כיל, מכרה ומפעל הפוספטים בסין – מה שלא מספרים לנו
בעיתונות פורסמה ידיעה שלפיה כי"ל חתמה על הסכם להקמת מכרה ומפעל פוספטים בסין. בידיעה שולב קטע המדבר על פיתוח המכרה בערד. מכרה שכיל מבקשת להקים למרות קביעת משרד הבריאות שהוא מסוכן ושאין להקימו. כמה עובדות שמוסתרות מהציבור ומהמחליטים על ה"מיזם" בסין
מאת: יעקב לקס
כותרת בכלכליסט: כיל מתרחבת בסין: אושר מיזם פוספטים שלה עם חברת יונאן. כותרות דומות הופיעו גם בעיתונים כלכליים נוספים.
בגוף הידיעות שולבו פסקאות כגון:
השותפות עם חברת Yunnan Phosphate תכפיל את נתח השוק של כיל בתחום הפוספט, ותבטיח את העתודות שלה למקרה שהקמת מכרה חדש בשדה בריר לא תאושר
חברת כימיקלים לישראל מבטיחה את המשך פעילות הפוספט שלה גם במקרה שבקשתה להקים מכרה פוספט חדש בשדה בריר שליד ערד תידחה והפעילות בישראל תיסגר עד סוף העשור.
המיזם יגדיל את מערך הייצור הפוספט ומוצריו של כיל ב-50%, יבטיח את עתודות הפוספט של החברה לטווח ארוך, נוכח חוסר הוודאות בנוגע ליכולתה לפעול בישראל בשל הויכוח הציבורי על הקמת מכרה פוספט חדש באתר שדה בריר שליד העיר ערד,…
(דה מרקר)
ההחלטה האם לאפשר לכיל לכרות פוספטים בשדה בריר שליד ערד נדחתה למועד לא ידוע, והשקעה זו של כיל, תאפשר לה להמשיך בכרית הפוספטים במקרה בו הכרייה בשדה בריר לא תאושר.
…
בשבוע שעבר איים ניר גלעד, יו"ר כיל כי היא תפסיק את השקעותיה בישראל. גלעד ציין כי בשנים האחרונות הממשלה מכבידה על כיל במיסוי ובהחרגות שונות, וכי רווחיות כיל בכריית אשלג בישראל נפגעה מאוד. גלעד ציין כי מסקנות ועדת ששינסקי מכבידות על עלות הייצור.
(כלכליסט)
הלכנו לבדוק את העובדות ומצאנו את הודעת כיל באתר הבורסה.
בסיפא של ההודעה, במקום שלכאורה לא טורחים לקרוא, מצאנו את הקטע הבא:
מידע צופה פני עתיד
הודעה זו כוללת אמירות המכילות מידע צופה פני עתיד, ובכלל זאת, בין היתר, ביטויים כגון "צופים", "מאמינים", "יכולים", "מתכננים", "מעריכים", "מניחים", "צפי", "פוטנציאלי". אמירות אלה כוללות, בין היתר, התייחסות לכוונת החברה, הנחותיה והערכותיה נכון למועד זה לגבי ההשלמה הצפויה של השקעתה של כיל בשיעור של %15 מ-YTH; ההשקעה הצפויה של המיזם המשותף במפעלים לייצור מוצרים מיוחדים; הערכות לגבי היקף הייצור של המיזם המשותף, תכנית המיזם המשותף להגדיל פי שלושה את עתודת החומצה הזרחתית הלבנה, וציפיותיה של כיל להפוך לשחקן המוביל בעולם בתחום הפוספט ליישומים מיוחדים וכמעט להכפיל את נתח השוק הגלובלי של כיל בתחום הפוספט. אמירות צופות פני עתיד מתבססות על הערכות וההנחות של ההנהלה ועל מידע זמין העומד בפני הנהלת החברה נכון למועד הדיווח. אמירות אלה כפופות לסיכונים ולחוסר ודאות והתוצאות בפועל עשויות להיות שונות ואף באופן מהותי מאלו המבוטאות או המשתמעות באמירות צופות פני העתיד, בשל גורמים שונים, לרבות, בין היתר, חוסר היכולת לקבל אישורים רגולטורים להשלמת ההשקעה ב-YTH, תנודות בשוק, בייחוד באתרי הייצור ובשווקי היעד של המיזם המשותף, שינויים בביקושים ובמחירים של מוצרי המיזם המשותף, כמו גם הוצאות שילוח ואנרגיה, שינויים בשוקי ההון, ובכלל זאת תנודות בשיעורי מטבע חוץ, זמינות אשראי, שיעורי הריבית במשק, שינויים במבנה התחרות במשק, מחסור בחומרי הגלם העיקריים שבשימוש, פערים בין עתודות סלע הפוספט בפועל לבין אומדן העתודות וגורמי הסיכון המופיעים בדוח השנתי (20-F) של החברה שהוגש לרשות ניירות הערך בארה"ב (SEC) ביום 20במרץ, 2015. אמירות צופות פני עתיד נכונות רק למועד בו נאמרו, והחברה אינה מתחייבת לעדכן או לתקן אותן או מידע אחר הכלול בדוח זה בעקבות מידע חדש, התפתחויות עתידיות ועוד.
