מה מלמדת הדחת סגנית יו"ר המל"ג על התנהלות נפתלי בנט במשרד החינוך
שר החינוך, נפתלי בנט, המשמש גם יו"ר המועצה להשכלה גבוהה (המל"ג), הוביל מהלך שגרם לסגנית יו"ר המל"ג, פרופ' חגית מסר ירון, לעזוב את תפקידה. התנהלותו מעידה על הדרכים בהם הוא פועל לממש את מטרותיו
מאת: דליה בלומנפלד
ביום שלישי שעבר (24.11.2015) דווח בתקשורת כי פרופ' חגית מסר ירון, המשמשת סגנית יו"ר המועצה להשכלה גבוהה (המל"ג) הודחה מתפקידה על ידי נפתלי בנט, שר החינוך ויו"ר המל"ג.
הדחה זו מצטרפת להדחת יו"ר המזכירות הפדגוגית ד"ר ניר מיכאלי ומסמנת את מגמת ההתנהלות של נפתלי בנט: לטהר את משרד החינוך מבעלי תפקידים שהשקפת עולמם אינה תואמת את זו של שר החינוך ומפלגתו הבית היהודי, ולשלב בעלי תפקידים תואמים בעמדתם. למשל, מינוי ד"ר אסף מלאך למפמ"ר אזרחות בחינוך העל-יסודי, ומינוי פרופ' יפה זילברשץ ליו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב של ההשכלה הגבוהה (הוות"ת).
תפקידה של המועצה להשכלה גבוהה הוא להתוות את מדיניות מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. יוזמת ההדחה של סגנית יו"ר המל"ג על-ידי יו"ר המל"ג מלמדת שהתווית המדיניות אינה בלתי תלויה בהתערבות פוליטית. אם בעבר קוים נוהל שהקפיד לשמור על עצמאות ההשכלה הגבוהה בישראל, נראה שכיום הוא אינו תקף כבר.
ההתערבות הפוליטית במל"ג באה לביטוי גם בהסכם הקואליציוני עם "הבית היהודי" המחייב את הממשלה במסגרת מדיניותה לפיתוח ההשכלה הגבוהה, להשוות את תקציב אוניברסיטת אריאל לזה של כלל האוניברסיטאות בישראל.[i] ההסכם בעניין זה צריך להתממש עד סוף דצמבר 2015, כך לפי ההסכם הקואליציוני.
סעיף זה בהסכם הקואליציוני מבטא את התערבותו הפוליטית של נפתלי בנט בהגדלת תקציבה של אוניברסיטת אריאל , שהמל"ג בזמנו לא הכיר בה כמוסד אקדמי. הגדלת התקציב לא נובעת מגיבוש מדיניות מושכלת אלא בכפייה מלמעלה על-ידי סיעה בקואליציה.
התנהלות בנט בשני העניינים הללו: הדחת סגנית יו"ר המל"ג ותוספת תקציבית לאוניברסיטת אריאל, מלמדת על נחישותו לממש את מטרותיו ואת מטרות מפלגתו בכל צורה, הדרך פחות חשובה. המטרות מקדשות את האמצעים, והאמצעים יכולים להיות בוטים, גם אם חוקיים או לא חוקיים.
פעילות בנט ביוזמת ההדחה של סגנית יו"ר המל"ג מלמדת גם על התנהלות המפרה של כללי ההתנהלות הדמוקרטית. לפי החוק, מינוי סגן יו"ר מל"ג ופיטוריו נתונים בידי חברי מועצת המל"ג. לשר החינוך אין סמכות לפטר את סגן היו"ר. למרות זאת, לפי דיווחי התקשורת, בנט פנה על מסר ירון וביקש ממנה להתפטר מתפקידה. אחרי כן שלח בנט מכתב לחברי המועצה ובו הודיע להם על בקשתו שמסר ירון תסיים את תפקידה ועל תגובת מסר ירון המכבדת את בקשתו. כך, בלי להתחשב בדעת חברי המועצה, כפה עליהם את הסתלקותה של מסר-ירון מתפקידה.
