דברי סגן הרמטכ"ל, יאיר גולן – האם בישראל אין קונצנזוס נגד גזענות?

האם יתכן שבישראל לא קיים קונצנזוס נגד הגזענות ? האם היום היה כהנא נפסל מלרוץ לכנסת? עם יד על הלב, האם יתכן שיורשיו יושבים היום בכנסת כחברים בקואליציה? זו השאלה הרלבנטית לנאומו של סגן הרמטכ"ל

מאת: נטע חוצן

ביום 5.4.2016 התראיינה אצל רפי רשף בערוץ 10 אשת חה"כ סמוטריץ מסיעת תקומה בבית היהודי. יש לציין שבדקה אם דבריה מוקלטים לפני שהמשיכה לשנן באוזנינו את משנתה.

לחלק הראשון של השיחה, שעסק בשותפות של יולדות יהודיות וערביות בחדר אחד, אין טעם להתייחס. הוא היה עמוס לעייפה בתירוצים "פרקטיים" פאתטיים.

החלק השני של השיחה הוא החלק ה"מכונן", שבו  חשפה המרואיינת את האמונה שלה. להערכתי היא חשבה שכך תוכיח לנו שהיא בכלל לא גזענית – שהרי איננה מפלה בין ערביות לשאר לא יהודיות, אלא פוסלת את כולן במידה שווה. אתם הבנתם את זה, את עומק השיבוש?

הנה השיחה מילה במילה , דברים רהוטים  וסדורים שאינם דורשים עריכה: "ויש לך בעיה שהמיילדת תהיה ערביה?". הגברת סמוטריץ ענתה: "כן, שוב, זה לא… אני מכלילה פה מבחינתי כל מי שהוא לא יהודי. מבחינתי יש לי בעיה, כי הרגע הראשון שבו התינוק יוצא לאוויר העולם שמבחינתי, לפי האמונה שלי, הוא רגע קדוש, רגע טהור, רגע יהודי, ואני מאוד אשמח שידיים יהודיות יגעו בתינוק שלי ברגע הראשון שהוא נמצא פה בעולם הזה".

מי שדברים אלה לא מעוררים בו צמרמורת, מי שדברים אלה לא מעוררים בו ולו הד קלוש לחוקי טוהר הגזע בגרמניה, הוא או בור וכדאי שילך וילמד. או שהוא מנסה להסתיר משהו.

נשאלת השאלה – איך אמורה חברה הגונה להגיב על דברים כאלה, במיוחד כשהם מתחברים לאמירות ולמעשים נוספים שהופכים כבר לתופעות גלויות בחברה הישראלית?  האם מותר למישהו לשתוק על דברים כאלה ושכמותם? או שחובה, במיוחד על ההנהגה כולה, להגיב? האם הגזענות הבוטה של הדברים, יכולה להיחשב עניין פוליטי שנוי במחלוקת, שסגן רמטכ"ל בצבא "הכי מוסרי בעולם" אסור שיתייחס אליו?  (דרך אגב, למיטב ידיעתי לא חזרה בה מדבריה ונראה שאיננה מבטאת דעת יחיד וגם בן זוגה לא פסל את דבריה על הסף ).

אנחנו אוהבים לספר לעצמנו שההתנגדות לגזענות על כל ביטויה היא חלק מהקונצנזוס, במיוחד לנוכח ניסיוננו  ההיסטורי המר.

אם אנחנו מספרים לעצמנו את האמת,  הרי שתופעות גזעניות וביטויים גזעניים  – לא מספיק לגנות מן השפתיים ולחוץ –  חובה לפסול אותם ולשרש אותם ואין איש פטור מכך.

החובה הזו חלה בראש ובראשונה על ההנהגה ואין כמו יום הזיכרון לשואה ולגבורה שמתאים לכך. סגן הרמטכ"ל בצבא "הכי מוסרי בעולם", כפי שאנחנו אוהבים לטעון – איננו יוצא מכלל זה.

