על הויכוח בין עומר מואב מיכאל שראל וסתיו שפיר בנושא הדיור להשכרה – חלק שני
הצעת חוק שכירות הוגנת נועדה להסדיר יחסי שוכר ומשכיר בתקופה של מצוקת דיור. ד"ר מיכאל שראל מתנגד להצעת החוק. מבחינתו אין בעיות מהותית בשוק השכירות, לדעתו השוק תחרותי שעובד, והבעיות שישנן הן 'כשלי שוק' שיפתרו במסגרת כלכלת שוק החופשית ממעורבות ומרגולציה ממשלתית
מאת: אמנון פורטוגלי
הצעת חוק שכירות הוגנת נועדה להסדיר יחסי שוכר ומשכיר בתקופה של מצוקת דיור. פרופ' עומר מואב מתנגד להצעת החוק. בנימוקי פרופ' מואב נגד ההסדרה הוא מתבסס על חוקר ה-OECD קריסטוף אנדרה. עיון בדברי אנדרה מלמד שהוא קרוב יותר בדעותיו לאלה של ח"כ סתיו שפיר אחת מיוזמות החוק מאשר לאלה של פרופ' מואב
מאת: אמנון פורטוגלי
על הויכוח בין עומר מואב, מיכאל שראל וסתיו שפיר בנושא הדיור להשכרה – חלק ראשון
מבחינת שראל אין כלל בעיות מהותית בשוק השכירות, לדעתו יש שוק תחרותי שעובד, והבעיות שישנן הן 'כשלי שוק' שיפתרו במסגרת כלכלת שוק החופשית ממעורבות ומרגולציה ממשלתית.
לדברי שראל באמצעות החוק המוצע, "המדינה רוצה להתערב בשוק פרטי שעובד ויש בו תחרות, ולעשות רגולציה שתפגע באחד הצדדים ותעזור לצד השני מתוך אשליה שזה לא ישפיע על המחיר". ובהמשך "יש 200 אלף משכירים ו-800 אלף שוכרים, יש שוק תחרותי שעובד ואין מונופול".
כלומר, לדעתו של שראל אין בעייה בתחום הדיור להשכרה, 'השוק עובד'.
עם זאת שראל מכיר שיש בעיות מסויימות 'כשלי שוק' בשוק השכירות, לדבריו: "דרישה לערבות גבוהה או העובדה שלפעמים משכירים לא רוצים להשכיר ליותר משנה בחוזה מראש. התופעות האלה מתרחשות בגלל כשלי שוק וצריך לפתור אותם נקודתית ולא צריך לבוא עם רגולציה עצומה ובירוקרטיה אדירה לפתור אותם"…."כשל שוק אחד זה שמאוד קשה למשכיר לפנות שוכר שהורס את הדירה וכתוצאה מכך המשכירים לא רוצים לקחת סיכון ולהתחייב ליותר משנה. הפתרון הוא לאפשר תהליך מהיר של פינוי שוכרים שפוגעים במשכיר ולא לבוא עם רגולציה וביורוקרטיה נוספת"
הקריטריון של שראל למערכת שכירות מתפקדת היא 'שוק פרטי תחרותי שעובד ואין בו מונופול'. תופעות בשוק שאינן תואמות את התפיסה הכלכלית של שראל נקראות בלשון נקיה 'כשלי שוק'. השימוש במכבסת מילים מעניינת, לא התיאוריה הכלכלית שגוייה אלא המציאות כשלה.
שראל מכיר במספר 'כשלי שוק' כאלו ומכיר בצורך לפתור אותן. אלא שהוא עושה תרגיל מעניין. לדעתו הפתרון לבעיות אלו צריך להיות נקודתי. סתם ולא פירש מה פירוש פתרון נקודתי, אם לא רגולציה. כאן שראל מעלה באוב, מציא את מפלצת ה'רגולציה עצומה ובירוקרטיה אדירה', כאילו שהצעת החוק מדברת על רגולציה ובירוקרטיה בממדים אלו.
שראל מזהה בעייה רצינית בשוק השכירות: "…."כשל שוק אחד זה שמאוד קשה למשכיר לפנות שוכר שהורס את הדירה..". שראל צודק, וארחיב גם לשוכרים שמפירים את החוזה הפרה מהותית, לשוכרים שאינם מפנים את הדירה בתום תקופת השכירות וכו'. הפתרון הנכון ששראל מציע הוא "לאפשר תהליך מהיר של פינוי שוכרים…. ולא לבוא עם רגולציה ובירוקרטיה נוספת". אלא שלא ברור איך אפשר לאפשר פינוי מהיר של שוכרים אם לא בדרך של חקיקה, רגולציה וביורוקרטיה נוספת, ששראל מתנגד לה?
לסיכום
מואב ושראל בדבריהם בנושא השכירות, הם דוגמה מצויינת לכלכלנים שחיים בעולם כלכלי וירטואלי שהקשר שלו למציאות רופף או מקרי.
לדעת מואב פיקוח שכר דירה אינו דרך בת קיימא לשיפור שכירות בת השגה. זה יכול לעזור בטווח הקצר אבל ייצור מחסור של מגורים ראויים בטווח הארוך. על זה אמר קיינס 'בטווח הארוך כולנו מתים, אך בטווח הקצר אנחנו עוד חיים'. לדעת שראל אם "יש שוק תחרותי שעובד ואין מונופול" אז אין בעייה.
