ראש עיריית נהרייה – שלטון יחיד. האם העירייה היא עסק משפחתי?

לאחרונה הופצו בתקשורת שני תחקירים על הדרך בה מנהל ראש עיריית נהרייה את עירו, שהייתה פעם פנינת הצפון. תחקיר אחד ב"מבט שני" חושף את שלטון הפחד הבלתי-דמוקרטי של ז'קי סבג. תחקיר שני במגזין חדשות הערוץ השני עוסק בהענקת שירותי ניקיון לבית-החולים בעיר והקשר לעבודת בתו של ראש העירייה בבית-החולים

תחקיר מבט שני בערוץ הראשון על נהרייה של אבנר הופשטיין

תכנית התחקירים של הערוץ הראשון. "שלטון יחיד בנהריה" תחקיר רחב של מבט שני על המתרחש בנהרייה, שהייתה פעם פנינת תיירות ותעשייה וירדה מנכסיה בעקבות שלטון היחיד של ראש העיר ז'קי סבג. ראש עיריית נהרייה ז׳קי סבג מכהן מאז 1989, אחד מראשי העיר הותיקים והחזקים בישראל. בתקופה זו שינה את פני העיר ואופייה לבלי הכר. באמצעות שלטון פחד ואימה והתנהלות בלתי-תקינה ולא שקופה הוא הנחיל נורמות בעייתיות מאד של בזבוז כספים, קידום מקורבים ופרויקטים ראוותניים. אלו באו על חשבון כמה מהמאפיינים שפעם שיווקו את נהריה כפנינה בצפון: התיירות שהייתה פעם סמלה של העיר ירדה כמעט לאפס, התעשייה עתירת הידע (שטראוס, ישכר) נטשה את העיר, מלונות הבוטיק ששאבו תיירים נסגרו או הפכו לבתי אבות, החינוך הידרדר מאד וכשליש מתלמידי העיר מעדיפים ללמוד בחוץ ועוד. סבג משליט סדר ומשמעת באמצעים בריוניים: עובדים שלא מצייתים זוכים לעונשים כבדים של השעיה וקיצוץ משכורות, השפלות פומביות ופיטורים; למייסדי העיר הוא מראה את הדרך החוצה ומתייחס אליהם בזלזול; את מבקר הפנים של העיריה הוא משתק ורודף ואת חברי המועצה הוא מדיר מכל מידע; ואת עובדי העירייה הוא מחייב לסייע לו בבחירות בניגוד לרצונם ובניגוד לחוק. התוצאה היא שלטון יחיד אימתני, שמשום מה לא זוכה לכל התערבות חיצונית של משרד הפנים, בין היתר בגלל כוחו הפוליטי של סבג, המקורב לראשי המדינה ונחשב לחזק מאד במרכז הליכוד. כתבתו של אבנר הופשטיין

תחקיר הערוץ השני: עירייה או עסק משפחתי

נהריה: ראש העיר מתנכל לבית החולים?

בשנים האחרונות מרגישים בבית החולים בנהרייה שהעירייה מפנה להם כתף קרה: המטאטאים העירוניים הפסיקו לנקות, הרחבת כביש הגישה לאמבולנסים לא מקודמת ובקשות מעוכבות. האם יש קשר להליך משמעתי שניהל בית החולים שניהל בית החולים נגד בתו של ראש העיר ג'קי סבג? יוסי מזרחי | חדשות 2 | פורסם 28/06/15 14:51

לניקיון יש מעמד מיוחד בעיר נהרייה ומטאטאי העיר של העיר מראים נוכחות מרשימה ברחובות. אך כבר מספר שבועות שמטאטאי הרחובות לא הגיעו לאזור בית החולים בעיר. בראש העירייה עומד כבר 27 שנים אותו אדם, ז'קי סבג, ומלבד הניקיון, חרד סבג גם לשמה של העיר.

