על התוצאות של נובל אנרג'י, ועתיד הפקת נפט וגז מפצלים (מאמר שני).
בהמשך למאמר הראשון בנושא תוצאות נובל אנרג'י, מפרט אמנון פורטוגלי על הנעשה:
חברת הנפט והגז הטבעי האמריקאית נובל אנרג'י המחזיקה בבעלות חלקית על מאגרי הגז תמר ולוויתן שהתגלו מול חופי ישראל, פרסמה ביום שני את תוצאותיה לרבעון השני של השנה, מהם עולה כי גם היא, כמו חברות אנרגיה אחרות בארה"ב, נפגעה קשות מהנפילה החדה במחירי הנפט והגז.
מה הביא למחירי הנפט הנמוכים, מה התוצאות של מחירים נמוכים אלו, ומה צפוי בתחום זה בשנים הקרובות.
במחצית 2014, כתוצאה מהפקת נפט וגז מפצלים בארה"ב, עלה היצע הנפט העולמי על הביקוש ומחירי הנפט החלו לרדת. בפני מדינות אופק ומפיקות נפט אחרות עמדו שתי אפשרויות:
- שמירה על מחירי הנפט ברמה של כ-100 דולר לחבית ע"י קיצוץ בהפקת הנפט;
- שמירה על חלקן בשוק הנפט ואף הגדלתו, שתביא לירידה במחירי הנפט, שמצידה תביא להקטנה בכדאיות הפקת נפט מפצלים.
האפשרות הראשונה בעייתית מכיון שרוסיה וארה"ב שאינן חברות באופק, היו ממשיכות להפיק נפט ואף להגדיל את תפוקת הנפט שלהן. כך 'נבחרה' למעשה האפשרות השניה, של הורדת מחירי הנפט, שאכן צנחו מיוני 2014 בלמעלה מ-50%.
ואכן, בעקבות מחירי הנפט הנמוכים, מהפכת פצלי הנפט והגז האמריקאית הגדולה כבר האטה עד כדי זחילה, ונראה שהצניחה המחירי הנפט הצליחה להקטין את פעילות הפקת נפט וגז מפצלים.
לפי וורלד-אויל, היקף הפעילות השנה בשדות הפצלים העיקריים בארה"ב, יקטן בצורה משמעותית לעומת הפעילות ב-2014. מספר הקידוחים בארה"ב יקטן השנה בכ- 40% לעומת 2014. גם אורך הקידוחים האופקיים בארה"ב יקוצץ השנה בכ- 37.5% בהשוואה לשנה הקודמת. הירידה בהיקף הפעילות נמשכת גם במהלך 2015. מספר הקידוחים בארה"ב במחצית השניה של 2015 צפוי להצטמצם בכ- 20% לעומת המחצית הראשונה של השנה.
גיימס וסט, האנליסט הבכיר לשירותי נפט, ציוד וקידוחים בחברת Evercore, פרסם באמצע יוני את הסקר החצי שנתי על ההשקעות הקפיטליות של חברות נפט וגז. לפי הסקר ההשקעות בארה"ב צפויות לרדת בכ- 34% לעומת השנה שעברה.
ברוב החברות, תקציבי ההשקעות יהיו קשורים לתנודות במחירי הנפט. רוב המשיבים ציינו מחיר נפט WTI ממוצע של 65 דולר לחבית, גבוה בכ -45% מהרמות הנוכחיות, כמחיר שיביא להשקעה גבוהה יותר. בכיוון ההפוך, כ- 62% מנציגי החברות שהשתתפו בסקר אמרו שהם יקטינו את השקעותיהן אם המחירים ירדו ל 45 – 50 דולר לחבית, בדומה לרמת המחירים כיום.
למרות נתונים אלו, נראה שהמאמץ הסעודי, הניסיון להביא את תעשיית הנפט והגז מפצלים לפשיטת רגל נכשל, לפחות עד עתה. הפקת נפט וגז מפצלים לא רק שאינה קורסת, אלא מראה עמידות מרשימה נוכח הצניחה במחירי הנפט והגז בשנה האחרונה. אחת הסיבות לכך היא שעלות הפקת נפט מבארות פעילות היא כדאית בהיותה נמוכה הרבה יותר ממחיר הנפט גם לאחר הצניחה במחירו. לדוגמה נובל דווחה על עלות ייצור כוללות ברבעון השני של 7.83 דולר לחבית שווה ערך נפט ((BOE. בנוסף גם במחירי הנפט הנוכחיים כדאי להשקיע ולהכניס לפעולה בארות שנקדחו לאחרונה. לכן תפוקת הנפט האמריקאית ממשיכה לעלות והגיעה לכ–9.6 מיליון חביות ביום ביוני 2015, תפוקת הנפט תשמר בסביבות רמה זו ככל הנראה במשך השנה והשנה הבאה. גם הפקת גז מפצלים מחזיקה מעמד.
