על ההתפתחויות האחרונות בתחום האנרגיות המתחדשות בעולם –חלק שלישי

השילוב של ההתפתחויות הטכנולוגיות האחרונות לייצור חשמל, להקטנת צריכת החשמל והדלק, ולאחסון אנרגיה יביא לשינוי מהותי בשוקי החשמל. קצב ההתפתחות של טכנולוגיות אלו יביא להוזלת ייצור חשמל מאנרגית שמש ורוח. סקירה בת שלושה חלקים על ההתפתחויות בתחום האנרגיות המתחדשות בעולם. חלק שלישי

מאת: אמנון פורטוגלי

אנרגיה סולרית זה לא רק לחשמל

אנרגיה סופית בישראל – End Use 2012. מקור: פרופ' גרשון גרוסמן, מוסד נאמן.

צריכת האנרגיה הסופית (של הצרכנים) בישראל בשנת 2012, עמדה על כ- 13.5 מיליון שווה ערך טון נפט – TOE. כ-27% מצריכת האנרגיה הסופית בישראל הם ל'שימושים אחרים' מחשמל ותחבורה, בעיקר לחימום.

אנרגיה סולארית לחימום מים ביתי ולחימום בסקטור העיסקי והתעשייתי יכולה לענות לכמחצית ממקטע זה, לכ- 15% מצריכת האנרגיה הסופית בישראל. החיסכון למשק מערך בכ- 3.5 מיליון טון שווה ערך נפט לשנה, או שווה ערך לכ-25 מיליון חביות נפט בשנה.

כ- 5.6% מצריכת האנרגיה הלאומית הסופית מסופקים כיום ע"י אנרגית שמש לחימום מים ביתי והחיסכון למשק מסתכם בכ- 750,000 שווה ערך טון נפט לשנה.

כיום יש חובת התקנת מערכת סולרית לאספקת מים חמים בבתי מגורים שגובהם עד שמונה קומות. אלא שבשנים האחרונות חלקם של בניינים רבי קומות בבניה למגורים הולך ועולה. הטכנולוגיה המאפשרת חימום מים סולארי בבניינים רבי קומות, קיימת וזמינה. הרחבת התקנות הקיימות והחלתן על בנינים רבי קומות, עד 15 קומות, תתרום רבות להעצמת השימוש באנרגית השמש, לחיסכון באנרגיה, בכסף, ובזיהום אוויר.

מעבר לבנייני המגורים, בסקטור העסקי טמון הפוטנציאל הגדול לניצול אנרגית השמש. בתי מלון, בתי חולים ובניינים ציבוריים שונים הם צרכנים גדולים של מים חמים. בריכות שחיה ומתקני ספורט צורכים מים בטמפרטורות שמתחת ל 31-מעלות. זה בזבוז משווע לחמם אותן בדלק כלשהו.

ולבסוף, תעשיות שונות כגון טכסטיל, מזון ופרמצבטיקה צורכות מים חמים או חום תהליכי בתחום טמפרטורות שקל להשיג מהשמש. בתעשייה יש מספר יתרונות לשימוש באנרגיה סולארית: יש שטחי גגות בשפע, אין בנייה לגובה, אין בעיות אדריכלות. עובדים וצורכים אנרגיה בעיקר בשעות היום והצורך באגירת אנרגיה קטן. יש בתעשיה יכולת לבצע פעולות תחזוקה, ויתרונות לגודל המקטינים את עלות התקנת ותפעול מערכות סולאריות.

מקור: 'אנרגית שמש לבנייני מגורים בישראל' מוסד נאמן, מרץ 2012

אם היו משקיעים קמצוץ מהמאמצים שהושקעו כדי להעביר את מתווה הגז, בפיתוח של אנרגיה סולארית או אנרגית רוח, מקורות אנרגיה שניתנו לנו במתנה, שהם הנקיים ביותר והזולים ביותר כיום ובעתיד ורק צריך לנצל אותן. אם היו משקיעים בפיתוח של אנרגיה סולארית שנמצאת בישראל בשפע, לייצור חשמל ולחימום ביתי, עיסקי ותעשייתי, היינו מקבלים, ביטחון אנרגטי, אוויר נקי, הגנה על הסביבה, מקומות עבודה, הוזלת עלויות ויוקר המחיה, והכנסות גדולות למדינת ישראל לרווחה ולצרכים החברתיים שלנו, עכשיו ולדורות הבאים.