בתחילת 2014 החליטה הנהלת בית החולים הממשלתי בהליך מיתוג, לשנות את שמו של בית החולים ל"מרכז הרפואי לגליל" ולוותר על השם נהריה. סבג נזעק ופנה מיד להנהלת בית החולים וכינה את ההחלטה "מביישת ומשפילה שתביא לקרע עמוק בין בית החולים לעיר", עוד הוסיף ראש העיר כי לא ישקוט עד שההחלטה תבוטל.

מלבד שם בית החולים, המשיך סבג להילחם על שם נוסף – שם משפחתו. בבית החולים עובדים מספר קרובי משפחה של ראש העיר וכשאלו מסתבכים, הוא מנסה לעזור. בשנת 2011 נחשדה קרובת משפחתו, עובדת משק, בגניבת כרטיס אשראי של חולה. לאחר מספר חודשים נתפסה שוב כשידה בתוך תיק של מטופלת. בנציבות הורו לבית החולים לפעול בעניינה בהליך משמעתי פנימי, אך סבג יצר קשר עם בכיר במרכז הרפואי וההחלטה שונתה לכך שהעובדת תישאר במטבח, כל עוד אין תלונות בעניינה. אם תחליט העובדת לעזוב- אז ייפתח מולה הליך משמעתי.

הקשר המשפחתי של סבג עם בית החולים לא נגמר כאן. בבית החולים עובדת נציגה נוספת, אילנית סבג, מזכירה ובתו של ראש העיר, בסוף שנת 2013 שמו לב שסבג נוהגת להעלם מהעבודה בלי לדווח מראש. ממעקב שביצעה ההנהלה במשך ארבעה חודשים נראה רכבה של סבג נכנס בשערי בית החולים בבוקר ויצוא פעמים רבות כבר בשעות הצהרים המוקדמות, כשסבג מדווחת על יום עבודה מלא. ישנם לפחות שני עדים לכך שאבא ז'קי נחלץ לעזרת בתו. סבג דרש שהליכי המשמעת נגד בתו יופסקו ודרש שילמו לאילנית 50 שעות עבודה נוספות, דרישה עליה ההנהלה סירבה.

בסופו של דבר סבג ננזפה וחזרה לאגף הגזברות. המנהל שלה הגזבר חזי חי הנחשב מקורב לראש העיר, עמד לצידה ואף כתב תצהיר התומך בגרסתה. עוד יצוין כי כשהתחילה אילנית לעבוד באגף הגזברות במרכז הרפואי, החלו שתיים מאחיותיו של הבוס שלה, לעבוד בעירייה.

לא מקדמים תכניות ולא מאשרים בקשות

מנהלי בית החולים טוענים כי לסכוך בין בית החולים לראש העיר יש השלכות. כביש 89 הוא כביש הגישה היחיד למרכז הרפואי גליל. אמבולנס שימהר להגיע למרכז בשעות העומס יעמוד זמן רב בפקקים והחולה יאבד זמן יקר. כבר שנים דוחפים במרכז הרפואי את פרויקט הרחבת הכביש שבשטח המוניציפלי של עיריית נהריה ובשנת 2014 דוח של החברה הלאומית לדרכים המליצה על הרחבת הכביש כדי ליצור מסלול נוסף לרכב חירום, את העיריה של סבג הדוח פחות הרשים. בסיכום פגישה בעניין הכביש נכתב: "מהנדס העיר נהריה ציין שכלל מדיניות העיריה לגבי כביש 89 שלא יהיו רמזורים ושלא תורחב הדרך".

הסכסוך הזה לא מסתכם בניקוי רחובות או הרחבת כבישים. יותר מחודשיים המתינו בבית החולים לאישור די שגרתי מהעירייה עבור האגף לבריאות האישה. חודשיים נוספים חיכו רק עבור חישוב אגרות והיטלים לבניית מכון המחקר. כשהגישו בקשה להרחבת בית החולים, נענו כי קודם כל יוצג הנושא בפני ראש העיר שהוא גם יו"ר הועדה המקומית. שנה חלפה, אך סבג טרם מצא את הזמן להיפגש עם נציגי בית החולים.

