משה גפני, האם לימודים אוניברסיטאיים הם "ירידה ברוחניות"?
רשומה זו מגיבה לאמירתו של משה גפני כי לימודים אוניברסיטאיים הם "ירידה ברוחניות". במקום להילחם בתהליכים בלתי נמנעים במגזר החרדי, מן הראוי היה ששגפני יקדם מוביליות תעסוקתית, כלכלית וחברתית בקרב צעירי המגזר
מאת: עמיר סגל
האמירה המקוממת, והמרושעת של גפני כי לימודים אוניברסיטאיים הם "ירידה ברוחניות" מראה עד כמה הוא מנהיג מזיק לקהילתו, ועד כמה הוא וחבריו הם "דור המדבר" של המגזר החרדי.
לפני כמה חודשים העביר משה גפני הצעת חוק שתתן העדפה מתקנת לחרדים בשירות הציבורי. ההצעה עברה בכנסת ברוב גדול, ובצדק. ראוי להגדיל את אחוז ההשתתפות של חרדים בשירות הציבורי. בנאומו במליאה, גפני טען כמה פעמים כי הסיבה להיעדרותם של חרדים מהשירות הציבורי היא אפליה אנטי-חרדית. מה שגובה בכמה כתבות רשלניות ורדודות בכמה אמצעי תקשורת.
האמת, כמעט ואין אפליה נגד חרדים. מה שיש הוא שני פערים גדולים ומצערים בכניסה של חרדים אל שוק העבודה. מצערים כי הם קיימים היום, אך הם הולכים ומצטמצמים בקצב מהיר מאד.
המשני הוא צפיות מנותקות מהמציאות של חרדים שיוצאים לשוק העבודה. כאלו שמגובות לפעמים באמירות חסרות אחריות של מנהיגים כמו גפני. הטוענים כי החינוך התורני שווה בערכו לחינוך הכללי.
הראשי הוא פער בהכשרה ובהשכלה. שמתבטא בנחיתות החינוך התורני בשוק העבודה. היעדר ידע באנגלית (בעיקר) אך גם השכלה כללית, מתמטיקה ושלל מרכיבי ידע וכישורים הכרחיים לשוק העבודה. מי שלא ירכוש אותם, מוגבל. חרדים שלא רכשו אותם – מוגבלים.
למרבה השמחה, התופעה של רכישת השכלה כללית, לימוד לימודי ליבה ורכישת השכלה אקדמית מתרחבת בחברה החרדית. זה הרקע לאמירתו המקוממת של גפני כי לימודים אוניברסיטאים הם "ירידה ברוחניות".
במקום לעודד רכישת השכלה מתאימה, מנהיגים חרדים בוחרים להלחם בתהליכים בלתי נמנעים. במקום לעודד מוביליות תעסוקתית, מעכבים אותה. אומרים שהמנהיגים החרדים מייצגים את הציבור שלהם היטב – לא במקום החשוב באמת, בקידום המוביליות התעסוקתית, הכלכלית והחברתית של חברי קהילתם.
אבל גפני הוא לא יותר מדור המדבר. עוד דור אחד כבר לא נראה אמירות מהסוג הזה. רק שחבל על כל הצעירים של היום, שיהיו עניים מחר בגלל גפני וחבריו. חבל.
תגיות: המגזר החרדי, משה-גפני, תעסוקה
קישור קבוע
3 תגובות
Email This Post
22 ביוני, 2016 בשעה 15:30
תודה על הפוסט . אלא שהכותב , לא חושב על אפשרות אחרת :
עצם ההפליה המתקנת , עצם העיסוק המימשלי , עצם ההתחככות באורחות החיים החילוניים , בתורו , יביא להעצמה או להטמעה של חרדים בשוק העבודה ובכלל . הרי אין ברירה אחרת . מי שעוסק בדבר , חייב להיות מזוהה עם הדבר , כי הדבר , או ההצלחה של הדבר , מזוהה עם ההצלחה האישית שלו גם .
כך חרדים נעשים חילוניים או למעשה : מתחלנים …. ומשתלבים בחברה . אז אין צורך לחכות ללימודי ליבה בהכרח , אלא לשלב אותם תכל"ס , והם ישולבו מאילהם .
הנה המחשה זניחה . בזמנו , הדרת נשים , הרוחות סערו . הוצע לחלק את בית שמש , חלק חרדי , חלק חילוני . אלא מאיי , אלי ישי ( ליטאי בכל רמ"ח אבריו ) התנגד !! למה ?
איך ישלמו ארנונה ? איך ישלמו מיסים ? כמובן שהוא התכוון לחלק החרדי !!
כך חרדים יכולים להיות מוטמעים באורחות מימשל וחילוניות , ולצמוח באופן מאוזן ואבולוציוני להשתלבות , מתוך גיטו פיסי רוחני , כפי שחילונים מדמים .
אלי ישי , בית שמש , מיסים :
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4168036,00.html
http://news.nana10.co.il/Article/?ArticleID=855935
תודה
22 ביוני, 2016 בשעה 15:31
רק הבהרה לתגובתי לעי"ל :
אלי ישי , שר הפנים דאז כמובן .
תודה
22 ביוני, 2016 בשעה 16:04
רק המחשה נוספת בקטנה , ואפרופו לימודי ליבה ואנגלית , אריה דרעי , ואיך הפוליטיקה השפיעה עליו ללמוד אנגלית :
http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000457387
תודה