"הבית היהודי" לא יהודי והתקשורת לא חופשית

איילת שקד מנהיגת "הבית היהודי" משקפת בחזונה במאמרה ב"השילוח" ערכים קפיטליסטים שמרנים פרוטסטנטיים שאין דבר בינם ובין יהדות ודמוקרטיה.  בין ראש השנה ליום כיפור, חשיפת החזון הזו מראה עד כמה לא יהודית היא המדיניות שמבקשת מפלגת "הבית היהודי" לקדם

מאת: ק. טוכולסקי

בין מדינה יהודית לשרת המשפטים ומפלגתה אין שום דבר

בשבוע שעבר שרת המשפטים שטחה את חזונה הקפיטליסטי-שמרני-פרוטסטנטי במאמר וזכתה לחשיפה נרחבת ואוהדת בכלי התקשורת. מעט הביקורת שנמתחה עסקה בעיקר בסוגית האקטיביזם השיפוטי, אבל החלקים התאצ'ריסטים של תפיסת העולם הקפיטליסטית-פרוטסטנטית לא זכו לביקורת, להיפך, נציג "אחיו העבדים, בפוליטיקה, יאיר לפיד, הנישא על גבי הסקרים לתפקיד יו"ר המפלגה הגדולה בישראל, שבח את החזון. על העובדה שבין יהדות ודמוקרטיה לחזונה של שרת המשפטים אין דבר וחצי דבר לא נכתב או נאמר דבר. בשבוע של יום הכיפורים, עובדה זו מעידה יותר מכל על מצבן העגום של התקשורת והפוליטיקה בישראל.

בין "הבית היהודי" ואנשיה דתיים וחילונים, ליהדות אין שום קשר כבר זמן רב. המפדל ההיסטורית ייצגה תמיד זרם מסוים ביהדות אבל שום כיפה, גדולה או קטנה, לא תצליח לכסות את ערוות המציאות. "הבית היהודי" היא מפלגת ימין פרוטסטנטית בגרסה דוברת עברית. תערובת של גזענות, קפיטליזם, פטריוטיזם לאומני וכוחנות.

מה בדיוק יהודי בחזון של שרת המשפטים ועמיתיה למפלגה? האם תקנות הבקעה שנועדו להפלות פועלים פלסטינים התובעים בבתי הדין לעבודה נובעים מהמוסר היהודי? האם היחס למבקשי המקלט הוא היחס לגר הבא בתוכינו? האם האלימות הממסדית כלפי עובדי-קבלן ונתמכים, או השנאה להתארגנויות עובדים, שמוביל משרד המשפטים קשורים במשהו ליהדות? מה יהודי בהערצתם של בעלי-הון וטייקונים ובשיתוף-פעולה עם מכירת משאבי-הטבע של הלאום, העדר מוחלט של עיקרון "והארץ אינה נמכרת"? בין ראש השנה ליום כיפור, חשיפת החזון הזו, רק מראה כמה לא יהודית היא המדיניות שמבקשת מפלגת הבית היהודי לקדם.

על היעדר הדמוקרטיה אין טעם להכביר מלים. דמוקרטיה  אינה יכולה להיות מוגבלת לקבוצה אתנית, או לכל סיווג אחר של אוכלוסייה מסוימת במדינה מסוימת על חשבון אחרת.

רביב דרוקר, שנחשב עדיין, משום מה, לעיתונאי שמציג עמדה אנטי-ממסדית ומאתגרת, טוען במאמר ב"הארץ" שהשרה מציגה חזון ללא מעש. קריאה של מאמר הדעה שלו משקפת כמה חמור המצב שבו עיתונאי כמוהו נחשב למבקר של הממסד. שרת המשפטים עושה המון, במתן שירות לחזקים והתקיפים על חשבון שאר החברה כולה. מה לעשות שגם דרוקר הוא תוצר של העולם הניאו- ליברלי ושל העיתונות של ההון. מי בתקשורת המיינסטרים מסוגל כיום לכוון אל הבטן הרקע של משרתי ההון בפוליטיקה? מי שם רוצה בכך? אף אחד.

התקשורת החופשית כמו "הבית היהודי" היא בסך הכול שם אורווליאני והאלטרנטיבות שהיא מציעה חסרות משמעות. "הבית היהודי" אינה בית ואינה יהודית, היא בסך הכול מפלגה שמציעה לבוחריה כמה פריבילגיות על חשבון החברה הכללית, תמיכות לתושבי הקולוניות בשטח כבוש וסובסידיה למערכת החינוך של המגזר בתמורה לעצימת עין מוחלטת מתמיכתה של המפלגה בשוד החברה הישראלית.