מעיריית נהריה נמסר בתגובה: "ביחס לניקיון בית החולים: מטאטא הכביש מעולם לא הגיע לבית החולים. העירייה מנקה במקום רק כאשר בית החולים מבקש כמחווה של רצון טוב. נושא הרחבת כביש הגישה לאמבולנסים נמצא בטיפול חברת נתיבי ישראל, אשר אמורה להגיש את המלצותיה לעירייה. העירייה הכשירה ביוזמתה שביל גישה שבית החולים בחר לא להשתמש בו.

הבקשה לקבלת היתר למכון המחקר התעכבה מסיבות משפטיות והבקשה ביחס למרכז לבריאות האישה אושרה כבר באוקטובר 2014, חודשיים בלבד אחרי שהוגשה. העירייה לא מתנגדת "להרחבת בית החולים ולראייה בימים אלה היא מקימה מעון לרווחת העובדים. יש שטח ספציפי שלגביו יש מחלוקת תכנונית.

"בעניינה של אילנית סבג: ראש העיר מעולם לא פנה למנהלי בית החולים בעניין בתו. בנוגע להעסקת קרובות משפחתו של גזבר בית החולים בעירייה – מדובר ברכילות זולה שאין כל קשר בינה לבין המציאות. בעניין קרובת המשפחה הנוספת שעובדת בבית החולים – מדובר בטענה שקרית שנועדה להשמיץ את ראש העיר.

"את שאול יפרח הוחלט להחליף בעובדת ותיקה בשל צמצומים. ירון סבג, בנו של ראש העיר המתגורר בארצות הברית, סייע בהתנדבות באיתור ספק הכיסאות האמריקאי. מדובר בעניין טכני בלבד. יודגש כי בסופו של דבר הכיסאות לא נרכשו".

ממכבי נהריה נמסר בתגובה: "הקבוצה מתאמנת ומשחקת באופן קבוע במגרש בקיבוץ עברון. הקבוצה מתאמנת במגרשים הפתוחים לכלל הציבור רק בימי גשם שבהם מוצף המגרש בעברון, כפי שעושים מועדונים נוספים בעיר".

עורך דינה של אילנית סבג מסר בתגובה: "בשנים האחרונות בית החולים מנהל מסע רדיפה אישי נגד אילנית סבג, שכולל תלונות כוזבות לנציבות שירות המדינה על 93 היעדרויות מהעבודה. הנציבות לא הגישה כתב אישום נגד הגברת סבג והסתפקה בהליך משמעתי פנימי שבמסגרתו היא ננזפה על מקרה היעדרות אחד בלבד. הגברת סבג פועלת לביטול הנזיפה בהליך משפטי. הגברת סבג עומדת בכל תנאי ההיתר שניתנו לך לעבודה פרטית".

גזבר בית החולים חזי חי בחר שלא להגיב לכתבה.

http://www.mako.co.il/news-israel/local-q2_2015/Article-47f3b904cb93e41004.htm?sCh=31750a2610f26110&pId=1018193925

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , ,

2 Responses to “ראש עיריית נהרייה – שלטון יחיד. האם העירייה היא עסק משפחתי?”

  1. היחס המבזה למנהלי בתי ספר ולחינוך הגיב:

    מצב חדרי המורים קטסטרופלי
    התייחסות מזלזלת ומבישה לבקשות לשיפור חדרי מורים
    מידי שנה מחייב את הצוות החינוכי להשתתף בקרנבל פורים למרות שהמצעד נערך ביום חופש של עובדי ההוראה
    למרות התנגדות משרד החינוך והסתדרות המורים ומתוך חשש ופחד נאלצים המנהלים והמורים לקיים תהלוכה בפורים כי זה דרישת הראיס

Leave a Reply