נפתלי בנט בעד לימודי יהדות אורתודוכסית, זהבה גלאון בעד לימודי יהדות פלורליסטית

בכנס לציון 40 שנה ללימודי תגבור לימודי יהדות במערכת החינוך הצהיר שר החינוך נפתלי בנט כי לימודי יהדות חשובים בעיניו יותר מלימודי מתמטיקה ומדעים. להלן קטעים מנאומו, ותגובות של ח"כיות ממפלגת האופוזיציה מרצ, מיכל רוזין וזהבה גלאון

"שר החינוך מצהיר ×›×™ לימודי היהדות חשובים בעיניו יותר מלימודי מתמטיקה ומדעים. בכנס קרן תל"×™ (תגבור לימודי יהדות) שנערך בקיסריה נאם שר החינוך נפתלי בנט – ופירט את המשנה החינוכית שלו. לאחר מכן בנט אף עלה לבמה ושר לצד המוזיקאי ישי ריבו.

"התורה שלנו היא זאת המחיה אותנו. בלעדי התורה הזאת – אנחנו כמו אטוֹמים בחלל", אמר בנט בחלק הראשון של נאומו, ושיבח את פעולת הקרן: "אתם מבקשים לחדש ימינו כקדם, להחזיר אותנו לימים שבהם קיבוצניקים קצרי מכנסיים היו מצטטים פרקים שלמים מהנביא או כותבים פזמונים על יחזקאל – שהיה, אגב, בומבה של נביא – או על אבשלום. לא כקוריוז, אלא כתרבות עִם שורשים עמוקים. אתם מבקשים לחדש את הימים של כולנו כקדם, ×›×™ אתם יודעים: היהדות היא של כולם. לאף מגזר אין מונופול עליה".

לדברי בנט, "לימוד היהדות וההצטיינות בה חשוב בעיניי יותר מלימודי מתמטיקה או מדעים, כי גם כמעצמת היי-טק, יצאנֵי ידע וחידושים לכל העולם, עלינו להיות גם מעצמה רוחנית ולייצא רעיונות רוחניים לכל העולם, כפי שעשינו בעבר, כשישבנו על אדמתנו. זה הפרק הבא של החזון הציוני שלנו. כך נשוב להיות אור לגויים". "( ציטוטים מהכתבה בווינט)

"אתם מבקשים כאן בתל"י לחדש את הימים של כולנו כקדם כי אתם יודעים, היהדות היא של כולם. לאף מגזר אין מונופול על היהדות והיצירה הזאת היא של כל עם ישראל במידה שווה. הקורפוס האדיר הזה הוא של כל עם ישראל במידה שווה. ואם על בניין האו"ם כתוב הפסוק המכוֹנֵן מישעיהו, המבטיח שבקץ הימים לא נלמד עוד מלחמה, ואם התרבויות הגדולות בעולם למדו מאיתנו להאמין באל אחד, לדאוג ליתום, לגר ולאלמנה, ואימצו את השבת כרעיון מכונן חוצה מגזרים ודתות, אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו – לדעת פחות. כי זה שלנו. של כולנו". (ציטוטים מהכתבה ב"הארץ")

תגובת ח"כ זהבה גלאון שפורסמה בפייסבוק שלה:

אני בעד לימודי יהדות, בדיוק כמו שאני בעד לימודי היסטוריה וספרות מעמיקים יותר. אבל כשבנט אומר שלימודי יהדות חשובים בעיניו יותר מלימודי מתמטיקה ומדעים, אני יודעת בדיוק לאיזה יהדות הוא מתכוון, כי ראיתי לאיזה גופי החזרה בתשובה בנט מעביר תקציבים.

כי זה באמת יופי ששר החינוך למד לדקלם ש"היהדות היא של כולם", אבל איכשהו משרד החינוך בראשותו מקפיא את התמיכה בארגונים פלורליסטיים ומעביר 90% מהתקציב ללימודי זהות יהדות בבתי ספר ממלכתיים לארגונים אורתודוכסיים בלבד. ההטיה הזו לא רק מריחה משחיתות, היא גם מוכיחה שבעיני בנט הדרך הלגיטימית היחידה להיות יהודים היא הדרך שלו.

זו גם בדיוק הסיבה שבגללה ילד בחטיבה בחינוך הממלכתי-דתי מקבל בכל שנה 3,550 שקלים יותר מבן גילו בחינוך החילוני, וזו גם הסיבה שבהסכם הקואליציוני עם הליכוד טרח בנט לדאוג בעיקר לחינוך הממלכתי-דתי. סמוטריץ' אולי אמר פעם ש"לציבור הדתי-לאומי, שפעילותו הערכית מובילה את עם ישראל כולו, מגיע לקבל תקציב חינוך מועדף", אבל בנט מיישם את האידיאולוגיה הזו בשטח.