בזמן שחזונה של השרה מציג זאת בצורה די ברורה במתווה המילטון פרידמני איאן ראנדי, נכשלו הפרשנים בתקשורת מלעסוק בכך. ככל הנראה כיוון שהם עצמם תומכים בכך במודע או באופן שפשוט טבוע בהם.

יום הכיפורים מנוצל תדירות בתקשורת לטקסים ריקים מתוכן של חשבון נפש. החברה הישראלית חולה, עולם התקשורת שלה הוא פוחלץ רקוב של מה שתקשורת אמורה להיות. הפוליטיקה שלה נשלטת בידי הימין הניאו-ליברלי באופן כמעט מוחלט.

במציאות נורמאלית, שקיים בה דיון ציבורי אמתי בין אלטרנטיבות, "הבית היהודי", אחת המפלגות הציניות בפוליטיקה הישראלית, לא הייתה מעזה לאפשר לנציגתה הבולטת לפרסם מניפסט כל כך לא יהודי ולא מוסרי. אבל במציאות נורמאלית לא הייתה לנו בכלל מפלגה כמו "הבית היהודי",  או "יש עתיד", ופוליטיקאים כמו נפתלי בנט, איילת שקד, יאיר לפיד וביבי.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

8 Responses to “"הבית היהודי" לא יהודי והתקשורת לא חופשית”

  1. נטע הגיב:

    למען האמת אינני רואה צורך לעזור לשקד בהפצת מאמרה, שהוא במידה רבה פאתטי:
    היא מנסה לסכם שיח קיים בחוגים מסוימים – מנסה לחבר ×¢× ×™×™× ×™ כלכלה, משפט ויהדות – בדרך קלישאית, מלאת סתירות ודי מביכה.
    במובן מסוים מזכיר לי המאמר ×”×–×” את נסיונה של שקד להציף מאמר גנוז של אורי אליצור ×–"ל, אותו מיהרה למחוק כשהבינה את טעותה (מאוחר מדי, ההצפה הספיקה לגרום × ×–×§ בל ישוער, ועל כך נאמר – מי צריך "מלשינים" כשיש לנו את איילת שקד וחבריה).
    אבל השיח שהיא מנסה לסכם, לפעמים בבורות מדהימה – ×—×™ וקיים ומולו צריך להציג אלטרנטיבה מסודרת ומפורטת.

    למשל, שקד ממחזרת תלונה על ריבוי חקיקה בכנסת.
    למה לא להרים פעם אחת את הכפפה הזאת?
    רשימת החוקים ההזוים של הימין – חוקים מיותרים לכל דבר ועניין – מזיקים פנימה והחוצה, היא ארוכה מאוד.
    אשמח לקבל תזכורות, כי בוודאי נשמט ממני חלק מפלאי החקיקה הזאת.

    התחלתי לכתוב מאמר בנדון, אודה על כל עזרה.

  2. החגב עמד יציב הגיב:

    מטענתך כי התקשורת הישראלית ימנית-קפיטליסטית.
    התקשורת המיינסטרימית בישראל היא בעלת השקפה סוציאליסטית ויונית לראייה יחסם החם והמחבק למחאה "החברתית" משנת 2011 (אשר יותר נכון לכנותה מחאת השמאל).

    אני חושב שתלונתך היא שהתקשורת אינה סוציאליסטית ושמאלנית מספיק לטעמך אבל אם תסתכל בראי בכנות טוכולסקי אתה עשוי לגלות כי אתה נמצא מאוד רחוק בקצה הספקטרום בשמאל, כחלק ממיעוט אשר עדיין דבק באידאולוגיה אשר כשלה בכל מקום בו יושמה והובילה לסבל אנושי בל יתואר.

    ובנושא אחר-
    http://www.themarker.com/dynamo/1.3090143
    דוגמה נוספת למה שקורה כשחברה היא ציבורית ושייכת ל"כולנו" (ועל כן היא של אף אחד ואיש אינו אחראי או נושא באחריות לדבר והציבור…הציבור משלם את מחיר ההפקרות).

    חתימה טובה
    החגב

  3. × ×’×” תדמר הגיב:

    אלה ימים שבהם כולם מעלים את המסורת על ראש שמחתנו, אז הנה תזכורת ותיקון קטן, כדי להתאימה לימינו אלה.
    "חרש שוטה וקטן פסולים לעדות" – ד-מרקר, עתון אבירי הניאו-ליברליזם, בוודאי ובוודאי.
    אני, אגב, יודע היטב על מה אני מדבר. ידעתם ש"הארץ" פנה למי שקראו "דבר ראשון", לכשחדל להופיע, בהצעה מפתה להימנות על קוראיו? מאז, מכיוון שאני קורא הארץ, אני קורא ד-מרקר, ואני מעיד שאין יום ואין דף שלא מוקדש למלחמה בכל נסיון לשנות לטובת רוב האזרחים, את החלוקה הרעה של צד ההכנסות בתמ"ג במדינת ישראל, ובעולם כולו.