שוק השכירות בארץ עובד בתיאוריה הכלכלית של שראל ומואב, אבל לא עבור המעמד הבינוני בישראל. הבעייה היא שהשוק 'לא עובד' עבור חלק ניכר מהמעמד הבינוני והזוגות הצעירים שצריכים לשלם שכר דירה לא שפוי, מעל לשליש מהכנסותיהם, את זה שראל ומואב אינם מזכירים. כנראה שלדעתם זה לא לעניין. העובדה שלמעלה ממאתיים אלף ישראלים עזבו את ישראל [1] בעשרים השנים האחרונות, בעיקר בגלל מחירי הדיור. ישראלים שסיימו צבא ואוניברסיטה, ולא ראו אפשרות להתקיים בכבוד להקים משפחה ובית קרוב למקום העבודה שלהם, ללא אופק ותקווה שמשהו ישתנה במחירי הדיור, זה לא נכנס למשוואות של מואב ושראל. התופעה שמספר הולך וגודל של בודדים וזוגות צעירים גרים בבית הוריהם מכיון שאין באפשרותם לשלם את מחירי השכירות הגבוהים או כדי לחסוך לרכישת דירה, אינה מוכרת כנראה למואב ולשראל.
בתפיסה של מואב ושראל דירה היא מוצר שמחירו נקבע בשוק. לא עולה בדעתם שדירה אינה מוצר אלא בית, מקום בו חיה משפחה עם ילדים שהולכים ללמוד ליד הבית שיש להם חברים ליד הבית, ושההורים עובדים במרחק סביר מהבית. שמעבר דירה כרוך בהרבה קשיים שקשה למדוד אותם מעבר לעלויות של סיום החוזה, חיפוש דירה חדשה, ומעבר הדירה.
המשוררת נוית בראל [2] בספר השירים החדש שלה 'מחדש' ביטאה זאת בצורה נהדרת. "למשבר הדיור 'החיצוני' יש כוחות עצומים על הזהות.
השוק החופשי אינו הפתרון לבעית הדיור. את בעיית הדיור יצרה הממשלה שיצאה ממעורבות ישירה בתחום הדיור והפסיקה לשלוט בשוק הדיור. את בעיית הדיור יצר השוק החופשי (חופשי מהתערבות ממשלתית), שאינו מסוגל, מטבעו, לתת מענה למצוקת הדיור.
בשוק חופשי ובכלכלת שוק לדיור 'הכסף מדבר וקובע', בשוק כזה אין סיכוי ואין אפשרות למעמד הבינוני, לזוגות צעירים, ולאוכלוסיות מוחלשות הזקוקים לדיור למגורים להתחרות בעשירונים העליונים, ובבעלי הון מהארץ ומחו"ל. לכן, בתחום הדיור השוק החופשי אינו הפתרון – השוק החופשי הוא הבעיה.
הפתרון לבעיות בשוק הדיור להשכרה הוא יזמות ממשלתית/עירונית לבניה מסיבית של דירות להשכרה לטווח ארוך ובדמי שכירות סבירים לכל נפש. במקביל יש לחוקק חוק המסדיר את שוק השכירות בישראל, בקווים כללים לפי הצעת החוק של סתיו שפיר.
אמנון פורטוגלי – חוקר במכון ון ליר
http://www.calcalist.co.il/real_estate/articles/0,7340,L-3678088,00.html
http://www.themarker.com/opinion/1.2826008
http://10tv.nana10.co.il/Category/?CategoryID=600376&sid=169&pid=58
https://www.facebook.com/omer.moav/posts/10208914092355157
http://www.themarker.com/opinion/1.2882672
https://www.youtube.com/watch?v=2UE41sEzCfo&feature=player_embedded
http://www.bizportal.co.il/realestates/news/article/425245
https://www.facebook.com/monetary.change.he/posts/713580068701395
http://www.bac.org.il/literature-and-poetry/article/navit-barel
[1] http://www.mako.co.il/weekend-articles/Article-9462f0a99e38351006.htm?sCh=7d61bdd9ccbc4310&pId=1471243973&Partner=mw
[2] http://www.bac.org.il/literature-and-poetry/article/navit-barel
תגיות: דיור-להשכרה, הצעת חוק שכירות הוגנת, מיכאל שראל, מעורבות ממשלתית, סתיו שפיר, עומר מואב, פרום קוהלת, רגולציה, שוק-חופשי
קישור קבוע
2 תגובות
Email This Post
5 באפריל, 2016 בשעה 12:05
ולפי התאוריה הכלכלית שלי,פורשה לא צריכה לעלות יותר מחמש משכורות ממוצעות.
לא כל מוצר שיקר עבורי זו תאוריה כלכלית. כתבה מיותרת.
5 באפריל, 2016 בשעה 13:57
לא אמרת פה כלום
חוץ מלחזור על סיסמאות, פנייה "ללב" ולצאת נגד מואב ושראל, לא נאמר פה כלום.
בעצמך נתת את הפתרון שעומר מואב לא יתנגד אליו – קידום בנייה משמעותית שתגביר את ההיצע (מואב כנראה יחדד את ההצעה ויגיד שיש לפתוח מכרז לחברות חיצוניות), ועדיף שעה אחת קודם.
כל הצעות חוק אחרות נראות לי מיותרות.
לא שיכנעתי אותך? זה כי לא אמרתי פה שום דבר חדש, כמוך.