המאמץ הסעודי כנראה נכשל מכיון שכיום ארצות הברית הפכה לגורם מווסת במשק הנפט העולמי, אבל המנגנון המווסת שלה פועל בצורה שונה מזו של אופ"ק וסעודיה בעבר.
הפקת נפט וגז מפצלים הוא תהליך דינמי יותר מאשר ממקורות אחרים upstream supply ברחבי העולם. הפקת נפט וגז מפצלים בארה"ב מבוזרת מאוד, עם זמני קידוח והשלמה לנפט סביב ארבעה חודשים משלב התכנון ועד ההפקה. בנוסף, לבארות המפיקות נפט וגז מפצלים (לא קונבנציונליות), יש שיעור ירידה גבוה בקצב ההפקה, עד למחצית בשנה הראשונה. תופעה זו מביאה לאפקט של הפחתת ייצור, בהשהייה של כשנתיים, כאשר השקעות נמוכות יותר מביאות לירידות בהיקף הכולל של התפוקה, ולהיפך, כאשר מחירי נפט וגז עולים מביאים להגדלה בהשקעות ובהיקף הכולל של התפוקה. האסטרטגיה של אופ"ק ושל ערב הסעודית היתה לסגור את ההפקה כדי לשמר מחירים, אסטרטגיה שלא תעבוד בארצות הברית.
היתרון הגדול של תחום הפקת נפט וגז מפצלים הוא קוטנו והיותו מבוזר מאוד.
עד למהפכת הפצלים, מגזר הנפט נסמך על פרויקטים גדולים וענקיים. כך לדוגמה, לפרוייקט תמר שאינו פרוייקט ענק, נדרשה השקעה של כ- 3 עד 4 מיליארד דולר במשך 4 שנים. לעומת זאת, באר נפט מפצלים עולה כ- 3 עד 10 מיליון דולר עם זמני קידוח והשלמה סביב ארבעה חודשים משלב התכנון ועד ההפקה. בין השאר הפקת נפט מפצלים אינה דורשת השקעה בצינורות, וההובלה נעשית ברכבות.
בניגוד לחברות הפקת הנפט הרגיליות, הפקת נפט וגז מפצלים בארה"ב מבוזרת מאוד, ופועלים בה עשרות ומאות חברות קטנות ובינוניות. התוצאה היא שתעשייה זו גמישה ויכולה להתאים עצמה במהירות למצבים ולמחירים משתנים.
כתוצאה מאיפיונים אלו, יצרני האנרגיה האמריקאים אינם סוגרים את ברזי ההפקה, שיחד עם הגידול בתפוקת הנפט של אופ"ק, הביאו לעודף עולמי בנפט ולמחירים יורדים.
העלייה בתפוקת הנפט, והגידול באומדני התפוקה לשנים הבאות, למרות כל הקיצוצים בתקציבי ההשקעות והשבתת פלטפורמות הקידוח שלהם, היו הנושא המרכזי לאחרונה, כאשר החברות העוסקות בהפקת נפט וגז מפצלים בארה"ב דיווחו על התוצאות שלהן ברבעון השני.
תפוקת הנפט החודשית בארה"ב עלתה בהתמדה עד מרץ, בו הגיעה לשיא של 9.7 מיליון חביות ליום, ורק מעט פחות, 9.5 מיליון חביות בחודש מאי. לפי הנתונים הפדרליים האחרונים, קצה ההפקה עמד על כ- 9.4 מיליון חביות ליום בשבוע המסתיים ב- 24 ליולי 2015, בכ-11% יותר מהתפוקה ביולי בשנה הקודמת.
לפי הערכות אנליסטים מ IHS Energy ואחרים, מפיקי הנפט מפצלים בארה"ב צריכים לקצץ בתפוקת הנפט שלהם בלפחות 500,000 חביות ביום כדי לבלום את היצע הנפט, שהביא לצניחת מחירי הנפט ב- 14 החודשים האחרונים אל מתחת ל-45 דולר לחבית. להערכתם, כדי שהתפוקה תרד לרמה של פחות מ-9 מיליון חביות ליום, מחיר הנפט הגולמי בארה"ב יצטרך לעמוד על 45 דולר לחבית בממוצע למשך לשישה חודשים לפחות, ומספר אסדות קידוח הפעילות, לרדת בכ-200, כשליש מהאסדות הפעילות היום, עד לשנת 2016.
עם כל הכבוד לאנליסטים אלו, הם מתעלמים מהפיל שבחדר, מאופק, ומתעלמים מההתיעלות, מהחדשנות, ומהתושיה והיצירתיות ingenuity של מפיקי הנפט והגז האמריקאיים.
