לא היה חוק לימודי ליבה ולכן הוא גם לא בוטל

שר החינוך הקודם, שי פירון, במפלגת "יש עתיד" בראשות יאיר לפיד הציע את חוק לימודי הליבה. שר החינוך הנוכחי, נפתלי בנט בממשלת בנימין נתניהו מבטל את הצעת החוק. למעשה, לא היה חוק לימודי ליבה ולכן הוא גם לא בוטל

מאת: קורט טוכולסקי

לימודי ליבה הם דבר חשוב, במיוחד כשהוא מתקיים בדרך הסוציאליסטית/סוציאל-דמוקרטית, קרי במערכת חינוך ממלכתית שהמדינה מלמדת, ובה, במשך לפחות מחצית היום, כל התלמידים במדינה לומדים בה את אותם הלימודים לאורם של מסרים אוניברסאליים, באותה רמה ובאותם כלים. בהמשך היום הם לומדים בהתאם לערכי הקהילה שלהם, לפי ההגדרות שבחרה לעצמה. במסגרת זו יוכלו התלמידים  ללמוד מה שהוריהם רוצים ובכפוף לפיקוח על התכנים. הם יוכלו ללמוד בעברית או בשפה אחרת, ללמוד תלמוד או לימודי דת אחרים. ללמוד אומנות, חקלאות, נגרות  או כל דבר אחר שהמבוגרים בקהילה החליטו עבור ילדיהם.

הבדיחה שרקח לנו בממשלה הקודמת שר האוצר יאיר לפיד לא באמת נועדה להביא תלמיד אחד בישראל ללמוד לימודי ליבה. היא הייתה תעמולת בחירות ותו לא. משהו שלפיד למד מביבי ושיכלל, ואשר למזלנו במקרה הזה הבוחרים לא קנו במיוחד. עכשיו כשבנימין נתניהו בונה את יאיר לפיד באופוזיציה, הוא ונפתלי בנט "אחיו" זורקים לו עצם, למקרה שהוא יהיה כליא הברק התורן של זעם הבוחרים, אותו כלי באמצעותו מנתבים את קולות התסכול מהממשלה למפלגה הבאה שתשב עם נתניהו. לכן, חוק לימודי הליבה, שמראש לא הייתה לא משמעות, בוטל. מאותה סיבה בדיוק בוטלו הסנקציות שלא היו אוכפים כנגד חרדים שאינם מתגייסים. הכול למראית עין כי זה לא באמת משנה שום דבר.

מראית העין הזו עולה לנו ביוקר, יותר ויותר תלמידות ותלמידים ישראלים מרג'ר בצפון עד אילת בדרום, בחלקיה השונים של ירושלים, בכל עיר וכפר בישראל לומדים אחרת זה מזה ולא באמת מה שהם צריכים ללמוד למען המדינה והחברה בה הם חיים. שלא לדבר על כך שהם לא לומדים מספיק ולא לומדים את מה שיביא אותם למיצוי הפוטנציאל שלהם.

מדינת ישראל מוותרת כבר שנים על מיצוי הפוטנציאל של רוב ילדיה ועל הפיכתם בעתיד לבוגרים המהווים אזרחים טובים יותר, בעלי ערכים אוניברסליים יותר שמסוגלים לתרום לחברה ולכלכלה של המדינה ולעצמם יותר. המדינה מוותרת על כך כי הקפיטליזם לא נועד לאפשר לכל אדם למכסם את עצמו למען הכלל, אלא נועד לאפשר לקומץ קטן של בעלי ממון, ששולטים בפוליטיקאים ובמנגנוני שליטה כמו דת או תקשורת, להמשיך לנצל אותנו, גם אם נהיה יעילים ומועילים פחות כמה שיותר.

