השבוע שהיה בחינוך 6 – נמשכת העברת סמכויות משרד החינוך לעמותות וגופים עסקיים

משרד החינוך ממשיך ומסיר אחריותו מהחינוך בתהליך הפרטה רב שנים. תקציב 2015 וחוק ההסדרים כוללים קיצוץ בחינוך. למרות זאת, שר החינוך הגדיל את תקציב המשרד לדוברות ויחסי ציבור. העתירה לבג"צ נגד העלאת תשלומי הורים תידון בחודש דצמבר

מאת: דליה וענת

 

ההפרטה המאסיבית במשרד החינוך 

משרד החינוך כבר לא אחראי על החינוך, הוא העביר את הטיפול ברוב התחומים שעליהם הוא מופקד לידי מאות גופים, עמותות וחברות. תחקיר מפורט החושף את ממדי ההפרטה העצומים של מערכת החינוך

* משרד החינוך בע"מ: כך מקבלים מאות גופים פרטיים כ-11 מיליארד שקל

*הפרטה ללא שיטה, "מערכת החינוך הישראלית מתפרקת מנכסיה ומאחריותה, ואל החלל שהיא מותירה נכנסים גופים פרטיים, חלקם מסחריים, בשיטת "טלאי על טלאי. (…)התהליך מתנהל בחוסר שקיפות בולט: לא רק שהמשרד אינו מפרסם באופן יזום את היקף ואופן ההתקשרויות שלו עם גופים פרטיים שכיום שולטים בחלקים מהמערכת, אלא שהוא גם סירב לחשוף את הנתונים לבקשת כתב TheMarker,ליאור דטל, למרות שמדובר בהעברת כספי ציבור לגופים פרטיים בהיקף מוערך של כ–11 מיליארד שקל לפחות — כרבע מתקציב החינוך"

 

בעקבות התחקיר בדה-מרקר, יו"ר הועדה לביקורת המדינה מתכוון לכנס את הועדה לדיון בנתונים אודות ההפרטה המתמשכת של מערכת החינוך בישראל.

*שר החינוך מאבד שליטה על מערכת החינוך"

 

חברי הכנסת, ובראשם עמרם מצנע, יו"ר ועדת החינוך מגיבים על התחקיר הנ"ל ומביעים התנגדות להפרטה

*הח"כים נגד המשך ההפרטה של מערכת החינוך: "פירון ומשרדו מאבדים שליטה"

 

אינפוגרפיקה של אסתי סגל המפרטת את הסמכויות של המדינה שהועברו לחברת אמנת (ו"מרמנת) ובהם משרד החינוך.

*ההפרטה במשרד החינוך

 

קרן נויבך על הפרטת מערכת החינוך בעקבות התחקיר של ליאור דטל בדה-מרקר וההשלכות על מעמד המורה.

*סדר יום עם קרן נויבך

 

מערכת החינוך הממלכתית הולכת ונעלמת. האם היא משתבחת כתוצאה מהעברת סמכויות לגופים לא ממלכתיים?

7 שאלות לשי פירון

 

הפרטת השירות לבריאות התלמיד

*המדינה הזרימה עשרות מיליוני שקלים כדי להציל הפרטת שירותי האחיות בביה"ס הפרטת השירות לבריאות התלמיד לא הוכיחה את עצמה: העלות זינקה, והרמה המקצועית לא עלתה. לאור הצלחת משרד הבריאות לספק את השירות בעצמו באזור הדרום בעלויות פחותות אין כל יתרון בהמשך ההפרטה

 

*העסקתן של אחיות כעובדות מדינה דווקא ימשוך אותן להגיע לשירות

 

