התורמים הסמויים של עמותת אלע"ד
התחקיר שהתפרסם לאחרונה על התרומות לעמותת אלע"ד, מחדד את הצורך בביטול החיסיון על שמות תורמים לעמותות
מאת אמנון פורטוגלי
עמותת אלע"ד העוסקת בעיקר בישוב יהודים בכפר סילוואן ובאזורים אחרים בירושלים המזרחית, היא אחת העמותות העשירות ביותר בישראל. ניר חסון ואורי בלאו בכתבה מקיפה ב"הארץ" מגלים כי מתוך 450 מיליון שקלים שקיבלה עמותת הימין בשמונה השנים 2006 עד 2013, 275 מיליון באו מגורמים עלומים. אלו הם סכומי עתק . בעולם העמותות הישראלי. על פי הדו"ח הכספי שהגישה אלע"ד ב–2014, הסתכמו אז נכסיה ב–286 מיליון שקלים. מחזור ההכנסות שלה באותה שנה היה 59 מיליון שקלים, ובעמותה ובחברות הקשורות לה הועסקו בשנה זו 97 עובדים קבועים. עלות שכרו של מייסד וראש העמותה, דוד בארי, לפי הדו"חות שהוגשו לרשם העמותות, היה 366 אלף שקלים ב–2014.
הכתבה ב"הארץ" מגלה כי החלק הגדול של התרומות, 275 מיליון שקלים, הגיע מחברות מעטפת Shell Companies הרשומות במקלטי מס ברחבי העולם, כמו איי בהאמה, איי הבתולה ואיי סיישל, שלא ברור כלל מי מי הם בעלי החברה, מי עומד מאחוריהן ומושך בחוטיהן, או מה סוג העסקים שלהן.
בין התורמים והתומכים באלע"ד אפשר למצוא את הממשלה וגופי ממשלה אחרים כמו הסוכנות היהודית וקרן היסוד. בנוסף לתרומות אלו נהנית אלע"ד מתמיכות של משרדי ממשלה שונים. ב–2014 אלע"ד קיבלה 1.4 מיליוני שקלים מתקציב תרבות תורנית במשרד החינוך, וכ–200 אלף שקלים ממשרד התרבות. לזה צריך להוסיף את התמיכה הממשלתית המסיבית העקיפה בצורה של הוצאות לשמירה על המתנחלים של אלע"ד בסילוואן המסתכמת בכ-100 מיליון ש"ח לשנה בתקציב משרד הבינוי והשיכון.
בין שאר הדברים המעניינים בכתבה, צדה את תשומת ליבי הפיסקה הבאה:
"במשך שנים לא העבירה אלע"ד — עמותה רשומה ובעלת אישור ניהול תקין באופן קבוע — את רשימת התורמים לה בסכומים העולים על 20 אלף שקלים בשנה לרשם העמותות. לאחר שטענה בפני הרשם שהעברת פרטי התורמים עלולה לפגוע בהם או בעמותה, היא קיבלה ב–2008 אפשרות חיסיון על שמותיהם."
לאחרונה, בעקבות פניות של רשם העמותות, חשפה אלע"ד את רשימת התורמים ובה שמותיהם של מי שתרם לה יותר מ–20 אלף שקלים בין השנים 2006 ל–2013. אלא שרוב אלו ברשימת התורמים שהציגה אלע"ד לרשם העמותות, הן חברות מעטפת הרשומות במקלטי מס ברחבי העולם, כמו איי בהאמה, איי הבתולה ואיי סיישל, כך שלא ברור כלל מי מי הם בעלי החברה.
על פניו, נראה שרשימה התורמים שהציגה אלע"ד אינה עונה על דרישת הרשם שמקור התרומות יהיה גלוי. למרות זאת קיבלה העמותה אישור ניהול תקין מרשם העמותות עד לסוף השנה, ולא התבקשה לספק מידע נוסף על התורמים לה. לדברי ה'ארץ', אלע"ד לא השיבה לפנייתו לקבלת מידע נוסף על התורמים.
