דני עטר, ראש מועצה אזורית גלבוע, הטעה את הציבור הבוחרים בהודעה כי הוא מתמודד ברשימה הארצית של מפלגת העבודה שלא כמתמודד משוריין, וביקש את תמיכת החברים. למעשה התמודד על המקום המשוריין. אישתון מסביר את העניין בבלוג שלו
דני עטר מציג: איך לאכול את עוגת השריון ולהשאיר אותה שלמה? רמאות קטנה בפריימריז העבודה
הסיפור שלפינו הוא לכאורה טכני, אבל באשר מדובר בהטעיית הבוחר – הבסיס של המערכת הדמוקרטית – גם הטעיות טכניות הן מהותיות. זהו סיפורם מעורר ההשראה של הגיבורים האמיצים, ההולכים על חבל דק ומסתכנים בסוף האלים של נפילה לרשת ביטחון רכה, נעימה ובלתי-נראית.
כידוע, ביום שלישי שעבר (13.1.2015), התקיימו בחירות מקדימות (\פריימריז) במפלגת העבודה. ל'עבודה', כמו מפלגות רבות, מערכת שריונים ("הבטחת נציגות") המבטיחה הקפצה של מועמדים העונים לקריטריונים מסויימים, למקומות שמורים ברשימה (למשל 2 מקומות בכל עשיריה ברשימת העבודה, שמורים לנשים). מתפקדי מפלגות, כאנשים היותר מעורים בפוליטיקה ובמיוחד בזו הפנימית של המפלגה אליה התפקדו, מודעים ולוקחים את השריונים בחשבון בבואם לשלשל את הפתק הגורלי. למשל, אם רק שני מתמודדים מתאימים לקטגוריה של שריון במקום 7 ברשימה – נניח הבטחת ייצוג לדרוזים – הרי שבכדי לזכות במקום המשוריין לא צריך לנצח את כל המועמדים עד למקום השביעי, אלא רק לקבל יותר קולות מהמועמד הדרוזי הנוסף.
הצד השני של מנגנון השריון (לעומת הבונוס של ההקפצה ברשימה), הוא שהמצביעים עלולים להיות שאננים בהצבעתם כלפי מועמד למקום משורין ושאדם השואף להגיע גבוה יותר ברשימה מהמקום המשורין, לא יצליח לעשות זאת כי אנשים יבחרו לא להשקיע בו את קולם. זו כמובן בעיה שרלוונטית רק לאנשים שמבחינה אלקטורלית עומדים על הגבול שבין רווח מאפקט השריון לבין הפסד ממנו (לפחות להערכתם. התוצאות כמובן לא ידועות אלא רק לאחר שסופרים את הקלפיות).
בין המתמודדים בפריימריז היה מספר 48, דני עטר, ראש מועצה אזורית הגלבוע ויו"ר מחוז המושבים במפלגת העבודה. לעטר היתה סיבה להאמין שהוא על הגבול הזה שבין רווח להפסד מאפקט השריון: בפריימריז הקודמים (רק לפני שנתיים) הוא נמצא בדיוק באותו המקום והיה מרחק של כ-1,200 קולות בלבד מהפיכה לח"כ. בסופו של דבר, הוא נותר מחוץ לכנסת, בעוד שמנגד, השריון שקיבל אז, למעשה הסתנכרן עם המיקום הטבעי שלו ברשימה (כך שלא הרוויח דבר מהשריון ואם אנשים לא הצביעו לו בגללו, אולי אף הפסיד וזה מה שהשאיר אותו בחוץ).
Tags: בחירות 2015, דני עטר, מפלגת-העבודה, פריימריז, פריימריס
או שאתם מכפישים בכוונה, או שאתם ממש לא מבינים מה זה שיריון בפריימריז. ככה או ככה יצאתם חומוס.
כבר מ-2004 יש "סיפורים" ו"עיגולי פינות".
המשחקים האלה בפריימריז ,זה ממש כסף קטן למועמד.