תקציב 2015

מערכת החינוך בחוק ההסדרים 2015

חוק ההסדרים מציע לדחות את יישום חוק יום חינוך ארוך (שחוקק ב-1997) בחמש שנים. הדחייה פוגעת ביכולת אמהות לצאת לעבודה.(סעיף 39). כמו כן, מציע חוק ההסדרים להוסיף תשלומי הורים לצהרונים באשכולות חברתיים נמוכים, ולהרחיב צהרונים בירושלים לכיתות א, ב (סעיפים 40,41). חוק ההסדרים מציע גם להקטין את השתתפות הממשלה בקיום מוסדות חינוך רשמיים בכל הרשויות ולהקטין את עלות ההשתתפות בהסעות. (סעיף 42) הנטל ייפול על ההורים שיחויבו להשלים מכיסם מה שהחסירה המדינה. חוק ההסדרים מציע גם בהוראת שעה למשך שנתיים את התנאים להכרה במוסד חינוך שאינו רשמי (סעיפים 43.44). הצעה זו אינה קשורה לתקציב.

*ניתוח מסמך המחליטים 2015

 

הסרת אחריות המדינה מבדיקות קרינה בבתי-הספר בעקבות קיצוץ בתקציב

*בדיקות הקרינה בבתי הספר עומדות בפני סכנת ביטול

 

*בוטל הקיצוץ בתקציבי המכללות הטכנולוגיות

 

 

הגדלת התקציב ליחסי ציבור של שר החינוך

למרות קיצוצים בתקציב החינוך, שר החינוך מגדיל לעצמו את תקציב יחסי הציבור

*משרד חינוך – מדוברות לשירות הציבור, למינהל יחסי ציבור לשירות השר

 

יו"ר ועדת החינוך מגיב על כך בתמיהה

*ח"כ עמרם מצנע: הוספת תקציב לדוברות במשרד החינוך… "נראה תמוה"

 

מי שנהנה מתקציבי הפרסום של משרד החינוך, גם אם לא ישירות – עיתון "ידיעות אחרונות"

*עד להודעה חדשה, מומלץ לא ללמוד על הנעשה במשרד החינוך מ"ידיעות אחרונות"

 

האם ראוי להשקיע בנושא כזה?

*הטיפים של משרד החינוך: כך תיראי יפה יותר

במשרד החינוך החליטו השתמש באתר הרשמי כדי לחלק עצות סטיילינג לתלמידי ישראל לרענון התלבושת האחידה. בין העצות: להחליף את הסקיני אם הוא לא עושה איתך חסד, לאבזר במנומר אם זה בטרנד וגם טיפים כיצד להאריך את הרגליים. האם מדובר בעזרה לתלמידים או בתוכן סר טעם?

 

תשלומי הורים והעתירה לבג"צ נגד הגדלת תשלומי הורים במערכת החינוך

בית המשפט העליון ידון בעתירה בראשית חודש דצמבר. המשמעות היא שבשנת הלימודים הנוכחית, הורים ייאלצו לשלם מכיסם יותר עבור חינוך ילדיהם.

*עתירה לבג"ץ: הורים מממנים משכורות מנהלים ומורים בבתי ספר בניגוד לחוק, העותרים, 12 הורים מאשדוד ונס ציונה שאליהם הצטרפו ארגונים חברתיים, דורשים לבטל את אישור משרד החינוך להגדיל את תשלומי ההורים לבתי הספר, כפי שקובע חוזר המנכ"ל החדש ■ "הגדלת תשלומי ההורים הכשירה מצב שבו בתי ספר ממלכתיים נשלטים במידה רבה על ידי גורמים פרטיים"

 

עתירה לבג"ץ נגד משרד החינוך:  הורים וארגונים חברתיים טוענים כי חוזר משרד החינוך מתיר "הכפלת ושילוש תשלומי ההורים ומפצל את החינוך לבעלי יכולת ולמי שידו אינה משגת"

 

*עתירה נגד משרד החינוך: "מתיר גביית יתר" 12 הורים וכמה עמותות חברתיות טוענים כי חוזר מנכ"ל חדש פוגע ברגל גסה בזכות לשוויון הזדמנויות בחינוך. בעתירה לבג"ץ נטען כי "החוזר מעניק גושפנקה ממלכתית לרכישה בכסף פרטי לימודים הנמצאים בליבת החינוך הציבורי"