נראה שלבנט חזון מקיף שהוא רוצה לממשו על עם ישראל ומדינת ישראל. דרכי ההתנהלות הנ"ל של בנט מעוררות מחשבות נוגות על האמצעים בהם הוא משתמש למימוש חזונו. דמוקרטיה כנראה לא תזכה למקום של כבוד בהם.
——————————————————————————————————————————————————————————-
[i] להלן נוסח הסעיף בהסכם הקואליציוני: "במסגרת מדיניותה לפיתוח ההשכלה הגבוהה, ולאור החלטות הממשלה מס' 3578 לגבי האוניברסיטה בגליל ומס' 3579 ו- 5098 לגבי האוניברסיטה באריאל, תקבע הממשלה, במהלך שנת 2015 , את מתווה המימוש המדורג, תוך 3 שנים, של השלמת התחייבויות שרי האוצר והחינוך מ- 2012 , לביצוע השוואה הדרגתית של תקציב אוניברסיטת אריאל, לזה של כלל האוניברסיטאות, כפי שהוגדרה במסמך ות"ת מיוני 2012 . מתווה המימוש המדורג, תוך 3 שנים, של השלמת התחייבויות שרי האוצר והחינוך מ- 2012 , לביצוע השוואה הדרגתית של תקציב אוניברסיטת אריאל, לזה של כלל האוניברסיטאות, כפי שהוגדרה במסמך ות"ת מיוני 2012 . מימוש תוספת התקציב לאוניברסיטת אריאל יהיה בסמכות ובאחריות ות"ת ובהתאמה לקריטריונים של ות"ת.
לשם כך מונתה ב-22.10.2015 יפה זילברשץ, פרופ' מאוניברסיטת בר אילן כיו"ר הות"ת, סעיף תקציב בהחלטת ממשלה 674 של הממשלה ה- 34." (מקור: http://tracker.ceci.org.il/)
תגיות: אוניברסיטת אריאל, הבית-היהודי, המועצה להשכלה גבוהה, נפתלי בנט, פרופ' חגית מסר ירון
קישור קבוע
3 תגובות
Email This Post
1 בדצמבר, 2015 בשעה 16:11
תפסיקו לבלבל את המוח
בגץ כבר קבע שהליך ההכרה באוניברסיטת אריאל היה תקין.
1 בדצמבר, 2015 בשעה 17:33
הליך ההכרה באוניברסיטת אריאל לא היה תקין. גדעון סער שר החינוך דרש להכיר במוסד באריאל. המל"ג טענה שהיא פועלת לפי חוק רק בתחומי הקו הירוק. לצורך הכרה באריאל כמוסד אוניברסיטאי הוקמה במיוחד מועצה להשכלה גבוהה יהודה ושומרון (מל"ג יו"ש).
זוכמיר, היכנס לויקיפדיה. הכל כתוב שם.
4 בדצמבר, 2015 בשעה 23:37
האם יש קשר בין בקשת בנט ממסר ירון שתתפטר מתפקידה לבין עמידתה בראש ועדה להסדרת המשילות בהשכלה הגבוהה?
לפי כתבה בדה-מרקר פרופ' חגית מסר ירון מונתה עוד בתקופת שי פירון לעמוד בראש ועדה להסדרת המשילות במערכת ההשכלה הגבוהה. בנט הודיע למסר ירון במכתב שהוא לא יקדם את המלצות הוועדה. אחרי מספר ימים ביקש ממנה להתפטר.
כתבה בהארץ מ-2014 מפרטת את ההמלצות שאותה ועדה גיבשה והיו אמורות להיות מעוגנות בחקיקה.
האם יש קשר בין עמידת מסר ירון בראש הוועדה לבין בקשת בנט שתתפטר?
הכתבה בדה מרקר: http://www.themarker.com/news/education/1.2788401
הכתבה בהארץ: http://www.haaretz.co.il/news/education/.premium-1.2331591