אופ"ק, ארגון המדינות המייצאות נפט, ממלא תפקיד מרכזי בשוק הנפט הגולמי בעולם. המדינות החברות של אופ"ק פועלות כהסדר כובל, והן שולטות על כ- 40% מתפוקת הנפט הגולמי בעולם. בפגישה ב-5 ליוני 2015, החליטו שרי אופ"ק להמשיך עם יעד התפוקה של 30 מיליון חביות ליום MMbpd, לששת החודשים הקרובים על מנת להגן על נתח השוק שלה. החלטה לחוד ומעשה לחוד. אופ"ק מפיקה 1-2 מיליון חביות ליום יותר ממכסת התפוקה עליה החליטה רק לפני כחודשיים. על פי ההערכות ראשוניות של בלומברג, אופ"ק הפיקה כ- 32.1 מיליון חביות ליום של נפט גולמי ביולי 2015. זו ירידה של כ- 362.000 חביות ליום מיוני 2015 אז הפיק אופ'ק כ- 32.5 חביות ליום של נפט גולמי, ירידה הנובעת מירידה בתפוקה בעיראק.
תפוקת השיא של אופ'ק, רוסיה וארה"ב, מציפה את שוק הנפט העולמי, ויחד עם הסכם הגרעין של איראן, ומלאים מסיביים של נפט לוחצים כלפי מטה על מחירי הנפט. מצד שני האטה ביבוא הנפט ליפן גם היא משפיעה על מחירי הנפט. יבוא הנפט הגולמי של יפן ירד בכ- 2.5% ביוני 2015 בהשוואה לשנה שעברה, וההערכות להאטה בביקוש הסיני לנפט מוסיפים ללחץ על מחירי נפט.
במקביל, בעוד מחירי הנפט ממשיכים לרדת, תפוקת הנפט בארה"ב לא שינתה כיוון מצמיחה לקיטון. בניגוד לדעת האנליסטים, קיצוץ בתפוקה אינו בהכרח האופציה היחידה. הדרך הקלה ביותר למפיקי נפט מפצלים להתגבר על אובדן ההכנסות כתוצאה מירידת מחירי נפט, היא להפיק יותר נפט. זאת, למרות שהחברות מכירות בכך ששאיבת יותר נפט לא תקל אלא תרע את שפע ההיצע שמצידו לוחץ את המחירים לנמוכים יותר. בנוסף, במאמץ להתמודד עם נפט שנמכר במחצית המחיר שהיה לפני שנה, החברות הפועלות בתחום הפצלים מפתחות שיטות להתייעל ולקידוח בארות מהר יותר וזול יותר.
לדברי ג'ימס וולקר,James Volker מנכ"ל CEO של חברת ווייטינג Whiting, מפיקת הנפט מפצלים הגדולה ביותרבצפון דקוטה: 'אנחנו מכינים את ווייטינג לפעול ולגדול גם במחירי נפט של 40 – 50 דולר'.
We are tooling Whiting to run and grow at $40 to $50 oil,
מנהלים באנאדארקו בAnadarko, מפיקת נפט וגז מטקסס, אמרו כי החברה הכפילה את יעילות הקידוחים שלה. והחברה יכולה עכשיו לקדוח 70 בארות לשנה עם פלטפורמת קידוח אחת בתחום ווטנברג בקולורדו (בו פעילה גם נובל אנרג'י), לעומת 35 בארות לפני שנה.
הסכנות העומדות בפני חברות המפיקות נפט וגז מפצלים שרירות ומתגברות. עם הזמן ולקראת סוף השנה, ההגנות שלהן – הגידור על מחירי הנפט יסתיימו. תפוקת הנפט והגז עלולה לרדת כאשר ההשפעה של קיצוץ בהשקעות ובקידוחים תחל לפעול. החברות יצטרכו להתחיל למחוק את ערך עתודות הנפט שלהן כדי לשקף את מחירי הנפט והגז הנמוכים, והבנקים יצמצמו את קווי האשראי שלהן. בתנאים אלו חלק מהחברות האלו יתקשו להחזיר ואף למחזר חובות. חברות עתירות חובות ייכנסו למשבר, ולהליכי פשיטת רגל. אבל הפקת הגז והנפט תמשך גם בזמן שהן יעברו ארגון מחדש של חובותיהן תחת הליכי פשיטת רגל, ונכסיהן יימכרו, קרוב לוודאי לחברות גדולות ויציבות יותר.
חלק מהחברות המפיקות נפט וגז מפצלים ישרדו, חלק יקרוס, וחלק אחר ירכש, אבל התעשייה- הפקת נפט וגז מפצלים לא תעלם, היא תשאר ותפרח. יש הרבה נפט וגז בפצלים בארה"ב ובעולם. האנשים הפועלים בתחום הוכיחו רוח יזמית, תושיה, יצירתיות ומיומנות פיננסית, והחברות שישרדו וההשקעות החדשות יהיו ככל הנראה רווחיות יותר מהקודמות.
אמנון פורטוגלי הוא חוקר במרכז חזן במכון ון-ליר
תגיות: אמנון-פורטוגלי, גז, נובל-אנרג'י, נפט, פצלי-גז, פצלי-נפט