 

תשלומי הורים בבת-ים

*הורים בבת ים: מחייבים אותנו על הוצאות בתי הספר

 

המלצות ועדת אללוף בתחום החינוך

*רוב המלצותיה של ועדת העוני לא יבוצעו … 400 מיליון שקלים שיגיעו ממשרד החינוך כוללים גם 130 מיליון שקל לקייטנות המסובסדות, תקציב אשר הופנה למטרה זו עוד לפני הגשת מסקנות הוועדה. 230 מיליון שקלים יוקצו לתוספת שעות לימוד ביישובים בדירוג חברתי־כלכלי נמוך יגיעו מהעברה תקציבית בתוך משרד החינוך, אשר תוכננה להתבצע בלי קשר לוועדת אלאלוף ועוד לפני שזו הגישה את מסקנותיה.

 

יישום רפורמת "הלמידה המשמעותית"

הנהגת שינוי בתפיסת מושג "הכיתה" ברפורמה מובילה להגדלת מספר התלמידים בה וחלוקתה לקבוצות לימוד. הוספת סטודנט להוראה שיעבוד עם מורה בכיתה, זה המתווה אותו החליט משרד החינוך ליישם.

*תוכנית משרד החינוך למלחמה בצפיפות: סטודנטים להוראה ילמדו עם מורים בכיתות

 

ד"ר אריה קיזל מבקר בחריפות את המתווה השגוי פדגוגית, שיפגע בהכשרתם של הסטודנטים להוראה.

*שני מורים בכיתה

 

הגישה ההגיונית של פיצול כיתה עם מספר תלמידים רב מדי, אותה הפעיל מפקח, למרות ההנחיות של משרד החינוך, נתקלה בתגובה משפילה מטעם משרד החינוך כלפיו.

*משרד החינוך הגביל סמכויות של מפקח,

 

ביטול בחינות בגרות בכיתה י',במסגרת רפורמת "הלמידה המשמעותית", בלי לאפשר תקופת מעבר זוכה לביקורת נוקבת

*כשהאגו פוגע בחינוך 

 

*האם הילד צריך טאבלט ללימודים?

*על רם שמואלי שהקים יחד עם יעקב הכט מהמכון לחינוך דמוקרטי את "ערי חינוך"

 

 

מעמד המורה ושכרו, פיטורי מורים

*השכר בהוראה: בני המזל מקבלים כ-12 אלף שקל בחודש גם לאחר הסכמי "אופק חדש" ו"עוז לתמורה", שכר המורה נותר נמוך, מה שמשליך על מעמדו הירוד.

 

*"הסתכלתי על הסכום המום וחשבתי: זה מה שאני שווה?" ההיי-טקיסט אריאל ליבמן שהחליט להיות מורה.

 

*סיפורה שכרה של המורה אור מרטון , טעות במשרד החינוך גרמה לכך שעבדה אך לא קיבלה שכר, אלא מימנה חוב שלא באשמתה. התנהלות משרד החינוך מנוגדת לנוהל המתיר להפריש עד רבע מהשכר לחוב בשל טעות בחישוב של המשרד.

 

"חדשות הירקון 70" דיווח (כבר ב- 11 בספטמבר) כי 500 מורים בפרויקט היל"ה המלמדים נוער בסיכון, לא שובצו לעבודה לאחר ש-7 מרכזים מתוך 190 נסגרו. הטענה: לא נרשמו די תלמידים.

