שמואל גלבהרט, בעבר יו"ר הירוקים בחיפה, פונה בביקורת חריפה לראש העירייה יונה יהב על טיפולו בבעיית הזיהום בחיפה. כמו כן הוא פונה במכתב לשר להגנת הסביבה בו הוא מתריע מפני חוסר האימון בהודעותיו על הקטנת הפליטות ממזהמים ומציע לו לפעול לפי שיקולי בריאות הציבור ולא התעשייה
יהב: "הופתעתי לשמוע פקידי ממשלה מצביעים בעד הרחבת בז"ן…". – הלו, שכחת? הרי גם אתה הצבעת בעד! גם הרחבת בז"ן וגם הפצחן המימני!
יהב: "לא אסבול שבחיפה יתקיים עסק המסכן את הציבור". – והרי ממש כעת אתה מקדם היתר למפעל דור מתאנול, אחרי שהוקם ופועל ללא היתר!
יהב: "נינהג בשקיפות. התושבים ובראשם אני רוצים לדעת את האמת". – תושבים כן, אתה לא! סטודנטים הגישו לך דו"ח תחלואת ילדים. ענית: "תדחפו אותו!…".
יהב: "אדאג באופן אישי שהמחקר יושלם, בשקיפות מלאה". – חדשות ערוץ 2: יהב הורה להפסיק את המחקר, כי הוא יפגע בתדמית העיר.
יהב: "אנחנו עומדים במלחמה נגד הרחבת המפעלים, ביחד עם הגופים הירוקים". – אותו יהב, בראיון: "הירוקים מאכילים אתכם בלוקשים! הם בעד הזיהום, להצדקת קיומם".
יהב: "נראה לכם רציני להתייחס להדלפות מרבע מחקר?". -עד כאן מר יהב! כל השנים הגשנו לך מחקרי תחלואה, כולל ילדים, הצעות לסדר, שאילתות.
את כולם דחית בלעג ובגסות. הנתונים האחרונים אינם חדשים לך. שוב אתה מחכה שהסערה תדעך ותישאר גם יו"ר איגוד ערים לסביבה. אתה והמנכ"ל הנהגתם בו "תרבות" של הסתרת מידע וסילוף.
הצעה קונסטרוקטיבית לשר להגנת הסביבה
כבוד השר!
נושאי משרדך מאד מקצועיים ומורכבים, ובין "לקוחותיו" מומחים דעתנים העוקבים אחר כל אמירה, מנתחים כל פעולה, ולא מסתפקים באמירות שהבסיס המקצועי שלהן בסימן שאלה. לדוגמא, הודעתך: כבר הורדנו את זיהום האויר ב-11%, ותוך שנתיים יופחת ב-50%. הודעה כזו מעוררת יותר שאלות, מאשר נותנת עליהן תשובות:
– במפרץ חיפה עשרות סוגי פליטות, הייתכן כי ירדו כולן ב-11%, תוך חודשים ספורים?
– האם יש לכם נתונים על רמת זיהום האויר היום? בכל אחד מסוגי המזהמים הרבים??
– אם יש, בבקשה תפרסמו אותם. אם אין, איך תדעו בכמה להוריד כל אחד מהמזהמים?
– האם כוונתך לרמת זיהום ממוצעת? אם כן, ולאור המורכבות הרבה, איך נקבע הממוצע?
– יש אולי פליטות העומדות בתקן הכי מחמיר, למה להפחית גם אותן, בהוצאה גדולה?
– לעומתן יש אולי פליטות מסוכנות ממש, שניתן להפחית יותר מכך, ובזמן יותר קצר?
– הדגימות הן ממקומות שונים: מוצא הארובות, גדר המפעל, ואזורי המגורים. גם הדיווח הוא ממקורות שונים, בהם המפעלים עצמם המדווחים על עצמם, ואיגוד ערים לסביבה, אשר כלפי הנהגתו יש ביקורת רבה. באיזו מידה נוכל לתת אמון במידע שאלה מקורותיו? יו"ר האיגוד, שהוא גם ראש העירייה, מודיע על ירידה רב-שנתית בזיהום, ואילו ממצאי משרד הבריאות מוכיחים עליה רב שנתית בתחלואה. הייתכן?
– והשאלה הכי חשובה: מאחר ובריאות הציבור חשובה מכל, מדוע לא להגביל את הפליטות לערכי יעד שנקבעו משיקולי בריאות התושבים, במקום ערכי סביבה המושפעים משיקולי כלכליות המפעלים, ומקלים עליהם במאות ואלפי אחוזים בהשוואה לערכים הבריאותיים?
איני מצפה שדיווח קצר לתקשורת יהפוך להרצאה מדעית מלומדת, אבל ראוי להוסיף הפניה למקור שבו מרוכז המידע המפורט, לידיעת המתעניינים וה"חפרנים".
ולסיכום – התנצלות: לא כל הפונים אליך מקפידים על נוסח מכובד ומכבד. מציע לייחס זאת להשפעה המצטברת של זיהום האוויר על כולנו החיים כאן…
Tags: איגוד ערים חיפה, השר להגנת הסביבה, זיהום, יונה יהב, מפרץ-חיפה, תחלואה במפרץ חיפה