אנחנו לא נאפשר לבנט למחוק כל יהדות שאינה מתיישרת עם הסטנדרטים הצרים שלו ל"מהו יהודי", ואנחנו לא נאפשר ל"בית היהודי" לדחוף לילדים שלנו החזרה בתשובה במסווה של "ידע רוחני". עד כאן.

תגובת ח"כ מיכל רוזין שפורסמה בפייסבוק שלה:

עם פתיחת שנת הלימודים החדשה, בנט עלה כיתה, והבין שתפקיד מערכת החינוך להנחיל ערכים ולא רק חמש יחידות מתמטיקה. לימודי יהדות, היסטוריה, אזרחות ומורשת, הם אבני היסוד של יצירת חברה איכותית, מחוברת לעברה ולעתידה. אבל על פי תפיסתו של בנט לימודי היהדות משמעותם לימודי יהדות אחת בלבד, זו האורתודוכסית. ומה שהם ילמדו מזה לצערי יהיה כפייה דתית, לאומנות וחוסר סובלנות.

מכניסתו של בנט למשרד החינוך הוא הקפיא את תקציבי ארגוני היהדות הפלורליסטית, שגם עמדו על לא יותר מ-5% מתוך תקציב "התרבות היהודית". מי כן מקבלים כספים ונכנסים לכיתות של החינוך הממלכתי? ארגונים אורתודוכסים, המקבלים 90% מתוך תקציב של 30 מיליון שקלים המיועדים לתכני "זהות יהודית" בבתי ספר חילוניים.

"חיזוק התודעה היהודית" של בנט יעשה את ההפך מלחבר את ילדינו להיסטוריה ולתרבות המשותפת שלנו. מה שהתלמידים במערכת החינוך חווים הוא צמצום החיבור שלהם ליהדות, ביטול הבחירה שלהם להיות יהודים בדרכם ובסופו של דבר – ניכור.
בנט אומר ש"היהדות היא של כולם" וכי "לאף מגזר אין מונופול על היהדות", אבל הוא משקר. הוא עושה הכל כדי שילדינו ילמדו יהדות אחת, את היהדות שלו. הוא עושה הכל כדי שילדינו ילמדו שיש ציונות אחת, הציונות הדתית.

יש ישראליות אחרת, המכילה ומקבלת את מגוון הפנים שיש ליהדות להציע, המחברת דרכים שונות לאהוב את הבית שלנו. בואו ניתן לה מקום.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

5 Responses to “נפתלי בנט בעד לימודי יהדות אורתודוכסית, זהבה גלאון בעד לימודי יהדות פלורליסטית”

  1. רפי לאופרט הגיב:

    חבל מאוד שחיברתם את הדברים הנכונים והחשובים של השר בנט עם ההבלים המוניטריים של גל-און ועם הבורות היהודית של רוזין. פה גדול איננו מפיק תמיד דווקא מרגליות.
    אינני יודע מהיכן לוקחת גל-און את ההבלים שהיא מצטטת בשם בנט, כביכול. בדברים המובאים קודם לכן בשמו, אין שום אזכור דומה לזה שעליו יוצא קצפה של גל-און. ההיסטריה האנטי-יהודית של גלאון והיא בלבד מניעה ככל הנראה את פרשנותה חסרת השחר.
    גל-און וחניכתה הצעירה והתלושה כמוה מיסודות היהדות, סבורות שיש אינספור וריאציות אותנטיות של יהדות, ובכך מוכיחות שהן אינן מבינות את היסוד' המוסד של היהדות – ה' אלוהינו, ה' אחד!
    בכדי לפשרן יהדות צריך תחילה ללמוד ולהבין אותה היטב, אותה ואת דרכי התנהלותה. לא כל חכמולוג הוא פרשן מוסמך של היהדות, כשם לא כל זב חוטם ומצורע הוא מומחה למשפט, למתמטיקה או להיסטוריה כללית.
    רשאיות גל-און ורוזין להתנהל באופן אישי כפי שהן מוצאות לנכון. היהדות בסובלנותה אינה מוציאה להורג, כדוגמת האסלאם למשל מי שאינו מקיים תרי"ג מצוות, ומוכנה אפילו להבין קשיים אמתיים ולסלוח לחוזרים בתשובה. בעצם העובדה שהן נוהגות עפ"י גחמותיהן הן אינן ממציאות יהדות חדשה, אלא משבשות את היהדות המקורית, אבל כאמור היהדות חזקה וסובלנית.
    חוסר סובלנות איננה נחלתם של יהודים שומרי-מצוות דווקא, ואף שאינני שומר מצוות או חרדי, אני מכיר לא מעט מאלה, ויכול להעיד שחוסר הסובלנות הקיים בשמאל הישראלי עולה עשר מונים על זה שלהם, ובוודאי על זה של הרבנים הגדולים ביותר של עם ישראל.
    מי שאינו מכיר בחולשותיו ובפגמיו, אינו מעלים אותם ואינו הופך לנטול פגמים. הוא פשוט מוסיף לעצמו עוד פגם גדול מאוד. אני מבין שגל-און היא הכוהנת הגדולה של חוסר הסובלנות של השמאל ליהדות ולערכיה, אבל מה פתאום נזעקתם להתפאר בכך?!

