postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » האגודה לזכויות האזרח: משבר הדיור הוא תוצאה של מדיניות

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

האגודה לזכויות האזרח: משבר הדיור הוא תוצאה של מדיניות

נושאים חדשות, שיכון ושלטון מקומי ב 25.02.15 18:00

האגודה לזכויות האזרח מגיבה לדו"ח הדיור וקובעת שהמצב הוא תוצאה ברורה של מדיניות. לפניכם התגובה המלאה:

תגובת האגודה לזכויות האזרח לדוח המבקר בעניין מדיניות הדיור:

 

לדברי עו"ד גיל גן-מור מהאגודה לזכויות האזרח, "הדוח מראה בצורה ברורה, כי משבר הדיור אינו טעות אלא תוצאה של מדיניות, שכן הממשלה הפקירה את זכותנו לדיור, וכשכבר הכירה בבעיה, נקטה בצעדים לא נכונים ולא אפקטיביים."

להרחבה:

כישלון הקונספציה: "הממשלה השלתה את עצמה ואת הציבור, שאפשר לפתור את כל משבר הדיור בהגדלת השיווקים ובמסלולים לתכנון מהיר, שיביאו לכך שהשוק הפרטי יוצף בדירות. המבקר פוצץ את האשליה הזאת, וגם את האשליה, שכותרות ריקות מתוכן על "דיור בר השגה" יובילו לשינוי המציאות. המבקר מצביע, כי מהלכי המדינה להגדלת ההיצע, כולם מבוססים על כוחות השוק, נכשלו בצורה נחרצת".

אשליית השיווקים: "המדינה התפארה שוב ושוב בהגדלת כמות יחידות הדיור המשווקות בקרקעות המדינה, אך מנתוני המבקר עולה כי בשבע שנים פורסמו לשיווק כמאתיים אלף יח"ד ובסופו של דבר נחתמו עסקאות בגין פחות ממחיצתן. במחוזות המרכז ותל אביב, שווקו רק כ-39% ו-25% מהנדרש. הסיבה לכך היא פשוטה: המדינה, ששמה את יהבה על היזמים ותאגידי הנדל"ן, גילתה שאלו לא רוקדים לפי החליל שלה, אינם מעוניינים להציף השוק בדירות  ולכן לא ניגשים למכרזים. בנייה ציבורית, או מעורבות משמעותית במימון התחדשות עירונית יכולים היו לעשות שינוי, אך הממשלה מיעטה להכניס את היד לכיס".

דיור בר השגה נוסח הממשלה – כותרת ריקה מתוכן: "המבקר חשף את מה שטענו הארגונים החברתיים במשך זמן רב: הממשלה משתמשת ב"דיור בר-השגה" ככותרת ריקה מתוכן. במדינות רבות דיור בר השגה מוגדר כדיור מוזל, המיועד למעמד הנמוך והבינוני, שעלותו אינה עולה על 30% מההכנסה של קהל היעד ומשלבים דיור בר השגה בכל תכנית בניה גדולה. רק בישראל, המושג הזה מתאר כל מיני פעילויות שאין בינן לבין דיור בר השגה כל קשר, כמו מכרזים לבניית דירות קטנות או דיור להשכרה למעמד הבינוני-גבוה, ולא פלא שהצעדים נכשלו.

המסלול העיקרי לדיור בר השגה עובר במוסדות התכנון, אך המבקר מצביע כי על אף שכבר בשנת 2005 נקבע בתכנית המתאר הארצית שיש לקדם דיור בר השגה בתכניות בניה למגורים, עד סוף 2013 לא הוסדר הנושא ולא נקבעה מדיניות והמבקר צודק כשהוא קובע שהיעדר הסדרה גרם לעיכוב בקידום פרויקטים לבניית דירות בהישג יד ואף לביטולם.

המבקר גם חושף את העובדה כי על אף הרעש הציבורי שערכו סביב פרסום מכרזי ההשכרה, רק מיעוט מהמכרזים שפרסם משרד הבינוי במסלול זה הצליחו, כך שבסופו של תהליך הניב המסלול רק 114 יח"ד בשכירות מוזלת ומפוקחת המיועדות לזכאים".

ריסוק הפריפריה: "לפי תכניות הממשלה, בעוד 5 שנים אמורה הייתה הפריפריה להיות שונה לגמרי ממה שהיא היום, אך המבקר מצביע על כך שבפועל מדיניות הממשלה גרמה לנטישה המונית של הפריפריה למרכז, מה שהזניק לשמיים את המחירים למרכז. בניגוד לתכנון, במרכז יגורו 400 אלף איש יותר מהצפוי ובפריפריה 600 אלף איש פחות. המדיניות הזאת נובעת בין היתר מהיחס לפריפריה כחצר האחורית שאליה נשלחים כל מי שלא יכולים לעמוד בעלויות הדיור במרכז, דבר שמחליש אותה. במקום להשקיע כסף ציבורי בחיזוק הערים בפריפריה, ובמאות האלפים שגרים בהן, משקיעה המדינה מיליארדים בישובים קטנים ואליטיסטיים שסך כל תושביהם מסתכם בכמה אלפי משפחות בלבד".

פלופ הסופרנטנקר: "בשנת 2011 קודם מסלול תכנון מהיר ובעייתי –  הוד"ל, למרות התנגדות של הארגונים החברתיים וארגוני הסביבה. המבקר חושף את הוד"ל במערומיו. נמצא שמסלול הווד"לים סייע לאישורן של חלק קטן (כחמישית) מיחידות הדיור שאושרו בסך הכול ושרוב התכניות המקודמות במרכז הארץ, שבו יש ביקושים גדולים, לא התאימו לקידום במסלול זה. יתר על כן, חלק מהתכניות שאושרו במסלול זה אינן זמינות למימוש בטווח הזמן הקצר.

