מראשית שלטונו ראש הממשלה ח"כ בנימין (ביבי) נתניהו פועל ליצירת הקלות לקבלנים. לו לפחות הפעולות האלה היו מתבטאות במצב הדיור. ואולי יש סיבות אחרות לכך שמצוקת הדיור אינה נפתרת
מאת: יעקב לקס
פעולות שעשה נתניהו להקל ולעזור לקבלנים (רשימה חלקית)
על רגולציה וחשיבותה העצומה לחיינו
השיטה הניאו ליברלית נוטה לבטל את ערכה של הרגולציה ומטיפה לביטולה. אלי גרונר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה מתייחס באופן שלילי אל הרגולציה, ומדבר על מגמת הממשלה לצמצם את הרגולציה בישראל. מה משמעות הצמצום? מה חשיבותה של הרגולציה? להלן במאמר זה עם דוגמאות ממחישות מאת: אמנון פורטוגלי
האגדה טופחה תוך ניצול הקשיים שבהם נתקלו תושבים שרצו לשנות משהו בבתיהם.
בידי הקבלנים היה מלאי גדול של קרקעות שעליהן הם בנו במשורה, כדי להשיא את רווחיהם.
2009 – פירוק מינהל מקרקעי ישראל והקמת רשות מקרקעי ישראל.
החקיקה לפירוק המינהל היתה חלק מהחקיקה להפרטת הקרקעות. רשות מקרקעי ישראל החלה לפעול ב-2014.
2010 – 2012 – חוק המרפסות1 – נסיון של ראש הממשלה נתניהו לחוקק חוק תכנון ובנייה "חדש" שבו הקלות מפליגות לקבלנים תוך נגיסה בזכויות הציבור למעורבות בתכנון.
הצעת החוק עוררה מאבק ציבורי ערני, ממושך ומושכל. בסופו של דבר החוק לא חוקק.
2014 – תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה "חוק המרפסות 2" "רפורמת הפרגולות"
2016 – "תסקיר השפעה של הרגולציה" – ביטול (כמעט) כל חסמי הבקרה
שלטון השיחדש (Newspik) בהשפעת ג'ורג' אורוול יוצר המשכים ל"תסקירי השפעה על הסביבה". מאמריקה ייבא מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מר אלי גרונר את: RIA (Regulatory Impact Assessment). אבל כמיטב השיחדש הכוונה היא לא לבקרה על מה שימכרו לנו אלא להקטנת הבקרה כמעט עד איונה. הדברים פורטו היטב במאמרו של אמנון פורטוגלי, כאן אתמול.
2016 – חוק ההסדרים המוצע ל-2107 – 2018, "שייקחו שק שינה ויישנו על הרצפה. לא מעניין אותי, לא אחכה לכבישים בשביל לבנות דירות" (א. יצחקי "מקדם הדיור" במשרד האוצר)
עדכון – 24 באוגוסט 2016 – 12:08 News1
לסיכום: יש כאן קו מדיניות רצוף של עזרה לקבלנים
קשה להעלות על הדעת שמוביל הקו הזה, ראש הממשלה נתניהו, אינו מודע לעובדה שכל ההקלות האלה אינן תורמות דבר וחצי דבר להקלת מצוקת הדיור ולא להורדת מחירי הדירות.
לפחות בשל אמונתו החברתית כלכלית מונע ראש הממשלה את הפתרון הנכון למצוקה שהוא בנייה ציבורית למכירה ולהשכרה דיור ציבורי. ואולי יש מניעים נוספים שימים ואולי חוקרים יגידו (או שלא יגידו).
ואם תוך כדי כך יוקרתו של שר האוצר נפגעת… זו בודאי שאינה מדירה שינה מהדייר בבית אגיון שברחוב סמולנסקין 9, פינת רחוב בלפור בירושלים.
Tags: אביגדור-יצחקי, בנימין-נתניהו, דיור-ציבורי, הפרטת הקרקעות, הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, חוק ההסדרים 2017- 2018, מצוקת הדיור, שר האוצר
http://www.news1.co.il/Archive/001-D-382603-00.html