ואכן, ב- 4.5.2016 , חודש אחרי הראיון של גב' סמוטריץ אצל רפי רשף, נשא סגן הרמטכ"ל דברים ביום הזיכרון לשואה ולגבורה והגיב, ברמיזה לא דקה, גם לדברי הגב' סמוטריץ :

"השואה, בעיניי, חייבת להביא אותנו להרהורים עמוקים בדבר טיבו של האדם, גם כשאדם זה הוא אנו עצמנו. היא צריכה להביא אותנו להרהורים מעמיקים בדבר אחריותה של מנהיגות ובדבר איכותה של חברה, והיא חייבת להוביל אותנו לחשיבה יסודית, על איך אנו – כאן ועכשיו – נוהגים בגר, ביתום ובאלמנה, ובאלו שדומים להם. השואה חייבת להוביל אותנו לחשיבה אודות חיינו הציבוריים, ועוד יותר מכך, היא חייבת להוביל את כל מי שיכול – ולא רק את מי שרוצה – לשאת באחריות ציבורית. כי אם יש משהו שמפחיד אותי בזיכרון השואה הוא זיהוי תהליכים מעוררי חלחלה שהתרחשו באירופה, ובגרמניה בפרט, אז לפני 70, 80 ו-90 שנה – ומציאת עדות להם כאן בקרבנו, היום, ב- 2016. הרי אין יותר קל ופשוט מלשנוא את הזר. אין יותר קל ופשוט מלעורר חרדות ומלהלך אימים. אין יותר קל ופשוט מהתבהמות, התקרנפות והתחסדות".

הוויכוח על ההתבטאות הזו מסרב מאז לדעוך. כדי לברוח מעימות ישיר עם הדברים נתלו רבים בתירוצים פורמליסטים – כן, אבל לא ביום הזיכרון לשואה, כן, אבל אין מה להשוות, כן, אבל לא הדרג הצבאי.

למיטב ידיעתי  דן מרידור הוא היחיד שמסרב להתייחס לטיעונים הפורמליסטים. 16.5.2016 בראיון לאסתי פרז בתכנית ב"חצי היום" ברשת ב',  התעקש מרידור לשים את האצבע במקום הכואב באמת:

"חייל בצה"ל גם קצין לא צריך לדבר פוליטיקה אבל הוא חייב, בוודאי בערב כזה שבו דיבר סגן הרמטכ"ל, לדבר על הערכים הבסיסיים של מדינת ישראל. מה חשבו שסגן הרמטכ"ל יגיד בערב לעניין השואה? שידבר על חטיבה 7? הוא מדבר על דברים שלא במחלוקת, על הזוועה שבגזענות. כששומעים מישהו בציבור, ח"כ או אשתו, אומר שהילד שלו טהור וקדוש וידיים לא יהודיות לא צריכות ליגוע בו, כששומעים צעקות גזעניות, כשרואים בסקרים תופעות שבאמת לא האמנו שיקרו – על אי שוויון, על פגיעה במערכת המשפט – אם בא מישהו להגן על הערכים שנפגעים הוא לא מדבר פוליטיקה. לקצין אסור לדבר פוליטיקה, הוא מגן על הערכים היסודיים של המדינה.

הטרגדיה היא שהפכו את זה לפוליטיקה – כאילו אפשר להיות גזען ולא גזען – ולא צריך להתערב במחלוקת הזאת שנהייתה פוליטית. מה שעשו מפקדי הצבא, מה שעשה סגן הרמטכ"ל הוא שמירה על הערכים היסודיים של המדינה ולא עשייה פוליטית. כך צריך להיות. המאבק הוא מאוד רציני ואני חושב שנכון לעמוד על הערכים האלה ולא לשתוק עליהם. אני לא מתפלא על אלה שמדברים. אני מתפלא על  אלה ששותקים.

הדברים שנאמרו, נאמרו ציבורית. אני משוכנע שאף אחד בצבא לא חושב שהצבא צריך לדבר דברים פוליטיים, אבל הערכים היסודיים של המדינה שהם הבסיס שעליו אנחנו קיימים, הם מעבר לפוליטיקה.

