הגז הישראלי אינו קלף חזק דיו
קלף הגז הישראלי אינו חזק דיו כדי לאלץ את נתניהו וארדואן לחתום על הסכם פיוס בין ישראל לבין תורכיה. ככלל, מאגרי הגז לא יהפכו את ישראל לשותפה כדאית למדינות האזור. את ישועתה היא צריכה לחפש במישורים אחרים
מאת עמרי אילת
פיתוח שדות הגז בישראל הפריע לתורכיה משתי סיבות עיקריות. ראשית, הפוטנציאל לפגיעה במעמדה האזורי של תורכיה כמעצמת אנרגיה משנית. צינורות הנפט והגז (אלה שהונחו ואלה שמתוכננים) העוברים מצפון עיראק,איראן, אזרבייג׳אן ודרום רוסיה דרך שטחה של תורכיה הפכו את האחרונה, במהלך שלושת העשורים האחרונים, למסדרון הדרומי של זרימת משאבי אנרגיה לאירופה. חלק ניכר מהצינורות הללו מתנקז לנמל ג׳ייהאן שבדרום מזרח תורכיה, שהפך לנקודת ייצוא האנרגיה החשובה במזרח אגן הים התיכון. שנית, גילוי הגז והקמת אסדות עצומות במים הכלכליים של ישראל דורשים הרחבה משמעותית של פעילות חיל הים הישראלי באזור, ותורכיה מפרשת זו כפוטנציאל לאיום. אין זה מקרה שהעימות החזיתי היחידי בין ישראל לבין תורכיה, תקרית המרמרה, היה במים הבין-לאומיים.
אלא שהנתונים היבשים מעידים כי חששותיה של תורכיה מוגזמים מאוד. ישראל מדורגת כיום במקום ה-27 ברשימת המדינות בעלות עתודות הגז המוכחות, עם פחות מחצי אחוז מכלל עתודות הגז המוכחות בעולם. הכמות הזו יכולה להיות משמעותית מאוד לתעשייה הישראלית אבל היא זניחה בשוק העולמי. את שני המקומות הראשונים תופסות רוסיה ואיראן, שיחד מחזיקות בלמעלה מ-40 אחוז מעתודות הגז בעולם ומספקות את רוב תצרוכת הגז של המשק התורכי. אמנם המתיחות בין תורכיה לבינן גואה, אך ישראל אינה יכולה לתמרן ביעילות בין שחקנים כאלה בטווח הבינוני-ארוך, בהתחשב בעובדה שבאמצע נמצאות גם מצרים, עיראק ואזרבייג׳אן. למעשה, תורכיה משתמשת בישראל כדי להפעיל לחץ על רוסיה, אולם הפער האדיר בין עתודות הגז של ישראל ושל רוסיה הופך את התרגיל לבלתי אמין בעליל.
תורכיה וישראל הרסו בחמש השנים את יחסי החוץ שלהן באופן כמעט מוחלט, וכל אחת מהן מוצאת את עצמה במבוי סתום בזירה הבין-לאומית ועל סף מלחמת אזרחים בזירה הפנימית. הסיכויים לחיבור מאגרי הגז של ישראל לרשת צינורות הגז התורכית אינם גבוהים ממילא, אך גם אם יבוצע המהלך הוא לא יביא לשיפור ביחסים.
נערך על ידי רביב נאוהתגיות: דיפלומטיה, טורקיה, יצוא, מתווה הגז
17 בינואר, 2016 בשעה 21:05
מה שהממשלה הזו עושה לגז שלנו זה פשע נגד המדינה, והאדישות הציבורית היא בכייה לדורות.
18 בינואר, 2016 בשעה 0:33
http://www.themarker.com/dynamo/1.2823473?utm_content=%24sections%2F1.2823473.1453008140&utm_medium=EMAIL&utm_source=SMARTFOCUS&utm_campaign=1338618&utm_term=20160117-07%3A01
כך טירפד מתווה הגז את המעבר לכלכלת גז נקייה בישראל
למדינת ישראל יש גז בשפע, אבל ירידת מחירי האנרגיה בעולם והמתווה הפכו את הרחבת השימוש המקומי בו ללא כדאית