"חוק הגישור" החדש ישנה מן הקצה אל הקצה את המציאות עבור זוגות המעוניינים להתגרש ויהפוך את התהליך להרסני פחות עבורם ועבור ילדיהם
מאת נדב נישרי
חוק הגישור - סכנה למיטוט מערכת המשפט
משפטנים העוסקים בתחום המשפחה טוענים כי חוק הגישור החדש, שעבר בישיבתה האחרונה של הכנסת היוצאת הינו חוק בעייתי שלא ייושם ורק יכביד על זוגות מתגרשים נמסר לפרסום ע"י "שריר תקשורת"
החוק להסדרת התדיינות במשפחה שעבר במפתיע ביומה האחרון של הכנסת, ועתיד להיכנס לתוקפו באוגוסט הקרוב, קבע שהפעם דווקא טובת האזרח חשובה מטובתה של המערכת. ריבוי המקרים בהם הליכי גירושין הפכו לשדה קרבות מדמם בין בני זוג על גבם של ילדיהם התמימים, גרם למחוקק הישראלי להקשיב לבעלי המקצוע שפגשו את אותם בני זוג וילדים שנשברו, לחוקק חוק שיעצור את המלחמה המיותרת בין בני זוג שבסך הכול רוצים להיפרד ולהמשיך בחייהם.
כדי להבין עד כמה החוק חשוב ועד כמה הוא הולך לשנות את המציאות של הגירושין בישראל ולטובה, כדאי להכיר את המציאות שקיימת גם היום, ועומדת להשתנות כשיכנס החוק החדש. לצורך ההמחשה הבה ניקח את בני הזוג אלי ורותי, אשר ישמשו לנו כזוג מייצג למרבית הזוגות המתגרשים בישראל. אלי ורותי החליטו שהם רוצים להתגרש. הם אינם יודעים מה נכון לעשות וכיצד לפעול. שניהם גרים יחד באותו בית יחד עם ילדיהם והמתח ביניהם נסבל אך מעיק. כמו רבים וטועים אחרים שאינם מכירים את האופציות העומדות לרשותם, אלי ורותי הולכים ושוכרים עורכי דין (כל אחד בנפרד) בעלות של עשרות אלפי שקלים לכל אחד מהם. כבר בשלב זה שניהם "מושקעים" עמוק ומרגישים שעליהם למצוא דרך להחזיר לעצמם את הסכום שהוציאו. בשלב הבא מגישים אלי ורותי כתבי תביעה והגנה במסגרת הבקשה לגירושין. כתבי התביעה וההגנה מטבעם, אינם שופעים במחמאות. כתבים אלו מנסים לשכנע את השופט שיפגוש בעתיד את בני הזוג, שכל אחד מהצדדים הוא הורה מושלם ושהשני קצת פחות…
כעת לאחר שאלי ורותי קראו את המסמכים שהגיש בן הזוג שלהם נגדם, הם חשים עלבון וכעס עצומים. "איך הוא/ היא כתב את השקרים הללו" הם שואלים את עצמם. מכאן הדרך למלחמה קצרה והפגיעה בילדים היא כבר וודאית.
כאשר יכנס החוק החיים של המתגרשים יהיו קלים הרבה יותר
הדבר החשוב והמהותי ביותר בחוק להסדרת התדיינות במשפחה, הוא שאלי ורותי לא יוכלו להגיש כתבי תביעה והגנה ולא יוכלו לתקוף אחד את השני "בעזרת" עורכי דינם, לפני שהם עשו ניסיון כן ומשמעותי לפתור את המחלוקות ביניהם בהסכמה.
עיקרו של החוק אומר שאלי ורותי יופנו כצעד ראשון ליחידות הסיוע שליד בתי המשפט. שם הם יתודרכו על ידי עובדים סוציאליים, בדרכים העומדות בפניהם להתגרש. לפי החוק הדרכים האפשריות הן: טיפול זוגי, גירושין בהסכמה והליך גישור אצל עובדת סוציאלית. שימו לב שהמחוקק הבין שהתקפה משפטית אינה צריכה בכלל להיות אופציה בשלב הראשון בגירושין. לאחר שיעברו רותי ואלי את התדרוך הם יוכלו לבחור באחת הדרכים המוצאות או לחילופין לפנות עצמאית למגשר פרטי אותו הם יבחרו בעצמם. מאחר ויחידות הסיוע שליד בתי המשפט סובלות מיחסי ציבור שליליים בדרך כלל, סביר שמרבית הזוגות יבחרו לפנות למגשר פרטי.
מניסיוני בחדר הגישור ברגע שהצדדים נכנסים לחדר, ישנו סיכוי קלוש שהם לא יגיעו לפתרון מוסכם. ברובם המוחלט של המקרים, בני זוג שמגיעים למגשר שמבין שתפקידו הוא לעזור להם להגיע לפתרון יחדיו ולא מנסה להכניס להם תוכן שאינו רלוונטי, מגיעים בתוך מספר פגישות המתפרסות על פני חודש או חודשיים, להסכם גירושין סופי ומוסכם.
עוד יתרון עצום של החוק למען הציבור הוא בחיסכון הכספי המשמעותי ממנו ייהנו בני הזוג. במקום שכל אחד מהם ישלם עשרות או מאות אלפי שקלים, הם יוכלו לשלם סכום הנע בממוצע בין 10,000 ל- 20,000 ₪ לשני הצדדים יחדיו, ולהגיע לתוצאה הטובה ביותר לשניהם.
נקודה נוספת וחשובה לזכותו של החוק היא שהוא מחזיר את עורכי הדין למקומם הטבעי כיועצי תוכן ולא כשכירי חרב בסכסוכי משפחה. במסגרת הליך הגישור ניתן בהחלט לצרף עורכי דין לחלק מהפגישות במידה ועולות שאלות שנדרש עליהם יועץ חיצוני. לא רק עורכי דין ייהנו מהזכות לייעץ לשני בני הזוג כשהם ישובים ביחד בחדר הגישור. פסיכולוגים, שמאים, אקטוארים ויועצים אחרים יכולים גם הם להיות מוזמנים לחדר הגישור בהתאם לצרכיהם ולטובתם של בני הזוג וילדיהם. וכך טובתם של בני הזוג וילדיהם תישמר.
נדב נישרי הוא מגשר ומומחה בניהול מו"מ
http://www.yahaddivorce.co.il/
Tags: בית-הדין-הרבני, בית-הדין-לענייני-משפחה, גירושין, חוק-הגישור, לשכת המגשרים בישראל, עובדים סוציאליים, עורכי-דין