ניאו-ליברליזם – לכסף אין ערך

ישראל במשבר כלכלי. לכסף אין ערך. למעמד הבינוני לא משתלם לחסוך בשל הריבית הנמוכה. לכן הוא רץ לבורסה או לנדל"ן ומפסיד את הונו. נגידת בנק ישראל מורידה את הריבית ומבטיחה את המשך קיומה של בועת הנדל"ן, הפוגעת ברוב האזרחים ומעשירה מעטים

מאת: קורט טוכולסקי

מי שמעיין בעיתונות הכלכלית לא צריך להיות פרופסור לכלכלה בשביל להבין שאנחנו עדיין נמצאים בעיצומו של משבר כלכלי. בצל הדיון המלומד על הורדת הריבית האחרונה במשק מצאנו הסברים למה זה רע ולמה זה טוב, יכולנו לקרוא מי ירוויח ומי יפסיד ואפילו לחמוד הסברים על למה הצעד ננקט ולמה דווקא עכשיו. הכל שם חוץ מהעיקר, מהפיל הלבן שהופיע בלב הכלכלה העולמית, העובדה שלכסף אין יותר שום ערך. בתהליך שהחל עם נטישת ערך הזהב ונולד עם נסיגת ארצות הברית מהסכמי ברטון-וודס, הלך והתפתח עם הנאו-ליברליזם וחיסול מדינת הרווחה המערבית, והגיע לבגרות בשנת 2008, כספנו איבד כל ערך.

הנגישות להון והיותו בעל ערך אפשרה את צמיחת המעמד הבינוני המודרני בתהליך שמתחיל בימי הביניים המוקדמים. אבדן הערך של הכסף מרוששת את המעמד הבינוני ומנפחת בועות שבעת התפוצצותן מרוקנת שוב את המעמד הבינוני מנכסיו ומעבירה אותם לאלפיון העליון.

לכסף אין ערך, אי אפשר לחסוך בבנק ולדעת שיש ריבית ריאלית שתבטיח לו צבר הון ולכן המעמד הבינוני רץ לבורסה או לנדל"ן להמר ולהפסיד את הונו בזמן שהוא מניעים את הכלכלה שממשיכה לשנע את ההון מכיסיהם המתרוקנים של הרבים, לכספותיהן המתמלאות של מעטים.

הנגידה מורידה את הריבית בשביל להבטיח את המשך קיומה של בועת הנדל"ן ובכך למנוע את ירידת הערך של הבנקים, כדי לתמוך ביצוא ולהחליש את השקל. רוב רובם של אזרחי ישראל נפגעים מכך, הנגידה מעדיפה שלא נחסוך והריבית יורדת כדי למנוע דפלציה, אבל למרות הערך הסימבולי, ההבדל בין ריבית של 1.25% לבין ריבית של 0.1% הוא לא כזה שיזניק את הכלכלה קדימה. האזרחים כבר לא חוסכים בבנקים או בכלל, אלא מהמרים בבורסה או רוכשים נדל"ן וכך שתי בועות מתנפחות להן בלי שום הצדקה למעט העובדה שבנק ישראל מעל בתפקיד הבסיסי של בנק, שמירה על האינטרסים של החוסכים.

אז בנק ישראל, כמו בנקים מרכזיים אחרים בעולם, מחסל את החוסכים. באמצעות מדיניות עושק כלפי מדינות עניות וניפוח חסר הצדקה והגיון של הריביות שהן משלמות על חובותיה, מצליחים בנקים מרכזיים, בסיוע הבנק העולמי, לשמור על יציבות בחסכון הפנסיוני, החיסכון היחיד שנשאר למעמד הבינוני, אבל העושק הזה לא יחזיק לנצח. כמו איסלנד בשעתה בסוף תגיע גם מדינה אירופאית, אולי יוון ואם לא, ספרד ואם לא, אחרת ותשמוט חובות. אז גם החיסכון המשמעותי האחרון של האדם העובד, הפנסיה, יתגלה כאשליה. מה אז ימכרו לנו, אלוהים יודע?

גם הנדל"ן והבורסה המנופחים בישראל ובעולם, כתוצאה מריבית נמוכה והזרמות של הדפסות כסף לא יצליחו לאורך זמן. למרות הכמות ההולכת וגוברת של כסף בשוק בשל הרחבות כמותיות האינפלציה והצמיחה לא עולות בצורה משמעותית. הקפיטליזם הניאו-ליברלי הוא תופעה כלכלית קניבלית ועד שלא נסטה מדרכו לא תהיה התאוששות, לא תהיה צמיחה ריאלית ל-99% ולא יהיה צמצום פערים. אבדן הערך של הכסף מסמל יותר מכל את פשיטת הרגל של שיטה שהעשירה מעטים והפכה לעניים את כל השאר.

הכסף שלנו הוא נייר חסר ערך. אנחנו לא יכולים לחסוך אותו, אנחנו לא יכולים להשיג באמצעותו ביטחון סוציאלי. אנחנו יכולים רק להעביר אותו הלאה ולנפח בעזרתו בועות או לצבור באמצעותו חובות. תכלס הערך היחיד שיש לו הוא שלילי, חוב שהולך וגדל והולך וטופח והולך ומזין כלכלה מבוססת חוב. אפשר להמשיך ככה ולגמור כמו יוון, מדינה שדודה, עמוסת חובות ומוכה. אפשר גם לפעול כאן ובכל העולם כדי שזה יהיה אחרת.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “ניאו-ליברליזם – לכסף אין ערך”

  1. ק. טוכולסקי הגיב:

    עריכה: פסקה לפני אחרונה משפט אחרון בשורה אחרונה: אבדן ערך הכסף מסמל יותר מכל את פשיטת הרגל של שיטה שהעשירה מעטים והפכה לעניים את כל השאר.
    עם הקוראים המבולבלים הסליחה 🙂

  2. Mosheshy הגיב:

    תגובה שכתבתי ב 2008 בנושא המדובר.

    http://www.e-mago.co.il/phorum/read-5-29738-29696.htm

Leave a Reply