השפה והתרבות הערבית בקמפוסים האקדמים בישראל
מחקר חדש שנערך על ידי "סיכוי" ביחד עם מרכז דיראסאת, הממפה את מקומן של השפה והתרבות הערבית בקמפוסים של האוניברסיטאות בישראל
אנחנו שמחים להגיש לכם היום מחקר חדש שנערך על ידי סיכוי ביחד עם מרכז דיראסאת, הממפה את מקומן של השפה והתרבות הערבית בקמפוסים של האוניברסיטאות בישראל. כותרת המסמך מבטאת בעינינו את המורכבות שבה נמצאות שפתם ותרבותם של אלפי סטודנטים במרחב הציבורי האקדמי: "נוכחות נפקדות".
במחקר זה אנו נוגעים בסוגיה משמעותית הנוגעת לשוויון בין האזרחים היהודים והערבים דווקא מהצד הסמלי והתרבותי, שכן לייצוג ולנוכחות של תרבות ושפה יש השפעה משמעותית על היכולת ליצור סביבה של שוויון בהזדמנויות ובהישגים.
המיפוי שאנחנו מציגים כאן נערך בארבע אוניברסיטאות: העברית, חיפה, תל אביב ובן גוריון בנגב, ודרכו אנחנו שואפים להעלות למודעות את חשיבות ה"אקלים", כלומר ההשפעה הלא מודעת של המרחב הפיזי על הישגי סטודנטים מקבוצות מיעוט. לשם כך פנינו אל מחקרים שבוצעו במוסדות השכלה גבוהה בארצות הברית, ובדקו את השפעת האוניברסיטה ה"לבנה" על הישגי הסטודנטים השחורים. בעבור סטודנטים ערבים רבים, המוסד להשכלה גבוהה הוא המגע הראשון שלהם עם השפה העברית והם נתקלים בקשיי השתלבות והצלחה מכיוון שהשפה העברית היא שפה זרה עבורם, לעיתי חדשה לגמרי. הימצאות השפה והתרבות הערבית במרחב האקדמי תיצור אצל הסטודנטים הערבים תחושת שייכות, בזכות הידיעה שמכירים בהם ובתרבותם ופונים אליהם בשפתם. התוצאה תהיה הגברת המוטיבציה והיכולת להשתלב ולהצליח בלימודים. כיום השפה והתרבות הערבית נעדרות ומודרות מהסביבה האקדמית. התוצאה היא פגיעה בהצלחה ובהישגים של הסטודנטים.
תגיות: אוניברסיטאות, השפה הערבית, עמותת-סיכוי