לאור פירסום רשימת התורמים לאלע"ד ב'הארץ', נראה שהטענה הישנה של העמותה "שהעברת פרטי התורמים עלולה לפגוע בהם או בעמותה" היתה מוגזמת אם לא שיקרית. גם הרשימה שנמסרה בסופו של דבר מסתירה ואינה מעבירה את פרטי התורמים. מסתבר שהחלק הגדול של התרומות הגיע מחברות הרשומות במקלטי מס ברחבי העולם, שלא ברור כלל מי מי הם בעלי החברות האמיתיים, מי שולט בהן, או מה סוג העסקים שלהן.
כדי להמחיש, יתכן ומי שעומד מאחורי חלק מהגופים התורמים היא מדינת ישראל, או גופים מטעמה. יתכן וזו דרך להלבנת כספים. ואולי אלו גופים המעוניינים בהמשך ובהעמקת הסכסוך הישראלי פלסטיני. אפשר לחשוב על תעשיות בטחוניות, על ממשלת רוסיה, על גופים שונים בעולם הערבי, מוסלמי ואף הפלשטיני. לך תדע מי התורמים, מה מניע אותם, ומה המקורות האמיתיים של הכספים שנתרמו.
בנושא זה כדאי ללמוד מהרשויות האמריקאיות הפועלות לאחרונה ל'הרים את המסך' להסיר את האנונימיות של בעלי חברות המעטפת או השולטים בהן.
רשת אכיפת הפשעים הפיננסיים Financial Crimes Enforecment Network במשרד האוצר האמריקאי הודיעה ב-13 לינואר כי היא תתחיל לדרוש מחברות הביטוח לזהות ולדווח את שמות האנשים האמיתיים העומדים אחרי החברות הרוכשות נכסים במזומן, תוך מיסוך זהות הרוכשים ומסלול הכסף.
ה'ניו יורק טיימס' [1] דיווח כי הרשויות בארה"ב יעקבו אחר משקיעים אנונימיים בדירות היוקרה, U.S. Will Track Secret Buyers of Luxury Real Estate. הפעילות תתחיל בניו יורק ובמיאמי, ו'תאיר את הפינה החשוכה ביותר של שוק הנדל"ן, רכישות במזומן הנעשות ע"י חברות מעטפת, שלעיתים קרובות מסתירות את זהות הרוכשים.' ה'ניו יורק טיימס' בכתבה קודמת, דיווח לפני כשנה על הרוכשים האנונימיים בשוק דירות היוקרה האמריקאי. ה-FBI הכריז באחרונה על הקמת יחידה חדשה שתתמקד בהלבנת הון, כששוק הנדל"ן יהיה ממושאי החקירה העיקריים.
הרשויות האמריקאיות מתכוונות למקד את החקירות העתידיות בבעלי מקצוע המסייעים להלבנת ההון הכוללים סוכני נדל"ן, עורכי דין, בנקאי השקעות, וסוכני הקמת חברות המעטפת. בניו יוק טיימס העריכו כי התוכנית החדשה 'תשפיע על עיסקאות נדל"ן בהיקף של מיליארדי דולרים'.
רשימת התורמים הסמויים של אלע"ד מורה שחייבים להאיר את הפינה החשוכה ביותר של שוק התרומות לעמותות. מדובר בתרומות שנעשות באמצעות חברות מעטפת במטרה להסוות את זהות התורמים ולהסתיר את מסלול ומקורות הכספים הנתרמים.
רשם העמותות צריך להתמקד בעמותות המקבלות תרומות אנונימיות מחברות מעטפת הרשומות במקלטי מס ברחבי העולם, שתורמות תוך הסוואת זהות התורמים, והסתרת מסלול הכסף. אסור שעמותות אלו יקבלו אפשרות חיסיון על שמות התורמים ואין לתת להן אישור ניהול תקין.
אמנון פורטוגלי
חוקר במרכז חזן במכון ון-ליר.
תגיות: אמנון-פורטוגלי, עמותות, עמותת אלע"ד, תרומות
קישור קבוע
2 תגובות
Email This Post
10 במרץ, 2016 בשעה 15:24
האם הוגשה הצעת חוק בעניין? יש מקום להצעת חוק האוסרת אישור ניהול תקין לעמותה שמסתירה את מקורות תרומותיה.
10 במרץ, 2016 בשעה 15:26
מה עם הרשות להלבנת הון? איפה היא בתמונה הזו? האם היא חוקרת את התופעה הזו של חסיון התורמים?