 

קרוב ל–40% מהנשים שדיווחו בסקר טלפוני כי הוטרדו מינית בעבודה הן מורות

*ללא מענה, המורות למדו לא להתלונן על הטרדה

 

האיגוד המקצועי של המורים – ארגון המורים

. *הסתאבות בארגון המורים – רן ארז העלה שכרו לשכר מנכ"ל

 

מאבקים

1. מאבק הסייעות בגני הילדים

הסייעות בגני הילדים: רוצות שיוויון זכויות: "שש מאות גני ילדים בישראל זכאים לסייעת שנייה, בגלל הצפיפות ובגלל הגיל הצעיר של הילדים  ולמרות ההתחייבות – בגנים אלו יש רק סייעת וגננת. הסייעות מספרות שמדובר בפיקוח נפש אמיתי. הפינה החברתית ב עושים סדר מיום 1.10.14 הוקדשה לנושא המחסור בסייעת שנייה …
אף על פי שהתכנית פנתה אל משרד החינוך לתגובה, המשרד לא הגיב. Lili Ben-Ami"

 

  1. הסעות לתלמידי ג'סי כהן בחולון

*עיריית חולון הפסיקה את הסעות התלמידים משכונת ג'סי כהן לבתי הספר זאת לאחר שבית הספר השכונתי נסגר ולילדים הובטחו הסעות.

 

הדרת המזרחיים בחינוך

*רוח מזרחית בחינוך, הציונות הדתית, כזרוע מרכזית של הציונות, עסוקה גם היא, בבלי דעת, במחיקה של הדתיות הספרדית. מאמר של אפרת שני-שטרית

 

הדרת המזרחים בעניין בית-ספר "רמז" בפרדס כץ בעיניו של הני זובידה

*מוסף הארץ מלביש את הגזענות בבגדי הנאורות

 

 

המגזר החרדי

מירב ארלוזורוב מביעה דעתה על בג"צ שהתיר מימון ישיבות קטנות שאינן מלמדות את לימודי הליבה

*דעתה ברורה. היא מתנגדת לפסיקת הבג"צ

* עתירה לבג"ץ: נגד מתווה תכנית שי פירון ויאיר לפיד בעניין שילוב חרדים באקדמיה. חוקרים באקדמיה עתרו לבג"ץ בדרישה שהמוסדות יעסיקו גם מרצות ושההטבות המפליגות לסטודנטים חרדים יחולקו בין כל הלומדים

*רשת אורט נכנסה למגזר החרדי. בכפר זיתים ישיבה חרדית הכוללת בית-ספר מקצועי

הטיות חינוכיות במגזר החרדי. גישה אנטי דמוקרטית נחשפת בספר לימוד בשם "תולדות הדורות האחרונים", המספר על רצח המחבלים בקו 300 על ידי השב"כ.משבחים את השב"כ ומשמיצים את העיתונות שחשפה את הרצח. אור קשתי בפייסבוק שלו.

#‏ספרילימוד

Tags: , , , , , , , , ,

One Response to “השבוע שהיה בחינוך 6 – נמשכת העברת סמכויות משרד החינוך לעמותות וגופים עסקיים”

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    כתבה שמדגימה איך החינוך הופך לעסק כלכלי. ומאחר שמדובר בכסף, העניין מגיע לבית המשפט
    http://www.themarker.com/law/1.2424509

    עיריית אשקלון קבעה שנמני יקים בי"ס לכדורגל – ביהמ"ש ביטל ההחלטה
    העירייה הכריעה בין שתי הצעות שהוגשו, אולם בית המשפט הורה לקיים מכרז מחודש ■ הסיבה: קבוצתו של נמני לא הציגה את המודל הכלכלי שלה ■ השופט: "ההצעה חסרה מודל כלכלי ופרטים ביחס לעלות הסופית שתיווצר לעירייה בהקמה ובהפעלה"
    • 10:08
    • 04.09.2014
    • מאת: יסמין גואטה
    • הוסף תגובה1

