נו ישראלים זול לכם? – על יוקר-המחיה בישראל

ראש הממשלה ושר האוצר הולכים לחלק מתנות לבעלי היכולת, והפעם גזירות מצריים לכבוד הפסח על החקלאות: הסרה של מכסי מגן, הגדלת מכסות יבוא פטורות ממס. בעלי היכולת ירוויחו, אך אזרחי ישראל יפסידו וימשיכו לשלם ביוקר. ישראל יקרה לאזרחיה ואין תכנית להוזיל את חיי האזרח תחת השלטון הנוכחי

מאת: קורט טוכולסקי

נו ישראלים זול לכם?

מאז שהחלה הממשלה האחרונה לכהן קרו כמה דברים שהיו אמורים להוזיל את חיינו בשוק החופשי מפיקוח/התערבות/הגנה על הצרכנים, היורו, למי שלא שם לב, איבד איפשהו ב-2015 בערך 20% מערכו ולא שב לעצמו מאז. המטבע שעד לא מזמן נע סביב ה-5.2 ₪ מדשדש כבר כמה חודשים טובים אי שם בסביבות ה-4.3 ₪. ישראל מייבאת מאירופה דברים לרוב, מוצרי חשמל, אוכל, בגדים, צעצועים. בתור צרכן שמנסה להיות מודע בדקתי וראיתי המחירים לא ירדו כמעט באף קטגוריה, בטח שלא משמעותית. היבואנים צברו בשנה האחרונה 20% רווח על חשבוננו לפני שממשלת ישראל נקפה את האצבע למענם. חבר שלי שטס לאיטליה חזר המום מהחישובים שהוא עשה על מוצרים שהוא קונה בארץ. אמרתי לו שמזל שלא נסע לגרמניה הוא בכלל היה אוכל את עצמו. לחבר אחר עשיתי את התחשיב שאם הוא ייקח בחשבון את הפרשי המחירים על צעצועי האיכות שהוא רוצה לקנות לילד שלו הוא יוכל לטוס עם כל המשפחה לברלין לשבוע ויצא מאוזן. בשופרסל לא מזמן היה שבוע צרפת, חתיכת קממבר שתעלה לכם בפרנקפורט או ליון יורו וחצי עלתה בארץ 20 ש"ח, אין ספק שהמחיר טוב לישראל והגבינה משובחה, רק איפה לעזאזל במכסים מופחתים נכנסו עוד 14 ₪ למחיר? (230% יותר בישראל).

אז כאמור ממשלת ישראל עוד לא עשתה כלום למען היבואנים והם כבר חוגגים עלינו, אבל לא לדאוג, ליבואנים ושאר בעלי יכולת ממשלת ישראל תמיד תשמח לעזור, ואכן זוכרים אתם שאי שם בקיץ האחרון הוחלט על הורדת המע"מ (בכריכה כמובן עם הורדת מס החברות)? עוד מתנה למי שמוכרים לנו דברים. באמת שהסתכלתי מסביב ולא שמתי לב שהמחיר של משהו שאינו בפיקוח ירד. כן הלבן יותר זול, הגיל וגם האשל ואפילו הגבינה הצהובה בפיקוח שלא לדבר על ביצים, לחם אחיד, מלח ושמנת חמוצה. אבל פה נגמרה הירידה של 1% לצרכן. בשאר התחומים כרגיל מי שגוזר את הקופון הם לא הצרכנים ולא היצרנים, אלא מי שביניהם. ממשלת שיראל שוב חילקה מתנות למקורבים לצלחת שברוך השם גם בלי המתנות שלה גומרים את החודש בלי נדודי שינה בלילה. ככה זה כשיש ממשלות ימין אחת אחרי השנייה, ככה זה כשלשר אוצר אחד קוראים ביבי וכל אלו שבאים אחריו בשורה: הירשזון, בראון, שטייניץ, לפיד וכחלון מיישמים את אותה המדיניות של ביבי, לתת לעשירים ולקחת מהשאר.

עכשיו לקראת החגים שוב מחפשים במשרדי ראש הממשלה ושר האוצר לחלק מתנות לבעלי היכולת, והפעם גזירות מצריים לכבוד הפסח על החקלאות. הסרה של מכסי מגן, הגדלת מכסות יבוא פטורות ממס. כרגיל הפער בין המחיר בו קונים היבואנים את הסחורה החקלאית שייצורה מסובסד באירופה למחיר שנשלם בסופר אדיר. כן אולי זה יהיה טיפה יותר זול מהיצור המקומי אבל פערי התיווך יהיו מופרעים ומי יידפק? כרגיל, היצרנים והצרכנים. היצרנים המקומיים שוב יידחקו אל הקיר, אל עלויות הייצור שלא מאפשרות תחרות ביצור המסובסד לעייפה באירופה. הצרכנים גם כן יידפקו שכן מצד אחד הכנסות המדינה וההוצאות שלה על השירותים שהם צורכים יקטנו, הורידו מכסים ההכנסה של המדינה הצטמצמה והם גם יידפקו כי המחיר לא ירד משמעותית בטווח הקצר ורק יעלה אחרי שהתחרות המקומית תחוסל בטווח הארוך. כך עובדת כלכלה בשירותם של תאגידים וטייקונים. כן נסטלה העולמית תוכל להציף את השוק המקומי בסחורה יותר זולה לקמעונאי והסיטונאי מזו שמיוצרת כאן, אבל אחרי שהתחרות תחוסל גם המחיר הזול לא יישאר פה.

אז זול לא יהיה פה, לא באמת ולא לאורך זמן. לעשירים יהיה פה טוב והם ירופדו בעוד ועוד מתנות מידי שלטון הניאו-ליברליזם עד שלא נטרח להחליפו. הייצור המקומי ידעך ויום אחד כשהקופה תהיה ריקה גם יעלו את המע"מ ואז הפלא ופלא נשלם על הגרוש את שיעור העלייה מעוגלת כלפי מעלה. כשזה יקרה גם השקל ייחלש ושוב נשלם יותר כי, כמו שהם יודעים לספוג את רווחי עליית שער השקל מול היורו והדולר, כך הם גם יודעים לא לספוג את ירידתו. בכלכלה אין קסמים, אין שוק חופשי ואין יד נעלמה. יש ממשלות ימין ניא- ליברליות שדואגות לבעלי היכולת ויש או לפחות אמורה להיות אלטרנטיבה. אחרת לא רק שלא יהיה לנו כוח קנייה שמאפשר קיום בכבוד ליצרנים צרכנים וכל מה שביניהם, פשוט נמשיך להתקדם לחברה שיש בה המון עניים, קומץ עשירים וביניהם פער אדיר ממדים.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

One Response to “נו ישראלים זול לכם? – על יוקר-המחיה בישראל”

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    צריך להבחין בין ירית מחיר לאותו מוצר
    ובין הורדת מחיר עבור מוצר ירוד יותר.
    על זה משום מה לא מסתכלים.

Leave a Reply