גזענות זה לא ערך שאפשר להתווכח עליו. יש  הסכמה מוחלטת, או צריכה להיות, שגזענות זה אסור ופסול. אנחנו מנענו את הכניסה של כהנא לכנסת בגלל הגזענות שלו. זה דבר שלא עושים בדרך כלל וראינו תופעות לאחרונה שהן כאלה. לכן, כשסגן הרמטכ"ל אומר דברים ערכיים הוא ממלא את תפקידו. אלה דברים של המובן מאליו. כל אחד שגאה במדינה לא יכול שלא לראות גם את הצללים ואת הדברים הקשים. וצריך להתריע ולעצור את זה.

זה שהמובן מאליו מוטל בספק, זה מראה משהו על הפוליטיקה, על הנהגה או העדר הנהגה". (ההקלטה יורדת ב-6.6.2016 )

מרידור דיבר  ללא ספק מדם ליבו וראויים דבריו להפוך לטקסט חובה בשיעורי אזרחות, שם גם ראוי יהיה לשאול – מה קרה לקריירה של חה"כ סמורטיץ בעקבות דבריה של אשתו ומה עלה בגורל הקריירה של האלוף שחשב לתומו שהוא בסך הכל מייצג את הקונצנזוס ואיננו עוסק במחלוקת פוליטית.

לסיכום:

האם הויכוח שלא נרגע על דברי סגן הרמטכ"ל מתנהל ביושר?

או שאולי הויכוח מבטא בין השורות את העובדה שאין  באמת קונצנזוס על ערך בסיסי כמו פסילת הגזענות, והרמטכ"ל רק חשף את העצב הרגיש הזה, שרבים מנסים לשווא להמשיך ולהסתיר?

אם יש לי הרהורים על דברי גולן – הם בכיוון ההפוך מהביקורת שספג. אני רוצה לקוות שדבריו יגובו במעשים.

Tags: , , , ,

9 Responses to “דברי סגן הרמטכ"ל, יאיר גולן – האם בישראל אין קונצנזוס נגד גזענות?”

  1. […] דברי סגן הרמטכ"ל אלוף יאיר גולן שאלנו: "האם אין בישראל קונצנזוס נגד גזענות?". עכשיו, בעקבות ראיון של אסתי פרז עם האלוף במילואים יורם […]

  2. נטע הגיב:

    קישור לשיחה עם רפי רשף.
    יש לקוות שהקישור ישאר מעודכן וכן שהתגובה הזו תיקלט.

  3. […] ללא בושה. דן מרידור, עוד "שמאלן" מבית ז'בוטינסקי,  מסביר זאת היטב  ברשת ב' (הצלחנו לקטוף את דבריו עוד בטרם נסגרה רשות […]

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    לך תסמוך על הרשת 🙂

    היה קישור?

  5. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    מצאנו קישור חליפי, (עד להודעה חדשה, אולי השר ילחץ להוריד את זה?)

  6. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    קישור חילופי (עד להודעה חדשה, אולי השר ילחץ להוריייד את זה?)
    הקישור
    https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4787773,00.html

  7. נטע הגיב:

    "האם יתכן שבישראל לא קיים קונצנזוס נגד הגזענות ? האם היום היה כהנא נפסל מלרוץ לכנסת? עם יד על הלב, האם יתכן שיורשיו יושבים היום בכנסת כחברים בקואליציה? זו השאלה הרלבנטית לנאומו של סגן הרמטכ"ל"

    19.05.16 1:07

  8. סיוט שעומד להתגשם תוך 6 שנים. הפיצו - עכשיו - את הפוסט הזה. הגיב:

    לקרוא את הדברים ולא להאמין.תוך 6 שנים וסמורטיץ, העזר כנגד מי שלא רוצה שידיים לא יהודיות יגעו בולד שלה –
    עוד יהיה פה שר החינןך? משפטים?
    חוץ? בטחון? ומתי ישוחרר יגאל עמיר?רבים בציבור השפוי לא תופסים מה עומד פה על הפרק.
    חייבים לצאת ולהצביע.
    ועכיו עכשיו להפיץ ולהסביראם עוד נשאר פה מי שיעשה את זה.

    נטע חוצן.

Leave a Reply