון או שניים מוזכרים , כי אתה מציג בפוסט , מעין הנחה , של כישלון טוטאלי , ואין זה כך !! הנה מצטט מתוך המסמך הידוע , של בכירים ממח' המחקר בקרן המטבע העולמית ( ראה לינק רצ"ב ) :

    Increased inequality in turn hurts the level and sustainability of growth. Even if growth is the sole or main purpose of the neoliberal agenda, advocates of that agenda still need to pay attention to the distributional effects.

    אם כך , מי שבעד צמיחה ( וכולם בעד בעיקרון , בטח ניאו ליברלים ) צריך לשים לב , שתוצאה של אי שיויון בצמיחה , פוגעת בצמיחה גופא בסוף . ולכן , יש לשים לב , לאלמנט חלוקת העושר . ועוד לגבי יתרונות המדיניות הניאו ליברליזם סו קולד הבינלאומית :

    It can allow the international capital market to channel world savings to their most productive uses across the globe. Developing economies with little capital can borrow to finance investment, thereby promoting their economic growth without requiring sharp increases in their own saving.

    שוקי ההון הבינלאומיים , יכולים להיתעל ( תיעול ) על פני הגלובוס , לנישות הפרודוקטיביות ביותר . וכך , כלכלות מפגרות או עניות או מתפתחות , עם הון חלש , מקבלות נגישות להון והלוואות , ולהשקיען בצמיחה , מבלי להיזדקק לחיסכון משלהם , אלא , באופן מיידי להינגש אליהן .

    יש לתקן רק לגבי דידם , את ההיבט ( בין היתר ) של אי השיויון שנוצר , כי הוא כשלעצמו , מזיק לצמיחה בסוף , והרי זו האחרונה , המטרה העיקרית של הניאו ליברלים כאמור .

    מה שכן , כאשר אין אמון , אזי אין אמון ( כפי המוצג בפוסט של דה מרקר ) הכלכלה נועדה לאנשים . ואם אין להם אמון , אז יש בעיה שצריך לפתור , לפעמים , במנותק מן המספרים . וזה נכון עקרונית , בלי קשר לקרן המטבע , זוהי בעיה אוניברסאלית . לא מבינים שכלכלה , הינה לא פחות אנשים ופסיכולוגיה , מאשר מספרים .

    לינק למחקר של הקרן :

    http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2016/06/ostry.htm

    נ.ב : בכל הנוגע לאנרגיה , החלק הבעיתי וכבד יותר , הינו תחבורה , ואין באופק פיתרון של ממש .

    תודה

  2. אדם הגיב:

    אני לא מצפה מ"בכירי המשק העולמי" להכיר בכישלון השיטה שהם מתפרנסים ממנה, ותהא זו "ניאו ליברלית" או "קפיטליסטית" או "מכלילה" או כל שם אחר שיינתן לה.
    מה שלדעתי קורה שאנחנו בעיצומו של תהליך, שמתישהו בעתיד יוגדר כמהפיכה, אולי שווה ערך למהפיכה התעשייתית.
    הגורם למהפיכות הוא מצבים של חוסר יציבות, כאשר במצבים יציבים לא קורות מהפיכות.
    סימני חוסר היציבות כיום:
    1. שיטה כלכלית חברתית שמרכזת את העושר בידי מעטים (ראה פיאודליזם).
    2. תקשורת שמאפשרת למידע בכלל ולידע על חוסר השוויון הזועק להגיע לכל פינה בכדור הארץ (בירדן ובהודו רואים את אותן סדרות הטלביזיה, ומקושרים לאותם מקורות מידע באינטרנט).
    3. ניידות גוברת של בני אדם על פני הכדור. קל הרבה יותר להתנייד מאשר בעבר, ולכן יש זירמי בני אדם – פליטים ומהגרי עבודה – בכל מקום.
    4. ניידות של הטכנולוגיה – לכל אחד יש טלפון סלולרי, ולכל מי שרוצה יש רובה סער, נשק כימי וביולוגי, ואולי בעתיד הלא מאד רחוק גם אמצעים גרעיניים.
    5. התחממות כדור הארץ ושינויי האקלים שיוצרים לחץ נוסף מצד מי שעדיין אין לו ממה לחסוך צריכה פחמנית והוא גם לא רוצה, כי זה לא הוגן שהמכסה שלו תהיה חלקיק זעיר ממה שיהיה לחלק העשיר לאחר כל הצמצומים.