כלומר שלא רק בישראל יש צורך ב"אישורים רגולטורים" גם הסינים כבר החלו להיות רגישים לנזקים הבריאותיים הנגרמים ע"י מכרות פוספטים.
האם פרסום "ידיעה" זו עכשו הוא פרק נוסף בלחצים שמפעילה כיל על הממשלה להתיר את הקמת המכרה בערד, למרות הידיעה הודאית שהפעלתו תביא לתמותה ולתחלואה בקרב 55,000 התושבים הנמצאים בסמיכות למכרה המתוכנן?
להלן כמה עדויות על תחלואה בסרטן מסביב למכרות פוספט בסין.
China's toxic harvest: A "cancer village" rises in protest
Farmers in Liuchong Village, in China's Hubei province, have united to protest water and air pollution caused by Dasheng Chemical, which operates a local phosphate mine and fertilizer factory. Villagers blame a rapid rise in cancer cases in the village on the company and the negligence of the local government.
– Rob Schmitz/Marketplace
Phosphate fertilizer plant pollution in Liuchong Village, Hubei Province, China
Liuchong is a "cancer village"
China chemical safety case study: Pollution from a phosphate fertilizer plant in Zhongxiang, Hubei Province
In the frame of the EU-funded project: Strengthening the capacity of pollution victims and civil society organizations to increase chemical safety in China (China Chemical Safety Project)
IPEN and Green Beagle
September 2014
Introduction China produces nearly half of the world’s phosphate fertilizer and exports approximately 20% of it to other countries. The industry has grown rapidly despite the need for control emphasized in the 12th Five-Year Development plan, with a 36% increase in production between 2011 and 2012. Hubei Province is one of the principal phosphate fertilizer production areas in China and the location of Dasheng Chemical in Zhongxiang City – the subject of this case study. The Dasheng Chemical case illustrates the harms from pollution and how liability and compensation can go terribly wrong.
In 2009, Chinese journalist Deng Fei published a map highlighting a number of China's 'cancer villages.' Stella Xie translated this version of the map.
תגיות: ועדת-ששינסקי-2, כיל, ניר גלעד, סין, סרטן, ערד, פוספטים, שדה בריר
קישור קבוע
תגובה אחת
Email This Post
16 באוקטובר, 2015 בשעה 4:41
עד סוף אוקטובר נדע זאת
שדה בריר זה המאבק הקטן, ששינסקי2 זה המאבק הגדול, זה קורה עכשיו בועדת הכספים במאמציהם להוריד את מס רווחי היתר של ששינסקי2, שם לוביסטים יש, שם מפגינים אין, המחאה החברתית דעכה בגלל האינתיפדה, האם יעמדו הח"כים בלחץ הלוביסטים? האם יצליחו הלוביסטים להחזיר את הגלגל אחורה בששינסקי2? עד סוף אוקטובר נדע זאת, לא? אולי