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    ראיתי בימי חיי אין ספור יהודים שומרי מצוות שאין להם מושג מה זה "התורה לא בשמיים היא".
    ואידך זיל גמור…….

    זהב גלאון היתה חותמת על הדברים המצוטטים של בנט בהארץ, אבל כשהיא בודקת את הקמח – היא מגלה מה שווים באמת הנאומים

  3. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    תיקוני הקלדה (התגובה נשלחה בטרם סיום כתיבתה, סליחה.)

    האם זהבה גלאון הביעה התנגדות ל"יהדות" שהציג בנט בנאומו?

    זהבה גלאון היתה חותמת על הדברים המצוטטים של בנט בהארץ, אבל כשהיא בודקת את הקמח – היא מגלה מה שווים באמת הנאומים, ולאן בפועל הולכים התקציבים.

    על זה היא מדברת.

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    אבל גם היא עושה עבודה יסודית והולכת לבדוק – מה ב"פה" ומה ב"כיס".

    צא ולמד רפי. והפעם הדברים נכתבים ע"י מי שקיבל את ציוניו בתחום לא ממך אלא ממומחים מהמעלה הראשונה, שאין כל ספק לגבי מומחיותם בתחום.

  5. דליה הגיב:

    מאז שנכנס למשרד החינוך, הספיק השר נפתלי בנט להציב שני יעדים עיקריים למערכת שתחת אחריותו. בשנה שעברה היה זה חיזוק לימודי המתמטיקה, וכעת עובר הדגש לתגבור העיסוק ביהדות. בטקס שנערך שלשום לציון 40 שנה לקרן תל"י, העוסקת בחינוך יהודי במערכת החינוך הממלכתית, אמר בנט, כי "לימוד היהדות וההצטיינות בה חשוב יותר מלימודי המתמטיקה והמדעים". הוא הוסיף, כי "עלינו להיות מעצמה רוחנית ולייצא ידע רוחני לכל העולם. זה הפרק הבא של החזון הציוני שלנו. ככה נשוב להיות אור לגויים. כי מציון תצא תורה ודבר ה’ מירושלים".

    בנט מציג תפישה פשטנית, המעמידה שני עולמות תוכן במעין תחרות ילדותית. לא מדובר רק בטעות פדגוגית, אלא בעיוות עמוק יותר — המצמצם את מעמדם של מדעי הרוח וערכי הליבריזם והאוניוורסליות מחד, ומחזק את השליטה האורתודוקסית בבתי הספר החילוניים מאידך. בכך ממשיך בנט את שזרע בספר הלימוד החדש באזרחות — ניסיון לשנות את אופי החינוך הממלכתי ולהחדיר לו עוד מוטיבים דתיים. בעת שבנט מפגין אקטיביזם והתערבות בעיקר בזרם הממלכתי, המגזרים הממלכתי־דתי והחרדי, הקרובים יותר לעולמו האידיאולוגי והפוליטי של יו"ר הבית היהודי, ממשיכים להתנהל כראות עיניהם, ללא הפרעה או התערבות.
    שר החינוך הוסיף באירוע, כי "לאף מגזר אין מונופול על היהדות". זוהי הכרה חשובה, שכבר ניתנה בעבר, אך עדיין לא תורגמה למעשים ולתקציבים. כך נהנים גופים אורתודוקסיים מכ–90% מהתקציב המיועד לפעילות בנושא זהות יהודית בבתי ספר חילוניים. רבים מארגונים אלה מזוהים עם מפלגתו של בנט. באנומליה הזו, שבמסגרתה אחראי "האגף לתרבות תורנית" במשרד החינוך על העיסוק ביהדות בזרם הממלכתי, בחר שר החינוך שלא לטפל.

    בנט לא פירט מהו אותו "ידע רוחני" שצריך לייצא לעולם — אמירה שטחית, מתנשאת ובדלנית כשלעצמה — וכיצד מתיישב הרצון לשמש "אור לגויים" עם הביקורת הרחבה בעולם על מדיניות הכיבוש למשל. אך מתוך "היש" החינוכי — ספר הלימוד באזרחות, המדגיש את הממד הדתי על פני זה הדמוקרטי, תוכנית נרחבת לתגבור משמעותי של לימודי היהדות, והגדלת תקציבי תוכנית "מסע ישראלי" והמרכזים להעמקת הזהות היהודית — מתברר "האין", ובראשו עולם מדעי הרוח, שסובל כבר שנים רבות מהזנחה הרסנית. מדעי הרוח מבוססים, בין השאר, על הטלת ספק. כמו כל עיקרון אוניברסלי, היא נושאת עמה בשורה של שוויון. לעקרונות כאלה אין מקום בחזון החינוכי־פוליטי שמקדם השר בנט.
    מאמר מערכת עיתון הארץ 14.9.16

Leave a Reply