  4. × ×’×” תדמר הגיב:

    על היוזמה – כבוד !
    אינני בטוח שרשימת חוקי הימין ארוכה מאד. הבעיה כמובן במצב בו ** במדינה שאין בה חוקה ** ישנה יכולת לצמצם זכויות אזרח כל אימת שיתחשק לימין לעשות זאת.
    אינני בטוח שיש בכיוון זה כדי תשובה לטענתה של שקד. היא מבקרת ריבוי חקיקה כי לטענתה כל חקיקה כשלעצמה היא דיכוי החופש, ובתוך כך, היא טוענת כנגד ריבוי חקיקה מפלילה הנוגעת לעסקים. ואילו מה שמושתק בכלל במאמר שלה הוא מצבו העלוב של האזרח הפשוט במדינה מבחינה חברתית כלכלית. רשימת חוקים שנדחו על ידי ועדת השרים ובכך פוגעים באופן קבוע בתחומים אלה ברוב אזרחי המדינה היא המגלה תופעה חמורה, לא פחות מדיכוי הדמוקרטיה.

    אבל חס וחלילה שישתמע מזה כאילו אני הוא קוצב הלו"ז של מי שרוצים לתרום לדיון פורה לטובת מדינת ישראל שפויה.

    שאפו !

  5. × ×’×” תדמר הגיב:

    לא ענת אלא נטע כמובן. מתנצל.

  6. פוקסי הגיב:

    טוב , חבל באמת שאישה כה איכותית כמו איילת שקד , עם פוטנציאל כה משמעותי להנהגה , עם איכויות אישיות כה בולטות , כתבה מניפסט , שמוטב היה לו , שלא יכתב , מאשר יכתב . פשוט חבל !!

    אבל , כפי שכתבתי בפוסט קודם , המחוקק לא כשיר לחוקק !! זוהי בעיה רצינית !! והמיניסטרים ( השרים ) לא כשירים בתורם לנהל עינינים . אבל , זה אופי המשטר הדמוקרטי כמובן , ואין לתאר אחרת הדברים . שהרי , המחוקקים והמבצעים , חייבים לבוא מן , או לייצג את , הריבון הטבעי , שהוא הציבור הרחב , אין דרך אחרת בעיקרון .

    המגיבים פה , וכותבי הפוסטים , מבלבלים תדיר בין :

    סוציאליזם ורווחה , לבין חברתיות . הסוציאליזם והרווחה , הינם שיטה מאורגנת ושיטתית שבאה מלמעלה . החברתיות , באה מלמעלה ( שלטון ) ומלמטה ( מן הציבור ) .

    הציבור וגם השלטון במדינת ישראל , מפוצלים :

    בעד חברתיות , בעד סולידריות חברתית , בעד עזרה ואמפתיה לשכבות חלשות , אבל , בעיקרון , נגד שיטה של : רווחה וסוציאליזם . זוהי הדיכוטומיה !!

    ולכן , חלוקה של ימין כלכלי , ושמאל כלכלי בתקשורת , קצת פחות רלבנטית , ותייצר בלבול ומבוכה לא פעם .

    תודה

  7. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    × ×’×”
    הערתך חשובה. חוקים שנחקקו לעומת אלה שנדחו –
    יוכנסו למשוואה.

    לעניין העדר החוקה לא אכנס (הכל בתקווה שהמאמר אכן יכתב).

    אבל ל"יהודית דמוקרטית" שהוסיפו לחוק יסוד כבוד האדם, ראוי להתייחס בהקשרים המתאימים.
    יש פה כבר חומר לשני מאמרים, צריך רק לפנות את הזמן והכוחות.

  8. דליה הגיב:

    נטע
    שקד מלינה על ריבוי חקיקה, אך היא עצמה משתמשת בכלי החקיקה למטרות הפוליטיות של מפלגתה. דווקא הצד הימני קיצוני של המפה הפוליטית לקח לעצמו את כלי החקיקה כדי לקדם את מטרותיו. מלבד חוקים שהיא יוזמת ומקדמת, היא משמשת יו"ר ועדת השרים לענייני חקיקה, והיא זו שמחליטה אילו חוקים יועברו לחקיקה ואילו חוקים ייפסלו. ברור שהיא מקדמת את החוקים המתאימים לערכי מפלגתה. אז יש פער בין מה שהיא מבקרת אותו לבין מה שהיא עצמה עושה.

Leave a Reply