עם לבדד ישכון? או מדוע מדינת ישראל מכריזה מלחמה על ביאלרוס וקמרון?
אשר רוכברגר מנתח את המהלכים האחרונים במדיניות החוץ הישראלית
אתם יודעים מה, אביגדור ליברמן לפעמים יכול להיות צודק, מותר לו. לבן אדם יש שכל ישר. הוא גם צבר ניסיון לא מבוטל פה ושם ב20 שים האחרונות. כוונתי להצהרתו על הפוגרום במשרד החוץ.l
ההשכם והערב כולם מתלוננים שמדינת ישראל או שכבר מבודדת או בדרך לבידוד בינלאומי. באותה הנשימה ובלי להניד עפעף , אנחנו כך סתם יורקים על כמה מדינות שלמיטב ידיעתי לא עשו לנו שום דבר רע ומן הסתם לכל אחד מהם יש אצבע בהצבעות באו"מ.
אני מבין שלישראלי הממוצע כל מה לא נראה מעבר לחלון זה כבר רחוק ואני כבר לא מתייחס לאמירות שלנסוע מתל-אביב לבאר-שבע או לחיפה, זו נסיעה ארוכה. אין מה לעשות, המנטאליות של שטעטל (העיירה היהודית במזרח אירופה), אבל לפחות במשרד החוץ אמורים לעבוד אנשים שיודעים ולו במקצת את הגיאוגרפיה. אז לידיעת הציבור הרחב- מינסק היא בירת רפובליקת ביאלרוס שהיא מדינה ריבונית ולא "איזה רוסיה". נכון שהיא בעלת בירת של רוסיה, אבל היא לא חלק ממנה. היא מרוחקת במה שעות טיסה מנציגויות ישראל אחרות באזור (קייב, מוסקבה, וורשה). דרך אגב מדובר בטיסות בינלאומיות ולא זולות.
במדינת ישראל חיים כמה מאות אלפים יוצאי ביאלרוס, לחלקם יש שם עדיין משפחות, אולי נכסים או עסקים. בתקופה האחרונה התנהל משא ומתן על תשלום פנסיות לאנשים שכל חייהם עבדו שם ולעת זקנה עלו לארץ (זה גרושים, אבל בכל מקרה יותר טוב מכלום). היה על הפרק גם ביטול ויזות בין המדינות . כל זה וכנראה גם איזה שיתוף פעולה כלכלי ירד לטמיון. ככל הידוע – המדינה ממש לא אנטישמית וב20 שנים אחרונות לא היו תקריות אנטישמיות (המשטר שם מתייחס לדברים כאלה באמת באפס סובלנות ולא למראית עין). חוץ מזה ביאלרוס היא חברה במועצת הביטחון של האו"מ מאז הקמתה.
דוגמא נוספת- סגירת קונסוליה ביקטרינבורג בהרי אורל. למי שלא יודע, טיסה ממוסקבה ליקטרינבורג, זה בערך אותו זמן כמו טיסה מהארץ למוסקבה. לגבי העלות עוד כדאי לבדוק מה יותר יקר. באיזור אורל והחלקים הדרומיים של סיביר יש גם לא מעט קהילות יהודיות, וזאת בזכות מספר ערי תעשיה גדולות שמטבע הדברים היהודים נמשכו לשם.
אני הרבה פחות מתמצא בהוואי האמריקאי, ויותר קשה לי לנמק מדוע סגירת הקונסוליות בפילדלפיה, אלטנטה וסאן פרנסיסקו. אני מניח שחוץ מהעניין של המרחק בין הערים הנ"ל לניו-יורק או וושינגטון, יש פה גם עניין של קהילות יהודיות וקהילות של ישראלים ותיאורטית גם המאבק בBDS ושאר מראין בישין.
גם מדינות אפריקה חשובות לנו ולא רק מבחינת שת"פ כלכלי, חקלאי וצבאי, אלא קודם כל שזה עוד אצבע בעצרת הכללית של האו"ם או בוועדות כאלה או אחרות. קמרון – מדינה נוספת, שהנציגות בה אמורה להיסגר, היא מדינה קטנטנה עם אוכלוסיה שגדולה רק פי 3 מאוכלוסיה בישראל (23 מיליון). מדינה הזאת, למרות האוכלוסייה המוסלמית ונוצרית-קתולית שבה, לא ידועה בגילויי אנטישמיות או אנטי ישראליות מובהקים.
