אושרה הצעת חוק איסור פרסום שם חייל שמתקיימים חקירה או תחקיר בעניינו

הצעת חוק איסור פרסום שם חייל שמתקיימים חקירה או תחקיר בעניינו שיזמו ח"כ איל בן ראובן ואחרים, עברה בקריאה טרומית ברוב של 33 חברי-כנסת מול 7 מתנגדים

ביום רביעי 16 בדצמבר 2015 עברה בקריאה טרומית הצעת חוק של ח"כ איל בן ראובן מ"המחנה הציוני", שמטרתה לקבוע כי פרסום פרטיו של חייל או מפקד בצה"ל הנחקר בגין פעולה שנעשתה אגב פעילות מבצעית, יהיה אסור כל עוד חקירה מתקיימת בעקבות פעילותו, וכל עוד מתנהל הליך משפטי בעניינו וטרם ניתן פסק דין חלוט. הצעה זו חלה על פרטיו המזהים של החייל או הקצין, ולא על עצם קיום החקירה או ההליך. ההצעה חלה על חקירות הנוגעות לפעילות מבצעית בלבד ולכן לא מעניקה פריבילגיה מיוחדת לחיילי צה"ל בנוגע לפרסום פרטיהם בחקירות הקשורות.

ההצעה עברה ברוב של 33 תומכים מול 7 מתנגדים.

ח"כ איל בן ראובן אלוף במילואים הסביר:

"מטרת החוק שלי היא לאפשר לחיילי ומפקדי צה"ל לצאת למשימותיהם כשהאיום היחיד עליהם הוא אויב, אותו הם צריכים לנצח. לא ייתכן שאיום חשיפת שמם או משפחותיהם יהיה תלוי על צווארם.

צה"ל מחנך את חייליו ללחימה, תוך הקפדה על כללי האתיקה והמוסר. עם זאת, ישנן טעויות שלעיתים צריכות להיחקר. במקרים אלו חובה עלינו להגן על חיילים, עד לסיום חקירתם ומתן גזר הדין."  (הודעה מאת עמיר סגל, דובר ח"כ איל בן ראובן)

לפי דברי ההסבר בהצעת החוק, ההצעה נדרשת לאור התופעה בה חיילי ומפקדי צה"ל עומדים במצבים קשים ומורכבים. לא רק במצבים מסכני חיים לעצמם ולזולתם – אלא גם במצבים בהם אופן הפעולה הנדרש לא תמיד ברור. מציאות זו, יחד עם המציאות המבצעית של צה"ל ופעולות הנערכות לא פעם בקרבת אוכלוסייה אזרחית, מייצרות מצבים בהם נדרשת חקירת תפקוד חיילים ומפקדים. חקירות אלו יכולות להסתיים במסקנה כי תפקוד החייל או המפקד היה תקין – אך פרסום האירוע עלול להוות עונש בפני עצמו. המצב מובהק לגבי חיילים וקצינים, בעיקר מכיוון שכשמדובר באירועים מבצעיים פרסום זה עלול להביא גם לפעולות שונות שיופעלו נגד חייל או קצין על ידי מדינה זרה.

לעיון בהצעת החוק: הצ"ח איל בן ראובן

Tags: , , , ,

Leave a Reply