יתר על כן, החוק מחייב הקמת דיור בר השגה (דירות קטנות, דיור להשכרה ודיור מוזל). בפועל, עד אוגוסט 2013 מספר יחידות דיור בר השגה שאושרו היה נמוך ביותר; רק 1,676 מכלל 25,487 יחידות הדיור שאושרו עמדו בהגדרה של דיור בר השגה, ומהן רק 433 יועדו להשכרה ו-0 לדיור מוזל. הסופרנטקר התגלה כפלופ.

יש לציין כי לפני שלושה חודשים חייב בית המשפט המחוזי בירושלים את המדינה לדון מחדש בשתי תכניות וד"ל בירושלים ולהפעיל את הסמכות בעניין דיור בר השגה. בכך קיבל בית המשפט את עתירת האגודה לזכויות האזרח וארגוני הקואליציה לדיור בר השגה."

מחדל תמהיל גודל הדירות: "הממשלה כבר שנים מדברת על הצורך בתמהיל מגוון של גדלי דירות ואף קבעה כבר ב-2011 כי 20% מהדירות יהיו קטנות. בפועל, המבקר מראה כי עדיין רק  6% מכלל הדירות שבנייתן החלה בשנת 2013 היו דירות שבהן עד שלושה חדרים לעומת כ-42% דירות כאלו שבנייתן החלה בשנת 1980".

נערך על ידי יוחאי
תגיות: ,

4 תגובות

  1. מורן מרום :

    הפעם לא נבחר במעומדים אלא ב תכנית מתוקצבת מקיפה : שקופה, מפורטת לכל המשרדים לעשור, לפחות,

    הפעם לא נבחר במעומדים אלא ב תכנית מתוקצבת מקיפה : שקופה, מפורטת לכל המשרדים לעשור, לפחות, אשר תייתר גזל ושוד כספינו ע"י נבחרים, שלא עושים דבר לפתרון הבעיות, במקום זאת, הם בחופשה ארוכה ו/או טסים לחו"ל, בלי סוף. ובנוסף זוכים להטבות, פטורים, מתנות חינם לכל חייהם גם אחרי סיום עבודתם הציבורית. עם ישראל זקוק בדחיפות להפסקה לאלתר של שוד כספנו והפנייתו לחוסרים החברתיים העצומים, שההפרטה יצרה ויוצרת רגע, רגע = הממשלה לא סופרת את האזרח ! מי, שמעמיד עצמו וחושב, שהוא המתאים להנהיג את ישראל יואיל בטובו, בראש ובראשונה, להציע את התכנית המפורטת, הזאת, להצלת ישראל. חשוב מאוד אף לקבוע דרגות שכר חדשות מוגבלות המקטינות פערי עתק במגזר הציבורי! הגיע הזמן ל "אייך". את ועל ה "מה", שצריך לתקן כולנו יודעים! הפעם נחליט, שבוחרים בתכנית מפורטת ארוכת טווח. לא מאמינים ולא נותנים יותר אמון למילים ריקות, דיבורים ואי לקיחת אחריות!

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) :

    קראתי את הדוח ולא בטוח שמצאתי בו מה שמוצג בתגובת האגודה לזכויות האזרח.
    הדדגש בדוח הוא על יעילות – איסוף יעיל של מידע ונתונים, יעילות העברת המידע, שילוב יעיל של המערכות ושיתוף הפעולה ביניהן, יעול מערכות התכנון.

    הכשלים המוצגים מצביעים בעיקר על "שלומפריות" – העדר תאום, העדר עקביות, העדר מידע, העדר מעקב – שתוצאתם פער בין תכניות לבין ביצוע..

    בקיצור ממשלה שלא יודעת לנהל.

    איפה מצביע המבקר על כישלון הקונספציה: "הממשלה השלתה את עצמה ואת הציבור, שאפשר לפתור את כל משבר הדיור בהגדלת השיווקים ובמסלולים לתכנון מהיר, שיביאו לכך שהשוק הפרטי יוצף בדירות. המבקר פוצץ את האשליה הזאת, וגם את האשליה, שכותרות ריקות מתוכן על "דיור בר השגה" יובילו לשינוי המציאות. המבקר מצביע, כי מהלכי המדינה להגדלת ההיצע, כולם מבוססים על כוחות השוק, נכשלו בצורה נחרצת".

    אשמח אם מישהו יכוון אותי לאמירה ברורה בנידון.

    לדעתי הדו"ח הזה במיוחד לאור עיתוי הפרסום – יוצר רק יותר בלבול.

  3. נטע :

    הדו"ח אכן מעלה אף כי לא במפורש – שאלות מהותיות בנוגע להפרטת השירות הציבורי.
    העסקה דרך מיקור חוץ, הפרטה, חוזים זמניים, שכר מינימום – תורמת בעצמה להעדר יעילות – נתק באיסוף והעברת מידע, תיאום בין משרדי וכל מה שנזכר בדו|ח.

  4. נטע :

    מסתבר למשל שלמשרד החינוך אין מושג מה מצב מערך כוח ההוראה.
    מה עושים?
    מזמינים גורם חוץ.

    ר' התכנית עושים סדר בערוץ 23 25.2.15

    בהזדמנות זו תוכלו לראות איך פספסה המראיינת ראיון עם בנט. חבל.
    http://www.23tv.co.il/2215-he/Tachi.aspx

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.