בנוסף לכל זה, טרם מונו שגרירינו החדשים בעוד 2 מדינות (לפחות מה שראיתי בתקשורת)- רוסיה ואזרביידג'אן. לאור כל הסיפור של הגרעין האיראני והקשר בין המדינות האלה לאיראן, המעשה הזה היה יכול לנצח בתחרות של חכמי חלם. חוץ מאיראן, בשתי המדינות יש קהילות יהודיות (ברוסיה- אחת הגדולות בתפוצות, לפחות באירופה), וכל מני ענייניים כלכליים.
לא צריך להיות דיפלומט ממולח ומשופשף כדי להבין שבקודים הדיפלומטיים בלתי כתובים בעולם זה לא סתם סטירת לחי, זו אמירה – אנחנו לא מעוניינים להיות בקשר איתכם. אנחנו מזלזלים בכם, מצפצפים עליכם.
אני בטוח שגם כך במשרדי החוץ רבים בעולם ובקרב הסגל הדיפלומטי בארץ כבר מזמן הפסיקו להרים גבה על מה שקורה אצלנו במדיניות החוץ. כנראה אין לזה אח ורע באף מדינה אחרת, כאשר תפקיד שר החוץ מחולק בין כמה וכמה שרים. צריך להבין שזה לא רק העניין הפנימי הישראלי. אני בטוח שבעולם הדיפלומטיה מדברים על זה וממש לא לשבח.
ההסבר הגאוני שניתן ע"י עובדי משרד החוץ, שסגירת הנציגויות נעשתה מטעמי החיסכון. אני בעד חסכון כספי ציבור, זה דבר מבורך. אבל יש עוד כמה וכמה דברים שאפשר לקצץ ולחסוך בכך את כספי הציבור. למשל כמה משלחות רכש של משרד הביטחון, פנסיות תקציביות שערורייתיות, משכורות עתק במגזר הציבורי ועוד כהנה וכהנה. למה להתחיל דווקא מקשרי החוץ של מדינת ישראל? עם כל בעיות התקציב והמצב הכלכלי סבורני שמדינת ישראל מסוגלת לממן את הנציגויות האלה בלי לפשוט רגל.
כאשר בפעם הבא אתם תשמעו או תקראו בחדשות על עוד איזושהי החלטת או"ם אנטי ישראלית, תבדקו האם לא היו בין המדינות התומכות המדינות שהוזכרו לעיל. בכפר הגלובלי ממש לא אוהבים ולא מכבדים טיפשים ושחצנים.
תגיות: אביגדור-ליברמן, חוק-ההסדרים, מדיניות-חוץ, משרד-החוץ, תקציב
קישור קבוע
3 תגובות
Email This Post
11 באוגוסט, 2015 בשעה 0:46
ועדת המשנה לענייני חוץ בוועדת החוץ והביטחון בראשות ח"כ מייקל אורן (כולנו) ערכה היום (שני) דיון על מעמדו של משרד החוץ נוכח ביזור סמכויותיו והקיצוץ בתקציבו.
http://main.knesset.gov.il/News/PressReleases/Pages/press100815.aspx
11 באוגוסט, 2015 בשעה 8:31
מדיניות החוץ של ממשלת ישראל הנוכחית הרסנית לא פחות ממדיניותה בשאר התחומים.
הבוקר הודיעו כי לשגרירה באיטליה תמונה אזרחית איטליה וחברת פרלמנט לשעבר במדינה. זאת יריקה בפרצופם של האיטלקים. אני יכול רק לדמיין מה היה קורה אם יורד היה מתמנה לשגריר בישראל איך היו מגיבים כאן. אבל מעבר לתגובות ארסיות יש כאן חיזוק למדיניות הנוכחית של ביבי של ליצור קרע בין קהילות יהודיות בחול לבין המדינות בהן הן חיות כפי שמתרחש עכשיו בארצות הברית. הוא פועל במלוא העוצמה לביסוס התפיסה שהיהודים בגולה הם גייס חמישי בעל נאמנות כפולה.
11 באוגוסט, 2015 בשעה 13:25
משרד חוץ מקצועי ויעיל נחוץ היום יותר מתמיד בגלל התנהלות ישראלית מופרכת ועקומה כמעט בכל תחום, וזו בדיוק המלכודת.
פילדלפיה אמנם לא רחוקה מניו-יורק ומוושינגטון, אבל היא עיר גדולה עם אוכלוסיה יהודית גדולה מאוד ואחת מאוניברסיטאות ה- אייבי ליג (פן יוניברסיטי).
זאת עיר בעלת אופי מיוחד משלה וקונסול שיודע את העבודה שלו, יכול לחסוך לישראל יותר כסף מעלותו.
אבל זהו בדיוק הפרדוכס.
אם ישראל היתה יודעת איך לפעול נכון – היא באמת לא היתה זקוקה לקונסול בפילדלפיה.