אותו ההיגיון של מעט ימי חופשה ושעות עבודה ארוכות ששוחקים את האדם ומביאים לפריון נמוך, הוא ההיגיון של שימור מערכות חינוך שלא מביאות חלקים גדולים מהאוכלוסייה למיצוי הפוטנציאל הגלום בהן. המשחקים שמשחקים אנשים כמו נתניהו, לפיד ובנט על הגב של תלמידי ישראל הם מרושעים, ציניים ובעיקר חסרי אכפתיות לחלוטין מהתלמידים של היום ומחר. שלושת משרתי ההון  האלה רק רוצים לנווט בוחרים אל המקום שיאפשר להם להשתתף במשחק הכיסאות הבא של משרתי ההון בממשלת משרתי ההון הבאה. נתניהו ובנט מספקים תחמושת ללפיד שמשחק על שנאה של המון בוחרים נבער וקצר זיכרון, שעשוי, בגלל האמונה שחוק הליבה הריקני של לפיד באמת היה מהותי להצביע לו שוב. העובדות כרגיל אינן משנות דבר.

אנחנו בהחלט צריכים שילדי אזרחי ותושבי ישראל, העתיד שלנו ילמדו לימודים זהים לפחות בחלק מהיום, רק שלימודי ליבה מהותיים הם לא רק אנגלית ומתימטיקה, הם גם חברה ואזרחות, הם במסגרות מעורבות על בסיס גיאוגרפי שבהם לומדים יחדיו בני שני המינים מכל הקבוצות הלאומיות, הדתיות וההתיישבותיות, או כל צורה אחרת שאפשר לחשוב עליה, במרחק הגיוני לילד/ה או נער/ה להגיע אליו, כולל בעלי צרכים מיוחדים. מסגרות שבהן ילמדו יחדיו מי שיסיימו עם בגרות עיונית/מדעית מלאה עם מי שיסיימו לימודי תעודה, כל אחד לפי יכולתו ורצונו. ככה עושים ליבה,

מה שלפיד עשה ובנט ביטל וביבי תמרן לא היה באמת המענה, לא לצרכים של החברה הישראלית ולא ליכולות של תלמידיה.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

6 Responses to “לא ×”×™×” חוק לימודי ליבה ולכן הוא גם לא בוטל”

  1. המגיב המגניב הגיב:

    מיהו כותב המאמר? מדוע הוא לא מופיע בשמו האמיתי?
    קורט טוכולסקי נפטר בשנת 1935…

    https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%A8%D7%98_%D7%98%D7%95%D7%9B%D7%95%D7%9C%D7%A1%D7%A7%D7%99

  2. ×§. טוכולסקי הגיב:

    המגיב המגניב, זה צילום תעודת הזהות שלך?

  3. המגיב המגניב הגיב:

    בניגוד לכותב המאמר, אני רק מגיב, לא עיתונאי או כותב מאמר. אני מוכן לשלוח בפרטי את שמי המלא והאמיתי. אדם הכותב מאמר, מן הראוי שיעמוד מאחורי דבריו ויזדהה.

  4. ×§. טוכולסקי הגיב:

    אתלה באילנות גבוהים כמו ק. טוכולסקי עצמו שכתב מפעם בשם עט ואחרים כמו בן גוריון ואציין כי לאדם יש את הסיבה שלו שלא לכתוב בכלל/רק או תמיד בשמו.
    מרכולתם של כותבים בשם עט אינה טובה בעינך, אתה מוזמן לא לקרוא את מאמרי.

  5. המגיב המגניב הגיב:

    סיקרן אותי מי הכותב. די נדיר היום לראות שם עט. קרטתי בעניין רב את המאמר. זה יותר חשוב מזהות כותב המאמר.

  6. דליה הגיב:

    בבית הספר התיכון למדנו מאמרים של "אחד העם". רבים לא יודעים מה שמו האמיתי, אבל זוכרים גם זוכרים את מאמריו החשובים.
    מאמריו של טוכולסקי מתווים דרך. אולי מן הראוי היה להשתמש בשם העט "מורה דרך".

Leave a Reply