שינוי מהותי בדרך בה אנו מקבלים חשמל

דוחות רבים ממוסדות מחקר חשובים מורים שהדרך בה אנו מקבלים חשמל עומדת להשתנות בצורה מהותית בשנים הבאות לכיוון של אנרגיות מתחדשות, בעיקר אנרגית שמש ורוח.

IEA. World Energy Outlook 2015 November 2015

Lazard. Levelized Cost of Energy Analysis Nov15

FERC. Energy Infrastructure Update October 2015

Deutsche Bank Market Research. February 2015

Scientific American: 19 November 2015

WoodMackenzie: Is solar the next shale? February 2015

UBS, US Solar Flash April 2015

Bloomberg. What Just Happened in Solar Is a Bigger Deal Than Oil Exports. 17 December 2015

 

חמש המגמות הראשיות שיתקיימו עד 2040

דוח של בלומברג ניו אנרג'י פיננס BNEF, מסוף יוני 2015, ציין חמש מגמות דומיננטיות שישנו מהותית את שוק חשמל העולמי ב- 25 השנים הבאות ויביאו ללחץ חסר תקדים על חברות אנרגיה, השירותים וקובעי מדיניות. התחזית של בלומברג מבוססת על ניתוח מפורט בכל ארץ ולפי טכנולוגיות, של הביקוש לחשמל, עלויות הייצור ושינויים מבניים במערכת החשמל. היא נשענת על המומחיות של יותר מ -100 אנליסטים וחוקרים ברחבי העולם המתמחים באנרגיה.
אנרגיה סולארית בכל מקום.

ירידה נוספת בעלות של טכנולוגית פוטו-וולטאיתPV תניע גל השקעות של 3.7 טריליון דולר באנרגיה סולארית, הן במפעלי ייצור חשמל מאנרגיה סולרית גדולים והם במתקנים ביתיים קטנים.

ייצור חשמל מבוזר.

כ- 2.2 טריליון דולר מסך ההשקעות יושקעו במתקנים סולאריים על גגות הבתים rooftop, ובמתקנים פוטו-וולטאיים מקומיים אחרים.

טכנולוגיות אלו ומתקנים אלו יעבירו לצרכנים ולעסקים יכולת ייצור חשמל עצמית משלהם, לאחסן אותו באמצעות סוללות חדשות, ובעולם המתפתח – לנגישות לחשמל בפעם הראשונה.
קצב העליה בביקוש לחשמל יקטן.

ההתפתחות של טכנולוגיות אנרגיה יעילה בתחומים כמו תאורה, תחבורה ומיזוג אוויר יביא להקטנה בקצב הגידול בביקוש העולמי לחשמל לכ- 1.8% בשנה, לעומת כ-3% בשנה בשנים 1990 – 2012. במדינות ה-OECD הביקוש לחשמל בשנת 2040 יהיה נמוך יותר מאשר ב- 2014.

הביקוש לגז טבעי יגדל רק לזמן קצר.

גז טבעי לא יהיה 'דלק המעבר' שיגמול את העולם מפחם.

גז מפצלי נפט וגז טבעי בארה"ב אכן שינה וישנה את שוק הגז, אבל המעבר לייצור חשמל מפחם לגז יהיה בעיקר סיפור אמריקאי.

מדינות מתפתחות רבות יבחרו במסלול משולב של ייצור חשמל מפחם ומאנרגיה מתחדשת.

התחממות כדור הארץ וסכנת האקלים.