    מערכות לא יציבות, ברגע מסוים נדונות לקריסה אל מצב יציב חדש. ככה זה בפיסיקה ובעצם בכל הטבע. מה שאנחנו יכולים לעשות זה לחפש את הדרכים שבהן הקריסה הזאת תהיה יותר הדרגתית ופחות כואבת. האם נגיע לעולם שטוכולסקי חותר אליו? ספק רב. זה נחמד לרצות שהחברות הגדולות (או המדינות העשירות) יתפרקו מנכסיהן ויקימו דודי שמש בירדן, וזה נחמד לחשוב שמספיק לעבוד 30 שעות בשבוע בכל העולם בשביל זה, ושבכלל לא צריך צמיחה, אבל זה לא אפשרי. זה לא לפי חוקי הטבע, שדורשים "הפרש פוטנציאל" בשביל קיום "זרימה", ובתרגום לחיי אנוש, צריך מידה מסוימת של אי שוויון כדי ליצור יוזמות ורצון לעבוד אפילו את אותן 30 השעות. לא פחות חשוב, היזמות והצמיחה הם צרכים אנושיים מאד בסיסיים. השאלות החשובות לדעתי הן, כמה אי שוויון רצוי שיהיה, ומה הם המנגנונים שימנעו ממנו להגיע לממדים המפלצתיים שיש לו היום, ולחברות ואירגונים כלכליים להגיע לממדים בלתי נשלטים.
    מה תהיה צורת הפיתרון? קטונתי. כאשר נמצאים במהפיכה אי אפשר לחזות את תוצאותיה. לכל היותר אנחנו יכולים, אם נהיה נבונים מספיק, להאט ולרסן את התהליכים, כדי שיעברו על העולם בפחות סבל אנושי.

  3. ×§. טוכולסקי הגיב:

    אנחנו צריכים חלוקה הוגנת, שוויונית. אם אחרי שנחלק נגלה שיש דברים שצריכים לצמוח, מה טוב. עד אז לא צריך להמשיך ולהצמיח הון לתאגידים וחובות לבנק העולמי.

  4. דמוקרט הגיב:

    טוכלסקי, כמדומני הוגו צ'אווס יישם פחות או יותר כל מה שאתה מציע. אתר זה ואחרים היה מלא במאמרי שבח וקילוסין (שמשום מה נעלמו לאחרונה) לגיבור ההמונים והסוציאליסט הדגול הוגו.
    פסט פורוורד מספר שנים – מפעלים מולאמים עומדים שוממים, הכלכלה מרוסקת, חנויות ריקות ותינוקות נולדים מכוסים בקרטונים. והיורש מודרו מחלק פרס דמוי נובל משל עצמו לעוד מנהיג דגול – פוטין.
    אני ממתין למאמרים שיסבירו שהקטסטרופה הנוכחית בוונצאולה זו בעצם מזימה ציונית-אמריקאית-בריטית-אימפריאליסטית.

  5. דליה הגיב:

    לדמוקרט
    תגובתך אינה לעניין. לא דובר במאמר זה על הלאמה. דובר על חלוקה שרואה לנגד עיניה את ערך השוויון בהענקת זכויות בסיסיות לכל אזרח. הדוגמא של הוגו צ'אווס היא דמגוגיה לשמה בתגובתך. בקיצור תגובה שכל מטרתה להשמיץ ולא דיון ענייני.

