מתווה ×”×’×– ביבשה ולא בים – ייצוא על חשבון פגיעה בבריאות הציבור

הפורום הישראלי לשמירה על החופים והקיבוצים בסביבת חיפה: "שער העמקים", "כפר מכבי", "אושה" הגישו השגה על מתווה הגז והסבירו אותה בשימוע הציבורי על מתווה הגז שהתקיים במשרד התשתיות. בהשגה הסבירו אודות הסכנות הבריאותיות סביב מתווה הגז. להלן הפרטים ונוסח ההשגה

מאת: חנה קופרמן

הפורום הישראלי לשמירה על החופים והקיבוצים: "שער העמקים", "כפר מכבי" ו"אושה" הגישו השגה על מתווה ×”×’×–, באמצעות עו"ד עומר בכמן ממשרד שלמה כהן ושות' – עורכי דין ומגשרים.

ההשגה הוצגה ביום חמישי , 23/7, בשימוע הציבורי הפרונטאלי בפני הצוות המקצועי במשרד התשתיות. למרות ההד התקשורתי הרב שנוצר סביב מתווה הגז, נושא הפגיעה בבריאות הציבור, אם המתווה ימומש, לא הועלה דיו ולא הובא למודעות הציבור. ההשגה הוצגה בשימוע הציבורי, במטרה להסב את תשומת לב הציבור והרשויות לסכנות הבריאותיות סביב מתווה הגז.

מתווה הגז מתבסס על הטענה שמכירת "כריש" ו"תנין", שני המאגרים הקטנים הנמצאים בבעלות מונופול הגז לצד שלישי תייצר תחרות במשק הישראלי שתוריד מחירים.

כדי לממש את המתווה, המדינה החליטה לתת למאגרים הקטנים תמריצים שאחד המרכזיים בהם הוא לפתח עבורם תשתיות לייצוא הגז ותוצריו.

הציבור כלל אינו מודע לכך שבמאגרי הגז, יחד עם הגז הטבעי, המשווק כנקי וידידותי לסביבה, מופק במהלך הפקתו הקונדנסט- נפט קל אשר כמויות אדירות שלו מתוכננות להגיע ממתקני הקליטה שנבחרו בעמק חפר ובאתר "חגית" למפרץ חיפה – במטרה להפוך את האזור למרכז ייצוא עולמי לתוצרים שיזקקו ממנו.

יש לציין שהקונדנסט נדיף פי 21 יותר מנפט רגיל ומזהם ממנו בהרבה.

ההשגה  כוללת חוות דעת מקצועית של האפידמיולוגית הסביבתית גב' אלה נווה והיא מתייחסת להשלכות החמורות של הבאת הקונדנסט מ"לוויתן" למפרץ חיפה.

חוות הדעת מציגה לראשונה נתונים מספריים המוכיחים  שאחסון וזיקוק הקונדנסט יגרמו לתחלואה בהיקף חסר תקדים, בעקבות פליטת חומרים מזהמים בשיעור הגדול עשרת מונים מהמצב הקיים כיום במפרץ חיפה.  רק פליטה של משפחת אחת של מזהמים-  פליטת תרכובות אורגניות נדיפות שהן מסרטן מוכר, צפויה לגדול בשיעור של פי 120 עד פי 419 משיעור הפליטה המדווח כיום במפרץ חיפה.

פגיעה זו אינה הכרחית לפיתוח משק הגז הישראלי מאחר ומרבית הגז והקונדנסט שמיועדים לצרכי המשק לכאורה, יאפשרו ייצוא של 70-90%.

יש לציין שאת הקונדנסט ניתן לייצא מעומק הים, במרחק של 120 ק"מ מהחוף, כפי שתכננה חברת "נובל אנרג'י" מלכתחילה: להפרידו על אסדה צפה בלב הים, לייצאו משם לשווקים בעולם ולהביא את הגז הטבעי לחופי ישראל כשהוא נקי ללא הזרמת הקונדנסט ליבשה.

כך, ייחסכו מתושבי אזור חיפה ומתושבי ישראל כולה זיהום ותחלואה בהיקפי ענק.

למרות שמתווה ההפקה ביבשה כרוך בגרימת זיהום ותחלואה בהיקפים חסרי תקדים, מעדיפה הממשלה להביא את הקונדנסט מלוויתן ליבשה בתכניות המתאר הארציות תמ"א 37/ח ותמ"א  37/2. מימוש תכניות אלה עלול לסכן את האוכלוסייה המתגוררת בנפת חיפה ובסביבותיה, כ- 800,000 איש, לרבות תושבי הקיבוצים, הסמוכים לחיפה ולבתי הזיקוק.

סוגיית ייצוא הקונדנסט עוברת מתחת לראדאר של השיח הציבורי: הציבור סבור כי תגליות הגז יובילו לשיפור סביבתי ולצמצום זיהום האוויר. איש אינו מדבר  על תוצרי הלוואי המזהמים של הגז הטבעי, שיופקו יחד עם הגז "הנקי" ויובילו לזיהום חמור בהרבה מהמצב הקיים במפרץ חיפה בפרט, וברחבי ישראל בכלל כמו באשדוד, אשקלון ועוד.