למרות השקעה של כ- 8 טריליון דולר באנרגיה מתחדשת, יהיו עדיין מספיק מפעלים ישנים לייצור חשמל מדלקים פוסיליים ומספיק השקעה בתחנות כח פחמיות חדשות במדינות מתפתחות כדי 'להבטיח' שפליטת CO2 העולמית תמשיך לעלות עד 2029, ושיהיו בשנת 2040 בכ-13% מעל הרמה ב-2014.

ייצור חשמל מאנרגיה סולרית כבר הגיע בדרום מערב ארה"ב לנקודת השוויון Grid Parity בעלויות עם ייצור חשמל קונבנצינלי מפחם ומגז טבעי, ויגיע בתוך שנים מועטות לנקודת השוויון במדינות אחרות ובמקומות אחרים.

ככל שאנרגיה סולרית תהווה חלק מהותי מייצור החשמל, כך הירידה במחירי אנרגיה ודלקים פוסיליים תהיה בלתי נמנעת. אנרגיה סולארית ואנרגית הרוח אכן מאיימות על תעשיית הנפט והגז.

אמנון פורטוגלי הוא חוקר במרכז חזן המכון ון-ליר

חלק ראשון של המאמר

חלק שני של המאמר

Tags: , , , , , ,

4 Responses to “על ההתפתחויות האחרונות בתחום האנרגיות המתחדשות בעולם –חלק שלישי”

  1. אורן אמתי הגיב:

    אם אתה רוצה לחסוך באנרגיה כדי לך להשקיע במשאבת חום לחימום מים.
    חלק ניקר מהאנרגיה שאנו צורכים מנוצל למען חימום מים, כיום ניתן לחמם מים בזול באמצעות משאבת חום, משאבת חום צורכת בין שליש לחמישית אנרגיה מאשר גוף חימום בדוד רגיל במיוחד כדאי להשקיע בבתים בני 8 קומות ומעלה היכן שאין מערכת סולארית לחימום מים.

  2. א. קוריאל הגיב:

    לשוויון מחירים (grid parity) יש שתי נקודות מדידה: בייצור ובצריכה.
    בגרמניה הגיעו לשוויון מחירים כבר ב-2012-13.
    גם בארצנו הקטנטונת הגיע לשוויון מחירים בשנת 2014, כאשר יצאה ההסדרה שנקראית "מונה נטו", שמאפשרת לצרכנים להקים מתקן ייצור חשמל באנרגיות מתחדשות ולצרוך את החשמל בעצמם במקום החשמל שמספקת חברת החשמל – ולממן את הקמת מתקן מהחיסכון.
    מונה נטו פירושה למעשה שיווין במחירי החשמל בצריכה. ברמת הייצור, החשמל הפוסילי עדיין זול במעט, אבל גם נתון זה צפוי להשתנות תוך זמן קצר, בעיקר אם הממשלה תפנים לעלות הייצור את עלות הנזקים הסביבתיים של החשמל המיוצר באמצעות פחם, מזוט, סולר – וגם גז טבעי.

  3. חבר אנונימי הגיב:

    לפי הטבלה מדובר בעלות של 3,254$ לקוו"ט. או 1,250$ לקוו"ט. זה רק עבור עלות מערכת האחסון. לא ברור כמה מערכות כאלו נדרשות כדי לספק חשמל 24/7. אבל גם ככה רק המערכות שתוארו בלינק כבר מייקרות את החשמל הסולרי לבערך פי 5 עד פי 10 מעלות תחנת כוח רגילה. בחשבון החשמל זה יגרור עליית תעריף של בערך פי 10 לפחות.
    אגב, מי שזה חשוב לו שישלם. זה בסדר.
    .
    "גם לאחר ניטרול הטבות המס הפדרליות 30% "
    " בטווח הקצר, הארכת תקופת הטבות המס תאיץ את המעבר מדלקים פוסיליים כמו פחם נפט וגז טבעי, לאנרגיה מתחדשת "
    מתוך הכתבות מתברר שבהודו זה נכון לקדם אנרגיה סולרית בעיקר בגלל רשת ארצית מצ'וקמקת שלא מגיעה לכלל הלקוחות.

Leave a Reply