  6. דמוקרט הגיב:

    לדליה –
    לכתוב על צ'אווס והאידיאולגיה שלו הפך פתאום ל"דמגוגיה" ו"השמצה" ? איך הזמנים השתנו …
    ואם תקראי שוב את המאמר, תביני שמה שמוצע פשוט לא ניתן לביצוע ללא שליטה מלאה של המדינה על כל שרשרת הערך בכלכלה וזה בין השאר אומר הלאמה ותכנון מרכזי.
    נו שויין, אמנם זה נוסה ונכשל באופן מחפיר בכל מקום בעולם ובארץ אבל זה בוודאי יצליח לנו הפעם.
    בהצלחה.

  7. דליה הגיב:

    דמוקרט
    אתה ממשיך באותה דרך של קשקשת דמגוגית. קיים הבדל מהותי בין המתרחש באמריקה הלטינית לבין מה שקורה כאן, באירופה. לקחת את הוגו צ'אווס כדוגמא למימוש הסוציאליזם, לא כל כך מתאים, בלשון המעטה. ולהביא את פוטין כעוד דוגמא, ממש לא מתאים.
    אם בעיניך לא ראוי שהמדינה תתייחס אל האזרח ואל צרכיו ותחתור לשוויון והענקת זכויות בסיסיות לכל אזרח, בשביל מה צריך מדינה, כדי להגן על אינטרסים של טייקונים? שוק חופשי אין, ואם המדינה לא מנתבת את הכלכלה תוך התחשבות באזרח, מישהו אחר משתלט על השוק, בעלי הון שדואגים לעצמם.

  8. ×§. טוכולסקי הגיב:

    א. אפשר להלאים המון דברים לא צריך להלאים את הכל.
    ב. גם בלי להלאים כלום החלוקה צריכה להיות צודקת.
    ג. השיטה הקפיטליסטית אחראית לזיהום המופרע של העולם ולהתחממות כדור הארץ. למלחמות באפריקה ובמקומות אחרים בעולם שייצוא הנשק החופשי מקדם.
    לשחיתות בערות, ואלף עוולות יום יומיות אחרות דברים שלא הוגו צאווס ולא יורשיו השיגו בתפקידם.

    הוגו צאווס גם לא לקח מיליארדים של כספי משלם המסים כדי לסבסד בנקים, לא פלש לעיראק ואפגניסטן כדי להלחם בטרור והותיר אזור מדמם והרוס רק בשביל נפט ואפשר להמשיך.

  9. ×§. טוכולסקי הגיב:

    והשטיק הזה של כל פעם שאומרים שוויון וצדק חלוקתי שלא לדבר על סוציאליזם לצעוק צפון קוראה הוגו צאווס באמת לא עושה רושם על אף אחד. היטלר תמיד יהיה יותר מופרע ובצד של הקפיטליסטים שלא לדבר על רוצחים מנוולים אחרים. לא בוונצואלה יש למעלה מ-1% מהאוכלוסייה בכלא כמו בארצות הברית. לא בוונצואלה יש מצד אחד מערכת רפואה מפותחת מצד שני עלייה בתמונות תינוקות ונשים בלידה.

  10. החגב עמד יציב הגיב:

    ומפרשנת את מאמרו אבל טוכולסקי מדבר ישירות על הלאמה בתגובותיו.
    כלומר כאשר טוכולסקי כותב "אנחנו צריכים חלוקה הוגנת, שוויונית. אם אחרי שנחלק נגלה שיש דברים שצריכים לצמוח, מה טוב "

    המשמעות היא כדלקמן:
    חלוקה הוגנת= שוד רכוש הפרט ע"י המדינה ובאי כוחה בכפייה ואלימות.
    הוגנת= פקיד מדינה יחליט כיצד הרכוש אשר נלקח בכוח הזרוע יחולק ולמי
    שוויונית= כולם יהיו עניים באותה מידה (מלבד אנשי מנגנון המפלגה)
    אחרי שנחלק וגו'= לנו יש ידע סודי המתאפשר רק מתכנון מרכזי ושליטה מוחלטת על כל המערכת הכלכלית ויכולת מופלאה לנווטה מעבר לאופק.

    פשוט "עולם חדש מופלא"
    חג שמח,
    החגב

Leave a Reply