כפי שקבע מבקר המדינה, המתווה לא ישיג תחרות. אותה "תחרות" פיקטיבית משמשת כתירוץ בידי רשויות התכנון להתנגד לחלופת ייצוא הקונדנסט מעומק הים בתואנה שלמפעילי המאגרים הקטנים והבינוניים כמו  "כריש" ו"תנין" לא תהיה היכולת לממן מתקנים צפים לשם כך.

כיום התמונה בהירה - מתווה הגז לא ייצור תחרות ומחירי החשמל ימשיכו לנסוק. הציבור בארץ לא רק שלא יתוגמל ממשאבי הטבע השייכים לו אלא צפוי להנזק מתחלואה וסיכן חיים בשם אותה תחרות שלא תיהיה.

הפורום הישראלי לשמירה על החופים והקיבוצים קוראים לציבור להתעורר. אין לאשר את המתווה קודם כל בשל הסכנה שהוא מהווה לשלומם של מאות אלפי בני אדם במדינת ישראל. הוא יגרום לזיהום ותחלואה שלהן השלכות כלכליות ארוכות טווח שיועמסו על המדינה ועל משלמי המיסים. מעבר להשלכות הכלכליות עומד כמובן ערך חיי אדם וזכותו לחיים ולבריאות. מעבר לעניין הכלכלי, ההתנגדות למתווה הנוכחי זהו מאבק על החיים עצמם.

לעיון בהשגה: השגת הפורום לשמירה על החופים והקיבוצים על מתווה הגז (2)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

3 Responses to “מתווה ×”×’×– ביבשה ולא בים – ייצוא על חשבון פגיעה בבריאות הציבור”

  1. מנחם לוריא הגיב:

    דוח המבקר איננו מתייחס למתקני הזיקוק של הגז הטבעי ביבשה או בים.

    הא לא מתייחס לזה משום שלא קיימת שום תוכנית קונקרטית לדבר הזה שבה מעורב משרד האנרגיה והתשתיות אותו ביקר המבקר.

    הנושא הזה "נופל" באותן פעולות במשק הגז שעליהן דיבר המבקר ואשר נעשות ללא יד מכוונת ללא תיאום בין משרדי וללא לימוד הנושא,בארץ ובחו"ל,לפני שמתחילים בכלל לעשות משהו.

    תודה על המידע המאוד חשוב.

    מנחם

  2. ×—× ×” קופרמן הגיב:

    במסמך ההשגה של הפורום המצורף למאמר, בעמ' 3 יש ציטוט של המבקר בו הוא מתייחס בהודעתו באופן מפורש לסכנות של המתקנים ביבשה והוא אומר- כחלק מהחובה להבטיח משק ×’×– טבעי מאוזן מוטלת על הגופים המאסדרים ברשות המבצעת. לשמור על האינטרסים של ציבור הצרכנים גם ×”×’× ×” על הסביבה היבשתית והימית,…כלומר: יש התיחסות מפורשת לסכנות של המתקנים ביבשה גם אם לא נאמר במפורש "מתקני ×’×–".
    בנוסף- ההשגה חושפת שייצוא תוצרי הגז מהיבשה הוא חלק בלתי נפרד ממתווה הגז בלי קשר לדו"ח המבקר: זהו אחד התמריצים המרכזיים שמקבלים המאגרים הקטנים בשם ה"תחרות". בניגוד לטענתך, הנושא הזה לא "נופל" בגלל רשלנות או שלומיאליות אלא מוסתר בכוונה תחילה באופן שמוצג מתווה הגז לציבור, כדי למנוע התנגדויות צפויות אם ייוודע לו שהמדינה מוכנה להקריב את הבריאות והחיים של מאות אלפי אזרחים למען כמה חברות אנרגיה פרטיות שירוויחו מיליארדים על גבו של הציבור.

  3. מנחם לוריא הגיב:

    תודה על התשובה.

    קראתי את הדו"ח המלא (לא התקציר) אני מניח שישנם עוד פרטים שחמקו מתשומת ליבי.

    מכל מקום,הטענה שלי בעיינה: אם הטיפול בגז ביבשה,או בים,יעשה ברשלנות שבה מטופל הנושא כולו – עדיף שהגז ישאר בים לדורות הבאים.

    סליחה שאני אומר משהו על עצמי ובכל זאת: הטיעון שעדיך להשאיר ×”×’×– בים לדורות הבאים (וכמובן להלאימו ולשלם לנובל ודלק ביד רחבה) נכונה שבעתיים לאחר השינוי באקלים הגיאו פוליטי עם הסרת הנקציות על אירן – ודי לחכימא ברמיזא.

    מנחם

Leave a Reply