    ועדת המכרזים של עיריית אשקלון בחרה בחברה שתקים בית ספר לכדורגל בעיר ללא מודל כלכלי – בית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע הורה על ביטול החלטתה. "עירייה הינה גוף הפועל על פי דין, מחויב בתקציב, בשמירה עליו ובביצוע תפקידים המוטלים עליה בדין" נכתב בהחלטה. "תקציבה הוא הבסיס המאפשר ביצוע פעולותיה וחובותיה".
    בחודש מאי האחרון פירסמה עיריית אשקלון מכרז לקבלת שירותים להקמה, ניהול והפעלת בית ספר לכדורגל בעיר. עיקרי התנאים להגשת הצעה למכרז כללו קיומו של גוף שהוא עוסק מורשה, בעל צוות של אנשי מקצוע בכירים מתחום הכדורגל עם ניסיון מוכח באימון וניהול מקצועי של מועדוני כדורגל בישראל ב-5 השנים האחרונות לפחות, צוות של אנשי מקצוע בעלי שם ומוניטין בענף הכדורגל שישמשו מודל לחיקוי עבור ילדי העיר, וצוות של מאמנים בכירים מתחום הכדורגל, בעלי תעודת מאמן מוסמך עם ניסיון באימון ב-5 השנים האחרונות.
    שתי הצעות בלבד הוגשו לוועדה, האחת של העמותה לחינוך וספורט הישגי באשקלון והשניה של חברת נימ גרופ ייעוץ ספורט, בראשותו של כדורגלן העבר אבי נמני. ועדת המכרזים של העירייה התכנסה ובחרה ועדה מקצועית שתבחן את ההצעות שהוגשו. הוועדה הזו בחנה את ההצעות ונציגים מטעם שתי המציעות זומנו אליה, נשאלו שאלות והציגו את הצעותיהם. בסופו של דבר בחרו חברי הוועדה בהצעה של חברת נימ גרופ ייעוץ ספורט.
    העמותה לחינוך וספורט הישגי באשקלון, שהפסידה במכרז, הגישה לבית המשפט עתירה מינהלית שבה העלתה טענות בדבר פגמים בהליך המכרז וגם טענות הקשורות בתנאים שלו. באמצעות עורכי הדין דרור נאור, אורון שוורץ ויוגב נרקיס היא טענה כי נימ גרופ ייעוץ ספורט זכתה במכרז מבלי שפרטה בהצעה שלה את הרכיבים שנטען כי הם החשובים ביותר: המחיר והמודל העסקי שלה.
    משכך, לדבריה ההצעה חסרה, אינה עומדת בתנאי המכרז ויש לפסול אותה. מנגד, טענה העירייה כי אין מדובר בהליך מכרזי על פי תקנות העיריות אלא בהליך תחרותי מעין מכרזי, זאת לאור "חוסר היכולת לבצע השוואה אובייקטיבית בין ההצעות השונות".
    השופט יואל עדן קיבל את העתירה וביטל את החלטת ועדת המכרזים. הוא הורה לכנס את הוועדה בשנית, לבחון את ההצעות ובפרט את המשמעויות הכספיות של כל אחת מהן, ולהפעיל את שיקול דעתה רק לאחר שכל הנתונים מוצגים בפניה. "ועדת המכרזים קיבלה החלטה מבלי שהיה בפניה נתון משמעותי והוא המשמעות הכספית של כל אחת מההצעות", נכתב בעתירה.
    לדברי השופט, בהליך המינוי בדיעבד נפל פגם היורד לשורשו של עניין. "ההצעה חסרה מודל כלכלי ופרטים של ממש ביחס לעלות הסופית שתיווצר לעירייה בהקמה והפעלה של בית הספר", כתב בפסק הדין. "היעדרה של תשתית כלכלית ברורה בהצעה מקימה קושי של ממש לקבל החלטה, וודאי החלטה שקובעת שהיא ההצעה הזוכה".
    השופט הורה על ביטול החלטת ועדת המכרזים וקבע כי היא תחזור ותדון בהצעות שהוגשו, תוך בירור המשמעות הכספית של כל הצעה ותקבל את החלטתה רק לאחר שמלוא הנתונים יוצגו בפניה

Leave a Reply